SFGR12A - 7ALägerskola


Hej!

Då det nu är klart att vi i klass 7a ska åka på läger till Tygegården 11-12 september, kommer här viktig information, som vi ber er att läsa igenom noggrant och sedan skicka tillbaka med eleverna.

Samling är klockan 8.45 utanför skolan, där en buss kommer att transportera oss till Tygegården. Bussen kommer att hämta oss dagen efter klockan 11.00 och vi beräknar vara tillbaka på skolan senast 13.00. Därefter går eleverna hem och skoldagen är slut.

Tygegården

Tygegården är en scoutgård belägen i södra Skåne inte så långt ifrån Kåseberga och Löderups Strandbad i naturskön miljö. Stugan består av ett antal sovrum, kök och allrum. Pojkarna kommer att sova i två rum och flickorna i två. Stugan ligger i skogen ca en kilometer från havet.

Aktiviteter

Syftet med resan är att eleverna ska jobba med de delar i kursplanerna som man gör ute i naturen, samt att lära sig att samarbeta. Vi kommer att jobba framförallt med SO och NO samt friluftslivsdelen inom idrott- och hälsoämnet. Vi kommer även att jobba med värderingsövningar, gemensam matlagning samt givetvis en del lekar och spel. Vi kommer att vistas mycket ute i naturen, om någon har allergi, glöm inte skicka med mediciner och meddela oss detta innan resan. Viktigt också med kläder som passar för utevistelse.

Packlista:

 •  Matsäck att äta när vi kommer fram till Tygegården.

 • Toalettartiklar, handduk

 • Eventuella mediciner

 •  Klädombyte

 •  Varm tröja

 • Regnkläder/jacka

 • Sovsäck eller påslakan + örngott+ underlakan 

 • Det är okej att ta med mobiler, men inga datorer eller I-pads.

 •  Kortlek eller något annat icke datoriserat spel, om ni har.

 • Ficklampa om ni har

 • Anteckningsmaterial

Föräldramöte


Hej!

På onsdag den 28/8 mellan 17.00-1800 är det föräldramöte.


Då ska vi informera om ett nytt informationssystem som skolan ska införa.

Ni får också tillfälle att träffa klassens nya mentor, Dubravka Radic


Vårt hemklassrum är nu på våning 3.


Välkomna!


/Krister


Datum

2019-06-27

 

Informationsbrev gällande skolstart ht-19

 

Höstterminen börjar torsdagen den 15 augusti.

Åk F-3 klockan 09.00 på skolgården. Skoldagen slutar efter lunch.

Åk 4-9 klockan 10.00 på skolgården. Skoldagen slutar efter lunch.


Efter skoldagens slut tar fritids över för de elever som är inskrivna.

Vi ber er uppmärksamma att fritids är stängt för planering tisdag och onsdag 13-14 augusti.

 

 

Skolledning och personal önskar alla en skön och avkopplande sommar och hälsar Er välkomna tillbaka till hösten.

 

Mickael Westerdahl

Rektor
Viktiga datum:

30/5-31/5 Lov


3/6 Fotbollsturnering på Stadion.

De elever som av vårdnadshavare inte får ta sig till Stadion själva samlas i skolan kl. 8.15, åter ca. kl 15.30. De elever som tar sig till Stadion själva, möter mig vid supportershopen klockan 8.50 Eleverna får antingen ha med sig egen matsäck eller beställa utflyktsmat från skolköket. Vi behöver veta vilket senast den 29/5.


4/6 OMPROVSTILLFÄLLE 15:00 på läxhjälpen!


6/6 Lov


10/6 Vanlig skoldag enligt schema


11/6 8.50-14.55 Ingen matte på morgonen. Därefter enligt schema.


12/6 Klassens dag kl. 10-13. Vi är i skolan och har aktiviteter tillsammans i klassen. Skollunch som vanligt.


13/6 9.00-14.00 Städdag, tömning av skåp mm.


14/6 Avslutning. Samling kl. 9.00 i klassrummet för eleverna. Kl. 10.30 börjar avslutningen i Mariakyrkan och då är även vårdnadshavare och familj välkomna!

