SFGR16B - 2B

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Välkommen till 2B:s klassida!!    
                                                                            
Mentor: Emma Sjöstrand: emmakarolina.sjostrand@malmo.se                                              2B:s telefonnummer: 0708-649325                                                                                                                                                                                Sjukanmälan till Skola24: 0515-77 70 00
                                                                                                                                                                   Skolsköterska Karin Waldenström: 0733-708868
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Information om hur grundskoleförvaltningen i Malmö stad arbetar för att värna om ditt barns personuppgifter.

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Hälsningar från Skolledningen

---------------------------------------------------------------------

Torsdag 15 november

I veckan har alla elever i 2b fått hem information om vår extra satsning på läsning som vi gör under fyra veckor framöver. Vecka 47, 48, 49 och 50 ska eleverna lästräna minst 15 minuter om dagen hemma och vi kommer att ha lästräning i par varje dag i skolan. Ni har även fått hem en läslogg som ska fyllas i för att jag ska få lite koll på vad barnen läser och om de läser. Maila till mig om någon saknar lapp, det kan ju hända att lappar försvinner=)

Barnen fick även ett litet häfte med frågor som hör till Diamantjakten. En sida för varje vecka. Det är fem kapitel kvar innan vi tar jullov. Jag såg dock att jag har skrivit november istället för december på de tre sista läsläxorna. 

Kapitel 10: Läxa till och med 20 november

Kapitel 11: Läxa till och med 28 november (tisdagen den 27 är det studiedag)

Kapitel 12: Läxa till och med 4 december

Kapitel 13: Läxa till och med 11 december

Kapitel 14: Läxa till och med 14 december

Obs. Ingen läslogg till Diamantjakten längre. Bara frågehäftet. 

På tisdag (20 november) åker vi till Malmö Stadsteater för att se på teater; Karl Bertil Jonssons julafton. Vi kommer då att äta senare lunch. Barnen får då gärna ta med något extra mellanmål (t.ex. smörgås eller extra frukt) som vi kan äta innan vi åker iväg (obs. frivilligt, vi erbjuder knäckebröd till alla). Tror att det kommer att bli en superhärlig dag!!

Det var allt från mig för nu. 

Ha en fin helg!!

Hälsningar Emma

---------------------------------------------------------------------

Söndag 11 november

Kort info om läget med fritidspedagog i 2b:

Nu har skolan anställt en ny pedagog till Fritids. Han heter Love och är placerad i 2b som resurs under skoltid åtminstone fram till jul. 

Och så ett till datum att skriva in i era kalendrar:

Tisdag 4 december 15.00-16.30. Jul-drop-in. Fika och julmys i vårt klassrum.

------------------------------------------------------------------------------


Onsdag 24 oktober

Hej alla!

Då var det dags för en liten uppdatering kring vad som händer i 2b. Jag vill börja med att tacka alla som varit med på utvecklingssamtal. Det är alltid trevligt att få träffa er alla då vi inte ses så ofta om dagarna. 

Fortsätter att informera lite om situationen med fritidspedagog i klassen. Vi har haft oturen att ha blivit av med Elvis som har blivit sjukskriven. Vi har haft olika vikarier under en period men ledningen arbetar på en mer långsiktig lösning. Förhoppningsvis har vi en person som får ett långtidsvikariat redan efter lovet. Jag informerar om det när jag vet hur det blir. 

Vi börjar närma oss slutet av en intensiv simperiod. Det har varit roliga och lärorika veckor och gruppen har stärkts av aktiviteten. Alla barn har utvecklats och varit jätteduktiga!! Tack till er föräldrar som har sett till att alla har haft badkläder, handduk osv. Det är några barn som har blivit av med saker i simhallen. Imorgon ska vi ta oss en titt i upphittat-lådan för att se om vi kan återfå något av det borttappade. Vi håller tummarna för det. 

Våra vanliga lektioner har fått stå tillbaka mycket nu under de här tre veckorna men vi har trots allt hunnit med en del. Det har varit mest fokus på läsning, matematik och NO. 

Vi har jobbat på med läsläxan. Barnen får läsa högt för mig eller annan lärare varje tisdag. Under lovet får barnen en liten extraläxa till läsningen där de ska svara på några frågor. De får hela lovet på sig att läsa nya kapitlet (kapitel 9) och att svara på frågorna. På tisdagen den 6 november går vi igenom läxan. 

I matematiken har vi den här veckan börjat jobba med att addera tal med uppställning. Detta kommer vi träna på ett tag framöver. Vi kommer även att subtrahera tal med uppställning. 

I ämnet NO har vi jobbat vidare med fasta och flytande ämnen. Nu har vi kommit in lite mer på flytande ämnen. Idag jämförde vi vatten och lim. Barnen får träna på att beskriva, göra jämförelser och fundera på vilka olika egenskaper en vätska kan ha. 

Efter lovet kommer vi att fokusera lite mer på skrivande igen. Barnen kommer att få börja skriva om egna superhjältar och träna på vad som ska finnas med i en narrativ text. Vi kommer även att börja jobba med adjektiv. De kommer att få beskriva sin superhjälte med olika adjektiv. 

Vi kommer även att börja jobba med staden runt omkring inom den närmsta tiden. Vad finns för samhällsfunktioner och vad har vi för yrken i vår närhet. Exakt när vi börjar med det här temat beror lite på när vi blir klara med NO-temat. 


Hålla koll på efter lovet:

 • 6 november tisdag, Tvåornas kör. Vi övar på skolan.
 • 8 november torsdag, Teater: Pudlar och Pommes. Buss till Teater 23, Djäknegatan 7.
 • 20 november tisdag, Teater: Karl-Bertil Jonssons julafton, buss till Malmö Stadsteater, Kalendergatan 12. 
 • 27 november tisdag, studiedag, fritids öppet.
 • 4 december tisdag, tvåornas kör, övning på skolan. 

Hoppas att ni får en fortsatt fin vecka och ett härligt höstlov!!! 
Hälsningar Emma

------------------------------------------------------------------------------


Enkät från skolinspektionen - Svara senast den 26 okt

Skolinspektionen vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om ert barns skolgång. Era svar är mycket värdefulla för skolan fortsatta arbete. Gå in på dokumentet nedan och använd det lösenord som står i dokumentet.

https://drive.google.com/file/d/10IQgR6zqD5s1glhdxO3FBAmRKk3mJYki/view


Hälsningar från SkolledningenTisdag 9 oktober

Hej
Nu är vi igång med simningen. Det har gått sååå bra och så vitt jag vet är alla barn nöjda och glada. 

Det har blivit en ändring när det gäller tiderna. 
Vi behåller samma simtid alla tre veckorna. 
Alltså:
Vecka 41:  måndag-fredag, vi går mot bussen 9.10
Vecka 42: måndag-fredag, vi går mot bussen 9.10 
Vecka 43: måndag-fredag, vi går mot bussen 9.10
OBS. På måndagar tidigare start än en vanlig måndag. Alla behöver vara på plats 9.10. 

 • På torsdag nästa vecka (18 oktober) är det studiedag. Ingen simning då. Fritids har öppet som vanligt. 
Det var allt för nu.
Ha en fortsatt fin vecka!
Hälsningar Emma

------------------------------------------------------------------------------

Måndag 1 oktober

Lite att hålla koll på framöver:
 • På fredag (5 oktober) är det skolfotografering. Vår klass fotograferas klockan 10.10.
 • Utvecklingssamtal. Glöm inte att boka in ett utvecklingssamtal. Listan sitter uppe utanför klassrummet. Det finns fortfarande tider kvar på torsdag!! De som inte bokar in sig får en tid av mig.
 • Nu har vi fått våra tider för simningen som börjar nästa vecka. Det vore toppen om alla barn tog med sig extra frukt de här veckorna. De kommer att vara trötta och behöva lite extra energi. Tänk på att packa; badkläder, handduk och duschkräm/schampo. Vi kommer ha olika tider alla tre veckorna:
1. Vecka 41.(8-12 oktober). Vi går till bussen klockan 09.10. måndag till fredag. Vi är tillbaka på skolan ca 11.30.

2. Vecka 42. (15-19 oktober). Vi går till bussen  klockan 07.50 måndag till fredag (obs. studiedag på torsdagen, ingen simning). Barnen måste alltså komma tidigare den här veckan. Vi samlas vid bänken utomhus. Vi är tillbaka på skolan ca 10.00

3. Vecka 43. (22-26 oktober). Vi går till bussen 8.40 måndag till fredag. Vi är tillbaka på skolan ca 10.45. 

 • Nu går det springmask på på skolan. Läs gärna den här informationen från 1177: https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Springmask/
 • Måndag 15 oktober. Skolråd klockan 17.30-19. Det finns fortfarande möjlighet att bli klassförälder. Vi har en representant från 2b men det vore bra med två. 
 • Torsdag 18 oktober: Studiedag (fritids öppet)
 • Vecka 44. Höstlov.
Allt gott.
Hälsningar EmmaMåndag 24 september
Nu sitter bokningslappen uppe för att boka tid för utvecklingssamtal. Boka, boka, boka!!!
/Emma


Onsdag 19 september

Hej alla!
Här kommer lite info om lite av varje från 2b. 
Jag börjar med lite praktisk information:
 • Torsdag 20 september. Första gången musiklärarna från Kulturskolan kommer ut till oss för att öva på sångerna till Tvåornas kör. Detta krockar tyvärr med idrotten så det blir ingen idrott för gröna gruppen (ursäkta extremt kort framförhållning). 
 • Läsläxan. Det är många barn som inte har sina läsloggar och läseböcker i sina väskor. Gör som vana att alltid ha dem liggande i väskan. Det är inte bara på tisdagar vi jobbar med böckerna i skolan. Gör också som vana att signera loggen så att jag kan se att barnen gör sin läxa. Nästa läsläxa blir till torsdagen den 27 september då både tisdagen och onsdagen försvinner pga temadag och studiedag. Nu läser vi kapitel 3
 • Matteläxa. Imorgon, torsdag, kommer jag att skicka hem en liten matteläxa med barnen. Det är ett mattepapper med uppgifter från kapitel ett i matteboken. Det blir som lite extraträning på kapitlet och en liten inblick för er vad kapitel ett har innehållit. Det har varit mest varit repetition från förra terminen. Den här veckan har vi börjat jobba med tiotalsövergångar och addition. Jag vill gärna ha in läxan innan nästa torsdag den 27 september.
 • Tisdag 25 september är det Friluftsdag. Vi kommer att vara kvar på skolan med fokus på hjärt-och-lungräddning. Vi kommer att ha övningar tillsammans med Fredy. Vi äter lunch på skolan som vanligt men går iväg på någon form av rörelsepromenad efter lunch. 
 • Onsdag 26 september är det studiedag. Ingen skola men fritids är öppet som vanligt.
 • Vecka 41 drar simningen igång. Vi kommer att åka till Hylliebadet. Vi återkommer lite närmre med exakta tider och praktiska detaljer. Vi kommer att ha simning på förmiddagen och buss hämtar upp oss vid skolan måndag till fredag vecka 41-43. 
NO - NTA - Natur och teknik för alla. Nu har vi kommit igång med vår NTA-låda som handlar om fasta och flytande ämnen. Vi undersöker just nu fasta föremål. Barnen undersöker, beskriver, jämför och diskuterar. 

Svenska - I svenskan är det följande saker vi arbetar med just nu:
 • Läseboken Diamantjakten. Läsa, återberätta, ordförståelse mm.
 • Forma bokstäver med penna. Den här veckan har vi tränat på att skriva höga bokstäver: l, k, f och t. Vi delar in bokstäverna i grupper där bokstäverna skrivs på liknande sätt. 
 • -Vokaler och konsonanter. Hårda och mjuka vokaler. Dubbla konsonanter. När vi skriver texter är det många barn som missar dubbla konsonanter när de skriver. De skriver exempelvis stana istället för stanna. Vi övar nu på när en ska skriva med dubbla konsonanter och undersöker vad som händer med ord om en tar bort konsonanter. 
 • ASL. Vi har börjat träna på att skriva egna brev. En del barn har börjat skriva brev till Hector som är vår förra klasskompis som har flyttat till Spanien. De barn som inte kände Hector har fått öva på att presentera sig själva. 

SO - Vi har avslutat vårt tema om valet. Barnen har nu fått ha en egen omröstning då de fick välja mellan de fem partier som de själva har skapat. Valaffischerna sitter upp utanför klassrummet. 

Livsviktigt  - Vi har börjat arbeta med boken Handbok för Superhjältar 1. Boken berör utsatthet, mobbning, kompisrelationer samt olika känslor. Vi kommer att använda den som grund för diskussioner och värdegrundsövningar. Idag har vi börjat bekanta oss med boken och barnen har diskuterat karaktärerna i boken. Det är många empatiska tankar som kommer fram och mycket känslor. I detta ämne blir det även stort fokus på läsförståelse. Vi använder oss av olika lässtrategier för att förstå texten tillsammans. Många av barnen har redan läst böckerna men de är ändå väldigt sugna på att fördjupa sig lite mer i böckerna. 

Det var allt för nu. Önskar er en fortsatt trevlig vecka!!
Hälsningar Emma

---------------------------------------------------------------------


Torsdag 13 september
Tack till alla som var med på onsdagens föräldramöte. Vi är glada för ert intresse och engagemang. För er som inte var med kommer här minnesanteckningar. Vi fick hjälp med skrivandet av vänlig förälder=).


Informationsmöte för tvåorna 2018-09-12

1. Matematik: Vi använder samma bok som i ettan, Favoritmatematikboken. Vi gör också mycket praktiska övningar.

2.       SO/NO: Vi jobbar med olika teman, som t.ex. jord, förändringar, ”fast eller flytande”. Många språkutvecklande aktiviteter och hands-on-övningar, experiment osv. I SO har vi jobbat med valet, barnen hade stora kunskaper om de olika partierna. Barnen fick själva bilda egna partier, skriva partiprogram och rösta. Partiplakaten sitter/kommer att sättas upp utanför klassrummen. Klasserna har också jobbat med kropp och hälsa. I höst kommer vi att lära oss om hemortens historia, området Sorgenfri, kulturhusen osv.

3.  Engelska: Fortfarande ett litet ämne, 1 gång i veckan. Fokus på att prata, inte skriva. Vi tittar på film – Kids English Zone. Lyssnar på musik och lär oss kroppsdelar på engelska.

4.       Svenska: Vi jobbar mycket med läsförståelse, att återberätta texter och filmer. Läseboken Diamantjakten är en läsläxa, och en fortsättning på förra årets läsebok. Det är viktigt att läsa läsläxan varje dag, gärna högt för föräldrarna. Vi jobbar i läsgrupper på lektionerna. När vi jobbar med ASL (Att skriva till sig läsning) så jobbar vi i lärpar. Den ena säger, den andra skriver. Det uppstår då ofta diskussioner kring stavning och är en språkutvecklande metod. Barnen får också öva sig på att skriva med penna. Vi tränar också språkregler, samt skrivregler som stor bokstav, mellanrum och punkt. Jobbar integrerat, kopplar t.ex. ihop ämnet med SO (som när barnen fick skriva om valet.)

5.       Ämnet ”Livsviktigt”: Fokus på samarbete, hur vi ska vara mot varandra, att kunna prata om känslor. Värdearbetet genomsyrar egentligen alla ämnen, men skolan har det även som ett enskilt ämne. Temat denna månad är empati.

6.       Bild: Målet är att få eleverna att utveckla sin kreativitet. Skolan jobbar ämnesintegrerat och ämnet kopplas gärna till andra skolämnen.

7.       Idrott: Läraren är fortfarande Freddy och undervisningen sker i blandade klasser. Barnen måste duscha efter lektionen.

8.       Skola 24 https://orust.skola24.se/ Här kan man anmäla sjukfrånvaro. Annars kan detta göras på tel. 015-77 70 00, och varje sjukdag måste registreras.

Ledighetsansökan finns på skolans hemsida men avslås alltid om inte väldigt synnerliga skäl anges.

Klassidan finns på http://sorgenfri.skola.malmo.se och här informeras det om allt som rör aktiviteter, ledigheter osv. Höstterminens studiedagar är 26/9, 18/10, 27/11. Fritids är då öppet som vanligt.

 9.       Utvecklingssamtal sker på dagtid fr.o.m. v. 38. Man kan boka tid genom att skriva upp sig på lappen utanför klassrummet. 

------------------------------------------------------------------------------

Söndag 2 september
Snabbinfo:
 • Onsdag 12 september, 17.30-18.30: Föräldramöte. Gemensam samling för alla i årskurserna f-2 i Gymnastiksal A. Därefter samlas vi årskursvis i något av ettornas klassrum.
 • Den här terminen kommer alla tre tvåorna delta i Tvåornas kör som arrangeras av Kulturskolan i Malmö. Första tillfället då de kommer ut till vår skola är den 20 september och då kommer vi börja öva på de sånger som ska framföras på en gemensam konsert i slutet av året. Mer information om Tvåornas kör kommer senare. 
 • Vecka 41-43 (8 oktober-26 oktober) kommer tvåorna ha simundervisning. Vi kommer då att åka till en simhall varje dag under tre veckor. Buss kommer att hämta oss vid skolan. Mer info om tider och praktiska detaljer kommer senare. 
Det var allt för idag. Hoppas alla har haft en trevlig helg!
/Emma

---------------------------------------------------------------------

Måndag 27 augusti

Här kommer några viktiga datum att ha koll på framöver. Med bättre och sämre framförhållning:

 • Onsdag 29 augusti: Idrottsdag. Fokus samarbete i klassen.
 • Onsdag 12 september: Föräldramöte. Gemensam samling f-2 idrotthall A, därefter i ett klassrum.
 • Tisdag 25 september: Friluftsdag
 • Onsdag 26 september: Studiedag. Fritids öppet. 
Hälsningar Emma
------------------------------------------------------------------------------

180821 Viktig information: 

Till vårdnadshavare för elever i åk 2

Hej!

Jag planerar att under augusti träffa elever i k 2 för hälso-kontroll. Längd och vikt och syntest ingår.

Jag frågar även barnet hur det trivs i skolan. Ett litet hälsosamtal.

Ni vårdnadshavare får gärna vara med, men måste då aktivt kontakta mig, då denna hälsokontroll sker under ca 3–4 dagar.

Jag är flexibel, så vi hittar säkert tider som passar.

Det är min erfarenhet viktigt att kontrollen görs snart efter sommarledigheten.

 

Vid frågor samt om ni önskar vara med, kontakta mig via mail,

karin.waldenstrom@malmo.se

alternativt telefon: 0706754488

 

Hälsningar

Karin Waldenström

Skolsköterska Sorgenfriskolan

Malmö 180813

------------------------------------------------------------------------------


2018-08-19

Hej och välkomna till ett nytt läsår. Nu är det årskurs två som gäller=) Hoppas att alla har haft ett underbart sommarlov och att ni är taggade för nya spännande utmaningar. 
Det är en del nyheter för klassen men också mycket som är sig likt. 

Vi som (främst) kommer att jobba med klassen är: 
 • Emma Sjöstrand (mentor)
 • Sofia Andersson, kallas Elvis (pedagog fritids, knuten till klassen under skoldagen, kommer att hoppa in som lärare på fredagar då Emma är föräldraledig)
 • Birgitta (Bigge) Jonsson, SVA-lärare
 • Fredy Espitia (idrottslärare)
 • Elin Isaksson (musiklärare)

Vi har fått tre nya kompisar i klassen. Vi jobbar nu lite extra för att lära känna varandra och nya rutiner. 

Schemat för i år är inte helt spikat så jag lämnar inte ut det riktigt ännu. Jag kan dock meddela att det nu blir gymnastik två gånger i veckan. 
Första passet är på tisdagar. Då har halva klassen gympa tillsammans med 2c. Denna halvan av klassen kallar vi för röda gruppen. På tisdagar kommer följande barn ha gymnastik:
Frank, Émile, Ebba, Anda, Diezel, Seckin, Melker, Lelja, Adam, Yazan, Mille, Hana och Zeina. 
Andra halvan av klassen (grön grupp) kommer att ha gympa på torsdagar tillsammans med 2a. Då är det följande barn: 
Hussein, Yasmeen, Huzaifa, Henry, Alfred, Finn, Maryam, Sigrid, Benjamin, Delano, Mollie och Nora. 
Hela klassen kommer ha gymnastik på fredagar.  Kom ihåg gympakläder och handduk!

Nytt för i år är också att vi har musik en dag i veckan. På fredagar går vi till musiksalen på fjärde våningen och har musik tillsammans med musikläraren Elin. Det var superkul nu i fredags!!

På onsdagar kommer vi att gå till biblioteket. Då kommer barnen få möjlighet att låna två böcker att ta med hem samt en bok som de behåller i lådan i skolan. 

Vill passa på att påminna om att lämna in alla lappar med kontaktuppgifter osv. snarast. Viktigt att vi har uppdaterad information om era barn. 

Hör gärna av er om ni har några funderingar kring det nya läsåret. Lättast är att maila till min adress högst upp på sidan. 

Allt gott. 
/Emma

---------------------------------------------------------------------

2018-06-08  Information från Skolrådet
Klassens representanter i skolrådet informerar: 

I veckan var det skolråd, Gaelle, Melkers mamma och Maria, Finns mamma, var där. Bland annat så pratade de om likabehandlingsplanen som skolan jobbar med. Den kommer komma upp på hemsidan när den är klar så alla kan läsa. 

De pratade också om olika sätt som föräldrar på skolan skulle kunna vara involverade i olika aktiviteter, t ex kastanjefesten och för att välkomna nya elever, nyanlända och deras familjer. Mer info om det kommer komma till hösten och är man redan nu intresserad av att engagera sig kan man ta kontakt med Maria eller Gaelle så tar de med sig det till höstterminen.

I övrigt så pratades det en del om matsvinnet som blir när föräldrar anmäler barn till fritids som inte dyker upp så alla föräldrar uppmanas att anmäla rätt dagar på fritids och sen hålla dom. Tre veckor måste köket ha på sig för att avbeställa mat, annars blir det mängder av mat som kastas. Vilket är pengar i sjön. 

Har ni frågor om skolrådet så ta kontakt med Maria eller Gaelle! 

-------------------------------------------------------------------------------------

2018-06-04
Hej alla i 1B

Välkomna till näst sista skolveckan. Vi kämpar på och försöker arbeta enligt schema så gott vi kan i värmen. Det handlar mycket om att göra klart saker nu och att hinna med det vi har tänkt. 

I svenskan har vi haft fokus på dikter de senaste veckorna. Vi har pratat om vad som kännetecknar dikter och tränat på att skriva gemensamma och egna dikter. I detta arbete har vi även tränat på att använda oss av läsfixaren Konstnären. Konstnären hjälper oss att måla upp inre bilder då vi läser. Vi har tränat oss på att sätta ord på de inre bilder som vi ser när vi lyssnar på olika berättelser och dikter. Vi tränar även på att använda läsfixarna när vi läser ur Den magiska kulan. 

Den sista läsläxan blir extra lång. Vi kommer gemensamt att läsa de sista tre kapitlen under veckan. Barnen får gärna läsa alla tre kapitel hemma men behöver så klart inte läsa alla tre kapitel vid varje träningstillfälle. De läser så mycket som de har lust med nu här på sluttampen.

Vi har nu avslutat vår intensivläsningsperiod och många har lämnat in sin läslogg. Det har varit lite varierat hur mycket ni har läst hemma men jag måste säga att ni har kämpat på riktigt bra. Det har gjort stor skillnad för många barn. 

I matematiken har vi jobbat med de sista kapitlen i matteboken. Det är fokus på begreppen dubbelt och hälften, geometriska former och mätning. Den här veckan kommer vi nosa lite mer på högre tal 0-100 och prata lite om jämna och udda tal. I allt arbete försöker vi få in både praktiskt arbete med konkret material samt en del arbete i böckerna. Jag har även haft flera mattesamtal med eleverna de senaste veckorna då jag gjort bedömningsstöd för att ha kolla på vad de behöver jobba vidare med. 

Att ha koll på:
 • 6 juni. På onsdag är det Sveriges nationaldag och då är skolan stängd. 
 • 11 juni. På måndag kommer vi att ha städdag i klassrummet och allt material så som pärmar, papper och böcker kommer att skickas hem. Vi ber er därför att skicka med en rymlig påse så att allt får plats. Den här veckan ska även biblioteksböcker tillbaka. Om ni har böcker hemma tar ni med dem på måndag. 
 • 12 juni. På tisdag nästa vecka kommer vi att ha klassens dag. Vi kommer att gå till Folkets Park på förmiddagen (ta med vattenflaska) och på eftermiddagen blir det lite kul i klassrummet. 
 • 13 juni. På onsdag eftermiddag är det dags för den årliga matchen mellan skolans nior och lärarna. 
 • 14 juni. På torsdagen fortsätter vi med lite städning och klassrumskul. 
 • 13-15 juni (ons-fre). Alla kvarglömda kläder kommer att finnas utlagda i grupprummet på Späckhuggarsidan. Det som inte hämtas kommer att skänkas bort. 
 • Fredagen den 15 juni. Skolavslutning!! Alla barn samlas i klassrummet klockan 8.15 som vanligt. Vi går tillsammans till Maria kyrka. Programmet där startar 9.00. Efteråt går vi gemensamt tillbaka till skolan och samlas i klassrummet. Även föräldrar är välkomna. Det blir ett kort avslut och skoldagen är slut 10.45. 
 • Meddela gärna innan om ditt/ert barn ska stanna kvar på fritids på eftermiddagen efter skolavslutningen. 
Vi som har arbetat med ditt/era barn under läsåret säger stort tack och GLAD SOMMAR!!!
(Jag kommer säkert återkomma med något som jag har glömt=)
Allt gott!

------------------------------------------------------------------------------

2018-05-30
Snabbinfo vecka 22:
 • Veckans läsläxa är kapitel 21 och 22. 
 • Börja tänka på att ta hem ytterkläder och övriga kläder som inte behövs längre. Innan sommarlovet kommer vi be er tömma allt på barnens platser i kapprummet för att det ska kunna storstädas. 
 • Vi kommer även ha en dag då alla kvarglömda kläder läggs fram och då får alla en chans kolla igenom dem för att se om ni hittar något som är ert. 
 • Den 15 juni är det skolavslutning. Vi träffas på skolan och går sedan tillsammans till Mariakyrkan. Mer exakta tider kommer. 
---------------------------------------------------------------------

2018-05-17

Hej på er!
Här kommer en kort lägesuppdatering från 1B.
Det är roliga och innehållsrika dagar i skolan nu. Kort tid kvar till avslutningen och mycket som vi vill hinna med. 

Vi har i veckan avslutat vårt tema om fjärilens liv. Det har varit ett superlyckat projekt och väldigt engagerade barn. Det har blivit väldigt tydligt hur fjärilens livscykel ser ut och barnen har varit väldigt intresserade för all fakta som har presenterats för dem om fjärilar och även andra insekter. 

