SFGR13B - 5B

2018-11-05

Information om hur grundskoleförvaltningen i Malmö stad arbetar för att värna om ditt barns personuppgifter.

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Hälsningar från Skolledningen


Enkät från skolinspektionen - Svara senast den 29 okt

Skolinspektionen vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om ert barns skolgång. Era svar är mycket värdefulla för skolan fortsatta arbete. Gå in på dokumentet nedan och använd det lösenord som står i dokumentet.

https://drive.google.com/file/d/10IQgR6zqD5s1glhdxO3FBAmRKk3mJYki/view

Hälsningar från Skolledningen


Välkomna till 5B:s klassida!

Denna veckan mån-ons 22-24/10 har eleverna Elevens val hela dagarna. De har själva valt vad de vill fördjupa sig i. På måndag går de kl 9.15-14 och de andra dagarna kl 9-14. På torsdag och fredag är det vanliga skoldagar innan det är en veckas lov, vecka 44.

På onsdag 17/10 har vi halv likabehandlingsdag. Eleverna börjar kl 8.30 och slutar kl 13.30. De har idrott efter lunch som vanligt. På fredag 19/10 har vi den andra halvan av likabehandlingsdagen. Vi ska gå på bio och se "Ensamma i rymden" och kommer att gå från skolan kl 8.30. Eleverna börjar kl 8.15 och slutar vanlig tid.

På torsdag 18/10 är det studiedag och hemvisten är öppen.


Nu är det dags att boka utvecklingssamtal. Samtalen ligger vecka 45-46. Vi har fått en medmentor, Soumia. Hon kommer att ha utvecklingssamtal med sina sva-elever som bokar tid med henne. Alla ni andra ska gå in och boka via länken senast 19/10. 
Om ni inte får länken att fungera kan ni gå in på bokautvecklingssamtal.se och ange koden: BIa3X40O5GF1EfotfCXP
Viktiga datum för ht -18:
10/10 Fotografering, både enskilt och klassen
18/10 Studiedag, hemvisten är öppen
22-24/10 Elevens val
29/10-4/11 Lov
27/11 Studiedag, hemvisten är öppen
21/12 Julavslutning

Friluftsdag tisdag 25/9

På tisdag är det dags för terminens första friluftsdag. Vi samlas på skolgården klockan 8:30 och promenerar tillsammans till Pildammsparken där vi förberett aktiviteter för barnen. De elever som har en mobil med surf får väldigt gärna ta med den.

Vi går tillbaka till skolan och äter en lite senare lunch där klockan 12:00. Se därför gärna till att barnen tar med sig frukt och vatten i ryggsäcken på tisdag.

Efter lunch fortsätter friluftsdagen på skolgården. 

Skoldagen slutar klockan 14:00. 


Vi hade en jättetrevlig dag igår på Sorgenfrimästerskapen och eleverna hade roligt tillsammans.


Påminner om Sorgenfrimästerskapen på onsdag 29/8. Vi samlas kl 8.00 utanför vår ingång för att tillsammans gå till Stadion. Skolan bjuder på smörgås och yoghurt. Vill man ha egen matsäck med sig går det fint men den ska vara sockerfri och inget snacks. Alla kommer ombytta och tar med en vattenflaska. Vi slutar vid 14.30. Vi hoppas på en härlig dag!


Musikläraren Elin Isaksson har skapat musiksites till alla klasser. Här är femmornas: https://sites.google.com/a/skola.malmo.se/musik-i-5an/

Hej!

Här kommer några rader från mig (skolsköterskan) till samtliga vårdnadshavare för elever på Sorgenfriskolan.


Välkomna till ett nytt läsår!

Jag lämnar en redogörelse för hur mitt arbete är planerat denna och nästa termin.

Då få ni en överblick och förståelse för de olika insatser som ska vara hälsofrämjande och förebyggande samt för att i tid upptäcka och förhindra olika sjukdomstillstånd.


Så här ser året ut för elever i åk 5

September

Vaccination av flickor i åk 5, Gardasil dos 1, mot livmoderhalscancer, ges i överarmen.

Mars samt april

Hälsokontroll för elever som är på väntelista, samt hälsokontroll av nyanlända elever.

Maj

vaccination flickor åk 5, Gardasil dos 2.

