Klassidor‎ > ‎

SFGR18A - FsA

Hej och välkommen till FsA:s klassida!

Veckobrev 38

Hej allihop,

Vi har arbetat med bokstaven B b under veckan. Vi har spårat och gjort bläckfisk-pyssel mm.

I matematik har vi arbetat med lägesord. Vi använde vår smartboard när vi tränade på begreppen över, under, framför, bakom, på och bredvid.

Mattesamling med lägesbegrepp 

   Rita en sol över huset.

 

   Rita en katt framför huset.

Veckan har också bjudit på första gymnastiken med ombyte och dusch.Vi hade uppvärmning och en lek. Nu i början kommer vi lägga mest tid på att få rutiner på att byta om och duschningen.

På tisdag 25 september är det friluftsdag. FA och FB åker till Malmö museum, vi får mat med oss från köket, men det är bra om barnen har med sig en vattenflaska och en frukt. Vi är tillbaka ca 13.30

Obs! Pga utflykt blir det ingen idrott på tisdag.

På onsdag 26/9 är det studiedag, skolan är stängd men fritids har öppet. Meddela fritids om ert barn kommer eller ej.

Tack för en fin vecka och ha en bra helg!!
Hälsningar Nexhmije & Therese


Veckobrev 37

Hej!

Tack alla för ett trevligt föräldramöte i onsdags, roligt att så många av er var där!

I måndags började vi med veckans bokstav och vi kommer arbeta igenom hela alfabetet under förskoleklassens år.

Vi startade upp med bokstaven a. Vi pratade om formen, hur a låter och vi jag skrev ner alla ord som börjar på a och som har a i ordet som barnen kom på. I onsdags fortsatte vi med arbetet med a bokstaven, vi pysslade rimmade på a och tittade på film om a. De har även fått göra bokstäver i sand,  ute på gården och fått bygga bokstäverna med pinnar.

I matteboken har vi fortsatt med arbetet med de geometriska formerna.

Livsviktigt

Varje vecka arbetar vi med Livsviktigt. Ämnet bygger på metoden SET (Social och emotionell träning). Vi arbetar med värdegrund och för att stärka varje elevs självkännedom och sociala och emotionella kompetens. Det gör vi för att förebygga mobbning och utanförskap.

Den här veckan på livsviktigt pratade vi om känslan, arg. Hur ser man att någon är arg och vad gör oss människor arga? Vi har även pratat om hur man ska vara mot varandra. Vi såg en film ”Evas känslokoll”och sedan har vi diskuterat kring känslan . Eleverna tycker dessa filmer är roliga att titta på. Efter filmen målade/skrev alla elever en händelse som visade känslan arg.Nästa vecka på tisdag den 18/9 börjar vi med idrott i gympasalen. Barnen ska ha med sig gympakläder, gympaskor och handduk.

Nu är det dags för inskolningssamtal. Tiderna hittar ni på vår klassrumsdörr. Vänligen skriv upp ert barns namn på den tid som passar er. Hittar du ingen tid som passar så maila mig så hittar vi en ny.

Det har nu blivit dags för skolfotografering och för FA är tiden på fredag 5/10 kl 12.15. Vill man vara finklädd går det utmärkt men tänk på att man inte får ha kepsar eller täcka för ansiktet på fotot.

Om skola24 ( sjukanmälan) inte funkar så går det bra att skicka ett mail .

Trevlig helg!

Nexhmije & Therese

Veckobrev 36

Hej!

I veckan har vi fortsatt med ”Boken om mig” vi har pratat om vilken favoriträtt man har och hemma hos mig.

I tisdags fick barnen sin mattebok där vi har tittat på sidorna som handlar om de geometriska objekten (cirkel, triangel, kvadrat och rektangel). Vi övar oss på att känna igen, namnge och rita de geometriska objekten.

I torsdag gick vi till en lekplats som ligger bakom Nobelvägen ” Kinagungan”

Där byggde vi med hjälp av stenar och grenar, cirklar, kvadrater, rektanglar och trianglar. 

Värdegrundsarbete/livsviktigt

Denna vecka har vi pratat i om känslan orolig. Inledningsvis har vi tittat på Evas känslokoll sedan har vi diskuterat kring känslan. Barnen har berättat när de blir oroliga. Efter  filmen målade/skrev alla elever en händelse som visade känslorna

På idrotten den här veckan började vi med uppvärmning och därefter lekte vi olika lekarIdag gjorde vi handtryck och klistrat in den på ett färgat papper.

 

Trevlig helg!
Nexhmije & Therese

Veckobrev, v.35

Hej alla föräldrar

”TIDEN GÅR FORT NÄR MAN HAR KUL”.

Det har redan gått två veckor sedan vi började i förskoleklassen. Vi börjar komma in i rutinerna och hitta både gamla och nya kompisar. Ute leker barnen bra tillsammans. De klättrar, gungar och spelar fotboll. Inne spelar vi spel, pysslar med pärlor och bygger tillsammans. På morgonsamlingarna tittar vi vilka som är här och vilken dag och datum det är. I veckan som gått har vi tränat på alla kompisars namn och det har vi bland annat gjort genom att leka olika namnlekar, ritat och berättat om sin familj och vi uppmuntrar även till lek med kompisar som man inte känner så väl. Så här i början pratar vi också mycket om hur vi vill vara mot varandra i gruppen. Vi har även provat slumpisar några raster för att barnen ska prova leka med nya kompisar. Vi slumpar ihop grupper som helst ska hålla ihop hela rasten och göra saker tillsammans. Vi kommer att prova detta på olika sätt framöver. Det har gått bra men barnen behöver träna mycket på att leka med olika barn på rasterna

 I ”boken om mig själv” har vi pratat om min familj och mitt rum. Barnen har fått rita sina familjer och sitt rum.

