SFGR15A - 3A

Klass 3A Klassida 

___________________________________           

Mentor: Diman Salih diman.salih@malmo.se

Fritidspedagog:  alexander.olsson@malmo.se


  

V.47

Hej!

Nu är utvecklingssamtalen igång och det är väldigt trevligt att träffa er alla. För er som inte har bokat en tid, får höra av sig till mig via mail: diman.salih@malmo.se

Vi ska fortsätta arbeta med faktatexter och VÖL schema. De elever som är klara kan påbörja hitta fakta om sina djur på internet och göra en tankekarta.

Veckans ord:Pyssla, träna, ofta, ojämna, fantastisk, äkta, älska,önska, större, egentligen.

Skrivläxa delas ut på onsdag till vecka 48. Det kommer mer läxor under veckan, jag kommer informera er om detta.

Matte:Vi ska fortsätta räkna med matteboken sida 70-77 veckans mål.  

SO: Vi har börjat med olika nordiska väsen och myter, samt så småningom väva samman det med faktatexter i Svenskan.         

NO: fortsätter vi med vårt tema Väga och balansera.             

Tisdag 27/11 är det studiedag. Fritids har öppet!


V. 46

  Hej!

Jag är ni igång med utvecklingssamtalen, jag påminner er som inte bokat att boka via länken.

Boka samtal genom att klicka här!


Skrivläxa i svenska: Det är många som behöver få en läsligare handstil och även många som behöver öva på att skriva hela fullständiga meningar. Vi kommer därför börja med en liten skrivläxa där de får öva båda.

Jag kommer varje vecka att dela ut en skrivläxa på onsdagar som ska lämnas in nästa onsdag.

MatteläxaDetta är då individuellt för varje elev men ta gärna en titt eller fråga era barn ifall de har med sig matteboken hem. 


Läxa: Veckans ord (10st) Träna på att stava dem

Bättre, sig, timmar, minuter, lagar, promenera

 Mellan, stjärna, önskar, problem. 

MVH/Diman


V.45 

Information om hur grundskoleförvaltningen i Malmö stad arbetar för att värna om ditt barns personuppgifter.

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Hälsningar från Skolledningen


Hej!


Hoppas ni har haft ett bra lov. Glöm inte att boka utvecklingssamtal till vecka 46 och 47. Det finns fortfarande många lediga tider. 


På tisdag, 6 November är det likabehandlingsdag, hela dagen. Tema för i år är empati och vi kommer framförallt jobba kring känslor och vänskap.


Läxa: Veckans ord (10st) Träna på att stava dem.


håller, också, gillar, något, exempel, telefon, kommer, pratar, laddare, titta.V.43


Hej!


Här är en länk där ni kan boka utvecklingssamtal för vecka 46 och 47. Om ni önskar att fritids deltar, skriv i kommentarsrutan.  


Klicka på länken och bläddra sedan fram till rätt vecka, klicka på den tid som passar er och fyll i informationen.


Boka samtal genom att klicka här!


MVH/ Diman

Enkät från skolinspektionen - Svara senast den 29 okt

Skolinspektionen vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om ert barns skolgång. Era svar är mycket värdefulla för skolan fortsatta arbete. Gå in på dokumentet nedan och använd det lösenord som står i dokumentet.

Länk till enkät, klicka här!

Hälsningar från Skolledningen


2018-10-19

Hej

I dag eleverna har fått med sig en enkät hem. Det är en skolenkät som Skolverket distribuerar till alla vårdnadshavare i hela Sverige. Så titta i barnens väskor imorgon!


Nästa veckan har vi elevens val måndag-onsdag med olika temadagar. Temat för dagarna är skapande, teknik och FN. på måndag sluta vi kl 13-35 i ställt för 13.30 på tisdag de sluta 14.15.

  

Ha en fin helg.

Diman

 

V.42

Hej!

Veckan som har gått

På grund av att det varit så pratigt i klassen den här veckan har vi inte hunnit med allt jag planerat att vi skulle göra, vilket är jättetråkigt, speciellt för de som får sitta och vänta på att alla ska bli tysta och följa våra regler. Vi får mindre tid kvar och mer som ska göras på den korta tiden. Detta kommer tyvärr att resultera i att vissa elever får allt fler läxor de måste göra hemma, vilket är väldigt tråkigt med tanke på att jag vet att de egentligen inte behöver det. Därför hade jag gärna velat att ni föräldrar hade pratat med era barn om detta problem där hemma.

I svenska har vi tränat på att skriva en saga eller berättelse utifrån en tankekarta. Målet där är att de ska kunna använda stor bokstav och punkt, beskriva mer och sedan bli bättre på att kunna bedöma sin egen och andras texter.


I SO har vi börjat jobba med de olika världsdelarna. Vi har tittat på filmer om Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Sydamerika och Nordamerika. Utifrån dessa filmer har eleverna sedan fått arbeta med att skapa egna kartor med hjälp av färger.


I matematik har eleverna fått arbeta med olika typer av uppställningar inom subtraktion och addition. Detta kommer vi att fortsätta med enda fram till vecka 43.

Kommande viktiga datum

Till att börja med är det studiedag på torsdag nästa vecka, den 18/10. Fritids är öppet.
Veckan efter, vecka 43, har vi elevens val måndag-onsdag

Läxa: Veckans ord (10st) Träna på att stava dem.

besviken, orolig, billig, dyr, kraft, stark, vacker, glad, trevlig, tjock.


V.41

Fotografering

Vi kommer att fotograferas tisdag den 9/10.


På förekommen anledning vill skolsyster att vi delar information om springmask till alla vårdnadshavare. Information finns här: https://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Springmask/?ar=True. Vi på skolan påminner mer noga om handtvätt innan lunchen och påminn gärna hemma också att det är viktigt att tvätta händer innan maten och efter toalettbesök.

Under veckan som varit har vi arbetat mer med skrivning och stavning på svenskan.

Läxa: Veckans ord (10st) Träna på att stava dem.

Tycker, liten, hård, mjuk, snäll, svårt, sött, kort, lång & lätt.


Matteläxa För de elever som på ett eller annat sätt kommit efter i matte målet kommer att få ta hem boken både på tisdagar och onsdagar för att bli klara på fredagen. Detta är då individuellt för varje elev men ta gärna en titt eller fråga era barn ifall de har med sig matteboken hem. Vecka 40

Hej alla föräldrar!
Vi har börjat att jobba med datorerna.
Det är många områden att arbeta med och många mål att nå i trean. Vi har arbetat en del med lärverktyg på datorn. Eleverna har fått välja mellan olika spel i ämnena matematik och svenska. Med hjälp av spelen har vi bland annat tränat på olika färdigheter som förståelse för positionssystemet, multiplikation, att avläsa klockan, stava rätt, kunna sätta ut rätt skiljetecken i en text och träna på världsdelarna. Det har varit arbetsflit och arbetsglädje på arbetspassen! Vill du prova hemma gå in på 
Jag har sagt att om man inte alls använder datorn till det den ska användas till under lektionen så kommer jag ta den och så får man jobba med papper och penna den lektionen istället. Sen får man en ny chans nästa gång. Men jag tror att allt eftersom så kommer nyhetens behag lägga sig och mer fokus kommer läggas på skolarbetet. 

veckans ord: städar, klättrar, mycket, ljuga, djur, snygg, sönder, känner, gick, tjej.


Vecka 39

Hej alla föräldrar!

Tisdagen den 25/9 kommer alla 3:or och 4:or ha en gemensam friluftsdag.Vi kommer att vara utomhus hela dagen – ”Kläder efter väder”. Vi kommer att grilla hamburgare men packa gärna med frukt och en vattenflaska. skoldagen slutar som vanligt kl:14.00

 onsdag:- 20/9 är det studiedag, ingen skola den dagen men fritids är öppet.

Vecka 38
Hej alla föräldrar!
Jag vill tacka alla er föräldrar som kom till vårt föräldramöte. Det är alltid lika trevligt att träffa er. Vi hoppas ni upplever att kvällen var givande. 

Hemuppgifter (läxor) :- Veckans ord kommer på måndag, och eleverna har diktamen på fredag


Lite med information från föräldramötet:

Skola24 - tandläkare, läkare etc, 0515-77 70 00. Anmäl helst frånvaron innan 8.00. Läkarbesök och liknande går också bra att meddela till mentor via vårdnadshavare.

Hemsidan - Ansöka om ledighet. På hemsidan finns dokument som kan skrivas ut hemma. T.ex. ansökan om ledighet. Viktigt att ansökan om ledighet lämnas i god tid, minst två veckor innan. Uppstår det något plötsligt mejla Anna Syrén i samband med att ledighetsansökan lämnas till mentorn. Anna Syrén avslår all ledighet, även enstaka dagar, särskilda skäl kan tillstyrkas men det är också utifrån individen.

Telefon mentorer/elever - Klasstelefoner är beställda! Fram tills de kommer går det bra att mejla eller ringa till fritidstelefonen. Eleverna som har mobiltelefoner med sig ska lämna in dem på morgonen och får tillbaka dem när de går hem.

Frukt - Det är bra att eleverna tar med frukt till skolan. Just nu har vi oftast fruktstund i klassrummet men så småningom kommer eleverna uppmanas att äta frukten när det är rast.

Kläder - Eleverna är ute varje dag. Se till att det finns bra kläder och gärna ombyte om de blir blöta!

Raster - Klasserna har raster vid lite olika tillfällen. De luckor som är 15 min eller längre är uterast. Övriga tider är tillfälle för paus inne.

En kort info gavs om vad som kommer arbetas med under terminen. Bland annat kommer vi börja med programmering i tekniken, jobba mycket laborativt under NO. I svenska och matematik håller vi just nu på med bedömningsstöd för att få en bra överblick var eleverna ligger i respektive ämne. Det är för att den kommande planeringen ska bli så bra som möjligt. I SO blir nästa stora tema Religion och det kommer igång efter höstlovet, fram tills dess är det mindre teman. Just nu att flytta inom och mellan länder.

Eleverna har fått datorer, en till varje elev. Vi jobbar i Google Classroom och det kommer längre fram att gå att logga in hemifrån för att komma åt elevernas material.

Jag efterfrågade representanter till Skolrådet för 3A. Det är på kvällstid, en till två gånger mer termin. Datum är inte satta än tyvärr. Är någon intresserad hör av er till mig!

/Diman


vecka 37

Hej  alla föräldrar! 
Nu känns det i luften att hösten är på väg. Vi har kommit igång med arbeten i alla ämnen. Era barn är väldigt sugna på att lära och vi har pratat om hur man når framgång i sina skolarbeten och vilka strategier som behövs.
Jag vill påminna om att barnen behöver regnkläder,stövlar och ombyten för att rasterna och fritids tiden ska bli bra.

so: Barnen har tyckt om so lektionerna eftersom att de fick göra ett grupparbete kring egengjorda partier, barnen fann detta mycket intressant. De bildade egna partier och efteråt fick de gå runt och rösta på varandras partier. Innan de började rösta så hade dem redovisningar kring deras partier och vad deras partier stod förr.

SV: Eleverna har fått 10 ord, som jag vill att de ska öva på att kunna stava till tills på fredag. Veckans ord kan ni hitta i deras veckobok. 
Veckans ord är följande: 
  • Äter                                                                                     
  • Springer
  • Dansar
  • Finns
  • Skiner
  • Sig
  • Sjunger
  • Sitter
  • Åker
  • Skriver
NO: Vi har börjat arbeta med en näringskedja. Vi har gått igenom följande begrepp; producenter,konsumenter,toppkonsumenter och enkel näringsväg. 

hälsningar/Diman

Vecka 36

Hej alla föräldrar! Denna veckan har jag inte så mycket att komma med, men här nedan har ni lite aktuell information ni bör ha koll på.

Föräldramötet:

Föräldramötet kommer att vara tisdagen den 11 september kl.17.30 . Vi kommer att vara i 3C:s klassrum som ligger på andra våningen, där vi mentorer berättar om vad vi kommer att arbeta med under hösten. Det kommer också att vara information från fritids.

   
Läsning:
På tisdagar kommer vi att gå till biblioteket för att låna nya läseböcker. Alla kommer låna två böcker, en till när vi har tyst läsning i klassrummet i ca tio min varje dag och en som de ska läsa hemma. Syftet med det är att stärka läsningen hos eleverna.


Vecka.35

Hej alla föräldrar!

Vår första vecka tillsammans med barnen har gått undan väldigt kvickt. Vi har fortsatt fokusera på att bilda gemenskap bland eleverna i klassen, att försöka åstadkomma en rofylld samt givande undervisning och att skapa rutiner som eleverna håller sig till i klassrummet.

Idag var sista dagen för att lämna in alla lappar/kontaktuppgifter, vilket många elever i klassen missat (främst lappen kring kontaktinformation & anmälan av kost). Skulle ni av någon anledning blivit av med någon lapp, så var god och kontakta mig.
  
Min mejl: diman.salih@malmo.se
  
Svenska: Vi arbetar med ordklasserna (adjektiv, substantiv och verb) och har börjat med uppbyggnaden av meningar samt skrivregler.

Engelska: It's me
 
SO: Vi arbetar med val 2018 och demokratins betydelse.

NO: Vi har börjat med vattens kretslopp och dess olika former.

Matematik: Repetition av talen 0-100. Nytt för denna termin är  
att vi nu enbart kommer ha matematikläxa vid behov, t.ex. i form 
av repetition eller extra övningar.

övrigt hoppas vi får egen klasstelefon så fort som möjligt sedan kommer jag  att skriva telefonnummer här på klassidan

Ha en trevlig helg
 
Diman/Veckobrev v. 34 

Hej alla föräldrar!
Jag vill tacka för en trevlig första dag tillsammans med era barn!  Vi har jobbat med samarbetsövningar och pratat om regler som vi har på Sorgenfriskolan. Klassens ordinarie schema börjar gälla nästa vecka. Om förändringar sker kommer jag att återkomma så fort jag kan.

Denna veckans schema:

http://www.skola24.se/Schemavisare/Schema/malmo.skola24.se/Sorgenfriskolan/class/3A

Jag ber er alla att se till att era barn kommer i tid denna vecka.

/Diman


Välkommen till klass 3A

 Hej allihopa!

 
Det var verkligen roligt att träffa er alla och jag tror att vi kommer att få ett bra läsår tillsammans. 

Ni ska vara varmt välkomna till avdelning 3-4 samt till  fritidshemmet, avdelning Bläckfisken.

Vi som arbetar i 3A är:


Diman Salih diman.salih@malmo.se

Alexander Olsson alexander.olsson@malmo.se


Ni har fått en massa papper som ni behöver fylla i och dessa vill vi har tillbaka senast 24/8, detta är då för att vi ska ha rätt uppgifter om era barn och kontaktuppgifter till er.

Elevernas schema är preliminärt och kan komma att ändras.


Ta gärna för vana att titta på klassidan, då vi fortlöpande kommer att lägga ut information.


Här kommer lite datum att hålla koll på.


29/8 Sorgenfrimästerskapen - Eleverna behöver komma idrottsklädda

11/9 Föräldramöte kl. 17.30, samling i klass 3C. Även fritids informerar.


25/9 Friluftsdag - mer information kommer.


26/9 Studiedag - skolan håller stängt men fritids har öppet.  /Diman

  Anmäl frånvaro via telefon varje dag ditt barn är sjukt på:

Senast kl. 08.00

0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan även göras på följande språk:
Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Som daliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 05


Viktiga telefonnummer:

Kurator Emma Appelskog                               040-347121

Skolsköterska Karin  Waldenström               040-346742

Expeditionen Eva Ryberg                                 040-347127

Arbetslag 3-4                                                     0731-465547


Fritids

På fritids arbetar Alexander, Anna, Max, Jessica, Ranko och Kenny.

Telefon: 0709 244253