SFGR16C - 1C

Välkommen till 1C:s klassida!    
Mentor: Maria Nihlen  
maria.nihlen@malmo.se    
Tfn nr. 0708 –  649305 vid akuta ärenden


Tänk på!

Frånvaro ska anmälas varje dag till Skola24. 
Antingen ringer ni  0515-777 000 eller knappar in med er kod. OBS! Inget annat alternativ! Nyhet! ni kan anmäla frånvaro del av dag vid t.e.x. läkarbesök, tandläkarbesök o.s.v.
Vi har problem i klassen med att många barn inte anmäls som frånvarande på Skola24. Det tar mycket tid från barnens lektioner att vi ska ringa upp och kontrollera med er föräldrar under lektionstid. Så var snälla och sköt ert barns frånvaro som den ska!
    Lov- studie och festdagar vt 18
  • 15 mars fritidshemmet helt stängt!
  • vecka 13 påsklov (26/3-30/3)
  • 30 april 
  • 9 maj Kastanjefesten
  • 11 maj
  • 24 maj (stängt både på skola och fritids)
Info 2018-03-13
Fredagsmys den 16/3. 
Nu på fredag har klassen bestämt att de ska ta med sig en liten leksak till skolan som de ska leka med. OBS! Leksaken ansvarar varje barn för själv, inget som skolan gör.

VEM är Ellen?
Vem har satt upp namnet ELLEN på listan för utvecklingssamtal utanför alla tider? Finns ingen förälder som heter det namnet enl mina papper.
Snälla hör av om ni vet!

Info 2018-03-09
Vi har haft det bra i klassen efter sportlovet men jag tycker att "pratnivån" har ökat markant på många elever efter lovet. Vi pratar ofta och mycket om det. Vi har flyttat runt både solar/bänkar och barn ett flertal gånger för att öka arbetsron i klassen.
Det känns som att det spritter i både benen och munnarna på många barn just nu. Det är kanske vårkänslor?!

Nu har klassen avlustat temat Grekisk Mytologi och vi har gjort en video där barnen muntligt redovisar sina grekiska gudar som de har gjort som dockteater dockor. Barnen var jätteduktiga, och ni kan tillsammans tilla på videon som ligger på classroom.se.
Barnen använder sina egna inloggningsuppgifter (utb.......)och användaruppgifter(ABCabc123).

Vi har satt igång NOtemat Flytande och Fast enligt organisationen NTA. Barnen lär sig om fasta ämnens och vätskors egenskaper. Tygndpunkten i temat ligger helt naturligt på arbetssättt, som barnen utveklar steg för steg.  Temat innehåller 15 uppdrag. De gör en förutsägelse, sen genomför de sitt försök och prövar sin förutsägelse. De resonerar med varandra om iakttagleser och slutsatser. Sen avslutar vi med gemensat samtal i klassen. Jag tänker dokumenter Temat genom att videofilma alla uppdrag.
Denna vecka har vi startat upp och genomfört de två första uppdragen. Barnen var spända och klarade uppdragen med mycket givande diskussioner. 

Påminnelse!
Glöm inte att fritids är helt stängt torsdagen den 15/3, d.v.s. ni kan inte lämna barn före eller efter skoltid.

Var snälla och titta att ni tar rätt barnkläder hem, för det är många barn som saknar kläder av olika slag! I klassen är det även många barn som slänger runt med både sina egna och andras kläder, upp på torksåp och dylikt. Vi har pratat mycket om det i klassen- snälla ta upp det hemma med era barn.
 
Påminnelse!
Glöm inte sätta upp er för utvecklingssamtal som sker under vecka 12. Lapp sitter utanför klassrummet! Saknar några föräldrar.

Jag gör genomför lite småtester nu i klassen från Skolverket, vilket alla elever i hela Sverige gör under våren. Testerna sker i svenska och matematik, och resultaten av dem kommer vi att prata om på utveklingssamtalen.

