SFGR16C - 2C

Välkommen till 2C:s klassida!    
Mentor: Maria Nihlen  
Tfn nr. 0708 –  649305 vid akuta ärenden

2018-11-19

Hej,

Vi kommer under de närmsta veckorna fokusera på att ytterligare utveckla elevernas läsfärdighet.

Målet för läsningen i årskurs 1-3 är att eleven ska kunna använda sig av lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. För att nå dit handlar det om att öva mycket på att läsa så att de får upp läsfärdigheten, flytet och självförtroendet i läsningen. För att lyckas med detta behöver de kvantitativ läsning dvs läsa så mycket som möjligt, helst varje dag, både högt för någon annan och tyst för sig själv. Detta är något alla behöver träna och utvecklas i oavsett vilken nivå de är på idag.

I skolan kommer vi att träna genom tyst läsning och att ha parläsning varje dag samtidigt kommer eleverna som vanligt att ha i läxa att läsa cirka en kvart om dagen alla dagar i veckan. De får gärna skifta mellan att läsa högt för någon och att läsa tyst för sig själva. 

I matematik fortsätter vi nu med kapitel 4, Multiplikation under denna veckan.

Sovmorgon fredagen den 23/11. Skolan startar kl 10.00, fritids är öppet som vanligt!

Jul-Drop In 4 december kl 15.00-16.30.

Jag tänkte ha knytis-fika i vår klass där man får ta med sig fika till sig själv och andra såsom kakor& frukt mm.

Ha en fin vecka,

Mia


2018-11-12
Hej 
Nu börjar jullovet närma sig med stormande steg!
Vi kommer i matematik att fortsätta träna på subtraktion med uppställning med tiotalsövergångar. Det visar sig efter Test i förra veckan att många fortfarande behöver träna vidare på detta. Vi kommer starta med att arbeta med kapitel 4 denna vecka.

I svenska fokuserar vi på att skriva sagor med inledning, händelse och ett slut. Barnen arbetar i sina lärpar och kommer sedan att skapa sin huvudfigur i lera och lite kulisser till samtliga huvudfigurer. Samtliga sagor kommer att göras till en Sagoklassbok som vi kommer att arbeta med på olika vis genom muntliga redovisningar, drama och gruppövningar.

I NO så kommer vi snart att avsluta vårt tema JORD, och gå vidare med SO och Vårt Närområde Sorgenfri och dess historia. 

Vi kommer att träna mycket svenska läsning/skrivning fram till jullovet. Vi har alltid tyst läsning på morgonen varje dag men kommer även att ha parläsning framöver varje dag, då jag ser att vi behöver sätta in extra intensivträning för barnen. Svenska läsning och skrivning är fokus i åk2 mål och utgör grunden för allt annat lärande framöver. 
Jag vill ännu en gång påminna er om hur viktigt det är att barnen läser hemma för någon högt/tyst för sig själv varje dag oavsett hur långt de kommit i sin läsning för att utvecklas. Tyvär hör jag genom barnen att så inte är fallet hemma hos alla barn. Det går bra att läsa valfri bok eller läsläxan Diamantjakten, spelar ingen roll.

SOVMORGON
Skoldagen startar kl 10.00 fredagen den 23/11!
Nästa fredag kommer barnen att få lite kompensation för att de startade skoldagen tidigare i tre veckors tid när de simmade. 
Fritids är öppet som vanligt såklart om barnen inte har möjlighet att få sovmorgon.

Ha en skön vecka!
Mia och Venke


2018-11-05

Hej alla, 

Nu är vi tillbaka igen efter ett höstlov och våra intensiva simningsveckor är över så allt går tillbaka till det vanliga.  Barnen verkade utvilade och glada idag!

Vi kommer inom NO att fortsätta vårt tema jord fram till jullovet.

I Svenska fokuserar vi på att skriva och forma bokstäver såsom vokaler, konsonanter och adjektiv framförallt. Barnen fortsätter att skriva i sina lärpar texter av olika slag, berättande texter och faktatexter i huvudsak. Läsning har stort fokus och då i synnerhet läsförståelse som vi tränar i olika sammanhang. Läsläxa kapitel 10 denna vecka 45 till fredag, och barnen ska läsa minst 3ggr högt för en vuxen per vecka, vilket många barn inte gör. Snälla hjälp era barn komma ihåg sin läxa!

Vi startar upp igen att börja skoldagen med 15 min tyst läsning, vilket är en lugn skön start på dagen för alla!

Matematik- denna veckan kommer vi att räkna klart kapitel 3 till sidan 119. Vi kommer i slutet av veckan att ha ett test på hela kapitel 3.

Vissa barn har en del försenade biblioteksböcker hemma- jag har pratat med barnen idag så de vet. Var snälla och fråga era barn, så böckerna kommer tillbaka till skolan.

Imorgon tisdag välkomnar vi en ny elev till klassen -  Tamir. Då är vi 25 elever i klassen, vilket är många barn i ett klassrum av vår storlek. Om det finns det hjärterum så.......

Jul Drop In  kommer vi att ha tisdagen den 4 december, kl 15.00-16.30! Mer info kommer senare.

Vänligen

Maria


Information om hur grundskoleförvaltningen i Malmö stad arbetar för att värna om ditt barns personuppgifter.

https://drive.google.com/file/d/1ksMYatecQOvmeeXvgNNEIimg7UCA6TSR/view?usp=sharing

Hälsningar från SkolledningenEnkät från skolinspektionen - Svara senast den 26 okt

Skolinspektionen vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om ert barns skolgång. Era svar är mycket värdefulla för skolan fortsatta arbete. Gå in på dokumentet nedan och använd det lösenord som står i dokumentet.

https://drive.google.com/file/d/10IQgR6zqD5s1glhdxO3FBAmRKk3mJYki/view


Hälsningar från Skolledningen2018-10-22

Hej
KLÄDSIM ALLA 24/10
Nu på onsdag den 24/10 ska alla barn ha klädsim vilket innebär att barnen ska ha långärmad tröja och långa byxor med sig.

Onsdagen den 24/10 får barnen som vill gärna klä ut sig lite Halloween inspirerat.  De får inte bära mask eller ha attribut med sig typ svärd och dylikt.

Var snälla och läs i barnens alemenackor som ligger i väskan så ni vet läxor och vad som händer i veckan!

Höstlov startar måndag den 29/10-2/10. Glöm inte meddela fritids!

Vänligen
Maria 2018-10-17 SKOLENKÄT
Vårdnadshavare till barn i grundskola har möjlighet att delge synpunkter om skolan via Skolenkäten. 

Till vårdnadshavare med barn i grundskola Svara på Skolenkäten
Sorgenfriskolan Din kod: E6BpfX

Så här besvarar du enkäten: 
1. Gå in på www.skolinspektionen.se/skolenkaten

2. Välj att besvara enkäten ”Föräldrar/vårdnadshavare med barn i grundskola eller grundsärskola” och ange koden som står högst upp i hörnet av detta brev.

 3. Enkäten kan besvaras från och med den 24 september till och med den 26 oktober 2018. 

2018-10-15
Hej alla,

Barnen har idag fått en egen almenacka som ska vara i skolväskan. Där skriver de sina egna individuella mål och läxor. Där ska ni titta för att ha koll på läxor o.s.v.

Idag har jag rättat alla Matematik Test kapitel 2. Jag har skrivit i samtliga barns egna almenackor vad de behöver träna vidare på i matematik., d v s enskilda barns måluppfyllelse denna vecka.

OBS! STUDIEDAG torsdag den 18 oktober (fritids är öppet).

Vänligen
Mia


2018-10-12

Hej,
Idag har barnen gjort ett test på simskolan över vad de har lärt sig hittills. Det gick mycket bra för alla!
Vi fortsätter samma tid kl 7.45 månd-fredag alla veckor.

MA boken
Jag vet att en del barn inte gjort till sida 81 som skulle vara klar till vecka 40. Vi har idag gjort ett test över hela kapitel 2, som de kommer få rättat till måndag. Då vet jag vad barnen behöver träna vidare  på.
Vi startar kapitel 3, sidan 82 nästa  vecka 42.

NO- vi fortsätter vårt TEMA Jord och kommer att jämföra olika jordarter och plantera i de olika jordarterna. 

SV- vi fortsätter berätta/skriva sagor i par och enskilt. Vi kommer arbeta vidare med konsonanter/vokaler och adjektiv nästa vecka.

Trevlig helg,
Mia
2018-10-10
Hej alla,
Lite ändringar!
Vi har i samråd med simskolan beslutat att behålla samma tid för simskola/klass i tre veckor. Detta är för barnens bästa och trygghet, då de då kan behålla samma simlärare alla tre veckor.
FÖRTYDLIGANDE!
Barnen börjar skolan må- fredag kl 7.45 i alla tre veckorna 41, 42 och 43.
Tänkt på!
Frukt och gärna en vattenflaska i väskan, då de blir både hungriga och trötta efter simningen.

En del barn har inte arbetat till sidan 81 i matteboken(vecka 40 mål) och behöver arbeta hemma. Ingenting är nytt, mycket repetition/öva uppgifter. Kontakta mig om ni undar över något!

Vi har en lärarstuden veckorna 41,42 och 43 som heter Hellvi i klassen. Hon kommer att hålla i en del lektioner under dessa veckor.

Mvh
Mia


2018-10-08

Hej alla,
Idag var vi igång med simningen. Barnen var jätteduktiga både på simskolan, dusch, bussturen - allting flöt på jättefint.
Dock var det många barn som aknades  kl 7.45 p morgonen.
Vi samlas fr o m imorgon tisdag vid Kastanjen kl 7.45 , färdiga och med badkläderna.

Simlärarna är proffsiga och kommer under veckorna att flytta barn mellan grupper beroende på hur de lär sig.  Så ingenting är statiskt i någon simgrupp, prata gärna med barnen hemma om det ni också!

MA-boken är mycket viktigt att den är med i skolväskan om barnen tar med sig den hem. Denna vecka kommer vi att arbeta med kapitel 3 och sidorna 81---91. Har barnen inte gjort klart sidorna innan bör barnen arbeta hemma med dessa.

MVh
Mia


2018-10-04

SIMNING PÅMINNELSE!
Hej,
Nu på måndag den 8/10 startar simningen
Hela vecka 41,måndag--fredag ska barnen vara på skolan  kl 7.45. 
OBS! måndag de 8/10 startar barnen skola kl 7.45!
Ta med badkläder, handduk och gärna en extra frukt! Vill man så får barnen gärna ha badskor. Schampoo behövs ej, då tid för hårtvätt inte finns utrymme för.

Det är mycket viktigt att barnen är på skolan i tid, annars får de vara kvar på skolan i annan klass tills klass 2c kommer åter vid lunchtid. 
De övriga veckorna startar barnen skolan vanlig tid.


FOTOGRAFERING i skolan fredag den 5 oktober!

2018-10-02
Hej alla,
Vi har fått plats på en teater i sista sekund nu på fredag den 5 oktober, Moomsteatern. Föreställningen heter Tårtan. Då teatern ligger nära kommer vi att gå fram och tillbaka! Lunchen blir lite senare den dagen.


2018-09-28
Hej,
Nu börjar det dra ihop sig till simning vecka 41, med start måndag den 8 oktober. 
Hela vecka 41,måndag--fredag ska barnen vara på skolan  kl 7.45. 
OBS! måndag de 8/10 startar barnen skola kl 7.45!
Ta med badkläder och handduk och gärna en extra frukt!

Det är mycket viktigt att barnen är på skolan i tid, annars får de vara kvar på skolan i annan klass tills klass 2c kommer åter vid lunchtid. 
De övriga veckorna startar barnen skolan vanlig tid.

LÖSS
Fortfarande är det många barn på skolan och i vår klass som har löss! Var snälla och kamma igenom era barns hår med riktig luskam, annars blir vi inte av med lössen, alla måste hjälpas åt! 
Barn som har långa hår är att rekommendera att de sätter upp sina hår så minskar risk för löss.

Idag fredag kommer vi att avsluta med en utflykt till FolketsPark som vi skjutit upp till nu. Ska bli härligt i höstsolen!

Trevlig helg,
Mia

2018-09-21
Hej alla,

NTA låda Tema Jord
Idag har alla barn arbetat med att göra en egen kompost med kompostmaskar som de fått några stycken vardera i sin egen kompostpåse. Det ska bli mycket spännande att följa komposten och maskarnas arbete de närmsta veckorna framöver.
Barnen har med inlevelse även ofta döpt sina egna kompostmaskar vid namn!

På Bild imorse så gick vi till StKnuts torg och samlade vackra höstlöv som sedan användes till att skapa vackra höstlöv med vaxkritor av. Lite svår kritteknik men de flesta lyckades till slut skapa ett fint konstverk av sina blad.

Läsläxan gick fint idag, de flesta barn gör sina läxor vilket jag märker mycket väl vid genomgången. En liten påminnelse till några som dock missat idag! Jag har pratat med berörda barn som vet. Jag anser det viktigt att förstå varför vi har läxor och att de ska göras på fritiden. Till fredag den 28/9 har barnen kapitel 5 i läxa.

MA- nästan alla hade gjort ma-stencilläxan till idag. Det var repetition på åk1 matematik en hel del, och bra för mig att veta att en hel del hade glömt bort hur 100-rutan är uppbyggd. Bra om de som kände osäkerhet tittar lite vidare och repeterar den hemma.

