SFGR15B - 3B

Klass 3B:s klassida
Mentor: Elly Alderbrant                 Fritidspedagog: Jessica Carevic
elly.alderbrant@malmo.se             jessica.carevic@malmo.se         

Länk till att boka utvecklingssamtal:  http://bokautvecklingssamtal.se/index.php/boka/d/6oXNQrD3Y89dyXLaMFL6


2018-11-12

Idag har vi börjat så smått med skrivläxan, de flesta fick chansen att skriva under lektionstid men de som inte hann eller jobbade med sina presentationer inför utvecklingssamtalen har fått det i läxa till nästa måndag 19/11.

Idag har jag också delat ut de nya orden för veckan, som ni kanske märker fokuserar vi lite extra på j-ljudet denna veckan. Orden för vecka 46 är: gick, gift, gäst, jacka, jubla, jämn, snabbt, hade, gjorde, gjort. Det är en blandning av ord några själva sagt de tycker är svåra och ord som jag märker de har problem med blandat med andra ord. (Även några som behöver övas igen.)

Veckans mattemål är sid 38-41.

I SO ska vi börja med olika nordiska väsen och myter, samt så småningom väva samman det med faktatexter i Svenskan.         

I NO fortsätter vi med vårt tema Väga och balansera.                   2018-11-07

Hej allihopa!

Då var vi igång igen efter höstlovet. Vi fortsätter i matten med uppställning och kommer börja med uppställning i subtraktion snart. Ibland får eleverna med sig matteboken hem för att räkna lite hemma. Fråga gärna era barn och om de har boken med sig så påminn dem att lägga ner den i väskan igen så den kommer tillbaka till skolan igen!

Till nästa fredag är det veckans ord igen, de har fått papper med sig hem innan lovet och några har fått i måndags. Veckans ord vecka 45 är:  läxa, höstlov, höstlöv, fritid, snabb, längta, absolut, säng, regn, ugn

Jag har sagt till eleverna att de måste känna efter vad det är som de behöver öva mest på, några behöver öva lite mer på stavningen för andra kan orden användas för att öva sin handstil. Det går bra att använda orden att skriva egna meningar eller liknande för att öva handstilen hemma.

Det är många som behöver få en läsligare handstil och även många som behöver öva på att skriva hela fullständiga meningar. Vi kommer därför börja med en liten skrivläxa där de får öva båda. Mer om den när jag skickar hem det.

Jag är ni igång med utvecklingssamtalen, jag påminner er som inte bokat att boka via länken. Se till så att det står mitt namn högst uppe på sidan då några som inte går i vår klass har bokat 3Bs tider. Maila mig om ni är osäkra på om ni bokat eller inte!

Länk: http://bokautvecklingssamtal.se/index.php/boka/d/6oXNQrD3Y89dyXLaMFL62018-11-05

Information om hur grundskoleförvaltningen i Malmö stad arbetar för att värna om ditt barns personuppgifter.

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Hälsningar från Skolledningen2018-10-26

Hej!

Här är en länk där ni kan boka utvecklingssamtal för vecka 45 och 46. En tid per elev så om föräldrarna inte bor ihop så är det ändå en tid som gäller. Det är en blandning av morgon-, dag-, och eftermiddagstider. Först till kvarn!

http://bokautvecklingssamtal.se/index.php/boka/d/6oXNQrD3Y89dyXLaMFL6 

Klicka på länken och bläddra sedan fram till rätt vecka, klicka på den tid som passar er och fyll i informationen.2018-10-25

Vi började veckan med elevensval-dagarna vilket jag tror var uppskattat hos många även om jag också tror att några tyckte det var skönt att ha lite vanliga rutiner och vanlig skola idag.

Efter lovet kommer vi ha likabehandlingsdag på tisdagen den 6/11. Vi kommer avsluta vårt arbete med världsdelar och världshaven för att sedan börja med ett nytt tema i SO.

I NO fortsätter vi med Balansera och väga och i matten räknar vi på i matteboken med uppställning.

Uppmuntra gärna era barn till läsning där hemma. 15 minuter om dagen är bra! Antingen om de läser själva eller blir lästa för. Det är också bra för språkutveckling och ordförståelse att lyssna på ljudböcker och liknande. Men för att öva sitt eget läsande måste de såklart läsa själva. Det går bra att låna böcker här på biblioteket som de kan läsa hemma.

Imorgon är jag ledig så då är Jessica och en vikarie i klassen.

Snart kommer jag lägga ut information angående hur ni kan boka utvecklingssamtal för era barn. Tänk på att ni har rätt att ta ledigt för att gå på ert barns utvecklingssamtal.

Jag hoppas barnen får ett skönt lov!Enkät från skolinspektionen - Svara senast den 29 okt

Skolinspektionen vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om ert barns skolgång. Era svar är mycket värdefulla för skolan fortsatta arbete. Gå in på dokumentet nedan och använd det lösenord som står i dokumentet.

https://drive.google.com/file/d/10IQgR6zqD5s1glhdxO3FBAmRKk3mJYki/view

Hälsningar från Skolledningen


2018-10-18

Jag har fått önskemål om att skriva lite mer om vad vi gör i skolan och det kan jag absolut börja med!

Denna veckan har vi jobbat med geografi bland annat om världsdelarna och världshaven. Eleverna kan mycket om många länder och tillsammans känner vi någon i alla världsdelar förutom Antarktis! 

I matten har vi börjat med uppställning med hundratal. Det är lite klurigt men med hjälp av konkret material så kommer det nog bli lätt så småningom om! I NO fortsätter vi med temat balansera och väga, än så länge har det mest varit balans på schemat.

I Svenskan har vi börjat så smått med adjektiv och jobbar som vanligt varje vecka med en bok som heter Ödehuset där eleverna gör olika uppgifter i anslutning till texten vi läst. Det kan vara läsförståelse eller gruppdiskussioner.

Påminner igen om de schemabrytande elevens val-dagarna måndag-onsdag nästa veckan. För att få ihop logistiken så går eleverna lite längre några av dagarna vilket kan vara bra för er att känna till. På måndag slutar de 13.35 istället för 13.30 och på tisdag slutar de 14.15.

Imorgon kommer eleverna få med sig en enkät hem. Det är en skolenkät som Skolverket distribuerar till alla vårdnadshavare i hela Sverige. Så titta i barnens väskor imorgon!


2018-10-11

Kommande viktiga datum

Snart har en vecka till rullat på och höstlovet (vecka 44) närmar sig med stormsteg. Innan dess har vi några schemabrytande aktiviteter som kan vara bra att känna till.

Till att börja med är det studiedag på torsdag nästa vecka, den 18/10. Fritids är öppet.

Veckan efter, vecka 43, har vi elevens val mån-ons med olika temadagar. Temat för dagarna är skapande, teknik och FN med ett tema för varje dag. Jag tror det kommer bli tre roliga dagar!

Denna veckan har Jessica kommit tillbaka, till elevernas glädje så hon är i klassen och på fritids som innan.

Sist men inte minst så gissar jag att de flesta eleverna har berättat hemma att vi fått en ny pojke i klassen. Många blev glada när jag berättade nyheten och jag tycker han kommit snabbt in i gemenskapen!2018-10-04

Skolfoto och springmask.

Två saker som börjar på S men annars är helt olika. På förekommen anledning vill skolsyster att vi delar information om springmask till alla vårdnadshavare. Information finns här: https://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Springmask/?ar=True. Vi på skolan påminner mer noga om handtvätt innan lunchen och påminn gärna hemma också att det är viktigt att tvätta händer innan maten och efter toalettbesök.