190524

Informerat samtycke vårdnadshavare och elever

Hej,

Ditt barn deltar i ett aktionsforskningsprojekt för att synliggöra effekterna och erfarenheterna av normkritiskt arbete på Sorgenfriskolan. Projektets syfte är att stödja skolan i dess arbete med att förbättra de aktiva åtgärder och det förebyggande arbetet som görs mot diskriminering. I projektet sker ögonblicksforskning och kartläggning som bedrivs av Sorgenfriskolans utvecklingsgrupp, personal från Pedagogisk Inspirationen och Malmö Universitet. Syftet med ögonblicksforskningen är att få en djupare förståelse för normer, värden och förhållningssätt som finns i skolan. Ett annat syfte är att utveckla normkritiska perspektiv och arbetsmetoder. Efter projektets avslut kommer utvärderingen att presenteras i en rapport och eventuellt publiceras i vetenskapliga texter.

Studiens undersökningsmetod kommer att bestå av deltagande observationer och samtal. De medverkande är elever från skolan som deltar i projektet samt skolpersonal. Observationer och samtal kommer att spelas in med ljud och sedan transkriberas. All information kommer att avidentifieras innan den används för forskning. Detta innebär att det kommer att bli omöjligt att avgöra vem som deltagit i projektet och inga namn kommer att finnas med i rapporten och i eventuella vetenskapliga texter. Deltagandet är helt frivilligt och har ni rätt att avbryta er medverkan när ni själv vill, utan att ange orsak. Eftersom de deltagande eleverna inte är myndiga behöver vårdnadshavare kontakta elevens mentor om eleven inte har tillåtelse att delta i projektet.

Om ni har frågor om studien går det bra att kontakta oss.


Med vänliga hälsningar

Gustavo Nazar                                              Vanja Lozic            

gustavo.nazar@malmo.se                          vanja.lozic@mau.se 
Från och med nästa läsår kommer Sorgenfriskolan att använda sig av Infomentor. Detta system kommer vi att använda till kommunikation, bedömning och information. För att informera om detta har vi därför redan nu en tid för höstterminens föräldramöte. Det är onsdagen den 28 augusti kl 17.00-18.00. Varmt välkomna!

Meddelande från biblioteket


Sista återlämningsdag för alla böcker är den 5 juni.

Elever som vill låna böcker över sommaren måste kontakta biblioteket.


Se en aktuell lista på utlånade böcker - logga in på http://skolbibliotek.malmo.se

190515


FOTBOLL


Hej!


Till er som anmält intresse:


På söndag är det dags för match på Stadion där vi ska se Malmö FF möta Kalmar FF kl 15.00. Vi samlas kl 14.20 utanför MFF-shoppen där biljetter delas ut. Sedan går vi tillsammans in på Stadion. OBS! Viktigt att komma i tid. De elever som var med på konferensen i tisdags ska ha sina röda tröjor på sig/med sig.


Vi ser fram emot att ses på söndag! Forza Malmö, heja di blåe!


Om någon vårdnadshavare vill se fotboll så finns det biljetter över. Maila mig i så fall under helgen. Först till kvarn gäller.

christer.alm@malmo.se


Hälsningar personalen


Friluftsdag

På måndag den 20/5 har vi friluftsdag.

Vi träffas utanför skolan klockan 9.30 för att tillsammans gå en stadspromenad i Malmö. Vi kommer att besöka och lära oss om kända historiska platser och byggnader i centrum.

Eleverna har en liten massäck med sig hemifrån och på eftermiddagen slutar vi med fika hemma hos mig. Jag bor på Möllan.

De elever som inte får gå själva hem måste meddela mig. De eleverna följer jag i så fall tillbaka till skolan.


christer.alm@malmo.se


190429


Nationella prov i matte åk 6 vecka 19

Start 8:00 båda dagarna!

Mån 6/5: 

Delprov B: 8:00-9:15

Rast: 9:15-9:45 

Delprov C: 9:45-11:30

Eleverna slutar efter lunch 12:00.


 Ons 8/5: 

Delprov D: 8:00-9:30

Rast: 9:30-10:00

Delprov E: 10:00-11:30

Eleverna slutar när de är klara med sista delprovet (Inga lektioner efter lunch)

Eleverna får ha med sig vatten, frukt och smörgås att äta på rasten om de vill.

Vänliga hälsningar

Mattelärarna åk 6


Hej!

På förekommen anledning vill skolledningen informera om att elever under skoltid åkt elscooter vilket INTE är tillåtet. Det har även kommit till skolans kännedom att elever skadats när de ramlat av elscootern. I de fall elever under skoltid ses köra kommer vårdnadshavarna att kontaktas.