Juni

samtliga journaler gås igenom. Elever som jag eller skolläkaren bedömt behöver en extra kontroll kallas med vårdnadshavare.


Kontakt till mig är via mail:

karin.waldenstrom@malmo.se

Telefon:

0733-708868


Viktiga datum för ht -18:
29/8 Sorgenfrimästerskapen på Stadion
4/9 Föräldramöte kl 17-18
21/9 Gardasilvaccination
25/9 Friluftsdag
26/9 Studiedag, hemvisten är öppen
1-2-/10 Från jord till bord
18/10 Studiedag, hemvisten är öppen
22-24/10 Elevens val
29/10-4/11 Lov
27/11 Studiedag, hemvisten är öppen
21/12 Julavslutning

Läsåret 18/19

Välkomna tillbaka till ett nytt läsår! Hoppas att ni kommer tillbaka fulla av energi.

På torsdag den 16/8 ses vi kl 10 på skolgården och har sen upprop i klassrummet. Eleverna slutar vid 10.30. För de som har fritids har hemvisten öppet. Eleverna kommer få med sig ett häfte med blanketter som ska fyllas i och lämnas in i skolan så fort som möjligt men senast på tisdag den 21/8.

På fredagen den 17/8 börjar eleverna kl 9 och slutar kl 12. Hemvisten är öppen efter det. 

Vecka 34 läser vi enligt schema.

Eleverna kommer få nya skåp och nu behöver ni inte lämna in en deposition utan bara om eleverna gör av med sin nyckel. Eleverna kommer även få ta hem sina datorer.

Ni är välkomna på föräldramöte den 4 september kl 17.

Jag ser fram emot att träffa er.

Anna 
Nu börjar sommarlovet närma sig men vi hinner med lite roliga saker innan det är dags.

6/6 Sveriges Nationaldag, skolan är stängd.

7/6 Vi åker buss till Stadsbiblioteket för att delta i vår bokrelease Från jord till bord. Vi är tillbaka lagom till lunch.

14/6 Klassens dag, vi beger oss till Beijers Park för att delta i inspelningen av sommarlovsmorgon. Barnen får lov att ta med egen lunch. Givetvis erbjuder vi lunch från skolan ifall detta önskas. Det är viktigt att alla tar med sig dricka. För att vi ska kunna se varandra bättre är det bra om eleverna har på sig en vit t-shirt om de har. Vi kommer att spendera hela skoldagen i Beijers Park och är tillbaka kl. 13.30

15/5 Sommaravslutning kl. 09.00 i Maria kyrkan. Vi samlas på skolgården kl. 08.30, då vi alla går tillsammans till kyrkan. Om eleverna ska komma direkt till kyrkan vill jag att ni mailar mig senast på torsdag. Efter kyrkan går vi tillbaka till klassrummet för att önska glad sommar och äta tårta. Räknar med att vi är klara c:a kl. 10.30. 

Omprovstillfälle mån 28/5 8:00-9:00 i 5Bs klassrum (vån 2, sal 237).21/5 Elevens val, eleverna slutar kl 14.
23/5 Friluftsdag, vi åker till Sibbarp med buss. Vi går kl 8.30 från skolan och är tillbaka senast kl 14 när eleverna slutar. Vi grillar till eleverna och det är bra om de har med sig frukt och extra dricka. Vi kommer bl a att håva, bygga sandslott m m, men inte bada, men det är ändå bra att de har med sig extrakläder.
24/5 Studiedag, skola och fritids är stängt
25/5 Eleverna börjar kl 8 denna dagen. Vi ska promenera till Seved och träffa Från jord till bord.
6/6 Lov, helgdag
14/6 Klassens dag, utflykt
15/6 AvslutningMajblommor
På torsdag den 3/5 kommer någon från Majblomman hit och tar emot barnens redovisningar. Barnen ska även lämna tillbaka väskan och de blommor som inte är sålda.

Från jord till bord
På fredag den 27/4 ska vi gå till Folkets park och ha en lektion med Från jord till bord kl 10-11.15.

Mobilhotell
Vi har fått våra mobilhotell och har tillsammans bestämt att de samlas in direkt på morgonen, oavsett vilket ämne de har. Sen sätter lärarna in dem i ett säkerhetsskåp. De lämnas ut efter sista lektionen och på fritids för de som går där. Lämnar eleverna inte in den beslagtags mobilen och den hämtas ut av föräldrarna. Upprepas detta kontaktas föräldrarna igen och mobilen måste lämnas hemma. Filmning är inte tillåten någonstans och inte heller på skolan.