Skolfotografering är bokat till tisdag 9/10 kl 12.15.


2108-09-27

Matteläxa och datorer

Jag hoppas eleverna haft två sköna dagar med lite "paus" från vanlig skola och alla krav, jag tror de behöver det ibland.

De elever som behöver har idag tagit hem matteboken. Jag har sagt att de ska räkna lite där hemma, allt jag begär att de gör sitt bästa. Hinner man inte allt hoppas jag att man har försökt. Först och främst ska de ha kommit till s.15 men efter morgondagens lektion gärna ha räknat tom s.17. De sidor jag ringat in behöver jobbas med hemma, de som är överkryssade är om man vill utmana sig eller öva mera. De är alltså inte ett måste!

Jag kommer göra liknande i fortsättningen. Har ni några frågor får ni gärna maila mig!

Vi har nu börjat jobba med datorerna, det är svårt och kul! Fokus just nu är helt enkelt att bli van att använda datorn som verktyg och lägga tiden på det som ska göras. Till exempel inte byta bakgrundsbild eller spela spel. Jag har sagt att om man inte alls använder datorn till det den ska användas till under lektionen så kommer jag ta den och så får man jobba med papper och penna den lektionen istället. Sen får man en ny chans nästa gång. Men jag tror att allt eftersom så kommer nyhetens behag lägga sig och mer fokus kommer läggas på skolarbetet. 

En sista sak angående datorerna är att jag begränsar till vissa bakgrundsbilder. Eleverna får inte ha något som andra kan uppleva skrämmande, t.ex. bilder från skräckfilmer eller liknande.


2018-09-24

Vikarier och veckans ord

Jessica som är med oss i klassen och på fritids är borta i två veckor så då kommer vi ha vikarier i klassen. Idag och imorgon är det en som heter Zainab och resterande dagar är en som heter Armin bokad. 

I fredags fick eleverna nya veckans ord som de ska öva på att stava till på fredag 29/9. Orden denna veckan är väldigt, många, väder, flytta, uthus, tapet, vän, igen, vänta, sitta.


2018-09-21

Har någon av pojkarna i klassen fått hem en handduk för mycket efter gårdagens idrott så är det en pojke i klassen som gärna vill ha den då någon troligen har råkat packa ner hans handduk också!

2018-09-20

Telefonlista!

På dörren in till klassrummet sitter nu en lista alla vårdnadshavare kan skriva upp telefonnummer på om ni ville kunna kontakta varandra för lekträffar utanför eller efter skolan. Eventuellt är den lite gömd om dörren är öppen. Ni som vill dela era nummer kan gärna skriva det där!


2018-09-19

Friluftsdag!

tisdag 19/9 är det friluftsdag! Vi hoppas såklart på fint väder men kommer vara ute hela förmiddagen så barnen behöver bra kläder. Regnbyxor skadar inte så är chansen större att de inte kommer hem smutsiga och såklart om väntas regn är regnkläder ett måste. De får gärna ta med frukt och vattenflaska. Ingen annan matsäck, picknick eller dricka behövs.

onsdag 20/9 är det studiedag, ingen skola den dagen men fritids är öppet.


2018-09-13

Minnesanteckningar föräldramöte 11/9

Närvarande personal var Diman Salih - mentor 3A, Elly Alderbrant - mentor 3B,Victoria Edling - mentor 3C, Anna Syrén - rektor, Susanna Millbäck- specialpedagog och Anna Wiedewilt - fritidspedagog. 

Allmän information:

Skola24 - tandläkare, läkare etc, 0515-77 70 00. Anmäl helst frånvaron innan 8.00. Läkarbesök och liknande går också bra att meddela till mentor via vårdnadshavare.

Hemsidan - Ansöka om ledighet. På hemsidan finns dokument som kan skrivas ut hemma. T.ex. ansökan om ledighet. Viktigt att ansökan om ledighet lälmnas i god tid, minst två veckor innan. Uppstår det något plötsligt maila Anna Syrén i samband med att ledighetsansökan lämnas till mentorn. Anna Syrén avslår all ledighet, även enstaka dagar, särskilda skäl kan tillstyrkas men det är också utifrån individen.

Telefon mentorer/elever - Klasstelefoner är beställda! Fram tills de kommer går det bra att maila eller ringa till fritidstelefonen. Eleverna som har mobiltelefoner med sig ska lämna in dem på morgonen och får tillbaka dem när de går hem.

Frukt - Det är bra att eleverna tar med frukt till skolan. Just nu har vi oftast fruktstund i klassrummet men så småningom kommer eleverna uppmanas att äta frukten när det är rast.

Kläder - Eleverna är ute varje dag. Se till att det finns bra kläder och gärna ombyte om de blir blöta!

Raster - Klasserna har raster vid lite olika tillfällen. De luckor som är 15 min eller längre är uterast. Övriga tider är tillfälle för paus inne.

En kort info gavs om vad som kommer arbetas med under terminen. Bland annat kommer vi börja med programmering i tekniken, jobba mycket laborativt under NO. I svenska och matematik håller vi just nu på med bedömningsstöd för att få en bra överblick var eleverna ligger i respektive ämne. Det är för att den kommande planeringen ska bli så bra som möjligt. I SO blir nästa stora tema Religion och det kommer igång efter höstlovet, fram tills dess är det mindre teman. Just nu att flytta inom och mellan länder.

Eleverna har fått datorer, en till varje elev. Vi jobbar i Google Classroom och det kommer längre fram att gå att logga in hemifrån för att komma åt elevernas material.

Vi har så smått börjat med lite läxor. Först ut är veckans ord och senare kommer det även komma matteläxor. Målet är att eleverna ska hinna klart i skolan men ibland kommer de få ta hem för att hinna klart.

Vi undersöker möjligheterna kring läxhjälp och hoppas hitta en tid i veckan, efter skoltid, 30 min.

Kring höstlovet (v.44) kommer vi börja med utvecklingssamtal. Tiderna kommer läggas under vår arbetstid, alltså vissa tider under dagtid, och vi påminner er föräldrar att ni har rätt till att vara lediga från jobbet för att kunna vara med på utvecklingssamtalen.

Anna från fritids informerade om lite nya fritidsrutiner, mellanmål direkt efter skolan och olika aktiviteter på olika dagar. Fråga gärna fritids om ni undrar något där!

Jag efterfrågade representanter till Skolrådet för 3b. Det är på kvällstid, en till två gånger mer termin. Datum är inte satta än tyvärr. Är någon intresserad hör av er till mig!

/Elly


2018-09-12

Efter föräldramötet

Igår hade vi föräldramöte, några kunde inte komma och jag har lovat att vi ska delge alla informationen som vi gick igenom, det kommer imorgon eller på fredag!

Vi nämnde igår att klasserna har börjat med veckans ord, också vi i 3B nu. Syftet är att öva lite extra på stavningen och på att forma bokstäver. Orden jag väljer är ord som jag ser många haft svårt att stava och ibland kommer det komma ord som handlar om det temat vi jobbar med. Något som kanske kommer bli mer aktuellt längre fram. Eleverna ska alltså försöka lära sig stava till dessa orden.

Orden för denna veckan är börjar, vatten, djur, simma, mig, dig, spela, snö, snäll och nära. Läxan kommer förhöras nästa fredag 22/9.


2018-09-03

Redan september!

Tiden går fort när man har roligt, nu är vi redan inne i september. Vi har börjat att jobba med en bok, Ödehuset, i svenskan som vi ska ha fram till jullovet. Vi läser, tillsammans eller enskilt, och jobbar med olika uppgifter och övningar kopplat till det som vi läser.

I matten har vi arbetat med mycket olika och jag tror att några av barnen längtar efter att få mattebok och de har kommit nu så denna eller nästa vecka kommer de få sina matteböcker!

På torsdagar och fredagar är det idrott. Det är välkommet att komma ombytt på morgonen på torsdag så går det snabbare i omklädningen.

Påminner om föräldramötet den 11/9 kl 17.30. Vi börjar gemensamt i 3Cs klassrum som ligger i samma korridor som 3Bs klassrum fast längre in.

Det ska beställas stressbollar och liknande saker som barnen kan "greja" med om de behöver under lektionerna. Några som har haft tillgång till det i tvåan har redan fått. Jag har sagt att i de fall ett barn känner ett stort behov att ha en stressboll eller liknande redan nu så får man lov att ta med hemifrån om man vill. Men då vill jag att en förälder mailar mig så jag vet om det. Men det är viktigt att veta att om en stressboll kommer bort kan skolan inte ersätta den. Jag upplever dock inte att det är speciellt många som verkar ha ett stort behov av sådant material och jag tror att de flesta kan vänta tills skolans stressbollar kommer! :)

Skolsyster informerar om avlusningsdagarna 11-13 september. Då är det bra om alla i klassen kollar sina barn! Se info nedan.
2018-08-24

Spännande med vatten!

Idag på No gjorde jag ett litet vattenexperiment. Jag droppade hushållsfärg i vatten som hade olika temperatur för att se hur det spred sig olika fort. Det de tyckte var mest spännande var att vattnet blev blått. I slutet lottade jag så tre barn fick dricka det blåa vattnet. Flera ville smaka på det blåa vattnet så jag lovade att jag skulle skriva här om någon förälder vill experimentera med sitt barn där hemma. Jag har också lovat att vi ska försöka ordna en kanna med vatten som vi kan färga blått till lunchen på måndag.


2018-08-23

Hej alla föräldrar, 

Jag vill påminna om att när ni lämnar in alla lappar, så tänk att få med alla. Jag har ett par föräldrar som har varit väldigt flitiga men har glömt att lämna in om elevens kost. Förstår om blanketten är förvirrande,  men de som har normal kost, behöver även fylla i den och kryssa för delen där ni samtycker. 
Skulle ni av någon anledning sakna blanketten så skicka ett mail till mig, så ger jag en kopia till eleven.

Min mail elly.alderbrant@malmo.se


2018-01-21

Skola24 fungerar för tillfället inte som den ska för oss här på skolan och idag verkar det inte fungera för er där hemma heller. Ska ni sjukanmäla ett barn så skicka gärna ett email till mig istället! /Elly


2018-08-17

Hej och välkomna till en ny termin!

Jag heter Elly Alderbrant och är den nya mentorn för klass 3B. Som några av er vet att det mitt första jobb som lärare så det känns väldigt kul att få börja nu. Jag har dock jobbat i skolans värld innan, men aldrig haft egen klass så det ser jag fram emot. Det var roligt att äntligen få träffa eleverna och även några av er föräldrar idag.

Jag ber om ursäkt då jag gav fel mailadress till några av er vid uppropet, min email är elly.alderbrant@malmo.se. Mailar man till den andra så kommer jag fortfarande få mailet men det är inte den inboxen jag kollar varje dag.

Imorgon (fredag  17/8) är det idrott på schemat men eleverna behöver INTE ta med idrottskläder. Alla andra idrottslektioner är det ombyte med gympakläder som gäller.

Skolan börjar 8.15 varje dag förutom på måndagar då det är 9.15.

Elevernas schema är preliminärt och kan komma att ändras.

Ni har fått, eller får imorgon, en massa papper som ni behöver fylla i och dessa vill vi har tillbaka senast fredag 24/8, detta är då för att vi ska ha rätt uppgifter om era barn och kontaktuppgifter till er. Lappen angående Skola 24 gäller om anmälan ej gjorts innan eller om ändringar har skett.


Det är viktigt att ni håller koll på denna sidan då det mestadels är här all information kommer! 
Veckobrev 22

Hej!

Hoppas ni har det bra i värmen.         

                                         

Nu är det bara 2 veckor kvar i skolan.

Nästa vecka är skolan stängd på onsdagen 6/6 då det är nationaldagen.

Just nu arbetar vi med no, där vi arbetar med näringskedjor.

Förra veckan fick eleverna tillverka en insektsfälla av potatis med hjälp av tandpetare som vi grävde ner i päronparken. I måndags tittade vi till fällorna och såg att vi hade fått gråsuggor, marskar, spindlar och tusenfotingar. Vi använde oss av luppar och förstoringsglas för en närmare titt.

I svenskan fokuserar vi på läsningen, eleverna läser varje dag i läspar i ca 20 min. Vi fortsätter även med att träna läsförståelsen.

Den sista läsläxan är till fredag 8/6. Sista skolveckan läser vi ut Diamantjakten i klassrummet.

I matten har vi arbetat med längd, meter och cm.

Matteläxan är till tisdag 5/6 i 2A och det står i ditt barns mattebok på första sidan vilka sidor det är. Matteboken ska vara tillbaka på tisdag igen.

Trevlig helg!

 


Veckobrev 20

Hej!

Vi har startat upp ett nytt tema som handlar om näringskedjor, nedbrytare och vanliga växter i närområdet.

I matten har vi arbetat med geometriska kroppar, det är även veckans matteläxa. På bildlektionen har vi vikt kuber i form av minecraft block.

Vi har börjat med läspar och det betyder att eleverna 2-3 gånger i veckan läser i ca 20 min.

På torsdag 24 maj är både skola och fritids stängt. 

Jag kommer maila ut till er vilken klass ert barn har hamnat i. Har ni några synpunkter så maila Anna Syrén.

Trevlig helg!

 


Veckobrev 19

Hej!

Veckans läsläxa är kapitel 15 till fredag 18/5.

Matteläxan är i matteboken 2A, den är till tisdag 15/5. Det står i boken vilka sidor de ska göra.

Trevlig helg!


Veckobrev 18

Hej!

Veckans matteläxa är i 2A boken s 170–173, det handlar om tal i bråkform. Vi tränade i onsdags på mellanpasset och på sista arbetspasset.

Läsläxan är kap 14 till onsdag 9/5.

Nästa vecka är det kastanjefesten på onsdag 9 maj, det börjar kl 14.00- 16.00. På kvällen kl 19.00 är det dags för 2:ornas kör på Malmö Live.

På torsdag är skolan stängd, på fredag har fritids öppet.

Trevlig helg!

 

Veckobrev 17

Hej,

Vi har fortsatt arbetet med faktatexterna om planeterna.

Vi har arbetat med verb och repeterat substantiv.

I matematiken har vi fortsatt med att arbeta med division. Eleverna har fått en division stencil i läxa till onsdag 2/5.

Läsläxan är kap 13 till fredagen den 4/5.

På måndag är skolan stängd men fritids är öppet. På tisdag är det 1 maj och skolan och fritids är stängt.

En hälsning kommer här från Fredy.

Hej alla barn (och föräldrar) i åk. 1-4!

Äntligen är solen och värmen här (nåja) och därför är det dags för UTEGYMPA!

Vad ska man då tänka på.

Som vanligt gäller det att ha med sig:

1.               Gympakläder! Tänk på att anpassa det efter väder, kolla gärna väderappen! Om det inte ösregnar kommer vi nämligen att vara ute. Har ditt barn morgonidrott? Tänk då på att det är betydligt kyligare än på eftermiddagen. Hjälp ditt barn att hålla koll på vilka dagar det är idrott så att hen inte missar idrottslektionen!