Vi är tacksamma om ni föräldrar vill prata med era barn även hemma om vilka risker detta medför samt att det inte är tillåtet för personer under 18 år att nyttja elscootrar.

Hälsningar

/Skolledningen


Utvecklingssamtal - Stefan

Boka tid här!Första linjen

Mottagning som erbjuder föräldrar och barn hjälp när barnen inte mår bra. De erbjuder föräldraföreläsningar om: Oro och stress hos barn och ungdomar (6–17 år)

Datum: 24 april, 8 maj


OBS!

Vi vill uppmärksamma alla vårdnadshavare på att elektriska sparkcyklar används av en hel del elever. Många gånger sker användandet vårdslöst och trafikfarligt. Det är viktigt att ni pratar hemma om det här så att olyckor förhindras.


Observera även att det ej är tillåtet att åka skejtboard på skolans område under skoltid. Det är flera elever som har med sig skejtboards till skolan och de åker utan hjälm, detta är inte ok.


Utvecklingssamtal för Kristers mentorselever i 6a


OBS detta är för de elever jag är mentor för. Ni som har Stefan som mentor får vänta till han lägger ut tider.

Hej! Det är dags att boka in terminens utvecklingssamtal. Skriv in ert barns namn på den tid ni önskar. Först till kvarn gäller. De som inte har bokat sig för en tid senast den 15/3 kommer att tilldelas en tid. Tider finns att boka vecka 13 och vecka 14. Klicka på länken nedan för att boka:

Länk

Vi ses! /Krister


190301

På måndag 4/3 är det simning för 6A. Vi går från skolan 09.30 mot Simhallsbadet.
-Andreas


190227


Torsdag 28/2 får vi besök i klassen. Det är Grundskolefotboll mot rasism som kommer och håller i en workshop om allas lika värde och trygghet. I detta projekt kommer vi även att ha en uppföljande workshop den 28/3, delta i en fotbollsturnering och avsluta med att gå och titta på Malmö FF den 19/5. Läs här för mer info: https://pedagog.malmo.se/2018/02/19/grundskolefotboll-mot-rasism-2018/


/Krister20190201

Hej,

Lena Lindblom bitr rektor här!

Idag fredag har vi haft problem att fixa vikarier till eftermiddagen. Vår hemkunskapslärare är sjuk. Vi har därför beslutat att eleverna får gå hem efter den lektion som slutar 13.20. Lärarna har slagit ihop klasserna så hemkunskapsgruppen jobbar med so och no i helklass med Jasmin och Krister på förmiddagen istället. De elever som går på hemvist eller på grund av annan anledning inte kan få hem, kan vara i klassrummet där Jenny finns. "Hemvistarna" går sedan till hemvist som vanligt.

Jag önska er alla en trevlig helg!

Mvh

Lena Lindblom

bitr rektor 5-6

Sorgenfri

190128    Hej!


Tisdagen den 5/2 och torsdagen den 7/2 är det nationella prov i svenska och svenska som andraspråk. Ni behöver ladda era datorer hemma dagen innan och även se till att ha dator och laddare med till skolan dessa dagar. Ni får lov att ha med er vatten, frukt och smörgås som ni kan äta på rasten mellan proven. Proven börjar kl. 8.00 och ni måste komma i tid! Efter ni har ätit lunch är skoldagen slut och ni går antingen hem eller går till hemvisten. De elever som behöver utökad provtid har möjlighet att stanna och fortsätta skriva efter lunchrasten.


Allt gott!


Hälsningar Karin, Krister och Stefan5 februari

8.00-9.35

Delprov B1

Instruktion, genomförande av delprov B1

9.35-10.00

rast

10.00-11.30

Delprov C1

Instruktion, genomförande av delprov C1

11.30-12.00

lunch sedan går eleverna som är klara hem, hemvisten öppen

12.30-13.30

Elever som behöver utökad tid fortsätter skriva.
7 februari

8.10-9.35

Delprov B2

Instruktion, genomförande av delprov B2

9.35-10.00

rast

10.00-10.10

Delprov C2

Instruktion och genomförande av delprov C2

11.30-12.00

lunch sedan går eleverna som är klara hem, hemvisten öppen

12.30-13.30

Elever som behöver utökad tid fortsätter skriva.Hej!
Från och med vecka 4 kommer jag att ha klassen i engelska.