Vi kämpar även på med vår intensivläsning. Vi läser varje dag i skolan i ca 10-15 min i läspar. Det fungerar jättebra. Hoppas att det går bra för er där hemma också. Har förstått att det är lite motigt för en del av barnen. Men kämpa på, det ger så stor effekt när de lästränar varje dag. 

Nästa vecka blir det ett par schemabrytande dagar. På måndag, den 21 maj, är det elevens val på hela skolan. Vi har dock valt att göra vår dag till en temadag med inriktning Engelska. Det blir lekar och andra aktiviteter inne och ute. 

onsdag, den 23 maj, är det friluftsdag. Då åker vi buss till Slottsparken och är där hela dagen. Viktigt att alla barn kommer i tid den här dagen då vi samlas 8.15 för att gå till bussen. Det är bra om alla tar med en vattenflaska samt frukt i en ryggsäck. De får även lov att ta med en smörgås om de vill. Vi kommer att ha med oss lunch från skolan. Tänk på; kläder efter väder. Om det är soligt kan det vara bra att tänka på solhatt och solskyddsfaktor. Vi hoppas ju på sol förstås. 
Den här dagen kommer vi att fortsätta lite på vårt insektsintresse. Då fokuserar vi på bin=)

Påminner om torsdagen den 24 maj. Då är det studiedag för både skola och fritids. Både skola och fritids är alltså stängt den här dagen. 

Övrig info:
Lite repetition. På fredagar är jag (Emma) föräldraledig och då vikarierar Elvis som även arbetar på fritids. Det är även Elvis som har gått in på Thereses tjänst nu när hon slutat. Det har fungerat fint och Elvis har skapat goda relationer till barnen i klassen.

Tror att alla har hört att jag (Emma) kommer att följa med klassen upp till åk 2. Vi kommer att behålla samma klassrum och samarbetet med a- och c-klassen kommer att fortsätta som tidigare. Känns stabilt och bra tycker vi som arbetar med barnen. Hur fritidspedagogerna kommer att arbeta i våra klasser är ännu inte spikat. Så fort vi vet kan även ni få veta. 

Det var allt för nu.
Ha det gott och hoppas alla får en trevlig helg. 

------------------------------------------------------------------------------

2018-05-06
Inbjudan till Kastanjefesten finns nu på Sorgenfriskolans hemsida: http://sorgenfri.skola.malmo.se/
 F-2 kommer att sjunga klockan 15.00 i idrottshall A (Späckhuggarsidan). 
Välkomna!!
---------------------------------------

2018-05-02

Hej alla 1B:are

Dags för lite info om vad som händer i klassen och vad som händer framöver. Har gått lite för lång tid sedan förra uppdateringen. 
Först och främst vill jag tacka för många trevliga utvecklingssamtal. Jag tycker alltid att det känns bra att få möta er och stämma av läget. 

I klassen händer mycket och dagarna räcker inte riktigt till just nu med alla lovdagar och dylikt. 

Lite info om några av våra ämnen: 

NO: Vi är mitt uppe i vår spännande process med våra fjärilslarver. När vi kom tillbaka efter långledigheten hade de förpuppat sig och hängt sig uppe i taket på de små burkarna. Nu har de flyttats till en större låda där de ska kunna leva några dagar efter att de blivit fjärilar. Vi studerar och följer utvecklingen och barnen dokumenterar i sina egna fjärilsböcker och diskuterar mycket tillsammans om vad som händer.
Vi jobbar även med årstiden vår. I fredags arbetade klassen med flyttfåglar tillsammans med Elvis. 

SV: I svenskan har vi arbetat en del med att skriva återberättande texter och använda tidsord. Vi har även jobbat med läsförståelse genom att läsa texter och svara på frågor. Imorgon drar vi igång att skriva Beskrivande rapporter (faktatexter) om fjärilens fyra olika stadier. De kommer skriva i par och hämta fakta från internet, NE junior. Vi kommer även lägga stort fokus på läsning framöver. Idag fick ni hem information om vår 5-veckors intensivlästräning. Detta uppdrag gäller både hemma och i skolan. Om ni undrar något kring läsloggen går det bra att maila. I skolan kommer vi att läsa varje dag. Barnen läser för varandra i par. 

MA: Förra veckan började vi jobba så smått med mätning. Den här veckan är det fokus på att mäta exakta centimeter och att kunna att förkortningen är cm. Imorgon ska vi gå ut och mäta pinnar med linjal. 

Kommande händelser:
 • 9 maj: Kastenjefest. 14.00. Exakt tid för klassens sångframträdande kommer snart.
 • 10-11 maj: Lovdagar
 • 15 maj: Utflykt halvdag Rörelselekplatsen
 • 21 maj: Elevens val
 • 23 maj: Friluftsdag
 • 24 maj: Studiedag (fritids stängt)
 • 6 juni: Sveriges nationaldag. Ledigt
 • 15 juni: Skolavslutning
Det var allt för nu. Hoppas att många kan komma nästa vecka på Kastanjefesten. Efter sångframträdandet är ni välkomna in i klassrummet för att se på klassens arbeten. Kanske kan det även bli en liten filmvisning av klassens film om antikens gudar. 

Ha det fint.
/Emma

---------------------------------------------------------------------


2018-04-16
Info idrott:

Hej alla barn (och föräldrar) i åk. 1-4!

Äntligen är solen och värmen här (nåja) och därför är det dags för UTEGYMPA!

Vad ska man då tänka på.

Som vanligt gäller det att ha med sig:

 1. Gympakläder! Tänk på att anpassa det efter väder, kolla gärna väderappen! Om det inte ösregnar kommer vi nämligen att vara ute. Har ditt barn morgonidrott? Tänk då på att det är betydligt kyligare än på eftermiddagen. Hjälp ditt barn att hålla koll på vilka dagar det är idrott så att hen inte missar idrottslektionen!
 2. Gympaskor! Tänk på att ha riktiga gympaskor och inte bara barnens vanliga uteskor. Många uteskor är inte anpassade för springande, hoppade och mycket rörelse och kan leda till ledskador i foten.
 3. Handduk! Barnen duschar ALLTID efter varje lektion. Om ni föräldrar inte vill att ert barn ska duscha tillsammans med andra barn pga. kulturella eller religiösa skäl så går det att ordna väldigt enkelt. I varje omklädningsrum finns det alltid en pedagog under duschningen, jag är alltid med när pojkarna duschar och en kvinnlig pedagog är alltid med när flickorna duschar. Om man inte vill att ens barn ska duscha överhuvudtaget så behöver jag en lapp från målsman med en förklarning om varför.

Har ni några som helst frågor så är det bara att höra av er till mig. Ni är också hjärtligt välkomna att vara med på en lektion, då är det bara att höra av sig med någon dag i förväg och kolla läget, så att det passar bra. Min mailadress är fredy.espitia@malmo.se

Med vänliga hälsningar, Fredy Espitia, Idrott och Hälsa-lärare.

------------------------------------------------------------------------------


2018-04-11
Vill bara påminna er om att boka en tid för utvecklingssamtal. Lappen kommer att sitta uppe hela den här veckan utanför klassrummet. Jag tar ner lappen på måndag. Ni som inte bokar kommer att få en tid tilldelad av mig. 

Här kommer även veckans engelska ord:
head=huvud
arm=arm
hand=hand
leg=ben
foot=fot
Då vi arbetar med kroppen på NO:n passar det bra att koppla in kroppen på engelskan också.

Nu hoppas vi på en fin dag imorgon då vi åker till bokskogen och upptäcker vad som händer i skogen under våren.

Ha det fint!
---------------------------------------------------------------------

2018-04-04

Hej alla och välkomna tillbaka efter påsklovet. Hoppas att ni har haft det bra!

Vi har tagit vid lite där vi slutade:

I matten har vi börjat med ett nytt kapitel i boken. Vi har nu börjat med kapitel tre som handlar om subtraktion med tiotalsövergång. Det kan vara tal som: 13-4=? . Vi arbetar med genomgångar, gemensamma övningar, praktiskt material samt arbete i matteboken. 
Jag håller även på med bedömningsstöd i matematik för att kolla av var alla befinner sig. Det är ett skriftligt test samt ett muntligt. 

I svenskan har vi mjukstartat lite och skrivit och diskuterat kring lovet. Imorgon ska alla få göra en enskild skrivuppgift som också är del av bedömningsstödet. De kommer att få skriva på sina datorer och det ska bli en egen berättelse inspirerad av en bild. Vi jobbar även vidare med läseböckerna. Den här veckan är det kapitel 13 som är läxan. Glöm inte läxböckerna. På måndagar lyssnar vi när de läser. Det märks stor skillnad om de har övat många gånger. 

I NO:n har vi börjat jobba med kroppen. Vi har börjat träna på vad olika kroppsdelar heter som syns på utsidan. Nästa vecka ska vi även kika lite på vad som finns inne i kroppen. 
Vi kommer även att börja jobba med våren som nu äntligen börjar visa sig. 

Vi har fått en ny kompis i klassen som vi hälsar hjärtligt välkommen. Vi pratar därför lite extra om hur vi ska göra för att vara en bra kompis och en kan få någon att känna sig välkommen. Barnen har tagit stort ansvar för att han ska känna sig inkluderad och inte ensam. Vi är nu 23 barn i 1b=)

Viktigt framöver:
 • Torsdagen den 12 april åker vi på utflykt till Torup. Det blir en heldagsutflykt. Extra viktigt att alla har kommit till 08.15, bussen går 8.30. Hemfärd 12.30. Vi tar med oss lunch från skolan. Bra om de har med sig frukt och om de vill någon macka el. dylikt. Kläder efter väder.
 • Under vecka 16 drar jag igång med utvecklingssamtal. Jag kommer att sätta upp ett bokningsschema på måndag morgon. Om ni inte bokar någon tid kommer jag att tilldela er någon av de lediga tiderna. Nytt för det här terminen är att barnen själva kommer att leda samtalet. 
 • Tänk på att uppdatera barnens ytterkläder efter lite varmare temperaturer. De blir väldigt varma och svettiga i vinterjackor och overaller. Ta gärna flera lager istället så att de kan ta av ett lager. Glöm inte att skriva namn i alla barnens kläder som de har i skolan. 
Ha en fortsatt fin vecka. Vi håller tummarna för att våren håller i sig!!=)

---------------------------------------------------------------------

2018-03-22

Vill bara passa på att önska er alla en trevlig påsk och ett skönt lov. 

Ägna gärna tid till att läsa tillsammans med barnen under lovet. Det går bra att varva att barnen läser högt för någon och att låta dem läsa tyst för sig själva. Att läsa mycket  ger goda resultat för läshastigheten och läsförståelsen.

Några av barnen har fått hem lite matteövningar idag så kolla gärna barnens ryggsäckar. Det kan vara en bra rutin alla skoldagar=).

Hälsningar Emma

 ---------------------------------------------------------------------


2018-03-20
På fredag, den 23 mars, tömmer vi klädlådan i kapprummet så titta gärna om ni hittar något ni känner igen. Vi har gått igenom hela lådan tillsammans i klassrummet. 

---------------------------------------------------------------------

2018-03-19

Påminner er om veckans läsläxa: Idag, måndag, börjar vi träna på kapitel 12, sidorna 52-55. Glöm inte att svara på frågorna i läxboken. Denna läxa sträcker sig även över påsklovet så ni får god tid att öva.

Förra veckans och veckans engelska ord:
Traffic = trafik
It is a... = Det är en/ett...
bike = cykel
train = tåg
boat = båt
airplane = flygplan
bus = buss
car = bil

Ni får gärna öva orden hemma=)

2018-03-14

Hej alla!
Här kommer lite information om vad som händer i 1b just nu. Jag (Emma) är tillbaka sedan i måndags och det känns jättekul. Det var så roligt att få höra om allt som barnen har hittat på och åstadkommit under de veckor jag har varit borta. Linda har gjort ett fantastiskt arbete. Jag har haft det toppen och har laddat batterierna ordentligt.

Det är två schemabrytande dagar nu innan lovet: 
 • Tisdagen den 20 mars är det Likabehandlingsdag. Då kommer vi fokusera på olika länder i världen. Det blir lite musik, dans, värdegrundsövningar osv.
 • Torsdagen den 22 mars är det Elevens val- dag. Då kommer barnen kunna välja mellan olika stationer med inriktning mot teknik och naturkunskap. De kommer även att kunna välja lite påskpyssel.
I de flesta av våra ämnen jobbar vi vidare där vi är. Temat om de Antika gudarna är dock avslutat och vi börjar med ett nytt tema nästa vecka. Då blir det fokus på människokroppen, våra inre organ, hälsa mm. 

Jag kommer även att börja göra nya bedömningsstöd på alla barnen för att stämma av lite var de befinner sig i svenska och matematik. Detta får ni höra mer om senare när det blir dags för utvecklingssamtal. Det blir lite senare i vår, någon gång efter påsklovet. 

Jag vill även meddela er att jag återigen kommer att vara föräldraledig på fredagar. Då kommer Elvis (jobbar just nu som vikarie i huset och har varit här några månader) hoppa in som lärare. På fredagar har vi även Bigge, Robert och Therese i klassen. 

Det var allt för nu.
Hör av er om ni har några frågor eller funderingar kring något.
Allt gott.
Hälsningar Emma

---------------------------------------------------------------------

2018-03-09
Studiedag för fritids, veckans ord och grekiska gudar.
Vill börja med att påminna om att fritids har studiedag torsdagen den 15/3. Detta betyder att fritids är helt stängt denna dag. De tider som gäller för samtliga barn är då 8.15-13.30.

På engelskan har vi lekt leken fruitsalad och lärt oss de nya orden banana, strawberry, pear, grapes och apple. De tyckte mycket om leken och hade många förslag på hur vi kunde utveckla leken med nya ord så nästa vecka blir det tema breakfast.

De senaste veckorna har vi arbetat mycket med de grekiska gudarna i So. Som avslutning på detta tema har vi spelat in en liten film. 

På måndag den 12/3 är Emma tillbaka igen efter sin ledighet. Klassen har sett fram emot att få höra om hennes äventyr. Vi tackar för vår tid i klass 1B och fortsätter nu vårt arbete som fritidspedagoger i klassen och på Späckhuggaren.

Med vänliga hälsningar
Linda och Therese

2018-02-08
Veckans engelska ord och schemainformation
Vi har börjat med Veckans engelska ord. Det är ingen läxa utan några ord vi tränar på lite under veckan. Vi byter ord varje onsdag då vi har engelska lektion. Den här veckan (v.6) har vi orden sister, brother, family, I got, this och that.

Igår på föräldrarmötet undrade några var man hittar det nya klassschemat. Det finns under fliken skolan på Sorgenfriskolans hemsida. Klicka er vidare till schema och slutligen 1B. 

Imorgon fredag (9/2) kommer klassen att gå på teaterföreställningen Flytta - Teater AochO på Barnens scen i Folkets Park.

Vi vill även passa på att påminna er om att skriva namn i era barns kläder. Vi har väldigt mycket kläder i kvarglömda kläderlådan och vi vet inte vems det är. Ta gärna en titt i lådan när ni hämtar era barn.

Hälsningar 
Linda och Therese

Läsläxan
Vi byter dag för läsläxan. Den här veckans läxa (kapitel 5) varar ända tills på måndag (29 jan). Glöm inte att även hjälpa till med läxboken. 
Ny läxa: 
Måndag 29 januari: Kapitel 6
Måndag 5 februari: Kapitel 7 osv.

---------------------------------------------------------------------

Sportlov på fritids?

Fritidshemmet måste få veta vilka barn som kommer att vara på fritids under sportlovet. Det gäller även fredagen före dvs 16/2 som också är en lovdag. Anmälan är förlängd men måste vara inne senast på fredag 26/1

MVH bitr rektor Anna Syrén


Info 17 januari

Hej på er!
Ett ordentligt välkomna tillbaka efter ett långt och härligt jullov. Hoppas att alla har haft det riktigt bra! 
Det var pigga och glada barn som vi möttes av förra veckan i alla fall. Nu är vi igång med terminens arbete på riktigt.

Som ni vet är det lite förändringar på gång. Jag kommer att vara föräldraledig under en lite längre period. Tisdagen den 23:e januari är min sista dag innan ledigheten. Jag är tillbaka den 12 mars. 

Under min ledighet kommer Linda som arbetar på fritidshemmet hoppa in som lärare i klassen. Detta känns superbra. Hon känner klassen och vet hur och vad vi jobbar med. Kanon på alla sätt!! Linda är dock ledig på fredagarna och som det ser ut nu kommer Therese att hoppa in då. En vikarie som heter Selma kommer att hoppa in för Linda på fritids. 

Vi har även två barn som kommer att vara borta under en längre period. Vi kommer då bara att vara 21 barn i klassen. Vi får se om vi får in nya elever framöver. 

De arbetsområden som vi har börjat med nu under inledningen av terminen ser ut som följer:
 • Svenska. Narrativ/berättande text. Vi arbetar med hur en berättande text, till exempel en saga, ser ut och vad som ska finnas med. Imorgon ska de få skriva lite på egen hand. Vi fortsätter även med läseböckerna.
 • Matematik. Vi har börjat jobba med tiden och klockor. Nu till en början hel timme. Imorgon ska de få sina nya matteböcker och de gamla får följa med hem. Om de har sådant som inte är klart i de gamla böckerna är det helt ok att jobba lite hemma=)
 • NO. Årstiden vinter.
 • SO. Nästa vecka kommer vi att dyka in i Antik mytologi=)
Ännu så länge har vi inte så många schemabrytande aktiviteter inbokade men det kommer att dyka upp lite spännande saker att se fram emot under våren. 

Ett viktigt datum för er föräldrar är:
Onsdagen den 7 februari. Då är det föräldramöte!! Klockan 17.30-18.30. 
Då kommer inte jag att vara med men andra kollegor håller i det hela. 

Ha det fint så länge. 
Hälsningar Emma

-----------------------------------------------------------------------------

Kollo i sommar
På fredag (19 januari) är det sista dagen att anmäla sitt barn till kollo i sommar. Ni har fått hem lappar om det. Om lappen inte nått hem har jag fler som ni kan få. Säg bara till i så fall.
/Emma=)

---------------------------------------------------------------------

Information inför vårterminen 2018

 • Terminen börjar onsdagen den 10 januari. 
 • Under en längre period i början av terminen kommer Emma att vara föräldraledig. Ledigheten varar från den 24 januari-9 mars. I nuläget ser det ut som att det blir en vikarie som heter Selma som täcker tjänsten. Skolan och alla som jobbar runt klassen kommer att jobba för att se till så att det blir så stabilt som möjligt. 
Återigen. God jul och gott nytt år!!

---------------------------------------------------------------------


December 2017

Då börjar vi verkligen närma oss slutet av terminen. Vi håller på att runda av alla projekt och arbeten som vi haft under terminen. Barnen har redovisat Asagudar för varandra, skrivit klart julberättelser osv. 

Vi har även städat lite i kapprum och barnens lådor. Ta er en sista koll för terminen på barnens platser. Ta hem allt om ni ska vara hemma på lovet så att det kan bli ordentligt städat här under lovet. 

Imorgon, torsdag, går vi igenom den sista läsläxan för terminen och det blir gympa som vanligt. 

Jag vill återigen tacka för en fin termin tillsammans med era barn. Vi har gått igenom mycket men det märks att det är en sammansvetsad grupp som håller ihop när det gäller. 

Vi som arbetar med era barn önskar er alla en fantastisk jul och ett gott nytt år. Vi ses 2018!

---------------------------------------------------------------------

Tack!!
Ett varmt tack för den fina julpresenten som jag fick igår på jul-drop-innet. Så tacksam för att ni väljer att stötta ett välgörande ändamål och väldigt glad över ert engagemang och hjälpsamhet angående klassen. Tack för fint drop-in helt enkelt!!

Passar även på att påminna om att terminen slutar på fredag nästa vecka, den 22 december. F-2 avslutar tillsammans i idrottssalen med lite sång och tal från vår rektor Anna. Den här dagen är bara för elever och personal på skolan. Skoldagen är slut klockan 12.00 därefter tar fritids vid.  

Glöm inte de vanliga grejerna, läsläxa, gympakläder, varma ytterkläder osv. 
Allt gott
Hälsningar Emma

---------------------------------------------------------------------

Brev till föräldrar på Sorgenfriskolan.  171206

Hej!

Inom några veckor är höstterminen slut och jullovet tar vid.

På förekommen anledning informerar jag er alla om att det härjar parasister på skolan, löss och springmask. Främst på första våningen, med då det är flera syskon spridda i hela skolan får alla denna information.

Gå in på 1177 angående löss. ( värt att nämna och ett förslag är att man under jullovet kan passa på att kontrollera sina barns hår)

Gå in på 1177 angående springmask. ( Noggrann handhygien är A och O vad gäller springmask)

 

Jag passar samtidigt på att informera och påminna om mitt arbete med eleverna och vad gäller mitt uppdrag.

Närmast under våren blir att jag träffar barn och föräldrar från förskoleklasserna.

V 9 d.v.s. veckan efter sportlovet vaccineras barnen i åk 2 (Mässling, Påssjuka och Röda hund)

Och

I april – maj får flickor i åk 5 sin andra och sista dos Gardacil (mot livmoderhalscancer)

 

Med dessa ord önskar jag er en

God Jul och ett

Gott Nytt År.

 

Karin Waldenström

Skolsköterska

Sorgenfriskolan  (073-3708868)

------------------------------------------------------------------------------

Ho-ho-hoooo....

Tisdagen 12/12 bjuder vi in alla föräldrar på Jul-drop-in från kl 15.00-16.30 i barnens klassrum. Vi startar med en gemensam sångstund alla ÅK1 och sedan julpysslar vi tillsammans i våra egna klassrum! Vi bjuder på fika.

---------------------------------------------------------------------

Situationen i klassen

Just nu är det många föräldrar som har uttryckt oro för stökig klassrumsmiljö i 1b. Vi har en problematisk situation just nu och vi jobbar för att hitta lösningar. Ledningen är inkopplad och jag kommer att meddela så fort jag vet något mer. Just nu jobbar vi så gott vi kan för att göra varje dag så bra som möjligt för alla elever. 

 Tack för ert stöd. 

/Emma


OBS! Skolan stänger klockan 12.00 måndag 11 december. Fritids har öppet på eftermiddagen som vanligt. 

------------------------------------------------------------------------------

Månadsinfo november. 

Hej på er alla!

Klass 8A och 8B bjuder in till juldisco torsdagen den 14 december, 16.30-18.00, varmt välkomna alla förskoleklassare, ettor och tvåor önskar klass 8A och 8B samt mentorer!

Välkomna till juldisco för F-2!.pptx


Dags för lite månadsinformation från oss i 1b. November svischade förbi och december står för dörren. Vi ser fram emot lite extra decemberljus och mys i dessa mörka tider.

I klassen jobbar vi på in det sista i våra ämnen.

I svenskan har vi jobbat vidare med våra små skrivprojekt och barnen har verkligen kommit igång bra i sina skrivpar och enskilt. Just nu kombinerar vi svenska och SO då alla barn skriver faktatexter om platser i nordisk mytologi. Vi jobbar med strukturen av en faktatext samt hur de ska få med den viktigaste informationen. Barnen gillar verkligen att jobba med de nordiska gudarna och skrivuppgiften har därför fångat barnen och gjort dem engagerade.

Vi jobbar även vidare med mycket läsförståelse. Vi jobbar gemensamt med texter ur arbetsmaterialet En läsande klass. Just nu jobbar vi med läsfixaren detektiven som hjälper barnen att hitta strategier om de stöter på saker i en text som de inte förstår. Det kan vara att leta ledtrådar i texten (läsa igen, läsa vidare, titta noga på bilderna) fråga en vuxen/kompis eller leta på nätet eller i en uppslagsbok.

Förra veckan fick barnen en liten läsläxa som de skulle läsa hemma. Den här fredagen som kommer ska de få hem sin nya läsbok och få sin första läsläxa därifrån.  Boken heter Diamantjakten och vi kommer att jobba med den på fredagar. Nu på fredag introducerar vi boken, vi läser och diskuterar tillsammans. Ni kommer att få hem läsboken, en läxbok samt en kort information om böckerna och hur ni kan jobba hemma. Det är viktigt att ni föräldrar engagerar er hemma och läser läxan tillsammans med barnen, mins tre gånger inför varje fredag. Ni gör era barn en stor tjänst om ni lägger ner lite tid med läsläxan och barnen får bättre läsförståelse och läsflyt om de repeterar texten många gånger.  Det blir roligt med något nytt!!

I matten jobbar vi vidare i våra matteböcker. Vi har gått igenom det mesta av det vi har planerat för terminen och jobbar nu med en del repetition. Den här veckan har vi jobbat mycket med stapeldiagram, hur en läser av dem och hur en ritar egna diagram. Framöver kommer vi ha tid för en hel del julmatte, mattespel och ännu mer repetition på delar som vi tycker är viktiga.

I SO:n jobbar vi som sagt vidare med Gudar i den nordiska mytologin. Vi jobbar med platser inom asatron både genom att skriva men även praktiskt genom att skapa en liten minivärld uppbyggd enligt asatron. Vi har även pratat om vilka det var som trodde på de här gudarna. Vi har då kommit in på Vikingarna och hur de levde. Barnen har bland annat fått prova att skriva med runskrift som var de tecken som vikingarna använde sig av när de skrev.

NO. Vi har haft ett litet uppehåll med NO nu under några veckor då vi har fokuserat på asatron. Idag tog vi dock upp arbetet med årstiderna igen och jobbade med Vintern. Vi såg en film och barnen har gjort tankekartor kring vintern och vad som händer i naturen på vintern. De har även målat vinterträd. Vi får hoppas att vi får uppleva lite riktig vinter innan terminen är slut!!

Linda forsätter att jobba med värdegrundsfrågor i ämnet Livsviktigt. De har jobbat mycket med hur samarbete fungerar och att kompromissa för att kunna komma överrens. Detta arbete sker i halvklass vilket ger bra diskussioner och det blir lättare för alla barn att komma till tals.

Så till viktiga datum att skriv in i kalendern:

 •          Fredag 8 december. Vi firar Nobeldagen lite för tidigt. Barnen får gärna komma festklädda, annars ingen ni behöver tänka på.
 •          Tisdag 12 december. Jul-drop-in. Alla föräldrar är välkomna att komma för få en inblick i vårt arbete i klassen och på fritids. 15.00 kommer alla ettor uppträda tillsammans i vårt klassrum. Sedan blir det lite pyssel och fika. Även fritids har drop-in så ni får även möjlighet att träffa alla fritidspedagoger på Späckhuggaren. Slut 16.30.
 •          Fredag 22 december. Julavslutning. Pedagoger och elever har en gemensam avslutning i idrottssalen sedan samling respektive klassrum. Liten jullunch och sedan jullov. Fritids för dem som ska ha det=)

Jag ber er ytterligare en gång att hjälpa barnen att ta eget ansvar för sina hyllor i kapprummet. Försök underlätta för dem genom att påminna om skogränsen, alltid lägga/hänga saker på krokarna och hyllorna och plocka upp saker från golvet. Förutsättningarna i kapprummet är svåra och vi får alla hjälpas åt för att göra det så bra som möjligt för våra barn.


Tack för gott samarbete med er kring era barn!!

Hälsningar Emma

 .........................................................................................

Praktisk information 19 november

För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär de att ni antingen tar av er skorna eller använder er av skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar för ert samarbete med detta.

..........................................................................................

Praktisk information 15 november 

Hej alla. 

Här kommer lite viktig praktisk information:

1. Vi har fått en egen klasstelefon som är bara 1B:s, OBS: Nytt telefonnummer: 0708-649325. Det går bra att skriva meddelanden till telefonen samt lämna röstmeddelande. Det är framför allt Emma som kontaktas via denna telefon. 

2. Klassbibliotek. Vi har börjat samla böcker till ett litet klassbibliotek. Om ni har böcker hemma som ni inte läser eller vill donera får barnen gärna ta med dem till skolan. Det kan till exempel vara bilderböcker, kapitelböcker eller faktaböcker. Vi kommer att använda de här böckerna när något barn till exempel har några minuter över, då kan barnet läsa en liten stund. 

3. Viktiga datum: 

24 november: Studiedag. Fritids öppet.

12 december. Jul-drop-in för alla barn och föräldrar i åk1. Klockan 15-15.30. Återkommer med mer detaljer.

22 december: Julavslutning. Halvdag. 

4. Kläder osv. Jag påminner er om att uppdatera era barns ytterkläder och kolla så att de har extrakläder på sina hyllor eller i väskorna. Vi är ute i alla väder, många barn är utan överdragsbyxor och klagar över att de fryser. 

Torsdagarna är det idrott och de ska alltid ha med idrottskläder om vi inte har meddelat något annat. På tisdagarna går vi till biblioteket, då kan barnen byta ut sina biblioteksböcker om de vill. De kan självklart ha dem längre än en vecka också. 

Det var allt för nu. I slutet av månaden skriver jag lite mer om våra pedagogiska aktiviteter i klassen. 

Allt gott.

Vänliga hälsningar Emma 10/11

 

 Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Månadsinfo oktober:  

Hej alla föräldrar i 1B. Dags för lite information om vad som händer hos oss... 

Det har varit många schemabrytande aktiviteter den senaste tiden och vi har hittat på mycket skoj. 

Vi har bland annat varit iväg på Kulturskolan för prova-på-dagar. Det hela började med en föreställning på Malmö Live som var superlyckad. Vi hade många nöjda och glada barn!! Vi fick sedan gå till Kulturskolan under två förmiddagar och barnen fick prova på dans, drama, animation och musik. Hoppas att något barn blev inspirerat och kanske vill börja med någon aktivitet i framtiden.

Förra veckan hade vi en lika-behandlingsdag med tema hälsa. Vi pratade då om kost och vikten av att äta nyttig näringsrik mat. Barnen fick göra en egen frukostmacka och lägga pålägg som ett ansikte. Vi pratade även om fysisk aktivitet för att kroppen ska må bra. Vi körde ett rörispass i gympasalen. Och så avslutade vi dagen med att prata om psykisk hälsa. Vi behöver känna oss trygga och lugna i skolan och på fritiden för att må bra. Vi tittade på en film om laganda och diskuterade hur det är att tillhöra en klass och en grupp, kompisrelationer och konflikter. Vi pratade även om avslappning och arbetsro. Barnen fick göra ett kort yogapass i klassrummet, ett pass som vi återkommer till ibland på våra arbetspass.  Vi avslutade dagen med lugn musik, tystnad och mandalas. En lyckad dag.

Den här veckan innan lovet händer också mycket skoj. Idag har vi uppmärksammat FN-dagen och pratat lite om vad det är. Vi har diskuterat rättigheter och skyldigheter och gjort några små övningar. 

Imorgon drar vi igång med elevens val-dagar. Onsdag, torsdag och fredag kommer vi att jobba tematiskt med Halloween. Barnen är taggade. Det kommer att bli halloweenmatte, halloweensvenska, halloweenengelska, gympa, pyssel och avslutningsvis DISCO!!

Discot äger rum på fredag efter lunchrasten och barnen får lov att vara utklädda (ej masker som täcker ansiktet och inga vapen eller andra tillhyggen).

I våra olika ämnen har vi jobbat vidare. 

I svenskan har vi kommit igång bra nu med skrivandet. Barnen har fått testa några gånger att skriva i sina skrivpar och jobbat med olika övningar. De har bland annat skrivit listor och skrivit mönstermeningar. De tycker att det är roligt och de har stor hjälp av att de kan höra ljuden på bokstäverna när de skriver.

I matten har vi jobbat vidare med matteböckerna. Vi har jobbat en hel del med sambandet mellan addition och subtraktion. De har fått testa att jobba med matte digitalt både på skolplus men även med deras matteböcker digitalt. Idag har vi haft utematte och barnen har gjort naturmandalas och vi har då pratat om symmetri. 

I naturkunskapen har vi jobbat vidare med hösten och idag avslutade vi med en Kahoot. Det är en sorts frågesport som de genomför på datorerna. De tyckte det var superroligt och vi kommer att göra detta fler gånger. 

Efter lovet fortsätter vi med lite mer SO. Vi kommer då börja jobba med Gudar och hjältar i antik och nordisk mytologi.

Praktisk information:

·         På fredag gör vi en koll i kapprummen igen. Vi tömmer lådan med kvarglömda kläder så ta en titt om det är något ni saknar.

·         Skogräns. Vi kommer att skapa en skogräns innan barnens kapprum börjar. Vi vill att alla barn tar av sig skorna i trapphuset och tar skorna i handen och ställer dem på sin hylla. Vuxna som går in med sina barn tar också av sig skorna eller använder skoskydd. Det blir väldigt blött och smutsigt i kapprummet om alla går in med skor och vi hoppas att det ska bli bättre och renare för barnen.

Jag vill också passa på att tacka för trevliga utvecklingssamtal. Känns bra att ha fått prata med er alla!!

Hoppas att ni får ett bra höstlov nästa vecka. Det händer ju så klart roliga saker även för de barn som ska vara på fritids. 

Hälsningar Emma

Röris i gympasalen.
Naturmandala
Naturmandalas

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kort veckoinfo: 

 • Fredag, 20 oktober: Likabehandlingsdag på skolan. Hela dagen ägnas åt ett av skolans åtaganden som är Hälsa. Vi ska prata kost, ha ett gympapass och prata om laganda och hur vi behandlar varandra på skolan. 

 • Onsdag-fredag, 25-27 oktober är det elevens val-dagar. Vi kommer att ha temadagar med Halloween som inriktning. Alla våra lektioner kommer att vara lite Halloweeninspirerade under de här dagarna, exempelvis Halloweenmatte, pyssel, Halloweenengelska osv. Vi avslutar veckan med ett gemensamt Halloweendisko på fredagen den 27 oktober, 12-13.30. Ettorna har sitt disko tillsammans i 1A och 1B:s klassrum. Barnen får lov att klä ut sig men de får inte täcka sina ansikten med masker. De får heller inte ta med sig vapenliknande tillbehör. Elever från vår fadderklass kommer att komma ner under förmiddagen och göra ansiktsmålningar på de barn som vill det. Det kommer nog bli roliga dagar!!
Tack för den här veckan och trevlig helg till alla!!


-------------------------------------------------------------------------------

Månadsinformation September

Hej alla i 1B. Då var hela september till ända och vi anammar hösten till fullo. Mycket har hänt och mycket är på gång. Jag försöker fatta mig kort.

Förra veckan var vi på en föreställning på Malmö live vilket var startskottet för våra prova-på-dagar på Kulturskolan. På torsdag och fredag (5-6 oktober) ska vi dit och få prova på olika kulturaktiviteter, det blir dans och sång mm. Vi går klockan 8.15 och det är alltså viktigt att alla är i tid. Även bra om alla tar med frukt denna dag. Lunchen blir lite senare, vi är tillbaka på skolan 12.15. 

Höstvädret är här. Tänk på att uppdatera barnens ytterkläder. Vi är ute på alla raster även om det regnar. Glöm inte att skriva namn i alla kläder. Då ökar chansen att kläder från golvet kommer upp på hyllan. Tack för er hjälp. 

I klassen jobbar vi vidare med våra ämnen. I svenskan har vi fått lite extra hjälp av Sorgenfriskuggan som kommer gör lite spratt i klassrummet. Bland annat har hen tagit olika bokstäver och gett oss uppdrag kopplat till bokstäverna. Barnen är heltaggade och är riktiga detektiver kring vem Sorgenfriskuggan kan vara. Kul!!

I matematiken jobbar vi vidare med våra matteböcker. Arbetssättet börjar sätta sig med genomgångar, praktiska övningar och sedan arbete i böckerna. De senaste två veckorna har vi bland annat arbetat med subtraktion och pengar. 

På NO:n är det fortfarande årstider som gäller. Vi jobbar vidare med hösten och förra veckan jobbade vi med svampar vilket blir temat även för den här veckan. 

Barnen verkar också ha hittat tryggheten och rutinerna för att arbeta i halvklass. Vi har introducerat arbetet med barnens datorer och alla barn har nu testat att logga in på sin dator. Det kommer att krävas lite träning innan vi hittar arbetsformerna men barnen tycker att det är superspännande och vill så klart jobba mer genast!!

Vi kommer att börja jobba med en fadderklass. 7 B kommer att vara vår fadderklass och de kommer att komma till oss för att hålla i lite roliga aktiviteter. Kanske vid tre tillfällen den här terminen. Första gången blir nästa vecka, onsdagen den 11 oktober. Syftet är att barnen ska få lära känna några av de äldre eleverna på skolan och göra något tillsammans. Stärkande för sammanhållningen på skolan. 

 • 17 oktober studiedag. Fritids öppet.
 • 20 oktober. Likabehandlingsdag. Schemabrytande aktiviteter hela dagen kopplat till hälsa.
 • Vecka 44. Hoppas alla anmält till fritids.
 • 23 oktober: Skolrådsmöte.
 • 27 oktober. Fredagen innan lovet. Halloweendisco!!
Hoppas alla får en bra vecka.
Hälsningar alla oss som arbetar med era barn=)

---------------------------------------------------------------------

Information vecka 39
 • Onsdag. Studiedag. Hela skolan stängd.
 • Fredag. Utflykt med kulturskolan till Malmö Live. Vi ska se en föreställning. Buss klockan 10.15 från skolan, tillbaka 12.15. Viktigt att ni har med frukt denna dag då vi äter lunch lite senare.
 • Fredag. Vi rensar bland kvarglömda kläder. Om ni saknar något går ni igenom kassarna i kapprummet. Det som blir kvar åker till återvinning.
-------------------------------------------------------------------------------
Viktig information angående skolans policy gällande ledighet. Se länken: 
https://drive.google.com/drive/folders/0Bw4BqqtXADQPWElLd0ctck5vTUk

Läs och begrunda. =)
-------------------------------------------------------------------------------

Vecka 38:
Dags att anmäla om ditt barn ska vara på fritids under höstlovet.
Gå in på: 
https://sites.google.com/a/skola.malmo.se/sfgr/fritids
-------------------------------------------------------------------------------

Hälsningar ifrån fritids:
Om ni lämnar ert barn på morgon-fritids då de är ute på skolgården, var snäll och först följ med barnet in för att lämna ryggsäcken i kapprummet och gå därefter ut och anmäl att ert barn är på fritids. Vi har problem med att en hel del barn leker tillsammans där inne i kapprummet om de själva går in och hänger av sig sin ryggsäck. Då har personalen svårt att veta var barnen är ifall något händer, alla ska vara utomhus. Tack!
-------------------------------------------------------------------------------

OBS: Fotografering onsdag 20 september

Tider för utvecklingssamtal finns uppsatta för bokning utanför klassrummet. Boka en tid om ni har önskemål, ni som inte bokar blir tilldelade en tid. 

Hej alla föräldrar

Nu kommer äntligen terminens första månadsinformation. Jag kommer i fortsättningen att försöka skriva i slutet av varje månad. 

Jag börjar med några saker som händer den närmsta tiden:
 • Torsdag 14 september, friluftsdag för hela skolan. Vi kommer att gå på en utflykt och vara iväg hela dagen. Vårt mål för dagen får barnen reda på samma dag. Vi tar med oss lunch från skolan men barnen får gärna ta med sig en extra frukt/macka och vattenflaska i en ryggsäck. Tänk på kläder efter väder och sköna skor/stövlar.
 • 27 september. Studiedag. Fritids stängt.
 • Vecka 39 drar utvecklingssamtalen igång. Jag sätter upp lappar utanför klassrummet för bokning. Först till kvarn gäller. 
 • Varje tisdag går vi till biblioteket. Barnen får nu låna tre böcker varje vecka men måste så klart inte lämna varje vecka om de inte hunnit läsa ut. En bok ska finnas kvar i lådan på skolan. Den fungerar som en extrabok när vi har lite tid över.
 • Och så den ständigt återkommande påminnelsen: Märk era barns kläder. Många har likadana och kläder som liknar varandra. Om vi hittar kläder utan namn hamnar de i nån låda någonstans och det blir svårt för dem att komma tillrätta.
Vi har nu kommit igång med vårt schema och våra olika ämnen. Schemat finns uppsatt utanför klassrummet men det kan bli ändringar. Det finns därför inte i digital form ännu. 

Värdegrund
Inledningen av terminen har vi ägnat mycket åt hur vi ska uppföra oss och vilka rutiner vi har i skolan. Hur vi är bra kompisar osv. På rasterna har barnen vissa raster haft rastkompisar (slumpisar) för att alla barnen ska komma igång och leka och få känna att de har någon att leka med. Linda har startat upp ämnet Livsviktigt som hon kör i halvklass varannan vecka. 

Svenska
Under terminen kommer vi att ägna mycket tid till läsförståelse och bokstavsträning (hur de ser ut och hur de låter). Vi kommer så småningom komma igång med datorn som skrivverktyg och då kommer barnen få träna på att skriva texter inom olika genrer i skrivpar.

Matte
Under höstterminen är det stort fokus på matematiska termer så som: fler, färre, lika med, större mindre osv. Vi har börjat med enkel addition och går snart vidare till subtraktion. Vi arbetar mycket praktiskt både inne och ute. Barnen har fått egna matteböcker som vi arbetar med på skolan. Varje mattebok finns dock även digitalt och barnen kommer få tillgång till sina inloggningsuppgifter så att de även kan arbeta hemma. 

No
Vi jobbar just nu med årstider och skiftningarna i naturen. Idag har vi börjat prata om hösten.

Bild
Robert håller i bildlektionerna i halvklass varannan vecka. De får testa på olika tekniker och material.

Idrott
Varje torsdag har vi idrott. Barnen ska alltid ha med sig idrottskläder och duschgrejer. 

Har ni frågor om hur vi jobbar är det bara att höra av sig. Lättast att nå mig via mail så kan jag ringa upp vid tillfälle. 
Vi har mycket spännande på gång framöver så så mer info kommer successivt. 

Allt gott.
Hälsningar Emma 
 


Föräldramöte: 
Gemensamt föräldramöte för åk 1 och 2 den 5 september klockan 17.30-19.00 i Gymnastiksal B (Pirayansidan). Vi avslutar årskursvis, ettor för sig och tvåor för sig. Hoppas många har möjlighet att komma.

Viktig information om frånvaroanmälan:


Telefon24 är en automatiserad telefontjänst i Skola24 där föräldrar kan sjukanmäla sina barn till skolan. Det behövs inga användaruppgifter för att kunna använda tjänsten. Det enda som behövs är en knapptelefon och ditt barns personnummer.

Sjukfrånvaro måste anmälas innan kl 12:00 för att sjukanmälan ska gälla samma dag. Är ditt barn sjukt under en längre period måste frånvaroanmälan göras på nytt varje dag. Ha ditt barns personnummer i beredskap (10-siffror).

Telefonnummer du ska ringa när du ska sjukanmäla ditt barn:
0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan göras även på följande språk:
Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Somaliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 05


Välkomna till det nya läsåret och till ettan!!
Det var så roligt att träffa alla igen och det känns bra att vara igång igen.

Nytt för i år är: 
 • Skoldagen börjar klockan 8.15 på morgonen. Måndagar är som vanligt lite senare; 9.20.
 • Idrott med Fredy. Vi har idrott i halvklass på torsdagar. Halva gruppen har idrott på förmiddagen tillsammans med 1A och andra halvan har idrott efter lunch tillsammans med 1C.
 • Tre nya fritidspedagoger; Linda, Robert och Therese. Alla tre kommer att jobba i alla ettor vid olika tillfällen. Robert har bild med alla ettor och Linda har ett ämne som heter Livsviktigt med alla ettor. Övriga ämnen fungerar de som resurs i klasserna. 
 • Vi har två speciallärare som arbetar med oss: Birgitta i svenska och Diman i matematik. De kommer att vara inne i våra klasser på flera av våra arbetspass och stötta på olika sätt.
 • All digital information till er föräldrar finns här på klassidan. Ingen blogg!
 • Frånvaro anmäls i Skola24. 
 • Skolan är obligatorisk. Om barnet behöver vara ledigt lämnar ni in en ledighetsansökan. Finns på Sorgenfriskolans hemsida. 
Ni kommer snart få se ett spikat schema för klassen så att ni vet hur våra dagar är upplagda. 

Om ni undrar över något är det bara att höra av sig. Det går bra att ringa och maila. Vi har samma telefonnummer som tidigare.

Allt gott.
Hälsningar EmmaTerminen börjar med upprop onsdagen den 16/8 klockan 10.00. Vi ses på skolgården! 
Det blir sedan en liten uppstart i klassrummet.

Fritids börjar vid lunchtid, 10.50. Det är lunch för de barn som är anmälda till fritids denna dag. För övriga barn är skoldagen slut och vi ses för en vanlig skoldag på torsdag klockan 8.15.

Vi ses snart.
Hälsningar Emma