2.               Gympaskor! Tänk på att ha riktiga gympaskor och inte bara barnens vanliga uteskor. Många uteskor är inte anpassade för springande, hoppade och mycket rörelse och kan leda till ledskador i foten.

3.               Handduk! Barnen duschar ALLTID efter varje lektion. Om ni föräldrar inte vill att ert barn ska duscha tillsammans med andra barn pga. kulturella eller religiösa skäl så går det att ordna väldigt enkelt. I varje omklädningsrum finns det alltid en pedagog under duschningen, jag är alltid med när pojkarna duschar och en kvinnlig pedagog är alltid med när flickorna duschar. Om man inte vill att ens barn ska duscha överhuvudtaget så behöver jag en lapp från målsman med en förklarning om varför.

Har ni några som helst frågor så är det bara att höra av er till mig. Ni är också hjärtligt välkomna att vara med på en lektion, då är det bara att höra av sig med någon dag i förväg och kolla läget, så att det passar bra. Min mailadress är fredy.espitia@malmo.se

Med vänliga hälsningar, Fredy Espitia, Idrott och Hälsa-lärare.

Kastanjefesten är den 9 maj kl 14.00- 16.00, mer exakta tider för uppträde kommer.

Trevlig valborgshelg!

 


Veckobrev 15

Hej!

I veckan har vi arbetat med 4:ans tabell och igår spelade vi mattespel, ” samla till tusen”, ”yatzi och ”fyll i rutan, 1-6”

Vi fortsätter med att forska om planeterna.

Läsläxan till nästa fredag är kap 11.


Här kommer information från 2:ornas kör.

TVÅORNAS KÖR

Onsdagen 9 maj kl 19.00 är det äntligen dags för konsert!

Alla tvåorna lämnas, UTAN ytterkläder, vid biljettkassan på Malmö

Live , Dag Hammarskjölds torg 4 , kl. 18.40 .

Lämna alltså jacka och tjocka kläder hos mamma/pappa/annan

vuxen.

Vi visar där vilken väg tvåorna ska gå för att få sin T-shirt och för att

träffa resten av kören.

Som vanligt är det viktigt att alla gör sitt bästa, sjunger bra och

kommer i tid!

Kom ihåg att kissa i förväg…..

För att sprida ut publiken använd om möjligt dessa ingångar till

konsertsalen:

Plan 1, ingång A och B – Gullvikskolan och Ribersborgskolan

Plan 2, ingång D och E – Karl Johanskolan

Plan 3, ingång H och I – Sorgenfriskolan och Dammfriskolan

Det finns även platser på plan 4, ingång K och L.

Konserten varar ca 40 min. Efter konserten samlas tvåorna vid sin

skolas skylt i foajén, där mamma/pappa/annan vuxen hämtar!

OBS! Det finns många publikplatser, men kom i tid, det kan bli fullt!

Först till kvarn…..

Fri entré, inga biljetter bokas i förväg.

Vi ses!

Catrin och Margareta


Trevlig helg!


Veckobrev 14

Hej!

Nu är vi ingång igen efter påsklovet.

Vi har startat upp i svenska med att forska om planeterna. Eleverna använder sig av en 6-fältare där de skriver in stödord och sedan skriver hela meningar i classroom. De får arbeta i par.

Eleverna har fått en ny mattebok 2B, men vi kommer att fortsätta med den gamla 2A.

Vi har i veckan arbetat och tränat på 3:ans tabell. 3:ans tabell är veckans matteläxa till tisdag.

Jag vill påminna om att det är dags för utvecklingssamtal. Det sitter tider på klassrumsdörren. Skriv upp ditt barns namn på en tid, finns det ingen tid som passar så maila mig.

Läsläxa till nästa fredag 13/4 är kap 10.

Nästa fredag får de ta med sig en nalle till skolan.


Den 9 maj kl 19.00 är det dags för 2:ornas kör att uppträda på Malmö Live. 

Trevlig helg!

 


Veckobrev 12


Hej!

Jag har satt upp tider på klassrumsdörren för utvecklingssamtal, skriv ditt barns namn på den tiden som passar. Funkar ingen av tiderna så maila mig så löser vi det.

I veckan har vi arbetat med att forska om djur och vi kommer fortsätta med det efter påsklovet.

Vi har tränat på 5:ans och 10:ans tabell.

I veckan som gått har haft en likabehandlingsdag där vi har tittat på berättelser från andra länder, vi har diskuterat likheter och olikheter. Att vi har samma rättigheter och värde.

Igår hade vi teknik, hela skoldagen. Eleverna var indelade i 3 olika grupper. Vi tittade på olika artefakter, ( en artefakt är ett föremål som någon har tillverkat) delade in dem i ett venndiagram om de skyddar sak eller skyddar person.

Eleverna fick sedan en uppgift att skissa ett bärhandtag. På sista lektionen fick de tillverka ett bärhandtag.

Idag har vi läst läsläxan och påskpysslat.

Ägna gärna tid till att läsa tillsammans med barnen under lovet. Det går bra att varva att barnen läser högt för någon och att låta dem läsa tyst för sig själva. Att läsa mycket ger goda resultat för läshastigheten och läsförståelsen.

Trevlig helg och påsklov!
Veckobrev 11

Hej!

Vi har arbetat vidare med 10: ans multiplikationstabell och det är även veckans matteläxa i boken eller på en stencil.

Vi har startat upp ett nytt tema som kommer att handla om rymden. Vi som kommer pågå i några veckor framöver. Eleverna kommer att lära osssig planeternas namn, stjärnbilder osv.., solens, jordens och månens rörelse.

I svenska har vi börjat med att forska om djur, vi har tillsammans skrivit en faktatext om ekorren. Sedan ska eleverna 2 och 2 få forska vidare om andra svenska djur.

Igår på svenska lektionen började vi med ordklasser, vi har startat upp med substantiv ( namn på saker, växter, djur och platser).

På torsdag i nästa vecka kommer alla 2:or arbeta med teknik hela skoldagen. Vi kommer att dela in dem i olika grupper. Eleverna får gärna ta med sig en toarulle eller en liten petflaska.

 Läsläxan är kap 9 s 51- 55.

På skolplus.se, på raketen finns olika matteövningar som är bra att träna på. Användarnamn sfgr15b lösenordet 12345

Trevlig helg!


Veckobrev 10

Hej!

Det blev en kort vecka för mig eftersom jag har varit sjuk, men i torsdags var jag tillbaka. Det har varit vikarie i klassen och jag har hört att det har gått bra!

Denna veckan har jag/ Diman kommit igång med mattebedömning som ska göras på vårterminen, det är från skolverket.

I matte har vi tränat på multiplikation 2:ans tabell och vi fortsätter med 5:ans och 10:ans kommande veckor.

Idag har vi haft gotd om internationella kvinnodagen och på sista lektionen var det läsläxan med en skrivuppgift till. Läsläxan är kapitel 8, s 46- 50

På torsdag den 15/3 är fritids stängt. Skolan börjar kl 8.15- 13.30. Det innebär att eleverna inte kan komma tidigare eller bli hämtade senare den dagen.

Jag tänkte komma igång med utvecklingssamtal efter påsklovet. Jag kommer sätta upp tider på klassrumsdörren.

Trevlig helg!

 

Veckobrev 9

Hej!

Nu är vi ingång igen efter sportlovet!

Vi startade upp i måndags med att prata vad eleverna hade gjort under lovet. De fick skriva om lovet på datorn.