/Krister

Välkomna tillbaka till en ny termin!

Vi börjar på onsdag klockan 8.15

/Krister


Viktig information från Sorgenfriskolans skolråd: https://docs.google.com/forms/d/1yPpYJcp15Q5ATgu4GRzMCw8NKF25gynXFK_P0lT1rw0

Information från skolsköterskan:

Klicka på länken här och här.LÄXHJÄLP

Tisdagar 15:00-16:00 i 5Bs klassrum!

2018-11-05

Information om hur grundskoleförvaltningen i Malmö stad arbetar för att värna om ditt barns personuppgifter.

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Hälsningar från Skolledningen

Hej!

Här kommer lite information kring de nationella proven som börjar efter lovet. Följande veckor skrivs de olika proven:

v. 45-50- muntliga delprov i svenska och svenska som andraspråk, matematik, engelska 

v. 6 (tisdag 5 februari och torsdag 7 februari)- skriftliga delprov i svenska och svenska som andraspråk

v. 15 (måndag 8 april och onsdag 10 april)- skriftliga delprov i engelska

v. 19 (måndag 6 maj och onsdag 8 maj)- skriftliga delprov i matematik

Mer detaljerad information kring datumen och tidsåtgången hittar ni här: 

Provdatum för nationella prov


Informationsbrev till vårdnadshavare om de nationella proven: 

Informationsbrev till vårdnadshavare på svenska


Ny rutin angående specialkost


All ny anmälan av specialkost ska gå via www.malmo.se/skolmat under fliken "specialkost". Här väljer man sedan om man vill anmäla digitalt eller med blankett och skicka in med post till huvudkontoret. Inga anmälningar med kostintyg ska lämnas in eller tas emot av personal på skolan.


Rutiner vid omprov
Möjlighet att göra omprov i olika ämnen ges hädanefter ett par måndagar i månaden mellan kl.8:00-9:00.Elever som ska göra omprov ska alltså komma till skolan tidigare den dagen. Se i klasskalendern för exakta datum (läggs in efter hand).
   
Skapa ett gratis konto på ne.se till ditt barn och använd NE var ni vill.Alla elever har konto på inläsningstjänst. Där kan de lyssna på böcker som de lagt till på sin bokhylla. De flesta läromedel vi har finns där.

https://www.inlasningstjanst.se/


Vill du sjukanmäla ditt barn via telefon?

 Telefon24: Anmäl frånvaro via telefon 0515-77 70 00

Telefon24 information


Viktiga telefonnummer:

Klasstelefon 6A                                                   0708-840310

Kurator Emma Appelskog                                040-347121

Skolsköterska Karin  Waldenström                040-346742

Expeditionen Eva Ryberg                                 040-347127


Klasskalender

Länkar:

SV:

Bibblix Läs e-böcker 
En gratis app för barn 6-12 år gamla.
Fungerar om du har lånekort på Malmö stadsbibliotek. 
Du får finfina boktips!
Skolbibliotekets sida hittar du här: sorgenfribiblan.blogspot.com


Ma:

Läxor i läroboken BETA hittar ni även här.

Öva multiplikationstabellerna tryck här eller här.


Pedagogernas egna sites


Andra länkar till bra matematikövningar:

Elev spel matematik

Kreativ matte

https://www.matteboken.se/

EN:


Lyssna på och öva på glosor mm på Gleerups portal. Alla femmorna har elevlicenser till Happy 5. De loggar in med sin mejladress utb... @skola.malmo.se samt ett gemensamt lösenord.

Träna engelsk hörförståelse medhjälp av musikvideos:

Osäker på am, are is & have/has?
SO:

Samhällskunskap:
Geografi:
Europa:

För att kunna öva via länken nedanför måste du antingen vara i skolan eller vara inloggad på ne.se (Du loggar in med din skolmejladress och din personliga fyrsiffriga kod)

Paraihop flaggor med länder & huvudstäder- elevspel.se


Religion

Öva begrepp - etik


Historia

Stormaktstiden - Östersjöriket Sverige

Puls historia- Öva själv

http://webbapp.liber.se/Vasatiden-1521-1611


Filmer:

Historieätarna Vasatiden

Sveriges historia - Vasatiden

Bildspel- Vad är grejen med Vasatiden?


NO:

BingelTräna NO

Träna NO ny användare

Begreppsmaskin


Filmer


Språkval:

Musik: