SFGR16A - 3A

Välkommen till 3A:s klassida!                                                                   

Mentor: Anna-Maija Haavisto

Tfn nr. 0708 – 64 93 28


1.10 2019 skriver Annukka:

Hej alla glada i 3a!

Oktober - mysigt! Aktuellt med mössa, vante, tjocktröja och raggstrumpa - samt regnutrustning. Dock hjälpte inte ens det i fredags då vi skulle till havet för att studera djur och växter! Vi kom inte iväg alls och hoppas bättre tur på vårterminen när vi har friluftsdag.

Simon, fritidspedagogen är tillbaka i klassrummet - kul. Han togs emot med kramar och glada miner.

Flitigt arbete pågår i klassrummet.

Matte: Vi har påbörjat kapitel 2 i matteboken, studerar sambandet med addition och multiplikation, knäcker mattenötter samt repeterar multiplikationstabeller.

Svaenska: Vi varvar med övningar i ordklasser, rättstavning och läsförståelse. Klassens tidning är i startgropar och verkar få ett mycket intressant och mångsidigt innehåll, med samhälleliga, naturvetenskapliga och kulturella inslag. Härligt!

På onsdagar kl 14.30 - 15.15 erbjöds eleverna möjligheten att gå till studieverkstad där man kan få hjälp/stöd med olika skolämnen. Kontakta gärna mig om ni föräldrar vill diskutera behovet av stödinsatser

Obs! L Ö S S V A R N I N G! Kolla läget med era barn.

Mycket trevligt att träffa er föräldrar med era barn i samtalen! Samtalen pågår denna vecka och veckan därefter. Ta kontakt med mig om ni har svårt att hitta tider i listan på fritids anslagstavla utanför klassrummet.

Rätt smidigt sätt för snabbkommunikation med mig är att sms:a till mitt mob nr: 07 07 28 54 13. Jag har sällan möjlighet att ta samtal - därför sms!

Bästa hälsningar, Annukka
Godmorgon alla i 3a!

Annukkas mailadress: Anna-Maija.haavisto@malmo.se.

Välkomna att boka utvecklingssamtalstider!Hej alla i 3a!

Vilket härligt firande vi hade i fredags! Och att jag fick en födelsedagssång på finska! Härligt!

Tider för utvecklingssamtal hänger jag imorgon på fritids anslagstavla nära 3a:s klassrum. Boka snarast då ni lämnar eller hämtar barnen!

OBS!

Tisdag 24.9 fotografering kl 14.00

Torsdag 26.9 studiedag

Fredag 27.9 Friluftsdag, utflykt till havet, kläder efter väder, vanliga skoltider gäller, vi har mat från skolan med!


Annukka hälsar gott!


Utvecklingssamtal  3a 


Vecka 39

Tisdag 24.9

Fotografering 14.00

kl 14.45 - 15.15

kl 15.30 - 16.00

k l 16.15 - 16.45


Onsdag 25.9

kl 14.00 - 14.30

kl 14.45 - 15.15

kl 15.30 - 16.00


Fredag 27.9

kl 14.00 - 14.30

kl 14.40 - 15.10Vecka 40

Måndag 30.9

15.00 - 15.30

15.45 - 16.15


Tisdag 1.10

kl 14.00 - 14.30

14.45 - 15.15

15.30 - 16.00

16.15 - 16.45


Onsdag 2.10

kl 14.00 - 14.30

kl 14.45 - 15.15

kl 15.30 - 16.00

kl 16.15 - 16.45Torsdag 3.10

kl 14.00 - 14.30

kl 14.45 - 15.15

kl 15.30 - 16.00

kl 16.15 - 16.45

Hej alla glada i 3a!

Idag hade jag önskat att alla föräldrar hade varit närvarande då 3a hade klassråd. OJ! säger jag bara. 

Ordförande och sekreterare väljs slumpvist och de har sin uppgift två gånger i rad. Idag var Alfred ordförande och han skötte sin uppgift som en diplomat, delade ordet, lyssnade på alla och kommenterade på ett trevligt sett uttalandena. Han fick med sig  hela gruppen och det var ett nöje att lyssna på diskussionerna.  Dagens skreterare Ninni antecknade flitigt i klassrådsboken - som sedan presenteras i elevrådet där representanter till alla klasser träffas. Klassråd - ett ypperligt tillfälle att växa till nya roller!

Fint att se gruppen agera tillsammans i en mötessituation där man måste följa reglerlerna, våga presentera sina tankar samt att tillsammans försöka vidareutveckla tankarna så att vår skol- och lärandemiljö blir bättre. 

Och sedan en annan sak: fritidspersonalen och rastvakterna har berättat att det ibland t ex på fotbollsplan framkommer tråkigheter, grupperingar där man "fryser" ut någon eller skojar på ett sätt som  lätt kan tolkas fel. Så - låt oss ta diskussioner om bra vänskap och kompiskap både i skolan och hemma. 

Obs!

Fotografering av barnen tisdag den 24.9 kl 14.00

På fredag den 20.9 får barnen gärna ha lite snacks, chips, ostbågar/bollar, saltpinnar eller riskex med sig till skolan.(inga kakor, läsk, godis) Jag skaffar saft. 

Tekniska svårigheter och okunskap ... från min sida ... med InfoMentor - så låt oss ha tålamod.

Dags att tänka på mössor vantar och tjocktröjor!

Annukka hälsar gott allihopa!Hej alla glada i 3a!
Oj vilken fart i skolarbetet! Elevens val i statgroparna, världsreligionerna börjar landa, rättstavning och läsförståelse tummen upp! och glosorna sitter. Växling över nollan sätter lite käppar i hjulen ...  nästa vecka tar vi i med nya krafter.

Nästa vecka på fredag, efter lunch, ska vi fira min födelsedag nr 63!! med en film och lite dans. Barnen får gärna ta med sig lite snacks - utan nötter. Jag skaffar saft. Som present har jag önskat en sång eller en dikt - kanske. Inget som man kan köpa!

Trevligt i klassrummet! tycker Annukka och önskar alla en skön helg.

Hej alla glada i 3a!


Välkommen till en ny vecka! Lite info här om innehållet i de olika skolämnena just nu. Varsågoda:


matte:

-avsnitt 5 i matteboken, alla hänger bra med, extrauppgifter för de som är snabba, vi kör de diagnostiska proven denna vecka så jag vet vad barnen behöver stöd med

svenska:

- tyst- och högläsning - just nu Petter Liedbäcks "Den magiska kepsen" som högläsning, knäpptyst i klassrummet då det är tystläsning! (jag har en läsande klass, jubel &fanfar), rättstavning/ordförståelse  på måndagar, läsförståelse på fredag, vi skriver berättelser, faktatexter osv, vi lär oss kamratbedömning samt hur vi kan vara kritiska på de olika källor där vi söker fakta

so:

- fakta om världsreligioner, redovisning i form av rollspel där grupper presenterar religionen de har fått tilldelad

no:

- hur djur och växter delas i olika grupper/arter beroende på egenskaperna, vi varierar i att skriva för hand och i dator

elevens val:

- börjar nästa vecka, är varannan vecka i tvärgrupper årskurs 3, tre teman: dockteater, spelhåla och Malmös omgivning (nära skolan)

Vi har en vikarierande fritidspedagog, Dhuha - i klassrummet två veckor i stället för Simon.

Barnen är mycket duktiga - tycker jag -  vi har bra arbetsro i klassrummet, vilket är viktigt. Stämningen är trevlig och barnen bemöter varandra med respekt. Vi hoppas att detta fortsätter och att alla utvecklas  och har möjligheten att bli den bästa versionen av sig själv. Prata gärna med barnen och uppmuntra till uthållighet, tålamod och kämpa på! -anda. Vi gör framsteg!Och har roligt med varandra.

En vanlig vecka framför oss - ovanligt i skolan! Temperaturen i klassrummet lite lägra än förra veckan, topp! Läsdagböckerna och redovisningen kanske inte fungerar riktigt men jag ser på barnen att de älskar att läsa. Att läsa mycket ger en styrka utan like. Oj, det var mycket text. Glöm inte att både barnen och jag ser er gärna i klassrummet.

Med många hälsningar, Annukka
Hej alla i 3a!

Tack för ett trevligt föräldramöte - nu har jag träffat de flesta.

Arbetet i klassrummet flyter på mycket bra. Kanhända säger barnen att jag är sträng. Det kan bero på att jag ÄR lite sträng - men å andra sidan så har vi bra arbetsro i klassrummet. Bys och roligheter förekommer också i rikliga mängder och jag tycker att det är trevlig stämning i klassrummet.

Lite info om veckan:

-onsdag den 28.8 går vi på teater 23 på förmiddagen och är tillbaka till lunch

- torsdag den 29.8 har vi idrottsdag, skoltiderna gäller, utrustning vattenflaska och lämpliga kläder samt bra skor

- idrottsläraren har lovat skicka information angående skor etc angående utrustningen till vanliga lektioner


Med många hälsningar Annukka


Hej på er alla glada i 3a!

Lite info om schemat på tisdagmorgon:

Skolan börjar kl 08.05 med idrott. Kom gärna ombytta!

Ses på föräldramötet, välkomna

önskar AnnukkaHej alla små och stora i 3a!


Riktigt trevlig start hade vi - både med er föräldrar i klassrummet på morgonen och sedan med barnen innan lunch. 
Jag ser framemot en termin med diverse gott och blandat; roliga saker, nya kunskaper, förstärkta förmågor, vänskap,  engagemang - och många föräldrabesök i klassrummet, - förhoppningsvis.
Ta ett titt i ryggsäckarna - där går det att hitta en tjock bunta papper att läsa genom och skriva under. Blir glad om jag får dem tillbaka 
rätt  omgående.
Skicka  gärna en frukt eller macka med till skolan för bättre ork på förmiddagarna.
Nu på fredag kommer vi att efter samlingen kl 08.15 titta på Lilla Aktuellt, nyheter till barn - och diskutera innehållet. Barnen får sina böcker i matte och engelska. Om vädret tillåter så gör vi några samarbetsövningar på skolgården. Och - sedan var det dags för helg .. för att ladda ordentligt inför nästa vecka.
Jag fick en väldigt söt och klok uggla som present idag. Tack! I demokratisk anda så röstade vi fram ett namn och döpte hen till Persson. Persson kommer att övervaka och uppmuntra till allsidig utveckling  i klassrummet.

Med många hälsningar, Annukka

Datum

2019-06-27

 

Informationsbrev gällande skolstart ht-19

 

Höstterminen börjar torsdagen den 15 augusti.

Åk F-3 klockan 09.00 på skolgården. Skoldagen slutar efter lunch.

Åk 4-9 klockan 10.00 på skolgården. Skoldagen slutar efter lunch.


Efter skoldagens slut tar fritids över för de elever som är inskrivna.

Vi ber er uppmärksamma att fritids är stängt för planering tisdag och onsdag 13-14 augusti..

 

 

Skolledning och personal önskar alla en skön och avkopplande sommar och hälsar Er välkomna tillbaka till hösten.

 

Mickael Westerdahl

RektorInformation om klasslärare till åk 3 från Anna Syrén

Malin Winterglöd som skulle ha tagit över klass 2 A i trean har pga personliga skäl valt att avsluta sin anställning hos oss. Hon hälsar att hon hade sett fram emot att ha klassen men att hon i nuläget måste fokusera på annat. 

Istället kan jag nu presentera den lärare som ska ha klassen. Hon heter Anna-Maija och är en erfaren pigg lärare som nog kommer passa perfekt i klass 3A som ni heter i höst. Anna Maija har skrivit till er:

Jag vill säga HEJ! till alla mina blivande elever och vårdnadshavare i årskurs 3 på Sorgenfriskolan.

Lite kort om mig här nu – mer blir det då höstterminen börjar och vi får möjlighet att lära känna varandra.

Jag heter Anna-Maija Haavisto, har stor familj med vuxna barn och barnbarn. Jag bor i Lund där jag även har arbetat tidigare. Utöver familjen så ägnar jag min tid åt trädgårds- och byggarbete på kolonin. Jag läser, syr och stickar gärna – och trivs mycket bra med mitt arbete som lärare. Jag ser framemot skolbörjan i augusti för att få träffa alla er, små och stora. Men först sommarlovet!

Önskar alla många sköna, soliga sommardagar! Vi ses i augusti!

Med hälsningar Anna-Maija

Vi vill informera om att det inte finns någon ordinarie fritidspersonal på fritids efter skolavslutningen, då all personal äter gemensam lunch tillsammans. 

MVH Anna Syrén bitr rektor

Meddelande från biblioteket


Sista återlämningsdag för alla böcker är den 5 juni.

Elever som vill låna böcker över sommaren måste kontakta biblioteket.


Se en aktuell lista på utlånade böcker - logga in på http://skolbibliotek.malmo.se   

Viktig information från Sorgenfriskolans skolråd: https://docs.google.com/forms/d/1yPpYJcp15Q5ATgu4GRzMCw8NKF25gynXFK_P0lT1rw0                                                                            

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Information från skolsköterskan:

Klicka på länken här och här.

2019-06-09 


Hej alla,

Här kommer lite information inför sista skolveckan.

Måndag 10 juni är en vanlig skoldag. Vi kör en göra-klart-dag där vi avslutar allt vi jobbat med.

Tisdag 11 juni städar vi och tömmer lådor och hyllor, idrott som vanligt denna dag.

Onsdag 12 juni är det klassens dag. Vi kommer att ha en heldag ute. Vi tar med oss lätt mat från skolan och barnen får gärna ha med sig egen matsäck. Jag har sagt att barnen får ha med sig vad de vill, förutom godis, chips och läsk.

Vi börjar som vanligt kl. 8.15 och går till Rörsjöparken ca. kl 8.30. Där har vi lite lekar och barnen får bada. Det är bra om de har med sig badkläder och handduk. Vi kommer även gå hem till mig och mysa och äta lite gott. Vi är tillbaka på skolan kl. 13.45.

Torsdag 13 juni kör vi lite utvärdering och mys i klassrummet. Vi äter lunch på skolgården och ser på fotbollsmatch, elever åk 9 mot personal kl. 12.30.

Fredag 14 juni är det skolavslutning!!

Vi börjar skolan som vanligt kl. 8.15 och ca kl. 8.30 tågar vi gemensamt till Maria kyrka. Ni föräldrar är välkomna att följa med. Väljer ni att gå med oss från skolan vill vi att ni går bredvid eller bakom vårt klassled då vi har ansvaret och behöver ha koll så alla är med. Ingen får bli lämnad eller hämtad vid kyrkan.

Kl. 09.00 börjar avslutningen i kyrkan och klasserna F-4 bjuder på sång. Det kommer att hålla på ca 45 minuter. Därefter tågar vi tillbaka till skolan. Väl tillbaka på skolan bjuder vi på en liten överraskning innan vi släpper iväg eleverna på sommarlov. 

Skoldagen slutar kl. 11.00. De elever som ska vara kvar på fritids äter lunch och för de som slutar är det sommarlov!

Vi vill informera om att det inte finns någon ordinarie fritidspersonal på fritids efter skolavslutningen, då all personal äter gemensam lunch tillsammans. 

Jag önskar er en härlig vecka!

Vänliga hälsningar,

Amina


------------------------------------------------------------------

Sommarlov på fritids?

Fritidshemmet har fått få svar angående vilka barn som ska vara på fritids i sommar. Vi måste få ett så exakt barnantal som möjligt för att ha rätt bemanning och för att inte köpa in för mycket mat som sedan måste slängas.

MVH Anna Syrén biträdande rektor

Vi vill att ni anmäler era barn även om de ska vara lediga. Anmälan är öppen till 9 maj.

Klicka här för anmälan sommar 2019


2019-05-15

Hej!

Det är mycket schemabrytande som kommer att hända den närmaste tiden.

·       Nästa vecka kommer vi att åka på utflykt till Torup på måndag 20 maj. Vi kommer att åka kl. 9.30 och är tillbaka ca kl. 13.30. Vi kommer att ta med pastasallad från skolan och barnen får gärna ha med sig något extra hemifrån. Inget godis, chips och läsk, allt annat går bra!

·       På tisdag 21 maj är det elevens val under skoltid och kastanjefest på eftermiddagen. Ni är välkomna kl. 14.00 – 16.00. Barnen kommer att ha ett sångframträdande kl. 14.50.

·       Onsdag den 22 maj är det studiedag och både skola och fritids är stängda.

·       Teateruppträdande för familj och vänner, tisdag 28 maj kl. 18.30 – 19.30.  Barnen behöver vara på plats kl. 18.15 så att de hinner byta om. Ni är hjärtligt välkomna!

·       Fredag 31 maj är det klämdag, alltså är barnen lediga. 

Vänliga hälsningar

Amina

-------------------------------------------------------------------------------

2019-04-22

Hej alla,

Jag hoppas att ni har haft en skön påskledighet. Vi kommer att fortsätta där vi slutade innan påsklovet med de olika ämnesområden. Innan påsklovet fördjupade vi oss inom judendomen och tog reda på varför man firar Pesach.  På torsdag 25/4 ska vi gå på studiebesök till Matteuskyrkan och se en föreställning om varför man firar påsk inom kristendomen. Detta kommer vara en introduktion till vår fördjupning inom kristendomen. 

Jag har träffat de flesta av er på utvecklingssamtal, det har varit bra samtal och barnen har gjort väldigt bra ifrån sig. Ni som inte har träffat mig, släng iväg ett mejl så ordnar jag en tid för samtal.

Här nedan kommer lite info från idrottsläraren Fredy. 

Vänliga hälsningar,

Amina


Hej barn och föräldrar i åk 1-4!

Fr.o.m. vecka 17 kommer vi att börja med utegympa, så länge vädret tillåter det (vi lägger ribban vid monsunregn och orkanvindar). Det betyder att barnen behöver 1) utomhusgympaskor och 2) kläder efter väder.

Personlig hygien är väldigt viktigt i idrott och hälsa och jag är väldigt noga med att barnen duschar efter lektionerna. Om Ni tycker att Ert barn har någon giltig anledning till att slippa detta så behöver jag en underskriven lapp från målsman där denna anledning står med. Om ert barn behöver duscha i ensamhet så kan detta arrangeras utan större besvär. Om Ni tidigare lämnat någon form av lapp ang. detta får Ni väldigt gärna lämna en ny då det kan vara läge att uppdatera denna information.

Med vänliga hälsningar, Fredy Espitia.


----------------------------------------------------------------------------

2019-03-21

Hej hopp! 

Jag vill dela med mig av denna härliga bild. Hela klassen satt lugnt och fint efter idrotten och väntade på att bli insläppta. Man blir så glad av att titta på bilden! Härliga ungar! <3 


Tack för den här veckan och med denna bild önskar jag er en trevlig helg!

Allt gott!

Amina

----------------------------------------------------------------------------

2019-03-17

Hej!

Jag vill börja med att tacka för ett mycket givande föräldramöte! Vi hade många bra diskussioner om viktiga frågor som berör vår klass och som vi arbetar effektivt med varje dag. Kul att så många kunde närvara och stort tack för ert deltagande, engagemang och fina tankar.

 

Vi diskuterade dessa frågor,

·      Språkbruk – Barns språkbruk påverkas idag från många olika håll. Vi pratar mycket om vilket språk vi använder här i skolan. Hur pratar ni om detta hemma? Vad är ett bra språk? Ge exempel.

·      Bra vänner – Vi pratar mycket om hur man är en bra vän. Hur pratar ni om det hemma? Ge exempel!

·      Höga, låga eller inga förväntningar – Vilka förväntningar har ni på era egna barn? Hur tror ni att det påverkar barnens kunskapsinhämtning och sociala förmågor?

·      Attityd - Barnen skapar sig kontinuerligt ett förhållningssätt till skolan. Hur tror ni som föräldrar att er egen erfarenhet och attityd påverkar ert barn?

·      Studiero – Vi pratar ofta om elevernas eget ansvar för sitt lärande, att inte låta sig påverkas av vad andra gör utan tänka på sitt eget arbete.

Hur pratar ni om eget ansvar för lärande och studiero hemma? (Denna fråga hann vi inte med, men värt att tänka på.)

·      Tävling på gott och ont – Tävlingsinriktade barn och konkurrens - Hur förhåller ni er till det? Hur pratar ni om det där hemma. Är det positivt eller negativt? Hur kan man dra nytta av denna förmåga?

·      Elevhälsa - Hur tänker ni kring följande punkter och hur de påverkar ditt barns skolgång och välmående?

-       Matvanor

-       Läggtider

-       Skärmtid

-       Fysisk aktivitet

 

Svenska

Vi har arbetat med faktatexter och hur man delar upp en faktatext i stycken. Eleverna har också fått skriva återberättande texter och skrivit sagor med början, mitt och avslut. Vi har arbetat med läsförståelse där eleverna fått läsa skönlitterära texter med frågor till, som de svarat på. Vi har arbetat med rimord och gjort korsord. Barnen fullkomligt älskar korsord!

När vi hade elevens val, valde vi att fokusera på konst och konstnärer i historien. Jag förberedde några frågor och letade fram information från olika källor (text, film och presentationer). Eleverna fick välja en konstnär, ta reda på fakta och skriva fakta om personen, utforska deras stil och måla/rita antingen av ett verk eller rita eget med inspiration av konstnärerna. Fantasikt kul och många fina konstverk! Speciellt kul (tyckte både barnen och de vuxna) var när fröken Kahlo hälsade barnen välkomna på morgonen! Nästa elevens val är den 4 april. 

 
 

Matte

Vi har avslutat arbetet med klockan och gått vidare med att arbeta med tal inom talområde 0-1000. Vi har också kikat på tal i olika kulturer genom historien och hittat på egna talsystem.

 

 Livsviktigt

Skolans åtagandeplan för denna termin är att vi ska arbeta med olika funktionsvariationer. I vår klass diskuterar vi varandras olikheter så att vi kan förstå varandra bättre men också så att vi kan förstå och acceptera att vi behöver ha olika förutsättningar. Lika för alla är inte alltid rättvist eller jämlikt. Vi kommer att titta på intervjuer med personer som har olika funktionsvariationer. De berättar hur det är att leva med t.ex. en diagnos och hur de upplever världen från sina perspektiv. Förra veckan såg vi en film om dyslexi.

NO

Vi har avslutat vårt NTA-arbete med temat förändringar. Vi har undersökt olika fasta och flytande ämnen, blandat ihop blandningar, lösningar och slamningar samt separerat ämnena från varandra med hjälp av filtrering, avdunstning och kromatografi.

 Eleverna har skrivit faktatexter och gjort presentationer om stannfåglar. I detta arbete har vi även klämt in kamratrespons. Eleverna fick läsa igenom en klasskompis text och ge beröm och respons som kan göra texten ännu bättre. De fick använda en checklista med olika saker som de skulle titta efter t.ex är alla namn skrivna med stor bokstav, finns namn och datum med osv.

 Nu framöver kommer vi att arbeta med ett nytt tema som kommer att sträcka sig ända fram till slutet av denna termin. Nämligen tema rymden. Vi ska utforska rymden, vår galax, solsystemet, stjärnor och månens faser. Vi kommer att introducera temat med att prata om hur världen skapades, Big Bang.

 

Vår klass kommer att arbeta med teaterpedagogik och med hjälp av teaterpedagogen Anna Rasegård kommer vi att spela en teaterpjäs om rymden. Med hjälp av teater och sång kopplar Anna estetiska lärprocesser till skolans styrdokument. Vi åker på en spännande upptäcktsresa bland stjärnor och planeter. Ni kommer att informeras mer om detta, men redan nu kan ni skriva upp datumet 28 maj kl. 18.30 för då ska klassen spela upp teatern. Spännande!

SO

Vi har haft många fina diskussioner kring varför man flyttar inom och mellan länder och jag tänker att vi kommer att gå vidare och arbeta med världsreligionerna. Många i klassen är väldigt nyfikna på vilka religioner som finns och med tanke på att det snart är påsk och ramadan tänkte vi ta tillfälle i akt och koppla det vi arbetar med i skolan med det som är aktuellt i tiden. 

 Just nu

·      Utvecklingssamtal v. 14. Jag kommer att hänga upp en bokningslista på anslagstavlan utanför klassrummet från och med tisdag morgon. Även denna gång kommer barnen få hålla sina egna samtal. Samtalen kommer vara 30 min, och jag vill gärna att vi respekterar tiderna. Om ni önskar prata enskilt med mig kan vi ha 15 min samtal med barnen och 15 min utan.

·      Skolrådsmöte den 19 mars kl. 17.30 - 19.00

·      Vi ska se en film, Chuskit, torsdag 28 mars. Bland bergen i Himalaya råkar Chuskit ut för en olycka som förlamar hennes ben och på ett kort ögonblick förstörs hennes skol- drömmar. Hon tvingas stanna hemma med sin farfar som bestämt förklarar för henne att hon är tvungen att anpassa sig till ett liv inomhus. Detta vill Chuskit inte acceptera och relationen börjar skava. Filmen är baserad på en sann historia och vi får följa ett samhälle utan tillgång till resurser där det finns såväl engagemang som utmaningar.

·      Nästa elevens val är torsdag den 4 april.

·      Studiedagar under vt-19: 18/3 och 22/5, den 22/5 är fritids stängt för planering.

·      Lovdagar: 15/4-22/4, 1/5, 30/5-31/5, 6/6.

 

Har ni frågor eller funderingar, tveka inte att höra av er till mig! J

 

Vänliga hälsningar,

Amina


------------------------------------------------------------------------------------------------------------Med anledning av den internationella skolstrejken för klimatet som är planerad till imorgon 15/3:

Vi har fått frågor av elever om hur vi ställer oss till ledighet för den dagen.

Vi som skolledning kommer att godkänna de ledighetsansökningar som lämnas in av vårdnadshavare inför fredagen. De elever som uteblir från skolan eller avviker under skoldagen utan att ha ansökt om ledighet kommer att få ogiltig frånvaro. Detta beror på att vi har ansvar för eleverna under skoldagen och måste ha uppsikt över dem. Under skolstrejken har vi ingen möjlighet att avsätta personal för att följa några av eleverna när de avviker. Vi kan inte garantera att skolstrejken är en trygg plats.

Sorgenfriskolans skolledning

2019-02-05

Hej!

Nu har det snart gått en månad sedan terminstarten och vi jobbar på för fullt med alla våra områden. Här kommer lite info om vad vi håller på med just nu.

Svenska – Barnen har fått återberätta en folksaga från Irak. Vi pratade först om begreppet återberätta och jag förklarade med flera exempel hur man återberättar. Vi såg en kort animering om Kalifen som förvandlades till en stork och barnen fick skriva för hand vad den handlade om. De skrev så pennorna glödde! Vilken positiv arbetsro och prestationer! Vi läste upp några av barnens texter och jag kunde inte vara mer stolt! De skrev väldigt bra och beskrev i detalj så att man kunde måla inre bilder samt se sekvenser från filmen framför sig. Fantastiskt!

De flesta har nu skrivit faktatexter och gjort klart sina PowerPoint-presentationer om blåvalen. De som hunnit bli klara har även fått redovisa sina arbeten för klassen. Barnen gjorde väldigt bra ifrån sig, både när de redovisade och när de satt i publiken.

Vi har jobbat med långa och korta vokaler samt arbetat med dubbelteckning, ex. hat och hatt, dör och dörr, kana och kanna. Det spelar visst roll hur man stavar! :)

Bokbomb - Bibliotekarien, Fredrik, har varit inne hos oss och tipsat och berättat om några böcker som passar barnens ålder och intressen. Många nappade på de böcker han kom ner med och vi fick lotta ut böckerna. Det var mycket uppskattat av barnen och de längtar redan till nästa bokbomb.Vi har bestämt några datum då han kommer ner till oss och ger oss fler spännande boktips! 

SO – Inom detta område ska vi arbeta med temat att flytta inom och mellan länder samt ta reda på hur barn runt i världen lever. Hur är det att vara barn i ett annat land från skillnad till Sverige? 

Vi har börjat diskutera varför man flyttar överhuvudtaget? Vilka är anledningarna till att folk lämnar allt och bosätter sig någon annanstans? Vi gjorde en tankekarta och på den skrev vi allt från att fly från krig till ändrade familjeförhållanden och för kärlekens skull. =)

Vi kommer bland annat att använda oss av materialet Livets lotteri från rädda barnens hemsida. Vi kommer att dyka in och ta reda på fakta om hur barn har det runtom i världen. 

Matte – Klockan hela timmar, fem i halv, fem över halv och i. Vi fortsätter att öva på klockan, analoga och digitala. Vi arbetar även med mätning av tid i par, grupp och individuellt i matteboken.

NO – Vi har experimenterat lite med salt och vatten. Saltlösningen har vi hällt upp i petriskålar och låtit stå några dagar tills vattnet avdunstat. Vi undersökte och jämförde saltkristallerna före och efter avdunstning. Vi kommer även att undersöka och jämföra strösocker och bitsocker.

Fredagsnöjen - Vi har kommit överens om att ha en stund på fredagarna där barnen får visa upp något för klassen. Det kan vara allt från att läsa upp en gåta eller dikt till att visa upp ett dansnummer. 

Info

§  Karin kommer imorgon och informerar barnen om vaccinet v. 9. Några av barnen är lite nervösa och rädda. Jag har pratat lite med de och imorgon kommer Karin att kunna svara på fler frågor.

§  Läsläxa kapitel 14, s. 80-85.

§  Torsdag 14 februari, kl.9.15-9.45, skall vi gå och se en teater om mod, gränslös kärlek till böcker och litteratur. Föreställningen heter Hjältinnan av Basra och handlar om Alia som är bibliotekarie i Basra, Irak. Alia älskar sitt bibliotek och böckerna är mer dyrbara för henne än berg av guld. Men så kommer soldaterna. Alia förstår att om ingen gör något så kommer alla böckerna att förstöras! Det ska bli väldigt kul och spännande att se denna föreställning!

§  Fredag 15 februari är det studiedag. Skolan är stängd men fritids öppet som vanligt.

§  V. 8 är det sportlov.


Vänliga hälsningar,

Amina

----------------------------------------------------------------------------

2019-01-28

Hej alla!

Hoppas ni har det bra! Här kommer en liten uppdatering på vad vi i 2A hittar på om dagarna.

Svenska

Vi arbetar vidare med faktatexter om olika djur. Barnen använder en sexfältare med rutorna

-         Klassificering

-         utseende

-         boplats

-         föda

-         ungar/fortplantning

-         något speciellt

Rutorna fylls på med fakta som barnen får genom muntlig presentation, läsa texter och genom att se på film. Denna mall används för att man ska kunna få ner sina tankar på papper, som en tankekarta, men också lära sig vad man behöver få med i en faktatext samt lära sig att styckeindela sin text utifrån de olika punkterna.

Idag introducerade jag hur man kan göra en egen PowerPoint-presentation. Jag tänker att barnen ska få presentera sina faktatexter med hjälp av en PowerPoint. De ska få skriva, infoga bilder, redigera text och presentera för klassen.     

Förutom faktatexter har vi också skrivit stafettsagor som författats av 3 barn. Vi arbetade i stationer och barnen fick rotera. Uppgiften gick ut på att en elev börjar sagan, den andra eleven läser igenom vad föregående skrivit och fortsätter hitta på en fortsättning och den tredje läser igenom och hittar på ett avslut. Uppskattad uppgift som var lite utmanande men kul.

Läsläxa till onsdag 30 januari, kapitel 13, s.75-79.

Matte

Vi har repeterat multiplikation, division och uppställning med addition och subtraktion, lite det vi har arbetat med från förra terminen genom att jobba i stationer. Barnen har fått öva på de fyra räknesätten och med problemlösningar i par och i grupp. Vi gjorde även sista provet och barnen fick mycket bra resultat!

Jag har delat ut den nya matteboken och vi har börjat jobba med klockan. Denna vecka kommer vi att arbeta med hel timme, halvtimme, kvart i och kvart över.

Engelska

Vi har arbetat med ord och fraser om hur en berättar var en bor. Barnen har fått berätta för varandra hur de bor. De har fått rita en planlösning av sitt eget boende samt skriva vad de olika rummen heter på engelska. Förra veckan övade vi på orden/fraserna

-         Where do you live? I live in…, a flat, a house, town, city, country, bedroom, living room, kitchen och bathroom.  

NO

Vi kör på för fullt med förändringar i naturen. Vi har experimenterat med vatten och undersökt dess olika faser genom att experimentera på olika sätt, t.ex. att hitta det snabbaste sättet att smälta en isbit, var försvinner vattnet när det kokar och vad händer egentligen?

Vi har också blandat och separerat olika ämnen (salt, grus, toapapper och vatten). Denna vecka kommer vi att jobba vidare med att undersöka om blandade ämnen går att separera.

Bild

Vi har blandat färger, målat efter instruktioner och gjort jättefina flamingos av siffrorna 2 och 4.

Vaccin i februari

Det stämde inte alls att ni skulle få hem en kallelse av skolsköterskan. Karin vaccinerar hela klassen på tisdag 26 februari. Det börjar direkt på morgonen kl. 8.30 fram till lunch. Innan sportlovet kommer Karin förbi och pratar med barnen om vaccinationen. Vi ser så klart till att barnen känner sig trygga och säkra, men vill man gärna vara med så går det bra att boka en tid med Karin.

Ny info

Nu till våren ska jag studera vidare och därmed gå ner i tjänst. Från och med den här veckan kommer jag att vara ledig på fredagar. Jag har lagt schemat så att Fredrik, Mano och Zlata kan ha klassen då utan att det ska behöva komma in ny personal.

Veckans mål

• Öva på klockan och förstå begreppen hel timme, halvtimme, kvart i och kvart över

• Skriva en faktatext och göra en powerpoint-presentation

• Undersöka om blandade ämnen går att separera

• Fokusera på att ha en bra och lugn musiklektion

 

Bästa hälsningar,

Amina


-------------------------------------------------------------------------------

2019-01-11

Hej! 

Det har varit så roligt att få vara med era barn. Denna vecka har vi pratat lite trivselregler. Barnen har själva i grupper fått skriva ihop några punkter om hur de vill ha det på skolan. Vi har kommit överens om att efter två ordentliga tillsägelser får de ta en paus och jag kommer att behöva informera er föräldrar. Alla har gått med på det, de har skrivit under på att de ska följa dessa regler. Trivselreglerna hänger nu synligt i klassrummet. Jag delar här med er också så ni kan diskutera de där hemma.


Jag har även skickat med information från Karin (skolsköterskan)  angående vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund som kommer att ske någon gång under vårterminen. Svara på frågorna och lämna till mig snarast, så lämnar jag det vidare till skolsköterskan. Ni kommer att få en kallelse av Karin.

Nästa veckas mål är att vi ska

- repetera multiplikation och division

- skriva faktatexter om djur

- planera och genomföra experiment 

- undersöka och beskriva några egenskaper hos vattnets olika faser

Tvåornas kör är nu på tisdag kl. 17.30, missa inte det! Jag har satt upp en affisch i kapprummet. Alla är välkomna!

Tack för den här veckan!

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar,

Amina

----------------------------------------------------------------------------

2019-01-08

Hej alla och god fortsättning på det nya året! Varmt välkomna till en ny termin!

Schema

Vi har gjort några ändringar i schemat denna termin gällande sluttid, idrott och bibliotekstid.

 •         Skoldagen börjar som vanligt på morgonen, kl. 9.20 på måndagar och kl. 8.15 alla andra dagar. Den nya sluttiden är kl. 13.45 alla dagar.
 •         Vi kommer att ha idrott i helklass på tisdagar och fredagar.
 •         Den nya bibliotekstiden kommer att vara på fredagar.

Det nya schemat hänger utanför klassrummet.

Personal i 2A

Fredrik fortsätter att jobba som fritidspedagog i klassen fram till sommaren. Vi kommer att ha två elevassistenter/resurser i klassen, Zlata och Emanuel. Zlata har ni träffat och barnen känner sig trygga med henne. Emanuel känns väldigt lugn, stabil och trygg. Han har mycket erfarenhet av att jobba med barn och jag tror att det är precis en sådan person vi behöver i klassen.

Lärpar och lärgrupper

Jag har möblerat så att eleverna sitter i lärgrupper. En lärgrupp består av fyra elever. Dessa lärgrupper kommer att samarbeta på olika sätt. De två som sitter bredvid varandra är lärpar eller axelkompisar. Axelkompisen har de närmast samarbete med. När jag skapar dessa arbetsgrupper och arbetspar tittar jag på hur de kan matcha varandra bäst. Det ska inte vara för stor skillnad mellan dem men ändå så de kan ge varandra utmaningar 


Vi har många roliga, lärorika och utvecklande stunder framför oss och jag är ivrig att sätta igång! Jag ser fram emot ett gott samarbete tillsammans med er och era barn!

Bästa hälsningar,

Amina

 ------------------------------------------------------------------------------


2018-12-21

Hej alla!

Vi har haft en mysig avslutningsdag med massor av skratt, musik, dans och många kramar. Stort tack för den här terminen och tack för era fina gåvor! 

Jag vill passa på att påminna om att både skola och fritids är stängda på måndag 7 januari. Tisdag 8 januari är fritids öppet som vanligt och vårterminen börjar på onsdag 9 januari. 

Nytt år och nya tag! Jag vill önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år! Jag hoppas att ni får en skön ledighet! 

Varma hälsningar,

Amina

----------------------------------------------------------------------------

2018-12-18

Hej alla!                                        

Jag vill börja med att rikta ett stort tack till er föräldrar för ert initiativ gällande klassrumssituationen. Tack för ert stöd, fina samarbete och stora engagemang! Vi har jobbat mycket med att få en bättre stämning i klassrummet. Jag upplever att det känns ganska bra för alla parter. Vi siktar på att få en lugn och skön tid på skolan innan avslutningen men även att lugnet fortsätter nästa termin.

Nu är det verkligen inte mycket kvar av terminen och året. När vi blickar tillbaka på terminen så ser jag vilka stora framsteg barnen har gjort och jag känner mig så stolt över alla! Det är verkligen kul att få följa barnens utveckling och se deras progressioner.

 

I de olika arbetsområdena arbetar vi in i det sista med att göra klart och detta är lite vad vi har jobbat med.

Svenska

Vi har arbetat med ordklassen verb och barnen har bland annat fått skriva juldikter som vi ska läsa i klassrummet på avslutningen. Vi har tränat mycket på att skriva för hand och att forma bokstäverna rätt. Mycket läsning, individuellt, i par och högläsning.

Intensivläsning

Vi har utvärderat läsningen och det känns som att läsningen har gett bra resultat. Jag hoppas att ni också märker av det där hemma. Jag vill uppmana er att fortsätta läsa mycket med era barn under ledigheten. Läs en stund varje dag för att hålla kvar läsintresset och flytet.

Matte

Vi har avslutat kapitlet med multiplikation och barnen verkar förstå och hänga med. De fick mycket fina resultat på förra provet! Inte nog med multiplikation, vi har även börjat med division och det tycker barnen också är kul. Vi har arbetat i matteboken och med konkret material, gjort gruppövningar och gemensamma uppgifter. Jag behåller matteböckerna över lovet men de kan fortsätta öva på www.skolplus.se (användarnamn: sfgr16a lösen: 12345) och på www.nomp.se där de kan logga in med sitt Google-konto.

SO

Vi har avslutat området med yrken och eleverna har fått göra olika yrkesbeskrivningar samt skrivit om sitt drömyrke.

Julavslutning

Fredag 21 december är det skolavslutning! Skoldagen börjar som vanligt, kl. 8.15. Vi samlas inne i klassrummet, sedan har vi en gemensam avslutning för F-2 i gympasalen med sångframträdande och tal från Anna Syrén. Vi äter julgröt i klassrummet och har en liten mysstund sedan avslutas skoldagen kl. 11.00 och fritids tar över.

Storstädning

Under jullovet kommer det att storstädas. Därför är det viktigt att alla barn tömmer allt från sina hyllor och tar med sig alla saker hem. Det kommer att underlätta för oss att få koll på vilka kläder och skor som saknar ägare. Det som inte tas hem kommer att gå till återvinning.

Ha en fin vecka!

Bästa hälsningar,

Amina

 ---------------------------------------------------------------------------

2018-11-27

Hej!

Här kommer lite uppdateringar om vad vi i 2A hittat på.

Svenska 

I svenska har vi arbetat vidare med ordklasserna, substantiv och adjektiv, på olika sätt. Jag har bland annat skrivit en kort text om en skogsmus som heter Albin. Texten var kort och hade inga beskrivande ord. Eleverna byggde ut meningarna och ”målade” texten med hjälp av adjektiv så att man kan skapa inre bilder när man läser deras texter. Klassen gjorde mycket bra ifrån sig och Albin fick olika utseenden och letade efter mat på olika platser! Vi har även letat adjektiv på skolgården. De fick i uppdrag att leta efter något mjukt, hård, kladdigt mm.

Matte

Vi hade prov på kapitel 3, addition och subtraktion med uppställning (med och utan växling). Resultaten visade att många hade svårt att fokusera och uppmärksamma när räknesätten ändrades. Många var också osäkra på växlingen och växlade talen även när det inte behövdes. Vi kommer att öva mer på uppställning emellanåt. 

I matteboken har vi gått vidare och introducerat multiplikation. NU händer det äntligen grejer! Multiplikation har varit efterlängtat i klassen och många har uttryckt att de tröttnat på addition. Snart lär de upptäcka att det finns en koppling mellan addition och multiplikation och att deras kunskaper i addition kommer till nytta! Just nu har vi börjat smått med 1:ans och 2:ans tabell.


SO

Inom vårt tema Närområde har barnen intresserat sig för yrken, så jag tänker att vi spinner vidare på det. Vi har pratat om vilka yrken som finns i skolan, sedan pratade vi om olika samhällsfunktioner och vilka yrken de vet finns i vårt närområde. Vi kopplade tillbaka till skolan och att det kan finnas olika yrkesroller på en arbetsplats.För att utforska vidare vilka yrken vi faktiskt har i vårt närområde, gick vi på yrkesspaning. Vi delade upp oss i små grupper och spred ut oss i olika riktningar för att täcka så mycket yta som möjligt. Vi gick in på några ställen, presenterade oss och barnen fick ställa frågor om vilka som jobbade där och vad de hade för arbetsuppgifter. Barnen (och även vi vuxna!) upptäckte ställen vi aldrig hade lagt märke till innan. Det var fantastiskt kul!

Väl inne i klassrummet fick varje grupp redovisa vilka yrken de stötte på. Vi gjorde en gemensam tankekarta.Vi gjorde även en gruppuppgift där eleverna fick diskutera vilka samhällsfunktioner/yrken som de tycker är viktigast. Vad måste finnas för att det ska fungera i ett samhälle? Gemensamt kom alla grupper överens om att ett samhälle behöver utbildning, bra vård och trygghet (säkerhet).

Det klassiska är att många vill bli läkare, advokater och piloter. Jag tänker att det är bra att visa barnen att det finns så mycket mer och att alla yrken är viktiga! Barnen hade bra tankar och vi hade välformulerade diskussioner.


Blanketter

I fredags skickade jag med några lappar till er. Jag hoppas att ni tagit del av dem. Den ena, rör kollo i sommar. Om ert barn vill gå på kollo är ni välkomna att lämna in blanketten till mig så för jag vidare det till Karin (skolsköterska) som har hand om det.

Det andra, handlade om läsning. Vi i åk 2 har kommit överens om att fokusera ytterligare på läsfärdigheten. Vi kommer att ha parläsning varje dag i skolan och jag vill gärna att ni hjälper till och uppmuntrar till läsning där hemma, en kvart om dagen vill jag att de läser. Vi kommer att utvärdera detta och se om det hänt något med elevernas läsning.  


Tvåornas kör

Nu är det spikat! Tisdagen 15 januari, kl. 17.30 är det äntligen dags för konsert på Malmö Live! Konserten varar ca 40 min. Det finns många publikplatser, men kom i tid, det kan bli fullt! Fri entré, inga biljetter bokas i förväg. Jag kommer att skicka med ett brev från Malmö Kulturskola nu i veckan.


Jul-drop-in

Tisdag 4 december, kl. 15-16.30 hälsar vi alla föräldrar och syskon välkomna på ett jul-drop-in med sång och pyssel. Vi inleder eftermiddagen klockan 15.oo med ett litet sångframträdande och sedan blir det fika och pyssel. Vi tänkte det här året ha återbruk och återvinning som tema så om ni har material (till exempel tidningar, toarullar, äggkartonger, godispapper eller annat som ni kommer på) hemma som ni tror vi kan pyssla med får barnen gärna ta med till skolan. Vi tänkte även att det kunde vara trevligt med ett fika-knyt-kalas. Alla som vill tar med sig fika som vi dukar upp på ett gemensamt bord. Det behöver inte vara avancerat och hemmabakat utan var och en gör det som passar för er. Många barn brukar tycka att det är roligt att bjuda sina kompisar och att bli bjudna. Vi bjuder på kaffe och glögg.


Vänliga hälsningar,

Amina


----------------------------------------------------------------------------

2018-11-09


Hej!

Hoppas att ni alla mår bra! Vi har haft en lugn, rolig och effektiv vecka! Veckans mål var att repetera uppställning i matten, öva på att skriva engelska och arbeta med ordklasser.

Svenska

Vi har börjat lite smått med grammatik och ordklassen substantiv. Barnen har fått leta substantiv i tidningar, klippt och klistrat samt skrivit orden både i singular- och pluralform. Mycket rolig och uppskattad uppgift!

Matematik

Vi har arbetat med uppställning och växling, denna gång inom subtraktion. Vi har även fått in lite smått om datalogiskt tänkande och programmering. Jag skickar med matteboken hem till de som inte hunnit klart till s. 109. Detta måste göras så att vi kan gå vidare annars kommer man att ligga efter. Nästa vecka ska vi ha ett matteprov på kapitel 3 och jag kommer att introducera multiplikation.

Bild

Vi gjorde en rolig bilduppgift där vi använde oss av en tärning och ett schema med olika ord markerade med siffrorna 1-6. Sex ord som beskriver olika miljöer, djur, bostäder, fordon, saker, och frukter. Barnen skulle måla en miljö på ett A3 papper och rita resten av sakerna på ett annat papper, klippa ut och klistra in de på det stora pappret. Man kunde t.ex rita en enhörning utanför ett slott som tittar förundrat på en traktor mitt ute i skogen eller en pingvin i öknen som pratar i telefon i en stuga.  Det blev mycket skratt och många fina bilder!

Engelska

Vi har inte skrivit mycket, men barnen har däremot fått läsa, översätta, dra streck till rätt ord och färglägga. Barnen tyckte det var kul men de blev lite besvikna att vi inte nådde vårt mål. Mer engelska kommer det bli!

Teater

Vi var och såg Pudlar och Pommes igår på teater 23. Den var väldigt bra och barnen var superduktiga. Vi hade det jättetrevligt. Nästa vecka på torsdag, den 15 november, ska vi se Karl-Bertil Jonssons julafton på Hipp. Det ska bli väldigt roligt det med. Denna dag kommer vi att äta lunch mycket senare än vanligt. Vi kommer att åka kl. 10.30 och vara tillbaka kl. 13.00. Jag tänker att då kan barnen ha med sig ett större mellanmål (ex. pastasallad, pannkakor/mackor) och vatten. När vi är tillbaka i skolan äter vi skollunch. 

Läxa

Läsläxa till onsdag den 14 november - barnen ska ha läst kapitel 6, Maj-Björns första brev, s. 34-39.

Matteläxa till måndag - arbeta fram till s. 109.


SO

Nästa vecka kommer vi börja arbeta med vårt tema som kommer att handla om vårt närområde. Sorgenfri är ett område präglat av kultur och vi kommer bland annat att prata om olika yrken, samhällsfunktioner och så småningom komma in på religion.

Först kommer vi att utforska vilka olika yrkesroller det finns på skolan. Jag tänker att vi kan ta kort på olika personer och skriva vilka yrken de har. Om barnen har frågor eller funderingar finns personalen till hands om barnen skulle vilja intervjua dem.

Nästa veckas mål är att:

·       ta reda på vilka olika yrkesroller det finns på skolan

·       öva på multiplikation

·       skriva på engelska

·       arbeta med ordklassen adjektiv.


Tänk på!

·       Tisdag den 27 november är det studiedag, ingen skola men fritids öppet som vanligt.

·       Tisdag den 4 december ska vi ha ett juldrop-in kl. 15.00-16.30. Skriv in det i kalendern, mer information om detta när det närmar sig.

Allt gott och trevlig helg!

Varma hälsningar,

Amina

----------------------------------------------------------------------------


2018-10-27

Hej!

Nu är den intensiva simperioden över och det blev ett fint avslut. Barnen fick ett diplom, fribiljett och en lista på vilka simmärken som de klarat. Jag tycker att det har varit jättekul och framförallt väldigt givande. Stort tack till er föräldrar som hjälpt barnen få med sig badkläder varje dag!

Utvecklingssamtal

Jag har nu träffat mer än hälften av er föräldrar på utvecklingssamtal och jag tycker att vi haft bra samtal. Det är alltid trevligt att träffa er och få prata om ert barns utveckling. Efter höstlovet kommer jag att erbjuda några tider till, för er som inte bokat in samtal.

Matteboken

Jag har skickat med matteboken hem så att de som inte är klara fram till s.101 kan få göra klart.

Några barn i klassen önskar få tillgång till den digitala versionen av matteboken och det kan man få genom att gå in på www.studentlitteratur.se/minbokhylla och logga in med sitt googlekonto. Barnens personliga konton är utb följt av de tre första bokstäverna i förnamnet och de tre första bokstäverna i efternamnet, följt av @skola.malmo.se, t.ex utbamitso@skola.malmo.se. Deras användarnamn och lösenord står på kortet som jag skickade med hem igår. När man loggat in, aktiverar man koden som står i matteboken och sedan har man tillgång till hela matteboken. Man kan göra övningar, titta på genomgångar och träna mattebegrepp.

Läsläxa, kapitel 5, Astas dagbok, s.30-33, till onsdag den 7/11.

Teater

Den 8 november ska vi gå på teater och se Pudlar och Pommes. Vi kommer att åka buss till Teater 23.

Stort tack till Susanne (Charlies mamma) som bjudit in oss att se Karl-Bertil Jonssons julafton på Malmö stadsteater, den 15 november. Även denna gång åker vi buss dit.

Fritidspedagog

Jag vill informera er om att Fredrik har fått ett långtidsvikariat och kommer att jobba som fritidspedagog i 2A istället för Robert. Jag tycker att Fredrik känns trygg och bra för klassen.

Jag ser fram emot att sätta igång igen efter höstlovet men först måste vi ta lite ledigt och ladda nya krafter inför slutspurten. Nu tar vi helg och höstlov! Jag önskar er alla ett riktigt härligt lov!

Varma hälsningar,

Amina

----------------------------------------------------------------------------


Enkät från skolinspektionen - Svara senast den 29 okt

Skolinspektionen vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om ert barns skolgång. Era svar är mycket värdefulla för skolan fortsatta arbete. Gå in på dokumentet nedan och använd det lösenord som står i dokumentet.

https://drive.google.com/file/d/10IQgR6zqD5s1glhdxO3FBAmRKk3mJYki/view

Hälsningar från Skolledningen

----------------------------------------------------------------------------

2018-10-19

Hej!


Nu är andra veckan av simningen avklarad och det är bara en vecka kvar. Det har gått förvånansvärt bra trots att det har varit intensivt att simma varje dag. Barnen har gjort många framsteg och det är roligt att se deras utveckling. Nästa vecka på onsdag den 24/10 är det klädsim. Då ska de ha med sig badkläder som vanligt och rena byxor och långärmad tröja.


I matten har vi arbetat med addition med uppställning och växling. Vi har arbetat i matteboken fram till s. 95, de som inte är klara kommer att få med sig matteboken hem.


I engelska har vi fortsatt prata om kroppsdelar, färger och övat meningar.


Läsläxa till onsdag 24/10, kapitel 4 s. 24-29.


Nästa veckas mål är att

- öva på subtraktion med uppställning

- bli bättre på att ge varandra uppåtpuffar

- hjälpas åt att hålla ordning i klassrummet och i kapprummet

- öva mer på engelska


Ni som inte bokat tid för utvecklingssamtal var goda och ta en titt på bokningsschemat på anslagstavlan.


Alla som har barn i grundskolan har möjlighet att medverka i myndighetens arbete med att granska skolor genom att svara på en enkät.


Så här besvarar du enkäten:

1. Gå in på www.skolinspektionen.se/skolenkaten

2. Välj att besvara enkäten ”Föräldrar/vårdnadshavare med barn i grundskola eller

grundsärskola” och ange koden som står högst upp i hörnet av detta brev.

3. Enkäten kan besvaras från och med den 24 september till och med den 26 oktober 2018.


Mer information ser ni nedan. Använd koden som finns på bilden: E6BpfXTrevlig helg!


Vänliga hälsningar,

Amina


----------------------------------------------------------------------------


2018-10-15


Hej!

Hoppas allt är bra med er! Det är skönt att vara tillbaka! Simningen idag gick jättebra. Många har fått in rutinen och det är roligt att se hur mycket de har utvecklats sedan första dagen.


Jag skulle återkomma med nya tider till utvecklingssamtal och nu har jag hängt upp ett bokningsschema på anslagstavlan. Jag vet att det inte är den bästa framförhållningen, men för att jag ska hinna med alla samtal innan höstlovet så är den första tiden redan nu på onsdag. Jag vill att barnen också är med på samtalen. :)


Läsläxan är till imorgon tisdag 16/10, hoppas det har framgått i läsloggen.


Studiedag på torsdag 18/10, blir alltså ingen simning. Ingen skola, men fritids öppet som vanligt.


Förtydligande gällande vilken tid vi börjar

Det kan ha blivit lite snurrigt med tiderna pga. ändring av schema och jag är ledsen för eventuell förvirring. Känner att jag behöver tydliggöra vad som gäller. Skoldagen är mellan kl. 8.15-13.30. Vi börjar kl. 8.15 tis-fre som vanligt. Vi samlas inne i klassrummet, sedan går vi till bussen kl. 8.30. 


Enda undantaget har varit att vi behövt börja kl. 8.30 istället för kl. 9.20 på måndagar för att hinna med bussen till Hyllie. Efter höstlovet återgår vi till vårt vanliga schema.


Veckans mål är att:

    - öva på addition med uppställning och växling

     - tänka på hur vi pratar med varandra (volym och ton)

     - fortsätta simma :)


Ha en skön vecka i detta strålande väder!


Allt gott! Amina2018-10-09


Hej alla!

Simningen är i full gång och allting har gått bra. Barnen verkar tycka att det är roligt och hittills har bussresan, vistelsen på Hylliebadet och simningen gått bra.


Vi har i samråd med simlärarna beslutat att vi ska simma samma tid alla tre veckor (v.41-43). På så sätt får barnen träffa samma simlärare. 

Alltså kommer vi att samlas kl. 8.30 och vara tillbaka på skolan ca kl.10.30 varje dag, inklusive måndagar. På studiedagen 18/10 blir det ingen simning.

Jag är sjuk för tillfället och Linda har varit med klassen idag. Hon är med klassen imorgon också. 

Jag har träffat några av er på utvecklingssamtal och vill passa på att tacka för bra samtal. Jag har fått avboka några samtal denna vecka, hoppas att ni har överseende med detta. Jag kommer att återkomma med tider till er som jag inte träffat än.

Ha en fortsatt trevlig vecka!
Mvh
Amina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2018-10-07


God kväll!


Imorgon, måndag 8/10, börjar vi kl 8.30. Vi samlas på skolgården och åker buss kl. 8.40. Vi är tillbaka ca kl.10.30. Vi kommer att åka samma tid hela vecka 41. Skicka gärna med en extra frukt, då barnen kommer att vara trötta och behöva energi. 


Under de nästkommande tre veckorna kommer vi inte kunna hålla schemat fullt ut, vi ska självklart hinna göra så mycket vi kan när vi är i skolan. Veckans mål förutom att gå på simning är, 

 • Öva på att addera med uppställning och växling
 • Lära oss om huden och dess huvudsakliga uppgifter

Läsläxa

Onsdag 10/10, kapitel 2, s. 13-17. Skriv under i läsloggen så att jag vet att ni lyssnat. :)


Info

 • Måndag 15 oktober är det skolråd klockan 17.30-19.00. Vi har en representant från 2A och hoppas att Jonas Gillberg kan närvara då.
 • Torsdag 18 oktober är det studiedag. Skolan är stängd men fritids öppet.
 • Vecka 44 är det höstlov. Glöm inte att anmäla ert barn!


Ha en fin vecka!

Mvh

Amina


---------------------------------------------------------------------------------------------

2018-10-03


Hej!


Vår klass ska fotograferas på fredag kl. 9.15.


Jag har nu plockat ner bokningslistan och kommer att skicka ut tider för utvecklingssamtal till er som inte kunnat boka tid.


Mvh

Amina


--------------------------------------------------------------------------------------------2018-09-30

Hej! Nästa vecka är det dags för simning. Vi kommer ha ett roterande schema och simlektionerna börjar följande tider. Vecka 41 – Kl. 09.15 – 10.00 Vecka 42 – Kl. 10.00 – 10.45 Vecka 43 – Kl. 08.30 – 09.15 Vi måste åka från skolan 30 min innan lektionsstart för att vi ska hinna börja i tid. OBS! Under vecka 43 kommer vi behöva börja kl. 07.45 för att vi ska hinna åka med bussen som åker kl.08.00. Det är viktigt att barnen kommer i tid och att de har med sig badkläder och handduk varje dag under simningsperioden.

Läsläxa Kapitel 1, s.8-12, till på onsdag 3/10. Fyll i läsloggen. Veckans mål • Öva på addition och subtraktion med tiotalsövergång • Lära oss om skelettet och musklerna • Öva på att forma bokstäver Fotografering Håll utkik för mer info under veckan! Glöm inte att boka tid för utvecklingssamtal! Allt gott! Amina Meddelande från skolsköterskan

Hej! På förekommen anledning vill jag att samtliga vårdnadshavare för elever på plan 1 och 2 tar del av informationen som finns på 1177 angående springmask. https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Springmask/ Hälsningar Karin


-------------------------------------------------------------------------------------


2018-09-25


Hej!

Ni föräldrar är välkomna att boka in er på en lämplig tid på bokningsschemat som nu sitter utanför klassrummet.

Hjärtligt välkomna !


Mvh

Amina---------------------------------------------------------------------------------------------


2018-09-21


Hej!

Jag hoppas att ni mår bra i detta höstväder. Vi har haft en bra vecka och vi har hunnit göra mycket. Här kommer lite information om vad vi har arbetat med denna vecka.


Matematik

Förra veckan avslutade vi första kapitlet i matteboken och vi har gjort ett test som visar bra resultat, alltså har vi kunnat gå vidare. Vi har påbörjat kapitel 2 och arbetat med hela tiotal och addition med tiotalsövergångar. Vi är på s.54 i matteboken.


NO

Eleverna har fått göra ett projekt som handlar om matsmältning. De har fått arbeta i grupp och svarat på frågor. Jag delade ut faktablad och informationshäften. Deras uppgift var att svara på frågor tillsammans och sedan göra ett kollage med text och bild. Vi avslutade med en kahoot. Barnen har verkligen gjort bra ifrån sig, de har samarbetat och många tyckte att det var intressant att lära sig om matens resa genom kroppen.
Svenska

Jag har introducerat en ny karaktär i en läsande klass, reportern. Reportern hjälper oss att ställa frågor i olika nivåer om texter. De olika nivåerna är,


Frågor på raderna – Svaret går att hitta i texten. Det finns alltid ett rätt svar.

Frågor mellan raderna – Svaren går att

lista ut genom ledtrådar i texten och genom att man använder sin bakgrundskunskap.

Frågor bortom raderna – Svaren finns i läsarens åsikter och erfarenheter.

Det fungerar jättebra och barnen tycker att det är roligt. Det är en väldigt bra strategi som visar på hur man kan förstå texten bättre genom att själv kunna ställa frågor.


Skrivuppgifter

Eleverna har fått skriva en fortsättning och ett slut på en saga som handlar om kärleken. Jag läste högt för klassen och slutade läsa när det blev som mest spännande. Barnen fick själva komma på egna slut. Det är en utmanande uppgift men samtidigt väldigt rolig därför att sagan får 24 olika slut! Det var kul att få läsa barnens texter. Fantasin har verkligen inga gränser!

Välskrivning –  fortsatt öva på att forma bokstäverna för hand, vi tränar fortfarande på att skriva motsolarna (a, c, d, e, g, o, q, u, å, ä och ö).

Vi har arbetat vidare med vokaler och konsonanter. Vi har pratat om hårda och mjuka vokaler, och nästa steg kommer vi att öva på långa och korta vokaler. Som en rolig grej har vi även skrivit och pratat på rövarspråk! Dodetot vovaror soså rorololigogtot! =) 

Läsläxa

Nu äntligen har vi fått våra läseböcker så att vi kan börja med läsläxan. Boken heter Diamantjakten och är en fortsättning på den magiska kulan. Jag kommer att dela ut böckerna nästa vecka och första läxan kommer att vara till onsdag den 3 oktober. Jag skickar med en läslogg där ni kan föra anteckningar.

Vi kommer ha läsläxa på onsdagar det här läsåret.

 • På tisdag nästa vecka är det friluftsdag och Fredy ska visa barnen hur man gör hjärt- och lungräddning. Det ska bli spännande och lärorikt! Eftermiddagen kommer vi att spendera utomhus.
 • Onsdag den 26 september är det studiedag. Skolan kommer att vara stängd men fritids öppet som vanligt.

Nästa veckas mål är att vi ska:

 • Öva på subtraktion från hela tiotal och subtraktion med          tiotalsövergång
 • Fortsätta att öva på att forma bokstäver
 • Lära oss om hjärnan och nervsystemet

Jag önskar er alla en underbart trevlig helg!

Vänliga hälsningar,

Amina

---------------------------------------------------------------------------------------------------


2018-09-19


Hej!

Jag vill tacka för ett trevligt föräldramöte förra veckan och jag tycker att det alltid är roligt att få träffa er föräldrar.

Stort tack till Jonas Gillberg (Maggies pappa) som kommer att ställa upp som klassförälder och få massor med information och kan få vara med och påverka.

Vi hade en förälder som förde protokoll under mötet som jag tänkte dela med er.


Informationsmöte för tvåorna 2018-09-12

 

Matematik: Vi använder samma bok som i ettan, Favoritmatematikboken. Vi gör också mycket praktiska övningar.

 

SO/NO: Vi jobbar med olika teman, som t.ex. jord, förändringar, ”fast eller flytande”. Många språkutvecklande aktiviteter och hands-on-övningar, experiment osv. I SO har vi jobbat med valet, barnen hade stora kunskaper om de olika partierna. Barnen fick själva bilda egna partier, skriva partiprogram och rösta. Partiplakaten sitter/kommer att sättas upp utanför klassrummen. Klasserna har också jobbat med kropp och hälsa. I höst kommer vi att lära oss om hemortens historia, området Sorgenfri, kulturhusen osv.

 

Engelska: Fortfarande ett litet ämne, 1 gång i veckan. Fokus på att prata, inte skriva. Vi tittar på film – Kids English Zone. Lyssnar på musik och lär oss kroppsdelar på engelska.

 

Svenska: Vi jobbar mycket med läsförståelse, att återberätta texter och filmer. Läseboken Diamantjakten är en läsläxa, och en fortsättning på förra årets läsebok. Det är viktigt att läsa läsläxan varje dag, gärna högt för föräldrarna. Vi jobbar i läsgrupper på lektionerna. När vi jobbar med ASL (Att skriva till sig läsning) så jobbar vi i lärpar. Den ena säger, den andra skriver. Det uppstår då ofta diskussioner kring stavning och är en språkutvecklande metod. Barnen får också öva sig på att skriva med penna. Vi tränar också språkregler, samt skrivregler som stor bokstav, mellanrum och punkt. Jobbar integrerat, kopplar t.ex. ihop ämnet med SO (som när barnen fick skriva om valet.)

 

Ämnet ”Livsviktigt”: Fokus på samarbete, hur vi ska vara mot varandra, att kunna prata om känslor. Värdearbetet genomsyrar egentligen alla ämnen, men skolan har det även som ett enskilt ämne. Temat denna månad är empati.

 

Bild: Målet är att få eleverna att utveckla sin kreativitet. Skolan jobbar ämnesintegrerat och ämnet kopplas gärna till andra skolämnen.

 

Idrott: Läraren är fortfarande Freddy och undervisningen sker i blandade klasser. Barnen måste duscha efter lektionen.

 

Skola 24 https://orust.skola24.se/ Här kan man anmäla sjukfrånvaro. Annars kan detta göras på tel. 015-77 70 00, och varje sjukdag måste registreras.

      Ledighetsansökan finns på skolans hemsida men avslås alltid           om inte väldigt synnerliga skäl anges.

     Klassidan finns på http://sorgenfri.skola.malmo.se och här             informeras det om allt som rör aktiviteter, ledigheter osv.                 Höstterminens studiedagar är 26/9, 18/10, 27/11. Fritids är då         öppet som vanligt.

 

Utvecklingssamtal sker på dagtid fr.o.m. v. 38. Man kan boka tid genom att skriva upp sig på lappen utanför klassrummet.Ha en fin vecka!

Mvh
Amina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018-09-08


Hej!


I fredags avslutade vi vårt arbete med valet 2018. Eleverna fick presentera sina partier och dessutom rösta på det parti de tyckte bäst om. Jag tryckte ut valsedlar med de olika partierna, satte upp röstbås, vi hade valvaka och klassen väntade med spänning på valresultatet! Trumvirvel och allt, superkul!


Det var väldigt roligt att få göra detta tillsammans med barnen. Alla var engagerade och många intressanta diskussioner dök upp. Klassen briljerade, de har gjort ett fantastiskt jobb och jag är väldigt stolt över de allihop!


Valaffischerna hänger utanför klassrummet, så ta en titt! Här har ni några bilder från dagen. Ha en fortsatt trevlig helg!


Mvh

Amina 

  


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Information 2018-09-05


Hej!

Här kommer lite återkoppling till er och information om upplägget hittills.


Svenska

Inom svenska har vi arbetat med lässtrategier och läsförståelse, välskrivning, alfabetet (vokaler) och eleverna har fått söka information från olika källor och skrivit faktatexter.


SO

Vi arbetar med valet 2018. Vi har diskuterat begreppen demokrati och diktatur, pratat om riksdagen och regeringen samt bekantat oss med de olika partierna. Eleverna har även fått skapa egna partier med egen logga och lyft fram viktiga frågor i sina grupper som de ska få redovisa för klassen.


Engelska

Eleverna har fått öva på att presentera sig själv på engelska. Vi har tittat på avsnitt från Kids English Zone, haft rollspel och lekt Simon says på engelska.


Matte

Vi använder just nu matteboken Favorit matematik 2A. I första avsnittet ligger fokus på addition och subtraktion av ental och tiotal inom talområde 0-100. Vi har varvat arbete i matteboken med olika arbetsformer bland annat gruppövningar och arbetat i olika stationer där eleverna fått lösa problem, spela brädspel, spåra mönster, göra egna mandalas och bygga siffror och former med bland annat stickor. Nästa vecka kommer jag att göra ett skriftligt mattetest som är en del i bedömningsstöd i matte och vi kommer att arbeta vidare med problemlösningar.


Tvåornas kör

Glädjande nyheter är att vi kommer att delta i Tvåornas kör som arrangeras av Kulturskolan i Malmö. Vi kommer att öva på sånger som ska framföras på en konsert i slutet av höstterminen. Vi kommer att träffas tre gånger under terminens gång. Torsdag den 20 september kommer att vara första tillfället som de kommer ut till oss. Ni kommer att få en inbjudan till konserten.


Elevråd

Vi kommer att utse en elevrådsrepresentant som kommer att sitta med på skolrådet den 13 september och få representera vår klass.


Anslagstavla

Jag har förstått att några tycker att information inte når ut i god tid. Jag vill tydliggöra att jag uppdaterar klassidan i största möjliga mån i god tid inför nya händelser, men ibland kan det bli mer tätt inpå av olika anledningar. Därför rekommenderar jag att ni kikar på anslagstavlan när ni hämtar ert barn. Jag har satt upp en lapp där jag kommer att skriva upp vilket datum jag senast uppdaterade klassidan.


Schema

Schemat är fortfarande preliminärt, men en handskriven version hänger utanför klassrummet om ni vill kika på det.


Skola24

Jag har skickat en aktiveringskod till samtliga föräldrar och allting ska nog fungera som det ska nu med skola24.


Arbetsro

Det är av stor vikt att eleverna förstår och respekterar de regler vi har på skolan. För många är detta en självklarhet och för vissa en utmaning. Det är viktigt att alla förstår att de har ett ansvar för sitt eget lärande och en skyldighet gentemot sig själv och klasskamraterna att göra sitt bästa för att bidra till ett gott klassrumsklimat och studiero.


Föräldramöte

På onsdag, den 12 september kl.17.30-18.30, är ni välkomna på föräldramöte. Vi kommer att ha en gemensam samling (F-2) i idrottssal A och sedan går vi in till klassrummet.


Studiedag

Den 26 september är det studiedag, skolan kommer att vara stängd men fritids öppet som vanligt. Gå gärna in på Sorgenfriskolans hemsida, där finns information om alla studiedagar och lov.


Fotografering

Skolfotografering är inbokat den 5/10, 8/10, 9/10 och den 10/10. Jag återkommer med exakt datum som gäller för vår klass.


Lämna in blanketter

Jag vill passa på att påminna de som inte lämnat in ifyllda blanketter att göra det snarast.


Jag önskar er alla en fortsatt trevlig vecka!


Hälsningar

Amina

---------------------------------------------------------------------------------------------------

2018-08-27
Hej!

Nu på onsdag 29/8 är det dags för Sorgenfrimästerskapet, som innebär att vi kommer att ha en idrott en hel förmiddag. Det kommer att vara olika stationer och fokus i år kommer att ligga på samarbete. Vi kommer att vara utomhus så det gäller att man har kläder efter väder.

Nedan har jag skrivit några viktiga datum att ha koll på framöver.
 • Onsdag 12 september är det föräldramöte. Vi kommer att ha en gemensam samling i idrottshall A för alla F-2, därefter går vi in till respektive klassrum.
 • Tisdag 25 september är det friluftsdag
 • Onsdag 26 september är det studiedag. Skolan stängd men fritids öppet som vanligt. 
Hälsningar
Amina

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2018-08-19

Hej och varmt välkomna till ett nytt läsår!                   

Jag hoppas att ni har haft en skön sommar och att många av er kunnat koppla av och ladda ny energi inför höstterminen. Jag är glad över att få vara tillbaka och det är alltid roligt att få träffa era barn och er.

Just nu har ni säkert många frågor och jag ska försöka skriva lite information här på sidan och uppdatera er allteftersom.

Nytt schema – Schemat är någorlunda klart och det är samma tider som förra läsåret, dvs. att vi börjar kl. 08.15 och slutar kl.13.30 varje dag förutom måndagar då vi börjar kl 09.20 och slutar kl. 13.30. Jag sätter upp schemat utanför klassrummet när det är klart!

Nya grupper

Vi har gjort ett sociogram där eleverna har fått svara på några frågor, b.la. vilka de helst vill arbeta med. Jag har tagit hänsyn till elevernas önskemål och försökt placera de i grupper som jag tror kommer att fungera bra.

Röd grupp                      Blå grupp

Haron                                Maja B

Vera                                   Julian

Alfred                                 Zachary

Alma                                  Noah

Mathilda                            Maggie

Filip                                   Hannes

Charlie                               Viggo

Rut                                     Doris

Maja N                               Ninni

Björn                                  Ivan

Betty                                  Alaia

Iben                                    Hedvig

 

Idrott – Eleverna kommer att ha idrott två pass i veckan tillsammans med Fredy. Ett pass kommer de att ha i halvklass tillsammans med 2B och 2C och ett pass kommer de att ha i helklass.

·         Onsdag                  Röd grupp (2A och 2C)

·         Torsdag                 Blå grupp (2A och 2B)

·         Fredag                   Helklass

 

Bibliotekstid – Vi behåller vår gamla tid. Vi går till biblioteket på måndagar. De har renoverat i biblioteket och nu på måndag 20/8-18 är det invigning.

Musik – Nytt för i år är att eleverna kommer att ha undervisning i musik på torsdagar kl. 08.15 tillsammans med musikläraren Elin på fjärde våning, uppgång A.

Bild -  Robert fortsätter att undervisa i bild, detta gör han i halvklass.

Livsviktigt – Jag kommer att undervisa i Livsviktig i halvklass.

Vi kommer alltså att ha fyra pass i veckan då vi arbetar i halvklass.

Skolsköterska – Jag har bifogat ett meddelande från skolsköterskan, titta på det. Hon kommer även att sätta igång med vaccin för alla åk 2. Mer info om detta kommer så snart jag vet mer.

Simskola -  Vi kommer att simma under v. 41-43. Jag kommer att informera er om allt ni behöver veta i god tid innan vi sätter igång.

Har ni frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att mejla mig på amina.tsouria-belaid@malmo.se, glöm inte att anmäla frånvaro till Skola24 om ert barn är frånvarande.  

Jag ser fram emot ett spännande år tillsammans med era barn och ett gott samarbete med er.

Vänliga hälsningar

Amina


Meddelande från skolsköterskan

Hej!

Jag planerar att under augusti träffa elever i k 2 för hälso-kontroll. Längd och vikt och syntest ingår.

Jag frågar även barnet hur det trivs i skolan. Ett litet hälsosamtal.

Ni vårdnadshavare får gärna vara med, men måste då aktivt kontakta mig, då denna hälsokontroll sker under ca 3–4 dagar.

Jag är flexibel, så vi hittar säkert tider som passar.

Det är min erfarenhet viktigt att kontrollen görs snart efter sommarledigheten.

 

Vid frågor samt om ni önskar vara med, kontakta mig via mail,

karin.waldenstrom@malmo.se

alternativt telefon: 0706754488

 

 

Hälsningar

Karin Waldenström

Skolsköterska Sorgenfriskolan

 

 

Malmö 1808132018-06-12
Hej!
Vi vill att ni tömmer ert barns plats i kapprummet så att det är helt tomt på fredag den 15/6, även om ert barn ska ha sommarfritids. Anledningen till detta är att vi kommer att slå ihop avdelningarna på fritids under sommaren.

Mvh
Linda och Robert 

2018-06-04
Hej!
Här kommer lite information om terminens sista två veckor. 
 • Onsdagen den 6 juni är det lovdag och skola och fritids är stängt.
 • Måndagen den 11 juni kommer vi att ha en rensning i klassrummet. Denna dag kommer barnen att få en del saker med sig hem så som pärmar, mattebok etc, så skicka gärna med en extra påse. Denna dag ska vi även lämna in biblioteksböckerna så glöm inte att skicka med dessa. 
 • Tisdagen den 12 juni har 1A tillsammans med 1B klassens dag. Vi tänker spendera förmiddagen i Folkets Park så det vore bra om barnen har en vattenflaska med sig.
 • Onsdagen den 13 juni hejar vi på i fotbollsmatchen mellan lärarna och årskurs 9 efter lunch.
 • Torsdagen 14 juni har vi städdag i klassrummet på förmiddagen och avslutar med torsdagsmys.
 • 13-15 juni kommer vi att lägga upp kvarglömda kläder i grupprummet utanför 1As klassrum. De kläder som blir kvar kommer att skänkas bort.
 • Fredagen 15/6 Avslutning! Vi samlas hela klassen i klassrummet kl 8.15 och går gemensamt till Maria kyrka för avslutningsfirande. Efter det det går vi tillsammans tillbaka till skolan och samlas en kort stund i klassrummet. Kl 10.45 går de barnen som inte ska vara kvar på fritids denna dag hem. De föräldrar som vill är självklart välkomna till Maria kyrka och även välkomna att vara med oss och klassen i klassrummet efteråt.
Meddela gärna fritids om ert barn kommer att närvara på fritids eller ej på avslutningsdagen den 15 juni.

Vi önskar er alla en glad sommar!
Mvh
Linda och Robert


Amina har blivit sjukskriven en period. Medan hon är hemma och tillfrisknar har vi gjort en lösning som vi tror ska bli så bra som möjligt för klassen. Fritidspedagogen Linda Wiklund som barnen känner väl kommer att gå in som lärare och Robert som brukar vara med klassen kommer att finnas med på lektionerna också. 
Eftersom Linda och Robert är väl insatta i var eleverna i klassen ligger kunskapsmässigt kommer de att kunna möta upp de behov som finns och utmana på elevernas nivå.
Har du någon fråga om detta får du gärna höra av dig till mig.

MVH Anna Syrén bitr rektor
anna.syren@malmo.se


Hej!

Nästa vecka blir det ett par schemabrytande dagar. På måndag, den 21 maj, är det elevens val på hela skolan. Vi har dock valt att göra vår dag till en temadag med inriktning Engelska. Det blir lekar och andra aktiviteter inne och ute. 

På onsdag, den 23 maj, är det friluftsdag. Då åker vi buss till Slottsparken och är där hela dagen. Viktigt att alla barn kommer i tid den här dagen då vi samlas 8.15 för att gå till bussen. Det är bra om alla tar med en vattenflaska samt frukt i en ryggsäck. De får även lov att ta med en smörgås om de vill. Vi kommer att ha med oss lunch från skolan. Tänk på; kläder efter väder. Om det är soligt kan det vara bra att tänka på solhatt och solskyddsfaktor. Vi hoppas ju på sol förstås. 


Påminner om torsdagen den 24 maj. Då är det studiedag för både skola och fritids. Både skola och fritids är alltså stängt den här dagen. Hej!

På kastanjefesten kommer F-2 att ha sitt musikuppträdande i A-hallen kl. 15.00

Påminn gärna ditt barn att göra:
Läsläxa tisdag 8/5 - Kap.17
Ma-boken s.134-137, om de inte gjort klart sidorna.

Den 24 maj är det stängdag. Det är stängt i både skola och fritids.

Mvh,
Amina

 ____________________________________________________


Hej! 
Nu äntligen kan jag dela med mig av information till er vad gäller Kastanjefesten. Här nedan bifogar jag en inbjudan till den årliga festen. Alla är välkomna! Jag hoppas att många av er har möjlighet att närvara!

Vänliga hälsningar,
Amina


_______________________________________________________________
Hej!                                                     2018-04-25
Utvecklingssamtalen är i full gång. Ni som inte har bokat en tid, hör av er till mig. Bekräfta gärna ifall ni kan komma de tider jag har föreslagit. Det vore bra om jag vet så att jag  kan förbereda inför samtalet.

Matte
Vi har precis avslutat kapitel 3 i matteboken och nästa vecka ska vi ge oss på kapitel 4, där vi kommer att arbeta med mätning.Vi kommer att prata om hur man mätte förr i tiden och hur man mäter idag. 

Svenska
Barnen har fått skriva och återberätta om vår utflykt till Torup. Vi har skrivit mycket och arbetat med olika tidsord. Vi kommer att arbeta vidare med olika texter och dyka in i struktur och form. 

Läsläxa 2/5
Kapitel 16, Prata ut, s.69-72. Nästa vecka kommer jag att lyssna på barnens läsläxa onsdag den 2 maj. (Pga helgdag på tisdag)

NO
Vi har kommit halvvägs i vårt temaarbete Fast eller flytande. Den här veckan har barnen fått undersöka föremålens hårdhet, vilka föremål som är magnetiska samt vilka som flyter eller sjunker. Sista övningen i avsnittet med fasta ämnen har barnen fått tillämpa vad de lärt sig om fasta ämnen i de första sju uppdragen. Genom att undersöka och beskriva några ämnen som är nya för barnen, visar de att de dels känner till några egenskaper hos fasta ämnen och kan uttrycka med egna ord vilka egenskaperna är och vad som kännetecknar dem. Nästa vecka kommer vi att arbeta med flytande ämnen!

Vi arbetar med fjärilens liv och har nu fått våra små fjärilslarver. Alla barn har fått varsin larv som de döpt och gett mat till i små burkar. Vi kommer att följa larvens olika faser och om några veckor kommer de att förvandlas till fjärilar. Barnen kommer även att få skriva om fjärilen.


LÖSS på våning 1 i skolan
Det går löss i klasserna på våning 1 nu igen!
OBS! Barnen får INTE vara i skolan om de inte har behandlats för löss!

Kastanjefesten 9 maj
Barnen kommer att sjunga under Kastanjefesten den 9 maj mellan kl 14.00-16.00. Mer info om närmre tider som gäller för respektive årskurs kommer senare! Ni föräldrar är varmt välkomna att vara med och lyssna på era barn.

Vänliga hälsningar
Amina

____________________________________________________________

Info om idrotten        

Hej alla barn (och föräldrar) i åk. 1-4!

Äntligen är solen och värmen här (nåja) och därför är det dags för UTEGYMPA!

Vad ska man då tänka på.

Som vanligt gäller det att ha med sig:

 1. Gympakläder! Tänk på att anpassa det efter väder, kolla gärna väderappen! Om det inte ösregnar kommer vi nämligen att vara ute. Har ditt barn morgonidrott? Tänk då på att det är betydligt kyligare än på eftermiddagen. Hjälp ditt barn att hålla koll på vilka dagar det är idrott så att hen inte missar idrottslektionen!
 2. Gympaskor! Tänk på att ha riktiga gympaskor och inte bara barnens vanliga uteskor. Många uteskor är inte anpassade för springande, hoppade och mycket rörelse och kan leda till ledskador i foten.
 3. Handduk! Barnen duschar ALLTID efter varje lektion. Om ni föräldrar inte vill att ert barn ska duscha tillsammans med andra barn pga. kulturella eller religiösa skäl så går det att ordna väldigt enkelt. I varje omklädningsrum finns det alltid en pedagog under duschningen, jag är alltid med när pojkarna duschar och en kvinnlig pedagog är alltid med när flickorna duschar. Om man inte vill att ens barn ska duscha överhuvudtaget så behöver jag en lapp från målsman med en förklarning om varför.

Har ni några som helst frågor så är det bara att höra av er till mig. Ni är också hjärtligt välkomna att vara med på en lektion, då är det bara att höra av sig med någon dag i förväg och kolla läget, så att det passar bra. Min mailadress är fredy.espitia@malmo.se

Med vänliga hälsningar, Fredy Espitia, Idrott och Hälsa-lärare.

________________________________________________________________

Hej alla!                                                           2018-04-08

Hoppas ni har det bra i detta härliga vårväder! Här kommer lite uppdatering från mig.

Svenska
Vi arbetar vidare med narrativa texter. Förra veckan fick barnen skriva och berätta om sin påsk. Vi skrev även gemensamma texter i halvklass där alla fick säga var sin mening. Syftet var bland annat att man ska ha en början, händelse(r) och ett avslut samt att hålla en röd tråd genom hela berättelsen. Den här veckan ska vi arbeta med tidsord och titta på textexempel där vi jämför texter med och utan tidsord. I bedömningsstödet i svenska kommer barnen att få skriva en narrativ text, därför tränar vi på att skriva narrativa texter gemensamt, i par och individuellt.

Matte
Vi håller på att avsluta kapitel 3 i matteboken där vi har arbetat med subtraktion med tiotalsövergång, sambandet mellan subtraktion och addition och problemlösning. Nästa vecka kommer barnen att göra prov 3. 

NO
Vi tar det lite lugnt med temat Fast eller flytande. Vi ska egentligen göra 15 experiment men vi har behövt stanna upp och pratat om saker som barnen har fastnat för. Just nu testar vi vilka föremål man kan rulla eller stapla. Barnen kom på att man visst kan stapla runda föremål om man har något platt under (!?). Jag blev väldigt imponerad och det var väldigt roligt att se hur roligt de hade när de testade sig fram. 
  
 
Läsläxa
Läsläxan är som vanligt på tisdagar. Kapitel 13, Skräckens näste, s. 56-60.

Händer i veckan
 • Torsdagen den 12 april - åker vi på utflykt till Torup. Det blir en heldagsutflykt. Extra viktigt att alla har kommit till 08.15, bussen går 8.30. Hemfärd 12.30. Vi tar med oss lunch från skolan. Barnen får gärna komplettera med frukt, någon macka el. dylikt. 
 • Vecka 17 drar jag igång med utvecklingssamtal. Jag kommer att sätta upp ett bokningsschema på måndag morgon. Om ni inte bokar någon tid kommer jag att tilldela er någon av de lediga tiderna. Som jag berättade förra terminen, kommer barnen själva att leda samtalet. Det ska bli väldigt spännande! 
Ha en riktigt skön vecka!

Hälsningar,
Amina

_____________________________________________________________________________________
Hej!

Nu börjar påsklovet närma sig och vi har redan avslutat arbetet med grekisk mytologi. Barnen har fått leta efter information, skriva om en gud/gudinna eller hjälte/hjältinna, skapat egna dockor och spelat in film. Vi har spelat in filmerna med green-screen och satt ihop till en långfilm. Det har varit väldigt roligt att göra detta!

Vi har påbörjat ett nytt tema i arbetsområden natur och teknik som heter Fast eller flytande. Vi ska göra 15 olika experiment där vi undersöker olika föremål och diskuterar olika egenskaper (likheter, skillnader osv.). Förutom ny och spännande kunskapsinhämtning är dessa uppdrag väldigt språkmedvetna och för varje experiment kommer barnens ordförråd att utöka, framförallt i hur man kan beskriva ett föremål med hjälp av ord.

Jag har gjort ett lästest med eleverna och fått mycket fina resultat. Jag kommer även att göra bedömningsstöd (tester) både i svenska och matte och dessa kan vi diskutera på utvecklingssamtalen som kommer att vara i slutet av april eventuellt någon vecka till i början av maj. Jag kommer att hänga upp en lapp med tider och meddela er när det börjar bli dags.

I matten har vi arbetat klart med kapitel 2, vi kommer att arbetare vidare med subtraktion. Vi arbetar med ca 8 sidor i matteboken varje vecka och som ni säkert har märkt så skickar jag med matteboken hem för att jag vill inte att någon ska missa något. Jag vill att alla ska hänga med och förstå det vi arbetar med, och framförallt säga till om det är något som är svårt.

Den här veckan kommer vi att ha två dagar som kommer att vara schemabrytande, likabehandlingsdag och elevens val.

 

 •  Ikväll är det skolrådsmöte, jag hoppas att de som är berörda inte har missat att det stått i skolkalendern. Jag ber om ursäkt att jag inte skrev ut det tidigare. Men det är alltså ikväll kl. 17.30-19.00.
 • Tisdag den 20 mars - Likabehandlingsdag med fokus på etnicitet och religion. Vi har planerat in lite dans, musik, avslappning, research om frukt och grönt från olika delar av världen som de sedan får presentera och smaka på m.m.
 • Läsläxan flyttas till onsdagen den 21 mars den här veckan, pga. likabehandlingsdagen.
 • Torsdag är det elevens val – Inriktningen teknik och programmering.  Eleverna kommer att få välja olika stationer. Ingen idrott denna dag.

    Det var lite kort info från mig. Ha en trevlig vecka! 

    Vänliga hälsningar, 

    Amina


_______________________________________________

Informationsbrev till föräldrar

Fredagen den 16 mars kommer Anna Hell som är doktorand i svenska med didaktisk inritning inom forskarskolan Lärande i mångkulturella samhällskontexter vid Malmö Universitet och besöker oss under vår lektion när vi arbetar med svenska. Anna Hell samlar in material bestående av klassrumsobservationer och intervjuer med lärare på lågstadiet verksamma i skolor i Malmö för att undersöka vilka möjligheter och begränsningar som finns för den nyanlända eleven i Malmös digitaliserade undervisningsmiljöer. 

För klassrumsobservationen följer Anna Hell de etiska riktlinjer som finns och använder sig av fältanteckningar, eventuellt ljudinspelningar utan bildupptagning och fotograferar endast material och klassrumsinteriörer där ingen elev kan bli identifierad på bild.

Forskningsfältet Anna Hell rör sig inom bidrar till ökad kunskap om språkinlärningsprocessen i en datorstödd skolmiljö. Hon vill i sin forskning undersöka vilka pedagogiska och stöttande faktorer digitala verktyg i undervisningen av flerspråkiga elever innefattar och hur de samspelar med andraspråksbrukarens språkliga repertoarer och kompetenser. 

Skulle ni vilja komma i kontakt med Anna kan ni nå henne på e-post: anna.hell@mau.se eller på telefon: 0735 82 76 83

Mvh

Amina 

_____________________________________________________________________


Påminnelse om att fritids har studiedag torsdagen den 15/3. Detta betyder att fritids är helt stängt denna dag. De tider som gäller för samtliga barn är då 8.15-13.30.

Mvh
Amina

______________________________________________________________________________

Hej!                                                                        2018-02-19

I torsdags skickade jag hem matteboken och vill tydliggöra för er föräldrar vilka sidor det är som gäller i matteboken och vilket kapitel vi har i läsläxa. Jag skriver även upp veckans engelska ord, det är ingen läxa utan mer så att ni har koll på vilka ord och fraser vi har jobbat med.

1.    Veckans engelska ord och fraser 

·       What are you doing?

·       I am..

·       Eating

·       Running

·       Country

·       Animal

2.    Matteboken

·       Arbeta fram till s. 61

3.    Läsläxa

·       Kapitel 8, ABC-klubben, s. 36 – 39

·       Svara på frågor i läxboken s. 10

Ha ett fortsatt trevligt sportlov =) 

Allt gott!
Amina
______________________________________________________________
Information                                                     2018-02-09

Tack för ett mycket trevligt föräldramöte! Vad kul att så många kunde närvara. 

Jag hoppas att ni inte fick intrycket att det hela tiden är stökigt i klassen, för det är det definitivt inte. När barnen väl är igång och arbetar är arbetsklimatet behagligt.

Härmed presenterar jag klass 1 A:s klassförälder, Agnes Gerle, som kommer att delta i skolrådet och representera er föräldrar. Tack för att du ställer upp! Har ni större frågor som rör skolan allmänt eller något ni vill lyfta fram till ledningen kontakta antingen ledningen direkt eller skicka ett mejl till agnesgerle@hotmail.com.

Läsläxa
Kap. 7 s. 32-35 i läseboken och s. 9 i läxboken.

Matteboken
Jag har skickat med matteboken och önskar att ni påminner/hjälper ert barn arbeta fram till s. 49. 

Fredagsmys


Ha en skön helg!

Hälsningar,
Amina

Hej!                                                                            2018-01-26

Vi har haft en toppenvecka och gjort en massa kul. 

Sv Veckobok
Vi har börjat med veckoboken där barnen på måndagar skriver vad vi ska göra under veckan och sedan utvärderar vi på fredagar. På så sätt synliggörs det vi gör om dagarna och barnen tränar minnet och förmågan att ställa frågor, uttrycka och formulera sig.

Ma
Vi fortsätter att arbeta med klockan och den här veckan har vi gått igenom halv timme, byggt klockor av naturmaterial och övat tidsuppfattning.

 
 
  

SO
Barnen tycker det är spännande med grekisk mytologi. Vi följer en serie från Film och skola och läser bland annat Olympen - sagor ur den grekiska mytologin och gör Kahoots.

Bokbytet
Rolig och trevlig utflykt till bokbytet. Vi möttes av en härlig personal och det var mycket bättre än vad vi väntat oss. Till en början tyckte barnen att det var svårt att välja böcker från klassbiblioteket som vi skulle byta ut. Vi lyckades ta med oss 6 st böcker. När vi väl var där hittade barnen många böcker de tyckte om! De samlade högar med böcker och vi var tvungna att rösta vilka böcker vi skulle ha med oss hem. Barnen tyckte det var häftigt att byta (!) böcker! "Vaah ...ett bibliotek där man inte behöver låna eller köpa!!" "Nästa gång ska vi ta fler böcker!"
Allt som allt var det en väldigt trevlig upplevelse. Är ni intresserade så kan ni läsa mer om deras verksamhet här
  
 


Veckans planerare - lek och fredagsmys
Varje vecka utser vi fyra barn som får i uppgift att planera valfria lekar som alla barn ska delta i under en rast och något trevligt fredagsmys. Veckans planerare får tid på sig att planera aktiviteterna. Detta gör vi bland annat för inkludera eleverna i undervisningen, stärka barngruppen och uppmuntra deras goda arbete.

Bibliotek
Det är viktigt att barnen har med sig sina biblioteksböcker så att de kan få låna nya. Hjälp de komma ihåg sina böcker och vet ni med att böckerna saknas så lägg gärna ett mejl till mig eller kontakta Devin.baaring@malmo.se. Bibliotekstid som vanligt på måndagar. 

Läxa
Jag har upplevt att många inte riktigt hinner bli klara med sina uppgifter. Därför kommer jag att från och med denna vecka försöka skicka hem läxa på det som barnen inte hunnit med under skolan. För att kunna göra det behöver jag er hjälp med att se till att böckerna kommer tillbaka till skolan. 

Inför nästa vecka
 • Måndag - De som får med sig matteboken hem ska göra klart hel- och halv timme s. 22-33. De som inte får med sig den hem är klara!
 • Tisdag - Läsläxa kap. 5 i läseboken och s. 7 i läxboken.
 • SPORTLOV - Nu är det dags att anmäla sig till sportlovet. Vi vill att ni fyller i formuläret i länken nedan oavsett om era barn kommer eller ej. Formuläret till Sportlovet hittar ni här.  

Ha en skön helg!

Mvh,
Amina


__________________________________________________________________________

Sportlov på fritids?

Fritidshemmet måste få veta vilka barn som kommer att vara på fritids under sportlovet. Det gäller även fredagen före dvs 16/2 som också är en lovdag. Anmälan är förlängd men måste vara inne senast på fredag 26/1

MVH bitr rektor Anna SyrénHej alla!                                                                                    vecka 4


God fortsättning på året och välkomna till en ny termin. Jag hoppas att ni har haft en skön julledighet! Det var roligt att få träffa barnen efter jullovet och skolstarten har gått bra. Barnen var pigga och glada att få börja skolan igen. Vi har redan satt igång med terminens olika arbetsområden. 

 • Svenska – Vi har inlett arbetet med narrativa/berättande texter och pratat om vilka särdrag en berättande text har och vad som ska finnas med.
 • Matte – Barnen har fått nya matteböcker, Favoritmatematik 1B. Vi har börjat arbeta med jobba med klockan, hel timme och så småningom halvtimme. Vi har pratat lite om klockans synliga delar och pysslat egna klockor.
 • NO – Året, årstider, månader och mer specifikt vintern. Vi har gjort vattenexperiment och pratat om vattnets olika former och temperatur.
 • SO – Vi kommer bland annat jobba med grekisk mytologi.

 

Detta händer:

 • Läsläxa - varje tisdag.
 • Bokbytarklubben - Imorgon den 23 mars ska vi gå till Bokbytet och byta till oss några böcker och fräscha upp vårt klassbibliotek.
 • Föräldramöte Den 7 februari är det föräldramöte kl. 17.30–18.30.
 • Studiedag på fritids -Torsdag den 15 mars är fritids stängt men skolan öppen som vanligt. Det innebär att man lämnar sitt barn kl. 8.15 och hämtar kl. 13.30.


Mvh,

Amina


_______________________________________________________________

Ett stort varmt tack till er alla för de fina presenterna och för denna termin! Jag vill tacka för ett gott samarbete och en underbar tid med era barn. Det är en fin klass och vi har gjort många roliga och spännande saker tillsammans.

Jag skickade med en liten julhälsning och jullovsbingo med läs- och matteuppdrag som barnen väldigt gärna får göra.  

Skolan börjar igen den 10 januari kl 8.15.

Jag vill önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Bästa hälsningar,
Amina


Hej!

På fredag den 22 december är det julavslutning! Vi kommer att ha en gemensam avslutning för barnen i åk F-2, utan föräldrar. Vi samlas i klassrummet som vanligt kl 8.15, sedan går vi till idrottssal B. Anna som är vår rektor kommer att hålla tal och vi kommer att sjunga julsånger. Vi återsamlas i klassen för julmys och avslutar dagen och terminen! Barnen slutar skolan kl 12.00 sedan tar fritids vid.Ho-ho-hoooo....

Tisdagen 12/12 bjuder vi in alla föräldrar på Jul-drop-in från kl 15.00-16.30 i barnens klassrum. Vi startar med en gemensam sångstund alla ÅK1 och sedan julpysslar vi tillsammans i våra egna klassrum! Vi bjuder på fika.


Läsläxa tisdag 12/12

Barnen ska läsa kapitel 2, Momman s. 12-15 i den Magiska kulan och göra tillhörande uppgifter i läxboken på s.4. Hej!                                                                        2017-11-28

Klass 8A och 8B bjuder in till juldisco torsdagen den 14 december, 16.30-18.00, varmt välkomna alla förskoleklassare, ettor och tvåor önskar klass 8A och 8B samt mentorer!

Välkomna till juldisco för F-2!.pptxNu kommer det lite information till er. Nytt för denna gång är läsläxan.

Läsläxa

Idag har barnen fått med sig sin läs- och skrivläxa hem. Läxan kommer att var tisdag-tisdag, ett kapitel per vecka. Det är läseboken Den magiska kulan och en läxbok som hör till. Läseboken är till låns från skolan och läxboken är personlig. Jag har lagt böckerna i en plastficka för att de ska hållas så hela och rena som möjligt. Boken finns i tre olika nivåer och jag har försökt att dela in barnen i olika läsgrupper utifrån resultaten jag fått från bedömningsstödet i svenska.

Innan läxan skickas hem går vi igenom texten tillsammans. Nu i början kanske barnen lär sig texten utantill. Det är ändå bra att ni försöker lästräna minst tre gånger tillsammans under veckan som går. Samtala gärna om innehållet och bilderna.

 

Information

·         Läsläxa tisdag den 5/12 s. 8-11 i läseboken och s. 3 i läxboken.

·         Vi har fått en alldeles egen klasstelefon! Radera det gamla numret. Nytt tfn nr 0708 – 64 93 28. Jag föredrar att ni når mig per mejl men nu finns det även telefon som hör till klassen om ni behöver nå mig per sms i första hand, eller akuta ärenden. Frånvaroanmälan sker som vanligt till Skola24 varje dag.

·         För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär de att ni antingen tar av er skorna eller använder er av skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar för ert samarbete med detta.

·         Glöm inte att barnens kläder i kapprummen rensas sista fredagen varje månad. Ta gärna en titt om ert barn saknar något.

Allt gott,

AminaHej gott folk!                                                2017-11-17

Dags för lite info från oss.

Svenska

Vi arbetar vidare med en läsande klass och försöker pränta in de olika lässtrategierna när vi läser olika texttyper, framförallt vid högläsning. 

Jag har introducerat faktatexter och vi har pratat om vad som kännetecknar en faktatext. Vi har läst faktatexter om olika djur och använt en mall där man tränar på att skriva faktatexter med hjälp av en sexfältare med faktaorden rubrik, klassificering, utseende, föda, boplats, ungar och övrigt. 

Vi bygger upp kunskap inom ämnesområdet genom att läsa litteratur, titta på film och samtala i grupp. Vi gör gemensamma tankekartor och eleverna skriver texter på datorn individuellt.

 

 
 

Vi gjorde en övning där jag visade en text om gråsuggor. Jag hade skrivit texten som en stor textklump. Jag bad eleverna i grupp att klippa ut meningar från texten och sortera de under rätt faktaord (rubrik, klassificering osv.). Sedan skrev vi om texten och delade in den i olika stycken för att till slut jämföra den första textklumpen med den strukturerade nya texten. Det blev väldigt konkret och tydligt för barnen att se skillnaden. 

 
 

Vi har även arbetat med berättande texter där eleverna i par fått skriva läskiga berättelser i samband med Halloween. Vi spinner vidare på det och försöker uppmuntra skrivandet. 

Eleverna har övat på tangentbordsträning, för att lättare hitta bokstäverna på tangentbordet. 

Det är roligt att se hur de sakta vänjer sig vid datorerna. Många har blivit väldigt skickliga på att hitta men jag har också haft några som skrikit av frustration "Jag hittar inte bokstaven k! Den finns inte med!!!". Ja, vi har ganska roligt tillsammans :)

Jag berättade för er att vi skulle börja med läsläxa efter höstlovet, men vi har dessvärre inte fått in böcker till alla elever. Därför kommer vi att vänta med det. Barnen såg fram emot det och var lite besvikna över att vi inte har börjat än. Men läxor kommer det mycket av ska de se. Jag kommer att gå ut med information när det blir aktuellt. Dock är det aldrig fel att ni läser med ert barn en liten stund varje dag.

Matematik

Vi har arbetat med addition och subtraktion och sambandet mellan de olika räknesätten. Vi har övat på talkamrater inom talområde 1-10 och övat på att dela upp talen i olika kombinationer. Vi har även haft problemlösningar och utematte där eleverna fått göra egna mandalas av naturmaterial. 