I matten har vi startat upp med multiplikation. Vi har börjat med 2: ans tabell som även är veckans läxa i boken s 126-129. I går spelade vi mattespel och la mattepussel.

I so har vi arbetat med pengars användning och värde. Vi startade upp med att titta på en film där vi fick veta varför vi använder pengar, hur går det till när lön betalas ut och varför det finns elektroniska pengar.

Sedan läste vi tillsammans ett häfte om fakta om pengars historia och svarade på frågor.

Läsläxan är kapitel 7 till nästa fredag 9/3

Veckans gotd var om Vasaloppet.

Nästa vecka onsdagen 7/3 är det studiedag, skolan är stängd men fritids är öppet.

Jag vill även påminna att torsdagen 15/3 är fritids stängt, skolan har öppet. Då är det tiderna 8.15- 13.30 som gäller.

Trevlig helg!

 

V.7


Hej, 

Onsdagen 28/2 är det dags för vaccination. Vill du vara med ditt barn på vaccinationen ska ni vara här kl 8.00 på våning 4.
Någon av dessa datumen kommer barnen uppträda med tvåornas kör på malmö live på kvällstid. (Det är frivilligt för barnen att uppträda)

Tisdag 8 maj
onsdag 9 maj
Måndag 14 maj

Trevlig helg och sportlov!

Veckobrev 6

Hej!

Tack för ett trevligt föräldramöte. För er som inte kunde komma så började mötet med att Cem informerade lite om fritidsverksamheten. Han tog bland annat upp om att det är jätteviktigt att ni anmäler till loven om ni behöver det och har ni anmält att ert barn ska komma och det blir förhinder av något slag så måste ni meddela fritids.

Ett viktigt datum att komma ihåg är att fritids är stängt torsdagen 15/3. Det är endast skolan som har öppet från 08.15- 13.30.

Jag hade sedan lite information om hur en skolvecka ser ut och vad vi arbetar just nu med och lite framöver.

Två andra datum att komma ihåg är att det är vaccination onsdagen 28/2. Vill du vara med ditt barn ska du vara här på morgonen kl. 08.10 uppe hos Karin på fjärde våningen. Och onsdagen 7/3 är en studiedag, skolan är stängd men fritids har öppet.

 

Svenska

Vi har fortsatt med att träna på vokalerna om det är lång eller kort vokal. 

Vi har också tittat på två olika faktatexter om humlan. Den första innehåller tydlig struktur uppdelning mer fakta och fler faktaord. Den andra texten var mer uppräkning och saknar struktur.

Vi kom fram att första texten var bäst och vi klippte ut faktaorden från texten och klistrade in på 6-fältaren (se bild).På nästa svenska lektion ska vi tillsammans skriva meningar från orden.  Ingen läsläxa till nästa fredag då det är studiedag, fritids har öppet.

Idag var vi på teater på Barnens scen i Folkets park. Det var en föreställning som handlade om att flytta. Om två kompisar som har flyttat pga. av olika orsaker.

Matte 

Vi fortsatt med att öva på subtraktion uppställning/ växling tiotal men även tränat med hundratal.

Trevlig helg!


Veckobrev 5

Hej!

I veckan har barnen fått börja med programmering och det är Jessica som håller i det.

Vi kämpar på med subtraktion uppställning/ växling från tiotalen när båda termerna är tvåsiffriga exp 60-27

So

Vi har tittat på bilder från 1910- 1930 talet från Malmö. Och sett ett avsnitt från programmet ” Tusen år till julafton” där fick vi redan på hur människorna levde och åt på 1910-talet.

Svenska

I svenskan har vi fortsatt med arbetet med vokalerna. Jag har även haft en introduktion om faktatexter. Vi ska under vårterminen arbeta med faktatexter.  Vi har pratat om vad en faktatext är, vad som är skillnaden mellan en faktatext och skönlitterärtext.

Gotd

Veckans gotd handlade de Olympiska Spelen (OS)

Arbetsro

Ljudnivån och arbetsro är något som vi har pratat en del om i veckan.  Att varje elev ska tänka på att ta sitt ansvar att bidra med en lugnmiljö i klassrummet och göra det som man ska, inte prata bort sin tid.

Föräldramöte

På onsdag är det dags för föräldramöte kl 17.30- 18.30

Trevlig helg!Sportlov på fritids?

Fritidshemmet måste få veta vilka barn som kommer att vara på fritids under sportlovet. Det gäller även fredagen före dvs 16/2 som också är en lovdag. Anmälan är förlängd men måste vara inne senast på fredag 26/1

MVH bitr rektor Anna Syrén

Veckobrev 4

Hej!

Vi har kommit med i 2: ornas kör! Detta innebär att under tre tillfällen, (den första var i tisdags) kommer Margareta och Catrin till oss och vi sjunger sånger med barnen. Under våren kommer vi att träna själva till youtube-klipp som de har spelat in.

Ni kan öva hemma och då är adressen youtube.com, sök på Tvåornas kör 2017–18. I början av maj kommer barnen att få uppträda på Malmö Live. Mer information kommer när det är dags.

Matte

Vi har övat och tränat på subtraktion med uppställning och växling. Det var inte helt lätt men vi kämpar på och läxan är i matteboken s 102–105 eller på stencil.

So

Vi har tittat på en Powerpoint om lekar och leksaker förr och nu. Vi har skrivit och jämför lekar och leksaker med idag.

Svenska

Vi har fortsatt att träna på vokalerna och tränat på att skriva ord på datorn och på stencil. Vi har haft tystläsning men även övat på att läsa för varandra. Idag har vi gått igenom läsläxa och den nya läsläxan som är kap 5 till nästa fredag.

Glöm inte att lämna in vaccinationslappen.

Föräldramötet är onsdagen den 7/2 kl. 17.30- 18.30

Trevlig helg!


Veckobrev 3

Matematik

Den här veckan har vi fortsatt med att arbeta med termometern. Vi har tillsammans repeterat begreppen, termometer, temperatur och grader och hur man läser av termometer. Därefter har de arbetat enskilt med stencilpapper.  Vi har även arbetat i skolplus med subtraktion.

Vi kommer att komma igång med matteläxan nästa onsdag som kommer att vara subtraktion uppställning/ växling. Matteläxan är från onsdag till tisdag.

Svenska

I svenskan har vi börjat med att träna på vokalerna. Vi har pratat om lång vokal som hörs som i alfabetet då brukar det vara en konsonant.  Kort vokal låter inte som i alfabetet och då kommer det ofta två likadana konsonanter (dubbelteckning). Exp. glas och glass. Vi kommer fortsätta att arbeta med vokaler framöver. Idag har vi spelat vokalspelet på skolplus.

Idag har barnen fått med sig sin läs- och skrivläxa hem. Läxan kommer att vara fredag- fredag, ett kapitel per vecka. Vi har tillsammans läst kapitlet 4 i ” Diamantjakten”. Läseboken är till låns från skolan och läxboken är personlig. Jag har lagt böckerna i en plastficka för att de ska hållas hela och rena som möjligt.

 

So (Livet förr och nu)

Vi har pratat om hur de tror att barnen hade det för 100 år sedan och hur det kunde se ut på Sorgenfriområdet. Vi har tittat på en bild från 1920 på Sorgenfriskolan. Vi har även läst och skrivit om hur det kunde vara att gå i skolan på tiden.

 Trevlig helg!

 

Hej och välkomna till vårterminen 2018!

Hoppas ni har haft en skön julledighet. Jag ser framemot en ny termin med nya utmaningar.

I veckan har eleverna skrivit om sitt jullov på datorn. Vi har räknat matte på skolplus. Vi har lånat biblioteksböcker och läst.

Vi kommer under följande 2 veckor att arbeta med so om ”Livet förr och nu i vårt närområde”.

I matematiken har vi arbetat med termometern. De begrepp som vi har tränat på är temperatur och grader. Vi har tittat på olika termometrar. Veckans gotd var om termometern.

Ingen läs eller matteläxa denna vecka.

Idrotten

Idrotten fortsätter att vara på fredagar, Viktigt att eleverna har med sig idrottskläder, skor och handduk.

Föräldramöte

Ni är välkomna på föräldramöte onsdagen den 7/2 kl. 17.30- 18.30.

Studiedag fritids

Torsdagen den 5/3 är fritids stängt. Det kommer enbart vara en vanlig skoldag 8.15- 13.30, så eleverna måste hämtas och lämnas vid skoldagens start resp. skoldagens slut.

Trevlig helg!


veckobrev 51

Tack för den här terminen!

Jag önskar er god jul och gott nytt år!

Ser fram emot vårterminen 2018


Veckobrev 50

Hej,

Tack för ett mycket trevligt drop-in i tisdags!

I veckan har vi arbetat i matten subtraktion uppställning. Vi har övat i stenciler och i matteboken. Det är även veckans matteläxa. 

På onsdagar sista lektionen är det matte. Då har vi börjat med att ena halvan har schack med Cem och den andra halvan arbetar med mig i matteboken efter ca 35 min byter vi grupper. 

Igår repeterade vi klockan halv och heltimme och gick igenom kvart i och kvart över. 

I svenskan har vi arbetat med läsförståelsekort. De ska läsa en text och svara i sin skrivbok. De ska skriva svaren med hela meningar och tänka på att använda storbokstav, skriva med småbokstäver och punkt.

På lektionen ”livsviktigt” har eleverna fått pärla armband med positiva ord.

I onsdags firade vi Lucia med att 9: orna sjöng för oss i idrottshallen och sedan blev det lite pyssel.

Idag blev det ingen idrott för Fredy är sjuk och vi fick ingen vikarie. Istället blev det pyssel och pärlplattor.

Julavslutningen är på fredag 22/12. Skolan börjar som vanligt kl 8.15 F-2 avslutar tillsammans i idrottssalen med lite sång och tal från vår rektor Anna. Den här dagen är bara för elever och personal. Skolan slutar kl 12.00 därefter tar fritids över.

Trevlig tredje advensthelg!                 

 

Veckobrev 49

Hej!

Nu på måndag 11/12 är planeringseftermiddag för lärarna. Skolan slutar kl 12.00 och fritids börjar då.

I veckan har vi fortsatt med matematik addition uppställning växling/ minnessiffra. 

Vi har även börjat träna på klockan, kvart i och kvart över.

I svenskan övar vi på att skriva meningar med att använda sig av storbokstav, mellanrum och punkt.  Vi har även arbetat med kamratrespons, eleverna fick skriva en tex utifrån en bild. När de var klara med sin text fick en klasskamrat läsa igenom den. De skulle ge varandra beröm, vad i texten som var bra? Samt ge tips på hur deras text kan blir bättre. Syftet med detta är att kunna ge varandra positiv feedback för att utveckla sin egen text.

Läsläxan i Diamantjakten är kapitel 3 s 18–23.

Vill påminna om jul-drop-in på tisdag 12/12 kl. 15.00- 16.30, ta gärna med en apelsin/ clementin för att göra en nejlike-apelsin.

Barnen slutar fredagen 22/12.

Vi kommer ha en julavslutning tillsammans med barnen på våning1 där enbart barnen är med på.


En hälsning från syster Karin.

Brev till föräldrar på Sorgen friskolan.  6/12- 17

Hej!

Inom några veckor är höstterminen slut och jullovet tar vid.

På förekommen anledning informerar jag er alla om att det härjar parasiter på skolan, löss och springmask. Främst på första våningen,

med då det är flera syskon spridda i hela skolan får alla denna information.

Gå in på 1177 angående löss. ( värt att nämna och ett förslag är att man under jullovet kan passa på att kontrollera sina barns hår)

Gå in på 1177 angående springmask. ( Noggrann handhygien är A och O vad gäller springmask)

Jag passar samtidigt på att informera och påminna om mitt arbete med eleverna och vad gäller mitt uppdrag.

V 9 d.v.s. veckan efter sportlovet vaccineras barnen i åk 2 (Mässling, Påssjuka och Röda hund)

Trevlig andra adventshelg!

 

Veckobrev 48                                             

Hej!

I veckan har vi i matten börjat med att träna uppställning addition med växling/ minnessiffra.

Detta är även veckans matteläxa i matteboken s 86–89 eller på en stencil.

I so har vi startat med tema flytt.  ”Att flytta inom ett land och mellan länder. Vad detta kan ha för orsaker och kan få för konsekvenser” 

Vi har pratat om vad orden orsak och konsekvens betyder. Vi började med att prata om att flytta inom ett land. Vi har tittat på en Sverigekartan och skrivit en tankekarta över vilka erfarenheter eleverna har av att flytta.

Idag har vi haft läsläxan, det gick bra. Nästa läsläxa är till fredag 8/12 kapitel 2 s 13-17

Den 12 december kl. 15.00- 16.30 är det jul-drop- in för alla barn och föräldrar i år 2. Då får man möjligheten att pyssla tillsammans. 

Trevlig adventshelg!    

 

 Veckobrev 47

Hej,

För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär det att ni antingen tar av er skorna eller använder skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar er för ert samarbete med detta.

Igår fick barnen sin läsbok och läxbok. Läsläxan kommer att vara från fredag- fredag. Första läxan är kapitel 1.

Matteläxan är om uppställning addition i matteboken eller stencil.

12 december är det jul-drop-in för alla barn och föräldrar för åk2 från kl 15.00- 16.30. Välkomna!

Trevlig helg! 


Veckobrev 46

Hej,

Vi har fått en egen klasstelefon som är bara 2B:s OBS nytt telefonnummer 0708-649332 . Det går bra att skriva meddelanden till telefonen samt lämna röstmeddelande.

I veckan har vi arbetat vidare med texten om Rödluvan.

I matteboken har vi arbetat med subtraktion med tiotalsövergång. Vi har även arbetat med problemlösning.

Vi har avlutat temat om yrken. Nästa vecka ska vi sätta ihop texterna till ett häfte.

I engelskan har ena halvan arbetat med klädesplagg och den andra har haft livsviktigt.

Kläder. Jag vill påminna er om att uppdater era barns ytterkläder och kolla så att de har extrakläder på sina hyllor eller i väskorna. Vi är ute i alla väder, många barn är utan överdragsbyxor och klagar över att de fryser.

Nästa fredag 24/11 är det studiedag, skolan är stängd men fritids är öppet.

Sallys mamma vill skapa en föräldragrupp. Där ni kan ni ge varandra information. Maila henne på mariepoesi@gmail.com

Trevlig helg!Veckobrev 45

Hej!

Nu är vi ingång igen efter höstlovet!

Vi arbetar just nu med narrativtext, jag har läst sagan om Rödluvan. Sedan har vi skrivit ord i en mall där huvudperson, problem, hjälpare, lösning och avslut ska finnas med. Därefter har eleverna fått skriva på sin dator om sagan om Rödluvan, vi kommer fortsätta med det i nästa vecka.

I matten har vi arbetat vidare med matteboken med subtraktion tiotalsövergång.  Vi har även haft problemlösning och mattespel. Matteboken använder vi på onsdagar så det är viktigt att den är i skolan. Matteläxan är från onsdag till tisdag.

I so (samhällsorientering) har vi fortsatt med yrken. Vi kommer att avluta det i nästa vecka och börja med tema flytt.

Skolan har en skollicens på skolplus.se. Barnen får väldigt gärna logga in hemifrån. 

Ni loggar in med sfgr15b och lösenordet är 12345.

Idrott är på fredagar, det är bra om eleverna är ombytta redan på morgonen.

Vi är ute på rast i alla väder. Tänk på att skriva namn i kläderna då är det lättare att hitta vems det är.

Skogräns. Vi har en skogräns innan barnens kapprum börjar. Vi vill att alla barn tar av sig skorna i trapphuset och tar skorna i handen och ställer dem på sin hylla. Vuxna som går in med sina barn tar också av sig skorna eller använder skoskydd. Det blir väldigt blött och smutsigt i kapprummet om alla går in med skor och vi hoppas att det ska bli bättre och renare för barnen.

Fredagen den 24/11 är det studiedag, skolan är stängd men fritids har öppet.

 Trevlig helg!


Veckobrev 43

Hej!

Idag var det sista dagen på simningen. Eleverna har fått ett diplom samt en fribiljett till Hylliebadet.

På eftermiddagspasset var det halloweenfest :)

Vi ses igen på måndagen 6/11 kl 9.20 

Jag vill påminna om att det finns tider för utvecklingssamtal uppsatta på klassrumsdörren. Skriv ditt barns namn. Finns det ingen tid som passar maila mig så hittar vi en ny.

Jag önskar er ett skönt höstlov

Trevlig helg!


Veckobrev  42

Hej!

Tiden går fort och nästa vecka är vi inne på sista skolveckan.

Idag fredag var det likabehandlingsdagen för hela skolan. Hela dagen ägnas åt ett av skolans åtaganden som är hälsa. På sista lektionen pratade vi om laganda och hur vi behandlar varandra på skolan.

På måndag är sista veckan för simningen. Det är samling kl 8.15, senast 8.30. Bussen går 8.45

På onsdag 25/10 -fredag 27/10 är det elevens valdagar. Vi kommer att ha temadagar med Halloween som inriktning exp. halloweenmatte och pyssel.

På fredag är det först simning på förmiddagen. Sedan avslutar vi veckan med halloweendisco. Några från årskurs 9 kommer ner och målar ansiktsmålningar för de barn som vill. Barnen får gärna vara utklädda men inga masker är tillåtna.

Efter höstlovet återgår vi till det vanliga schemat igen.

Jag har idag satt upp tider för utvecklingssamtal på klassrumsdörren, skriv ditt barns namn. Samtalet kommer vara i 30 min. 

Trevlig helg!Veckobrev 41

Hej!

Nu har första veckan med simträningen klarats av och jag tycker det går jättebra. Bra kämpat av era barn!

Simlärarna vill att vi behåller samma tid på simningen de andra två veckorna. Det är för att eleverna ska ha samma simlärare varje dag alla veckor, ändrar vi tiderna så får eleverna olika lärare varje vecka. Ur elevernas perspektiv så är det bästa att de har samma lärare, då kan simlärarna se elevernas utveckling. 

Vi fortsätter alltså att simma på tiderna 9.15- 10.00 . 

måndag 16/10 vill jag samla eleverna 8.15 senast 8.30. Bussen går 8.45


Tisdagen den 17/10 är det studiedag skolan är stängd men fritids är öppet.

Onsdagen den 18/10 är det klädsim, barnen behöver långärmad tröja och byxa samt badkläder under. Detta för att eleverna ska kunna få en känsla hur det känns att simma med kläder på.

 Trevlig helg!Veckobrev 40

Hej,

Simningen börjar på måndag. Bussen hämtar oss kl 8.45, men jag vill samla eleverna innan så det är bra om de är i skolan 8.15, senast 8.30!

Klassfotot fick en oskärpa och blev inte bra. Därför ska vi ta ett nytt på måndag efter kl 12.10.

I svenskan har vi tittat på meningar som är felskrivna. Meningarna har saknat storbokstav, mellanrum och punkt. Vi har först rättat texten tillsammans och sedan fick de arbeta självständigt med en ny text.

I matten har vi repeterat på ental, tiotal, subtraktion och addition. Veckans läxa är i matteboken s 42-45, eller en stencil. Det är viktigt att matteboken är tillbaka på skolan senast tisdag, så jag hinner rätta i den och att eleverna behöver den på onsdagen.

I so (om yrken) har eleverna läst, skrivit och ritat om polisyrket.

Det är studiedag den 17/10, skolan är stängd men fritids är öppet.

Höstvädret är här. Tänk på att uppdatera ditt barns ytterkläder. Vi är ute på alla raster även om det regnar. Glöm inte skriva namn i alla kläder. Då ökar chansen att kläder från golvet kommer upp på hyllan. Tack för er hjälp.

Trevlig helg! 


Veckobrev 39

Hej!

Varje onsdag går vi till biblioteket. Eleverna får låna tre böcker varje vecka men måste såklart inte lämna varje vecka om de inte hunnit läsa ut. En bok ska finnas kvar i lådan på skolan.  Den fungerar som en extrabok när vi har lite tid över.

I matten har vi i veckan arbetat med subtraktion tiotal och ental.  Vi har tränat på att vi ska börja med att räkna entalen först och sedan tiotalen.  För att det blir lättare sedan när eleverna ska träna på uppställning som kommer att komma längre fram.  Igår ficka alla en matteläxa, i matteboken (s34-37) eller en stencil.

På so har vi startat upp med temat yrken och samhällsfunktioner. Eleverna har fått två och två skriva ner yrken på en tankekarta och sedan har vi jämfört med klassen. Det blev en långlista på yrken.

På svenskan har eleverna fått rita sin drömvärld utifrån teatern ” I en annan värld” uppgiften var att de skulle rita i 5 min sedan byta plats med sin granne och rita i 5 min. Sedan fick de berätta för varandra vad de har ritat.

Eleverna har önskat en gosedjursdag och vi har bestämt att det blir på fredag 6/10.

Viktig information om simningen som är v 41, v 42 och v 43

Jag har fått tiderna för simningen som är på Simhallsbadet.

V 41 är simningen kl 9.15- 10.00 Bussen går 8.45 . På måndagen måste eleverna vara i skolan kl 8.15!


Hälsningar ifrån fritids:

Glöm inte att anmäla om ditt barn ska vara på fritids på höstlovet.

Om ni lämnar ert barn på morgon-fritids då de är ute på skolgården, var snäll och först följ med barnet in för att lämna ryggsäcken i kapprummet och gå därefter ut och anmäl att ert barn är på fritids. Vi har problem med att en hel del barn leker tillsammans där inne i kapprummet om de själva går in och hänger av sig sin ryggsäck. Då har personalen svårt att veta var barnen är ifall något händer, alla ska vara utomhus. Tack!

Och så en påminnelsen: Märk era barns kläder. Många har likadana och kläder som liknar varandra. Om vi hittar kläder utan namn hamnar de i en låda någonstans och det blir svårt för dem att komma tillrätta.

Jag kommer att börja så smått med utvecklingssamtal v 43. Sedan fortsätter jag efter höstlovet v 45, 46 och v 47. Jag kommer sätta upp tider på klassrumsdörren.

Trevlig helg!


Veckobrev  38

Hej!

I svenskan har vi fortsatt med arbetet med sagorna 2 och 2. Några är färdiga och jag har läst upp sagorna för klassen.