Brev från Fredy

Hej alla barn (och föräldrar) i åk. 1-4!

Äntligen är solen och värmen här (nåja) och därför är det dags för UTEGYMPA!

Vad ska man då tänka på.

 Som vanligt gäller det att ha med sig:

  1. Gympakläder! Tänk på att anpassa det efter väder, kolla gärna väderappen! Om det inte ösregnar kommer vi nämligen att vara ute. Har ditt barn morgonidrott? Tänk då på att det är betydligt kyligare än på eftermiddagen. Hjälp ditt barn att hålla koll på vilka dagar det är idrott så att hen inte missar idrottslektionen!
  2. Gympaskor! Tänk på att ha riktiga gympaskor och inte bara barnens vanliga uteskor. Många uteskor är inte anpassade för springande, hoppade och mycket rörelse och kan leda till ledskador i foten.
  3. Handduk! Barnen duschar ALLTID efter varje lektion. Om ni föräldrar inte vill att ert barn ska duscha tillsammans med andra barn pga. kulturella eller religiösa skäl så går det att ordna väldigt enkelt. I varje omklädningsrum finns det alltid en pedagog under duschningen, jag är alltid med när pojkarna duschar och en kvinnlig pedagog är alltid med när flickorna duschar. Om man inte vill att ens barn ska duscha överhuvudtaget så behöver jag en lapp från målsman med en förklarning om varför.

 Har ni några som helst frågor så är det bara att höra av er till mig. Ni är också hjärtligt välkomna att vara med på en lektion, då är det bara att höra av sig med någon dag i förväg och kolla läget, så att det passar bra. Min mailadress är fredy.espitia@malmo.se 

Med vänliga hälsningar, Fredy Espitia, Idrott och Hälsa-lärare.


30/4 Lov, bara fritids är öppet
1/5 Lov, helgdag
9/5 Kastanjefest
10/5 Lov, helgdag
11/5 Lov, bara fritids är öppet
23/5 Friluftsdag
24/5 Studiedag, skola och fritids är stängt
6/6 Lov, helgdag
15/6 Avslutning

Majblommor
Nu är en del elever igång med försäljningen av majblommor. De har fått påfyllning av mig idag och om de vill ha mer blommor finns personal från Majblomman på Triangeln idag kl 15-19.

Sista dag för försäljning är 26/4, då ska det redovisas och man lämnar tillbaka väska och de blommor som är kvar.  

Från jord till bord
Vi är i med i ett projekt som heter Från jord till bord. Eleverna kommer få vara med och odla först i klassrummet och sen i Folkets park och på Seved. Vi kommer att laga mat av det vi har odlat till hösten. Vi kommer att träffas ca 8 ggr. Nästa gång vi träffas den 5/4 vill de att klassen har samlat ihop minst 12 st 2 literspetflaskor. Om ni har tomma hemma får ni gärna skicka dem med barnen så att vi får ihop det.

Utvecklingssamtal
Jag har mailat ut en länk till bokautvecklingssamtal.se till er. Det är bra om ni bokar en tid så fort som möjligt.

Likabehandlingsdag och Elevens val
På tisdag har vi Likabehandlingsdag och på torsdag Elevens val. Eleverna slutar kl 14 båda dagarna.

Påminnelse
Torsdagen den 15/3 är fritids helt stängt pga av att fritids har studiedag. Ingen fritids på morgonen och inte heller efter skolans slut.

Viktiga datum:

15/3 Fritids är stängt hela dagen, vanlig skoldag
26/3-2/4 Påsklov, bara fritids är öppet
Vecka 15-17 Utvecklingssamtal
30/4 Lov, bara fritids är öppet
1/5 Lov, helgdag
10/5 Lov, helgdag
11/5 Lov, bara fritids är öppet
23/5 Friluftsdag
24/5 Studiedag, skola och fritids är stängt
6/6 Lov, helgdag
15/6 Avslutning

Elevens val
Nu på onsdag den 28/2 är det elevens val hela dagen och eleverna slutar kl 14.

Läxhjälp
Nu har läxhjälpen satt igång igen. Den är på torsdagar kl 14.20-14.50 i grupprummet med Diman. De som anmälde sig förra terminen kan komma även denna och de som vill anmäla sitt barn nu kan maila mig. 

Slime
Vi har tyvärr fått förbjuda slime nu. Eleverna har fått många chanser men till slut blev det för mycket konflikter som handlade om det.

Föräldramöte
Tisdagen den 13/2 är det föräldramöte i klassrummet kl 17-18. Vi pratar om läget i klassen och vad klassen arbetar med i de olika ämnena.

Skola24
När ert barn ska till tandläkaren, läkaren eller vara borta en stund under skoldagen av någon annan anledning vill vi nu att ni fyller i det själva på Skola24. Det är svårt att få ut informationen till alla berörda lärare och därför är det lätt att ert barn får frånvaro.

Sportlov på fritids?

Fritidshemmet måste få veta vilka barn som kommer att vara på fritids under sportlovet. Det gäller även fredagen före dvs 16/2 som också är en lovdag. Anmälan är förlängd men måste vara inne senast på fredag 26/1

MVH bitr rektor Anna SyrénNu har eleverna fått sitt nya schema. Jag har nu lagt in alla lärarnas mailadresser som undervisar i klassen här på sidan under kalendern så att ni kan nå dem om det är något ni undrar över.

De elever i klassen som behöver komplettera judendomen tar själva ansvar för när de ska göra det. Det ska göras muntligt. 

Vi fortsätter med multiplikationstabeller på fredagarna eftersom att det är viktigt att eleverna automatiserar dem. Påminn hemma om att de måste öva.

Vi kommer lägga in två längre läspass i skolan där vi vill att eleverna läser tyst i sin bok. Det är viktigt att de läser hemma också.

Nu har vi fått en klasstelefon och den har telefonnr 0708-840306. Här når ni mig måndag - fredag under skoltid. /Anna

Viktiga datum:

10/1 Skolstart
13/2 Föräldramöte kl 17-18
16/2 Lov, bara fritids är öppet
19-23/2 Sportlov, bara fritids är öppet
7/3 Studiedag, bara fritids är öppet
15/3 Fritids är stängt hela dagen, vanlig skoldag
26/3-2/4 Påsklov, bara fritids är öppet
Vecka 15-17 Utvecklingssamtal
30/4 Lov, bara fritids är öppet
1/5 Lov, helgdag
10/5 Lov, helgdag
11/5 Lov, bara fritids är öppet
23/5 Friluftsdag
24/5 Studiedag, skola och fritids är stängt
6/6 Lov, helgdag
15/6 Avslutning

 Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan


Nu har vi börjat med multiplikation i matte. Det är viktigt att eleverna övar på tabellerna hemma. Till på fredagar är det individuellt vilken tabell man ska öva på. Alla har fått med sig en lapp med aktuell tabell. De fortsätter att öva på länkarna på Classroom.

Läxhjälpen är i klassrummet med Diman. Maila mig om ert barn ska vara med.


                                    Bildresultat för blomma
Länkar att öva på
SO
ENG
Ordspel, grammatikspel, sånger, skrivövningar mm:

Öva räkneord:

Artiklar:

Lyssna på högläsning på engelska:
Korta informativa filmer:
Öva glosor. https://glosor.eu/
Användarnamnet är Sinnala  Lösenordet är 4B

Klasskalender

Vår klasstelefon har telefonnummer: 0708-840306


anna.appelgren@malmo.se            Mentor, svenska, matematik, SO

soumia.maza@malmo.se                       Mentor, svenska som andraspråk, LV

josefin.andersson2@malmo.se      Engelska

jasmine.holmgren@malmo.se       NO

ivana.bolmeson@malmo.se            Spec. matematik

@malmo.se                                         Idrott och hälsa   

maria.fellert@malmo.se                  Bild 

elin.isaksson@malmo.se                 Musik

rudolf.ek@malmo.se                        Trä- och metallslöjd

lena.qvillberg@malmo.se                Textilslöjd

Telefon24

Anmäl frånvaro via telefon varje dag ditt barn är sjukt på:

0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan även göras på följande språk:
Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Somaliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 05

Viktiga telefonnummer:

Kurator Emma Appelskog                               040-347121

Skolsköterska Karin Waldenström               040-346742

Expeditionen Eva Ryberg                                 040-347127