 

SO

Vi har introducerat ett nytt tema - Nordisk mytologi. Vi utgår från en serie från urskola som heter Odens rike och läser gudasagor och myter. Eleverna visar sina kunskaper genom att delta i samtal där de får återge delar av de olika berättelserna, rita och skriva för hand samt svara på frågor på Kahoot (en quiz). Vi kommer att avsluta temat med att eleverna får skriva om en gud/gudinna eller en plats och presentera det för klassen. 

Fadderklass

I tisdags träffade vi några elever från 7A som är vår fadderklass. De höll i några aktiviteter utomhus för våra barn. Det gick bra och var väldigt uppskattat. Vi kommer att träffas fler gånger och barnen ser redan fram emot nästa träff.

 

Skriv in i kalendern

 • Fredag den 24 november är det studiedag. Fritids kommer att vara öppet.
 • Fredag den 8 december ska vi ha en festlig nobelmiddag i klassen. Vi kommer att uppmärksamma nobeldagen och barnen får gärna ha på sig finkläderna! 
 • Tisdag den 12 december, kl 15.00-16.30, ska vi ha ett Jul-drop-in på skolan för alla i årskurs 1. Mer info om detta när det närmar sig. 
 • Fredag den 22 december är det julavslutning. 
Har ni frågor eller funderingar når ni mig enklast via mejl.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Med vänliga hälsningar,
Amina


10/11

 

 Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan


Hej alla föräldrar!

Jag hoppas att ni alla mår bra och att ni precis som jag njuter av denna härliga årstid! 

Jag har haft utvecklingssamtal med hälften av er och ser fram emot att träffa resterande föräldrar den här veckan. Ni som inte har bokat någon tid får gärna höra av er till mig med tider då ni kan, så kan vi bestämma en tid som passar oss båda. 

Jag tänkte ge er en liten uppdatering på vad vi gör =) 

Svenska
Förra veckan fick barnen skriva en ordlista med 12 ord som börjar på bokstäverna M och A. Sedan fick de välja ut 4 av orden som de sedan skulle skriva en text om på datorerna. Denna skrivuppgift var inte så styrd, det enda jag krävde var att de skulle använda alla fyra ord i texten, samarbeta och använda sin fantasi. 

För att ge eleverna en modell på hur man kan skriva gjorde vi denna uppgift gemensamt och jag visade upp en färdig text innan de fick börja. 

Barnen arbetade i par och det var roligt att se hur koncentrerade de var, hur mycket de kämpade för att skriva och det var kul att lyssna på deras intressanta diskussioner om hur orden stavades mm. 

När de var färdiga, skrev jag ut texterna och barnen fick rita bilder till texterna, klippa ut och montera på ett färgat papper. Vi avslutade veckan med att läsa upp några av elevernas egenproducerade texter. Underbart! Kom gärna in i klassrummet och läs!

Vi arbetar vidare med en läsande klass och börjar läsa olika texttyper. Den här veckan kommer vi att läsa en faktatext om bin. 

Bibliotek
Försök att hjälpa era barn att komma ihåg att ta med sig sina biblioteksböcker så att de kan få låna nya. Vi går till biblioteket varje måndag.

Matte
Vi har arbetat med matematiska begrepp, addition, subtraktion och pengar. Denna vecka kommer vi att prata om sambandet mellan addition och subtraktion.

Arbetsro
Prata gärna med era barn om hur viktigt det är med arbetsro och vad barnen själv kan göra för att vi ska få ett gott arbetsklimat. Jag påminner varje dag men jag behöver er hjälp. Hjälp mig få barnen att förstå att man måste respektera den som pratar och att man kan prata utan att behöva skrika. 

Övrigt
 • Nu på tisdag 17/10 är det studiedag och fritids kommer att vara öppet. 
 • Fredag den 20/10 är det likabehandlingsdag, vi har planerat ett fullspäckat schema för denna dag. Likabehandlingsdagen är schemabrytande vilket innebär att vi inte kommer att följa vårt vanliga schema och den röda gruppen kommer därför inte  ha någon idrott. 
 • Höstlovet börjar närma sig (v.44). Jag hoppas att ni har anmält om era barn ska vara på fritids eller om de ska vara lediga. Anmälan görs här.
 • Vecka 43 är det elevens val onsdag, torsdag och fredag. Vi kommer att ha Halloween-tema under dessa dagar. På fredag kommer vi ha Halloweenfest. Barnen får gärna klä ut sig.
 • Efter höstlovet kommer vi äntligen att börja med läsläxa! Barnen kommer att få en läsebok som vi kommer att läsa tillsammans på fredagar. Mer info om detta snart. 

Det var lite kort info från mig. Jag önskar er en härlig vecka!


Bästa hälsningar,
Amina
Viktigt gällande Mazzetihuset!
 • torsdag 5/10 och fredag 6/10 är det viktigt att barnen kommer i tid. Vi går direk på morgonen, kl 8.15. Vi kommer att äta lunch senare även dessa dagar och det är bra om ni skickar med barnen en extra frukt. Vi är tillbaka på skolan ca kl.12 båda dagarna och äter i skolan.
 • När det gäller idrotten behöver barnen inte ha med sig idrottskläder då idrotten blir inställd.
Mvh
Amina


Lite info vecka 39

På fredag 29 oktober ska vi titta på en föreställning i Kuben på Malmö Live. Vi kommer att åka buss från skolan kl 10.15 och är tillbaka på skolan kl 12.15. Denna dag kommer vi att äta lunch lite senare än vanligt och därför är det bra om barnen har med sig frukt eller en smörgås som de kan äta innan lunchen.

Vi kommer även att gå till Malmö Kulturskola i Mazettihuset vid två tillfällen (5 och 6 oktober ) där barnen får träffa kulturskolans pedagoger och få möjlighet att prova på att uttrycka sig inom dans, teater, bild, animation och musik. Det ska bli väldigt spännande och roligt!


Saknar ert barn något/några plagg? Titta gärna igenom påsarna i kapprummet. Vi vill gärna att ni tittar igenom kvarglömda kläder senast på fredag. Det som blir kvar kommer att gå till återvinning.

Hälsningar,
Amina

Obs! Fotografering

Tisdag den 19 september är det klassfotografering. 


Hej alla föräldrar i klass 1 A!

Jag vill först och främst tacka för att så många kunde närvara på föräldramötet i tisdags! Det var trevligt att få träffa er allihop. Det känns så märkligt att vi ses så sällan och jag hoppas att ni känner att ni kan kontakta mig om ni har några tankar, frågor eller funderingar.

Jag vill uppdatera er om vad som händer på skolan och inne hos oss i klassen.

Studiero

Ända sedan uppstarten har vi ägnat mycket tid på att få in rutinerna i klassen och pratat om hur och vad vi  kan göra för att få ett bra klassrumsklimat. Ibland blir det lite tjatigt men jag tycker att vi börjar landa i det nu.

Matematik

I matten arbetar vi med taluppfattning, olika matematiska begrepp och räknesätten addition och subtraktion. Jag brukar läsa en räknesaga som tillhör det aktuella avsnittet, har en elevaktiv genomgång, visar exempel på tavlan och sedan får eleverna räkna i matteboken. Förutom matteboken, arbetar vi även med problemlösningar, praktisk matte, både inomhus och utomhus och spelar mattespel.

Jag hoppas att ni har kunnat kika i matteböckerna, barnen var glada över att få ha med sig böckerna hem.

Svenska

I svenskan arbetar vi med en läsande klass där vi använder oss av olika läsförståelsestrategier. Jag läser högt för eleverna och stannar upp i texten för att samtala om och kring texten. Jag upplever att det är lustfyllt för eleverna och vi kan diskutera innehållet strategiskt och barnen får läsa mellan raderna. 

Bibliotek

Våra bibliotekstider kommer att vara på måndagar kl.9.30-10.00. Hela klassen går dit samtidigt.

Bedömningsstöd

Efter att jag gjort bedömningsstödet i svenskan har jag fått en tydlig uppfattning om var eleverna befinner sig när det gäller bokstavskännedom, läsning och läsförståelse. Jag är väldigt nöjd och stolt över hur mycket barnen har utvecklats. Jag kommer utifrån resultaten kunna anpassa undervisningen efter elevernas olika nivåer och behov. Det kommer att vara en utmaning men det ska bli roligt och spännande att få ta del av och följa elevernas utveckling det här läsåret =)

Jag kommer även att göra ett bedömningsstöd i Matematik inom snar framtid.

Lässatsning i klass 1A

Nu har vi äntligen kommit igång med vårt läsprojekt! Jag har ställt fram en låda (ska bytas ut mot en koffert när jag väl hittar en) och släpat med mig en del böcker hemifrån. Vi har även fått låna böcker av några elever i klassen och det uppskattar vi.

Jag har alltid önskat mig ett litet klassrumsbibliotek som kan användas som en del i undervisningen. Dels för att få in vanan att läsa böcker men också för att barnen ska kunna bläddra i de, leta efter ord och för att faktiskt dyka in i olika texttyper och diskutera böckers innehåll, form och struktur.

Även om vi går till biblioteket en gång i veckan känns det bra att ha en samling böcker i klassrummet som finns tillgängliga för barnen. Jag vill att barnen ska vara omringade av böcker och för att främja läslusten och få läsning att bli en självklar del i barnens skolvardag, har jag köpt böcker för egna pengar som vi kan ha i klassrummet för att bidra till goda läsvanor.

Det var roligt att se hur glada barnen blev när det var dags för egen läsning! De sprang fram till lådan och hittade snabbt en bok som de vill läsa. I fredags kunde jag inte mer än att le från öra till öra när jag såg alla läsa och bläddra i böckerna. Det var en fröjd för ögat, helt enkelt ett halleluja-moment! =)

Tanken är att vidareutveckla detta till barnens bokbytarklubb!  Detta innebär att barnen får ta med sig en bok (eller flera) som de lämnar i vårt lilla bibliotek och byter till sig lika många böcker, som de får ha med sig hem. För att vår bokbytarklubb ska börja gälla behöver jag ha ett medgivande från er föräldrar att det är okej att era barn byter böcker med varandra. Jag kommer att dela ut en lapp i slutet av denna vecka där jag ber om ert medgivande.

Utvecklingssamtal

Jag kommer att dra igång med utvecklingssamtalen vecka 40-41. Det finns nu en lapp som hänger på vår klassrumsdörr där ni kan skriva in er på den tid som passar.

Friluftsdag på torsdag

Vi kommer att ha en heldag ute, vi tar med oss mat från skolan. Barnen får gärna ha med sig en extra macka eller frukt och vatten.

Övrigt

Nu är det höst och det märks. Regn, regn och åter regn. Jag ser gärna att barnen har regnkläder, stövlar och extra kläder. Prata gärna med era barn om att de ska ha på sig sina regnkläder när det regnar ute.

Det är bra om barnen har med sig en frukt som de kan äta under dagen så att de orkar med. De gånger jag har frukt brukar jag bjuda de barn som glömt, men det är inte alltid jag kan göra det.

Det var allt för den här gången!

Vänliga hälsningar,

Amina 
Föräldramöte
Gemensamt föräldramöte för åk 1 och 2 den 5 september klockan 17.30-19.00 i Gymnastiksal B (Pirayasidan). Vi avslutar årskursvis, ettor för sig och tvåor för sig. 
Hoppas många har möjlighet att komma!
 
 
Viktig information om frånvaroanmälan:

 

Telefon24 är en automatiserad telefontjänst i Skola24 där föräldrar kan sjukanmäla sina barn till skolan. Det behövs inga användaruppgifter för att kunna använda tjänsten. Det enda som behövs är en knapptelefon och ditt barns personnummer.

 
Sjukfrånvaro måste anmälas innan kl 12:00 för att sjukanmälan ska gälla samma dag. Är ditt barn sjukt under en längre period måste frånvaroanmälan göras på nytt varje dag. Ha ditt barns personnummer i beredskap (10-siffror).

Telefonnummer du ska ringa när du ska sjukanmäla ditt barn:

0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan göras även på följande språk:

Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Somaliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 05


Välkomna till det nya läsåret och till ettan!!
Det var så roligt att träffa alla igen och det känns bra att vara igång.

Nyheter för i år: 
 • Skoldagen börjar kl. 8.15 och slutar kl. 13.30 alla dagar, förutom på måndagar då vi börjar kl. 9.20.
 • Idrott med Fredy. Vi har idrott i halvklass med de andra ettorna. På torsdagar har blåa gruppen idrott tillsammans med 1B och röda gruppen har idrott på fredag tillsammans med 1C. Se grupperna nedan.
 • Våra fritidspedagoger är Linda, Robert och Therese. Alla tre kommer att jobba i alla ettor vid olika tillfällen. Robert har bild och Linda har Livsviktigt. Övriga ämnen fungerar de som resurs i klasserna. 
 • Vi har två speciallärare som arbetar med oss: Birgitta i svenska/SvA och Diman i matematik. De kommer att vara inne i våra klasser på flera av våra arbetspass och stötta på olika sätt.
 • All digital information till er föräldrar finns här på klassidan. Ingen blogg!
 • Frånvaro anmäls i Skola24. 
 • Ert barns skolgång är obligatorisk, vilket innebär att om ert barn behöver vara ledigt lämnar ni in en ledighetsansökan. Finns på Sorgenfriskolans hemsida. 
Ni kommer snart få se ett schema för klassen så att ni vet hur våra dagar är upplagda. 

Jag kommer att vara föräldraledig hela vecka 34 och vikarie är bokad.

Om ni undrar över något är det bara att höra av sig. Ni når mig säkrast per mejl då jag har lektioner dagtid. amina.tsouria-belaid@malmo.se

Vänliga hälsningar
Amina

Blå grupp

Alma

Noah

Mathilda

Maja N.

Björn

Ninni

Hannes

Viggo

Rut

Maja B.

Vera

Julian


Röd grupp

Iben

Hedvig

Haron

Olof

Alaia

Filip

Alfred

Ivan

Betty

Maggie

Charlie

DorisSkolsyster informerar!
Då era barn nu är 7 år eller fyller år inom några månader, kommer jag att testa hörseln, enligt nationella riktlinjer.

Testet görs på mitt rum och barnen tycker oftast att det är roligt och spännande. Berätta för ditt barn om detta. Redan innan augusti månads utgång beräknar jag att testa hörseln på alla åk1. Testresultatet sändes hem i slutet kuvert.

Vänligen
Kari Waldenström/skolsköterska
0733-708868
Välkommen till klassidan för 1A!

Varmt välkomna till ett nytt och spännande läsår. Terminen börjar den 16/8. Vi kommer att ha upprop på skolgården kl. 10.00. Vi ses där!


Klasskalender