I matematiken har eleverna arbetat med ental och tiotal addition, vilket är även läxan denna vecka. Eleverna har även arbetat med problemlösningsuppgifter i halklass och andra halvan med mattespel.

Våra bibliotekstider är på onsdagar 9.50 till 10.30. Hela klassen går dit samtidigt. Det ä viktigt att de ha böckerna med sig denna dag. Efter biblioteket går vi tillsammans tillbaka till klassrummet där vi har en 10-15 min tystläsning.

Idag har vi varit på teater ” En annan värld” den handlade om en ensam flicka som tecknar en låtsaskompis i en annan värld. När kompisen råkar i fara bestämmer sig flickan för att kliva in i den tecknande världen och utmanar sina rädslor och sin fantasi för att få tillbaka sin vän. Eleverna tyckte mycket om den!

På onsdag 27/9 är det stängdag, det innebär att både skola och fritids är stängt.  Matteläxan blir då från torsdag till tisdag.

Glöm inte fylla i höslovslappen! Länken finns här.

http://sorgenfri.skola.malmo.se/fritids

Det är nya bestämmelser/regler om ledighetsansökan.

https://drive.google.com/file/d/0B-sqychDoGVfOTVFTFJuamdZUzQ/view

 

Trevlig helg!Veckobrev v 37

Hej!

I svenska har vi arbetat vidare med ” Narrativ text”. Eleverna har 2 och 2 skrivit på sina sagor.

Vi har börjat med den nya matematikboken ”Favorit matematik 2A”. Vi började med repetitions sidor och sedan har vi fortsatt med ental och tiotal. Alla har fått en matteläxa till nästa tisdag v 38.  Det är viktigt att eleverna har med sig sina matteböcker på tisdagar.

I no har vi pratat om luft. Vi har tittat på 2 filmer om luft. Vi har skrivit en tankekarta om vad vi har lärt oss om luft och sedan har vi skrivit meningar utifrån tankekartan. Idag har vi blåst fina monster med hjälp av sugrör.

På bildlektionen har eleverna fått göra stadssiluetter, titta i korridoren.

I torsdags var det dags för ”Skoljoggen” vi åkte vi buss till Malmö Stadium för att springa 800 meter. Alla gjorde sitt bästa och det gick jättebra. Alla fick en medalj!

På torsdag den 21/9 är det skolfotografering.

På fredag 22/9 ska vi gå på teatern ” En annan värld” som är i Hipphuset på Kalendergatan. Idrotten blir därför inställd.

Trevlig helg!Veckobrev 36

Hej!

Tack för ett trevligt föräldramöte! Vi (Emma, Kristin och jag) gick igenom höstens arbete/ mål för årskurs 2.  I svenska arbetar vi med narrativ text (berättande, sagor), barnboksförfattare och faktatexter.  

I matte ska eleverna arbeta med 0-50 talkamrater, tiotal, talkamrater.  

I engelska sånger, ramsor, platser, intressen och personer.

I so/no ska vi arbeta med no. Vattnets egenskaper, luftensegenskaper, yrken, användning av olika material, flykt, hemortenshistoria.

Simningen börjar i v 41,42 och 43.

Eleverna ska få chromebook.  

Höstens läxor är matematik och läsläxa. Vi har inte kommit igång med dem ännu.

 

I veckan har eleverna i svenska läst och hört om Elsa Beskow som har varit veckans författare. Vi har läst böckerna ”Hattstugan”, Puttes äventyr i blåbärsskogen” och ”Pelles nya kläder” Det som eleverna tyckte kännetecknar henne är att hon skriver om naturen, barn och att många av hennes böcker är på rim.

Eleverna har fått två och två tillsammans skriva en saga som ska innehålla 1) huvudperson 2) ett problem 3) hjälpare 4) lösning 5) avslut.

Det blev ett fel med beställningen av den nya matematikboken ”Favorit matematik” 2 A, några blev utan och därför har vi inte kommit igång med matteläxa än. Vi har istället arbetat med stenciler av ental och tiotal. Vi har även repeterat udda och jämna tal. 

I engelskan har eleverna lära sig superheros ord.

I so har vi tittat på en film som handlade om Finns det vatten i luften i öknen. Vi har gjort ett experiment för att se om det finns vatten i luften i klassrummet. Eleverna har fått fylla plastpåsar med luft och lagt dem i kylskåpet. Idag  tog vi fram plastpåsarna och såg att det faktiskt var några pyttesmå droppar.

På torsdag 14/9 är det skoljoggen för årkurs 2, 3 och 4. Bussen avgå kl 8.30 till Stadium och där är det aktiviteter för eleverna.  Vi åker tillbaka vid lunch. Vi äter på skolan. Det är bra om eleverna har med sig en vattenflaska och en extra frukt. Kläder efter väder!

http://www.skolidrott.se/Arrangemang/Skoljoggen/Senastenytt/storsatsningpaskoljoggenimalmo

 Trevlig helg!

 


Veckobrev  v 35

I svenskan har vi fortsatt vårt arbete med narrativ text och hört/sett hur berättelser är uppbyggda med orientering, komplikation, händelse, upplösning och avslut.

 I matematiken har vi fortsatt med att repetera ental och tiotal, klockan (hel- och halvtimme), och haft problemlösningar.

 I No har vi fortsatt att utforska vattnets form: fast, flytande och gas. 

 I engelska har vi arbetat med superhjältar och deras krafter.

Jag vill påminna om att det är föräldramötet på tisdag 5/9 kl.17.30-19, uppstarten är i idrottshall B (idrottshallen på pirayan-sidan).

Trevlig helg!

 
Hej!

Veckobrev v.34
Föräldramöte är den 5 sep kl 17.30- 19.00 vi startar i idrottshallen på pirayan- sidan.

Den här veckan har skolämnena satts igång och klassen har arbetat fint. 
I svenskan har vi startat upp med skönlitterära författare och illustratörer, den första författaren vi har pratat närmare om är Astrid Lindgren. Vi har även satt igång vårt arbete i skrivning och det vi kommer arbeta djupare i den närmsta tiden är narrativa texter (berättande texter). Vi arbetar kring hur en narrativ text är uppbyggd och studerar olika texter.

I matematiken har vi repeterat det vi lärde oss i åk1, bland annat om addition, subtraktion, hälften/dubbelt och udda/jämna tal.

I No har vi börjat med att arbeta om vatten och vattnets tre former (fast, flytande och gas). I detta ämne kommer vi göra en del experiment och se vad som händer när de byter form (till exempel från is till flytande vatten).
Klassen har idrott på fredagar 8.15 och de har även börjat med musik-lektioner. Jag har satt ett schema på klassrumsdörren. 

Trevlig helg!

Telefon24

Anmäl frånvaro via telefon varje dag ditt barn är sjukt på:

0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan även göras på följande språk:
Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Somaliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 05


Viktiga telefonnummer:

Kurator Emma Appelskog                                040-347121

Skolsköterska Karin  Waldenström                040-346742

Expeditionen Eva Ryberg                                040-347127

Arbetslag 3-4                                                     Kommer snart!

Klasstelefonen                                                   Kommer snart!


Fritids - Bläckfisken

På bläckfisken arbetar:  Alex, Anna, Max, Jessica, Ranko och Kenny.

Mobilnr. 0709-24 42 53

http://fritidssorgenfri.blogspot.se/

Viktiga datum:

29/8 Sorgenfrimästerskapen - Eleverna behöver komma idrottsklädda

11/9 Föräldramöte kl. 17.30, samling i klass 3C. Även fritids informerar.

25/9 Friluftsdag - mer information kommer.

26/9 Studiedag - skolan håller stängt men fritids har öppet.