Ha en riktigt skön helg,
Mia


 
Info 2018-03-06
Hej,
Jag vill påminna er föräldrar om att den nya läsloggen ska lämnas varje måndag, där barnen läst varje dag minst 15 min valfri bok. idag saknades nästan halva klassens läsloggspapper som jag vill ha in.

Idag hade vi leken "fruktsallad"- vi hade mycket roligt tillsammans. Ni får gärna öva hemma att prata om veckans engelska ord!
Veckans engelska ord är : banana, grape, apple, strawberry och pear.

Matematikboken
Jag ser att en del barn behöver arbeta hemma i matematikboken för att komma fram till sida 91 tills vecka 10, d.v.s. nästa vecka. Jag har satt gula post-it lappar och vill oftast att de ska endast göra BLÅ RUTOR i boken, resten kan de hoppa över om jag skrivit så. Boken är bara ett sätt att lära sig matematik på, men jag vill ändå att de blå rutorna har räknats i boken.

Utvecklingssamtal
Jag kommer att ha utvecklingssamtal vecka 12 (20/3-23/3). Tiderna sitter uppsatta på lista utanför klassrumsdörren. Var snälla skriv ert barns namn. Först till kvarn som gäller!

Snöbollar
Vill ni vara snälla och prata med era barn hemma om att de inte får kasta snöbollar på skolan. Det är härligt att barnen leker men inspirera dem istället till andra snölekar!

FULA ORD
Vi pratar konstant i skolan om att inte anända fula ord! Jag behöver er hjälp - snälla prata med era barn om att inte använda fula ord och ge dem gärna exempel på alternativa ord! Vi har nolltolerans på skolan avseende fula ord. Jag tänker att jag mailar er framöver när era barn använder fula ord. Vi måste få ett stop på detta i klassen omgående! 


Vänligen
MiaInfo 2018-02-26
Hej
Idag har vi startat upp igen efter lovet. Barnen var uppspelta och pratglada.

Intensiv lästräning från vecka 10
Alla barn har hela läsåret haft som läxa att läsa valfri bok hemma minst 15 min per dag!
Jag har nu tänkt att köra en intensivträning i läsning från och med nästa vecka 10. Ni som föräldrar kommer att få hem en "läslogg" en gång i veckan måndag-måndag som ska fyllas i av er föräldrar. 
Barnen ska läsa högt i valfri bok hemma, antingen om de lånat den från vårt bibliotek eller har den hemma själva. Ni föräldrar fyller per dag/vecka i läsloggen,vilka sidor/vilken bok. 
Så titta i väskan efter ett "läsloggspapper"som ska ligga i en plastficka!
OBS- Denna läxa är inte att blanda ihop med den ordinarie ABCbokens läsläxa onsdag-onsdag, utan detta är den extra läsningen 15 min/dag som barnen haft hela hösten och nu i vår. Skillnaden är att jag nu  vill ha läxan redovisad ifrån er per vecka i en intensiv period.

Tackar på förhand!
/Maria

Info 2018-02-14
Hej alla,
Jag önskar att barnen läser lite varje dag ändå. Läs-skrivläxa är som vanligt till onsdagen efter lovet den 28/2 och då är det kapitel 9 i ABC böckerna.

Vi kommer efter lovet att arbeta intensivt med experiment gällande Naturvetenskap/teknik och matematik inom tema "fast eller flytande". 
Jag tänker att vi kommer att ha ca 2-3 lektioner/vecka som är experiment lektioner med mycket praktiskt lärande. 
Jag har precis gått en utbildning som NTA höll i ämnet Natur/Teknik vilket var mycket inspirerande, och då barnens kunskapskrav vävs samman på ett naturligt och praktiskt sätt. Jag ser fram emot många spännande experiment lektioner.

SO- ämnet Grekisk mytologi kommer att avslutas veckan efter sportlovet med en dramatisering av några grekiska gudasagor. Barnen håller som bäst nu på med att skapa pappersdockor som de ska använda till dramat.

Matematik- vi arbetar vidare med talen 1-20 i addition och subtraktion, vilket vi tränar  mycket genom praktiska övningar och teoretiskt. Barnen spelar en hel del matematiska spel både som brädspel men även på sina datorer.

Svenska- vi fortsätter att koncentrera oss på Narritativa texter. Barnen skriver i par, enskilt och i grupp olika typer av texter i olika sammanhang. En hel del texter handlar nu om Grekiska Gudar och mytologi.

Jag önskar alla barn ett roligt sportlov, och hoppas de tar sig lite tid för mysiga lässtunder!

Tips!
Gå in på elevspel.se och Skolplus.se där barnen kan öva extra på både Svenska och Matematik. De har sina egna inloggningsuppgifter.

Trevligt lov,
Maria

Info 2018-02-12

Hej alla,

Idag har vi åter igen i klassen pratat om att det är flera barn som säger fula ord i klassen. Detta måste barnen sluta med nu! Jag har informerat barnen om att jag kommer att maila hem till er föräldrar varje gång jag får vetskap om att barnen säger fula ord. Detta måste få ett slut och jag behöver er hjälp hemifrån. Så snälla om ni får ett mail så prata med era barn hemma, och berätta vilka uttryck och ord det istället kan använda!

Tack på förhand!


Vänligen

Mia


Info 2018-02´09

Idag var vi på teater och såg Flytten. Vi pratade sen om det efteråt. Barnen var duktiga och vi hade trevligt!

Läxa till onsdagen den 14 februarie är kapitel 8 i ABC-boken, och skrivläxan till.
Engelska ord att prata om hemma:
numbers 1-20
this
that
key
sister
father
mother


Trevlig helg,
MiaInfo 2018-02-07
Vi kommer på fredag den 9 februari att gå  på teater  på Barnens Scen. Vi har fått en inbjudan precis, vilket ska bli roligt!
Föräldramötet ikväll
Kul att få se några av er ikväll på mötet!
Vi pratade lite om olika Tema för vårterminen i ämnena och dess kunskapsmål. Nyhet är att jag nästa vecka går en intensiv utbildningsdag  i Naturkunskap. Undervisningen bygger på praktiska experiment i Fast och Flytande form. Vi kommer att köra dessa Naturkunskaps experiment hela våren varje vecka . Så mycket praktiskt till våren vilket jag brinner för och övertygad om är viktigt för att kunna befästa barnens kunskap. De måste få pröva i praktiken för att riktigt förstå.
Lite om vikten av att skolböckerna ligger i skolväskan och kommer tillbaka till skolan, då vi arbetar med böckerna dagligen. Många barn glömmer både mattebok och läsläxa hemma! Hjälp era barn packa väskan.

Fredagsmys är nytt för terminen. En grupp barn ansvarar för en lektion som de själv hittar på aktivitet på. De får om de vill ta med sig något ätbart till klassen, dock nöt-sockerfritt.

Kom i tid till skolan, fortfarande en del barn som droppar in sent till och från. Var snälla och respektera skoltiderna, det stör när barnen kommer olika tider till lektion.

Kläder - kolla igenom era barns kläder så de är märkta. Skolan skänker mängder av omärkta kläder som aldrig hämtas. 
Läxa - vid frånvaro är det föräldrarnas skyldighet att komma och hämta skolböcker till sina barn. Läsläxan i svenska till onsdagar är mycket bra om de över mer än 3 ggr/v- jag ser gärna att de övar lite varje dag!

Skolmaten- om era barn har synpunkter så var snälla och maila dessa direkt till rektor Mikael. Jag förmedlar  själv även era synpunkter men det är mycket effektivare om ni som föräldrar reagerar direkt till ledningen.

Föräldrarepresentanter- det vore roligt för barnen om någon/några av er föräldrar engagerade er och ev ordnade någon våraktivitet med barnen, kanske något julpyssel eller dylikt. Jag ställer gärna upp och är med men är inte den som arrangerar aktiviteterna. Om ni vill vara i skolan så hjälper jag er gärna! Barnen brukar uppskatta detta mycket vet jag av erfarenhet. 

Avslutningsvis pratade jag om att klassen är en glad, harmonisk, pratglad och mycket charmig klass! Det är bra  arbetsro under lektioner och barnen lyssnar mycket fint både på varandra och på mig. Det är ett nöje för mig att få undervisa era barn hela dagarna! De är helt fantastiska på alla sätt och vis!
Vill ni nå mig så tveka inte att maila mig om stort som smått, så ringer jag gärna upp när jag har möjlighet om ni vill det!

Trevlig Helg
Mia
Info 2018-02-01
Hemarbete i matematikboken
Vi har haft mycket sjukdom i klassen på sistonde. Tänk på att barnen behöver arbeta ikapp hemma om de är frånvarande eller inte arbetar under lektionstid. Idag har jag skickat hem matematikböckerna till många barn. Barnen vet själva att de inte behöver räkna alla sidor 6-47. De kan hoppa över de uppgifter de känner att de redan kan.


Info 2018-01-22
Hej alla!
Riktigt härligt välkomna tillbaka och hoppas ni haft en skön ledighet.
Barnen är på topp och verkligen pigga och glada, så nu har vi kört igång terminen på allvar igen!


Vi kommer under våren nu att starta med tema Antik mytologi och då främst Grekisk Mytologi inom SO. Vi kommer att arbeta mycket med sagor från den perioden. Inom SV så koncentrerar vi oss på Narrativa texter och deras uppbyggnad. Barnen kommer att arbeta enskilt/par /grupp på olika vis och tillfällen. Vi fokuserar på kunskapsmålen att kunna stor bokstav, punkt och mellanrum i skrivande texter. 
I NO har vi pratat en hel del om vintern. Vi var förra veckan ute och letade efter vintertecken, och fotograferade något djur, växt samt vinterbarnen i klassen. Dessa skriver barnen sedan om i sin vinterbok coh klistrar in fotona.

I matematik har vi arbetat med klockan hel och halv timme - vilket är ett kunskapskrav till sommaren. Barnen har arbetat mycket praktiskt och både i ma-bok, spel och dator. Vi kommer i slutet av veckan att gå ut och bygga en egen klocka. Vi fortsätter sedan med talen upp till 20 och deras talkompisar.

FREDAGSMYS- varje vecka! Sista lektionen har vi lite fredagsmys denna termin då en grupp barn får hålla i en valfri aktivitet som planeras under veckan av dem.  Den grupp som vill bjuda på något ätbart går fint! Helt frivilligt. Tänk på att det är en nötfri & sockerfri skola!

Vi har bokat in en utflykt till Torup längre fram och hoppas att vi kommer med på lite fler arrangemang till våren om vi får platser.

Onsdagen den 7 februari. Då är det gemensamt föräldramöte för ÅK1
Klockan 17.30-18.30. 

LÖSS
Vi har löss i klassen och på skolan - så var snälla och kolla era barns hår noga. Sätt gärna upp långa hår!

Utveklingssamtalen kommer att ligga i mars vecka 12 till våren!

Ha en skön vecka
Mia
                                                              

            

DECEMBER 22/12 2017

Tack, tack,tack!
Tusen tack för den fina julblomman jag fick idag. Jag vill tacka er för ett gott samarbete och säga att det är en förmån att få arbeta med era barn hela dagarna. De är intensiva, vetgiriga, engagerade och helt underbara! Det är en fin klass med mycket bra stunder med arbetsro. Jag ser med förväntan fram emot en ny spännande vårtermin med er och framförallt era barn.

Barnen fick idag en lapp med jullovsbingo  med sig hem. Låt ert barn träna bingoläsningen ofta och mycket. Låt det bli en god och mysig stund med läsning hemma över lovet!

Skolan startar igen den 10 januari kl 8.15. Väl mött!

Vi som arbetar med era barn önskar er alla en fantastisk jul och ett gott nytt år. Vi ses 2018!

/Mia

Så roligt att se så många föräldrar kom på vårt Jul Drop -In igår kväll. Barnen var så duktiga och sjunga. Trevligt att få prata lite med er föräldrar!

Barnen byggt upp Nordiska mytologins värld - med Nordiska Gudar. Fantastiska skapelser!TIPS! TRÄNA LÄSA BOKSTAVSLJUDEN HEMMA

Barnen kan gärna träna extra för att öka förståelsen för bokstavsljud hemma. Gå in på Elevspel.se och välj programmet "Bokstavsljud", för att få igång barnens ljudstrategi. Träna gärna över julhelgerna - så att barnen som inte knäckt läskoden ännu arbetar vidare och inte glömmer!

Julavslutning är den 22 december. Vi har gemensam avslutning klasserna F-åk2 i Idrottshallen som förra året, utan föräldrar. Vi samlas sen i klassrummet och har lite julmys och avrundar terminen! Barnen slutar skolan kl 12.00.

Barnen frånvarande från skolan

Nu är det mycket barn som är sjuka. Om ert  barn är borta i flera dagar från skolan, så var god hör av er och hämta skolmaterial. Barnen missar en hel del när de är frånvarande vilket de får ta igen hemma. Så tveka inte att höra av er och hämta böcker i skolan.

Lässäxa 

Läxan är onsdag-onsdag, ett kapitel per vecka. Det är läseboken Den magiska kulan och en skrivbok som hör till. Läseboken är till låns från skolan och läxboken är personlig. Boken är i tre olika nivåer som jag har anpassat efter barnen.Jag har lagt böckerna i en plastficka för att de ska hållas så hela och rena som möjligt. Böckerna ska ligga i väskan alla dagar, då vi övar till och från på läxan under veckan!

Innan läxan skickas hem går vi igenom texten tillsammans. Nu i början kanske barnen lär sig texten utantill. Det är ändå bra att ni försöker lästräna minst tre gånger tillsammans under veckan som går. Samtala gärna om innehållet och bilderna.

Gör lässtunderna till en positiv och mysig stund tillsammans!

Försenad ankomst- Skolan startar måndag kl 9.20 och alla andra dagar kl 8.15

Tänk på att det är av stor vikt att ert barn kommer i tid till första lektionen på morgonen och får en lugn och fin start på skoldagen. Det är flera barn som ofta kommer försent .Då missar barnen dagens innehåll och struktur för veckan. Ni som föräldrar har ansvar för att ert barn kommer i tid till skolan ,så var snälla och respektera tiden!Skogräns För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär de att ni antingen tar av er skorna eller använder er av skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar för ert samarbete med detta

Jag ser att föräldrarlistan med era tfnnr och mailadresser fått "fötter". Jag ska sätta upp en ny tom som ni får fylla i till er!

Fredag 2017-11-17

Jag föredrar att ni når mig per mail men nu har jag fått en telefon till klassen som skall användas om ni vill nå mig per sms i första hand, eller akuta ärenden.  Frånvaroanmälan sker som vanligt till SKOLA24 varje dag.

Tfnnr: 0708-649305

Ledningen har gjort förändringar avseende personal på fritids och klassens mellanmål på fredagar kommer Daniel fr o m idag att ansvara för,vilket jag vet kommer bli mycket trevligt och mysigt för barnen!

Vi har löss i klassen så var snälla och kamma era barn med luskamm, finns att köpa på apoteket! Sätt gärna upp långa hår.

Ha en rigtigt härlig helg i det fina vädret!

Maria

2017-11-14

Hej alla,

Jag tänkter idag göra vissa justeringar i de blå/röda grupperna på grund av att jag förändrat skrivparen i klassen. Var god titta på de nya grupperna nedan.

Klassen är en mycket fin klass och det är ett gott arbetsklimat under skoltid. Barnen är mycket aktiva och engagerade under lektionerna vilket är härligt att se. Många intressanta diskussioner!