I matematiken har vi arbetat med de geometriska formerna, cirkel, kvadrat, triangel och rektangel.


Vi inledde med att ta reda på vad vi redan kan om former och delade med oss av våra kunskaper till varandra
Vi har spanat efter geometriska former i klassrummet och tillsammans lyckades vi hitta många saker som har formen av en triangel, cirkel, kvadrat och rektangel. Vi har skapat våra hus med geometriska former.

Idrott utomhus på fotbollsplanen. På idrotten var det gympa med uppvärmning och olika lekar som bananpiet och statypiet därefter blev det fotboll och fri lek.

Bibliotekbesök

 Idrottsdagen


Fredagsmys


Nästa vecka: 

Måndag: Svenska/tema  

Tisdag: Matte /tema  

Onsdag: Språklek/frilek

Torsdag: Utedag

Fredag: Skapande   

Trevlig helg

Nexhmije och Therese

 

Lite datum som är bra att ha koll på

Idrottsdag

På onsdag (29e) kommer vi ha en gemensam idrottsdag på skolan under förmiddagen. Vi kommer gå runt på olika stationer och testa på lite olika idrottslekar. Barnen får gärna ha på sig idrottskläder och lite mjuka kläder, men de får isåfall vara ombytta vid skolstart.

 12/9 Föräldramöte 17:30-18:30 (mer information kommer)

25/9 har vi frilufsdag (mer information kommer)

26/9 är det studiedag, fritids har öppet.

Veckobrev, v. 34


Hej alla och tack för en härlig första skolvecka.

 Det har varit mycket nytt den här första veckan och vi har fokuserat mycket på att lära känna varandra och alla pedagogiska miljöer på skolan. Många av klassens barn har även varit på fritids.

 Vi har bland annat lekt namnlekar, sjungit namnsånger och jobbat med ”Boken om mig själv”. Barnen kommer att göra en egen bok om sig själva som handlar om dem helt enkelt, min familj, vad jag gillar osv. De började med att rita sitt självporträtt och detta blir första sidan i boken.

Vi har även jobbat mycket med rutiner den här veckan. Barnen har fått en egen plats vid ett bord i klassrummet och en promenadkompis. Vi tränar på att ställa upp oss i promenadledet samt rutiner i klassrummet vid matsituationer. Vi tror att det kommer att underlätta för oss alla framöver om vi jobbar in rutiner tidigt.  Vi har pratat mycket om hur vi vill ha det i vårt klassrum och hur vi ska vara mot varandra.

 Så här ser dagarna ut i f-klass:

8.30-9.30:  Samling, arbetspass

9.30-9.50: Rast

9.50-10.30: Arbetspass

10.45-11.15: Lunch

11.20-11.50:  Rast

12.00-12.15: Bok och frukt

12.15-13.15: Barnens egna val inne

13.15-13.30: Avslutning av dagen, alla går ut.

Nästa vecka kommer vi att börja rikta in oss lite mer på olika ämnen. Måndagar: Språklek, tisdagar: mattelek, onsdagar: värdegrund/livsviktigt, torsdagar: utedag, fredagar: skapande/bild. Vi kommer även ha idrott på tisdagar efter lunchen. Vi kommer att ha utomhusidrott de kommande veckorna. Inga idrottskläder behöver tas med.

Några praktiska bitar:

· Barnen får gärna ha med sig en frukt varje dag. Om de vill kan de även ha med en vattenflaska. Det är jättebra om de har en ryggsäck så att väskan kan hänga bak på barnets stol i klassrummet.

·  Håll koll så att barnen har regnkläder, gummistövlar och extrakläder. Skriv namn i alla kläder.

·  OBS! De som går på fritids. Glöm inte att leta upp den som har listan med alla barnens namn. Superviktigt att vi stryker de barn som går hem.

·  Det finns nu en kontaktlista som ni föräldrar kan skriva upp er på om ni vill att andra föräldrar ska kunna kontakta er. Det kan hända att barnen vill träffas på er fritid…

 Blanketterna

· Vi vill påminna er om att fylla i och lämna in blanketterna ni fick med er första dagen så fort som möjligt.

Kapprummet

· Vi vill gärna be er föräldrar om hjälp när det gäller vårt kapprum. Som ni vet är vi 3 klasser som delar kapprummet vilket gör att barnen får dela plats med ett eller två andra barn.

· Se över platsen och försök bara ha det nödvändigaste hängandes där.  

 Trevlig helg till alla.

Nexhmije & Therese

 Studiedagar och lovdagar

 • Studiedagar ht-18:
  • 26/9
  • 18/10
  • 27/11
   Fritidsavdelningarna är öppna som vanligt dessa dagar.
 • Vecka 44 (29/10-2/11) är det höstlov!

Klasskalender


Förskoleklass: 0768–679506 

Klassmentor: Nexhmije B Gashi,  nexhmije.begiqi@malmo.se 
    
Fritidspedagog: Therese Rålin, Therese.Ralin@malmo.se


Viktiga telefonnummer:

Kurator Emma Appelskog                                040-347121

Skolsköterska Karin  Waldenström                040-346742

Expeditionen Eva Ryberg                                 040-347127


Skoltider:
Måndag kl.09.20-13.30
Tisdag-fredag kl.08.30-13.30