Idag redovisade barnen själva muntligt sagan om hur "Tor fick sin hammare". De var jätteduktiga på att redovisa och lyssna! 

Vi har startat upp att arbeta med Tema Nordisk mytologi nu som vi arbetar med fram till jul. Vi läser Asaguda sagor, skriver och pratar om på olika vis. Vi ser filmer Odens Rike om temat och vi arbetar en del med frågeprogrammet Kahoot. 

I svenska skriver vi både på datorer och papper. Vi arbetar nu bland annat med Tema Nordisk Mytoligi och faktatexter/narritativa texter på olika vis.

I matematik har vi nu arbetat fram till talet 12 denna vecka i matematikboken. Vi kommer att fokusera mycket på Problemlösningsuppgifter , dubbellt/hälften och matematiska lägesord framöver. Vi arbetara här ofta praktiskt och med datorerna i Skolplus och Elevspel.

Det har kommit reaktioner från er föräldrar på hur klassen fungerar på mellanmålet under fredagar då Kristoffer har dem. Ledningen är informerad och arbetar med en lösning på situationen. Jag återkommer så fort jag vet någonting mer i sak!

Jag har fått extrapengar till klassen där jag kommer köpa in praktiskt skolmaterial och bland annat spel, som barnen har fått önska själva! Jag ser gärna att ni även hemma pratar med barnen om vikten av att vara rädd om saker. Vi har en ständig dialog om detta i klassen då nya saker tyvärr behandlas vårdslöst ibland. Vår klädkorg gick t.e.x. sönder efter 2 veckor , då några barn använde den som leksak och tryckte in den i torkskåpet.

Vill även påminna om att det är studiedag fredag den 24 november!

Ha en trevlig vecka!

Mia

RÖD GRUPP (ID torsdagar)

Lia

Sassa

Edith

Keegan

Morris

Agne

Albert

Emma

oliwer

Emil

Panayotis

Nebaa


BLÅ GRUPP (ID fredagar)

Maja 

Ove

Fatima

Kacper

Amanda

Izzy

Lilly

Kalle

Esther

Ela

Aris

10/11 LEDNINGEN INFORMERAR 

Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan

Kvarglömda kläder
Den siste i varje månad så skänkes omärkta kläder som ligger kvar i lådor i korridorerna. Ta för vana att leta där om ni saknar något!

Utematematik i oktober där barnen  bygger mönster.


Fadderklass aktivitet- vi kommer vid två tillfällen per termin att få aktiviteter med åk 9.
Hej alla
Idag har vi varit ute och arbetat med matematik och barnen har byggt mönster, Det blev fantastiska mönstertavlor.

Märk kläder och saker- tänk på att höst och vinter innebär många kläder (regnkläder/gummistövlar) som behöver märkas. Det underlättar enormt för barnen och oss vuxna i skolan. Vi skänker säckvis med ohämtade kläder varje månad1 

 Studidagar
24 november

Kontaktlista för föräldrar
Jag har satt upp en lista vid klassrummet, där ni som vill kan skriva upp era tfn & mail för kontakt med varandra!

Policy frånvaro - från ledningen se länk nedan:


Skola24
Nu ska registrering av era konton skett, så var snälla och svara på mail som ni får för att aktivera ert konto!(kan komma i skräppost)

Viktig information om frånvaroanmälan:

Telefon24 är en automatiserad telefontjänst i Skola24 där föräldrar kan sjukanmäla sina barn till skolan. Det behövs inga användaruppgifter för att kunna använda tjänsten. Det enda som behövs är en knapptelefon och ditt barns personnummer.

Sjukfrånvaro måste anmälas innan kl 12:00 för att sjukanmälan ska gälla samma dag. Är ditt barn sjukt under en längre period måste frånvaroanmälan göras på nytt varje dag. Ha ditt barns personnummer i beredskap (10-siffror).

Telefonnummer du ska ringa när du ska sjukanmäla ditt barn:
0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan göras även på följande språk:
Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Somaliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 0