Läxor som jag skickar hem är alltid saker som vi gått igenom och arbetat med i skolan, och som barnen ska kunna göra hemma själva som läxa. Ni får däremot gärna fråga om läxor och stötta dem men jag vill gärna att de själva först försöker. Om de stöter på problem så pratar vi om det i skolan tillsammans efteråt.
Svensk läsläxa Diamantjakten- vill jag att ni lyssnar till minst 3 ggr/vecka när barnen läser högt, resten av läsning hemma kan barnen sköta helt själva nu i åk2.

Viktiga datum!
Friluftsdag på tisdag den 25/9, då vi har schemabrytande aktiviteter hela dagen. 

Studiedag onsdag den 26/9!

Trevlig helg,
Mia

2018-09-18
Hej alla,
Nu har jag snart träffat alla för utvecklingssamtal, ett par stycken kvar endast. Roligt att se er alla!

LÖSS
Det går löss i skolan så var snälla och kolla era barns hår, använd luskam( finns på apotek).

MA
Jag gav barnen en liten ma-läxa på papper till fredag den 21/9, kolla gärna i barnens väska. Denna vecka 38 har vi arbetat klart fram till sidan 43. Nästa vecka 39 börjar vi kapitel 2.

Friluftsdag tisdag den 25/9
Vi kommer på f.m. att ha hjärt- & lugnräddning, och arbeta med empati som tema. På em går vi till Folketspark och har aktiviteter.

Studiedag den 26/9 - fritids öppet som vanligt.

Vänligen
Mia

2018-09-16
LÄXA
Var snälla och låt era barn ta med växtmaterial såsom gräsklipp, salladsblad, löv (lönn, björk, lind) ej Ek/bok denna vecka 38 till skolan. Eleverna ska nu i veckan 38 göra en egen kompost med kompostmask varför vi behöver växtmaterial. Det går fint att samla i en liten plastpåse och ta med till skolan.

Tackar för hjälpen!
Vänligen
Mia

Protokoll från Föräldramöte ÅK2 2018-09-12 skrivet av Emilies mamma

1.       Matematik: Vi använder samma bok som i ettan, Favoritmatematikboken. Vi gör också mycket praktiska övningar.

2.       SO/NO: Vi jobbar med olika teman, som t.ex. jord, förändringar, ”fast eller flytande”. Många språkutvecklande aktiviteter och hands-on-övningar, experiment osv. I SO har vi jobbat med valet, barnen hade stora kunskaper om de olika partierna. Barnen fick själva bilda egna partier, skriva partiprogram och rösta. Partiplakaten sitter/kommer att sättas upp utanför klassrummen. Klasserna har också jobbat med kropp och hälsa. I höst kommer vi att lära oss om hemortens historia, området Sorgenfri, kulturhusen osv.

3.       Engelska: Fortfarande ett litet ämne, 1 gång i veckan. Fokus på att prata, inte skriva. Vi tittar på film – Kids English Zone. Lyssnar på musik och lär oss kroppsdelar på engelska.

4.       Svenska: Vi jobbar mycket med läsförståelse, att återberätta texter och filmer. Läseboken Diamantjakten är en läsläxa, och en fortsättning på förra årets läsebok. Det är viktigt att läsa läsläxan varje dag, gärna högt för föräldrarna. Vi jobbar i läsgrupper på lektionerna. När vi jobbar med ASL (Att skriva till sig läsning) så jobbar vi i lärpar. Den ena säger, den andra skriver. Det uppstår då ofta diskussioner kring stavning och är en språkutvecklande metod. Barnen får också öva sig på att skriva med penna. Vi tränar också språkregler, samt skrivregler som stor bokstav, mellanrum och punkt. Jobbar integrerat, kopplar t.ex. ihop ämnet med SO (som när barnen fick skriva om valet.)1.       Ämnet ”Livsviktigt”: Fokus på samarbete, hur vi ska vara mot varandra, att kunna prata om känslor. Värdearbetet genomsyrar egentligen alla ämnen, men skolan har det även som ett enskilt ämne. Temat denna månad är empati.

2.       Bild: Målet är att få eleverna att utveckla sin kreativitet. Skolan jobbar ämnesintegrerat och ämnet kopplas gärna till andra skolämnen.

3.       Idrott: Läraren är fortfarande Freddy och undervisningen sker i blandade klasser. Barnen måste duscha efter lektionen.

4.       Skola 24 https://orust.skola24.se/ Här kan man anmäla sjukfrånvaro. Annars kan detta göras på tel. 015-77 70 00, och varje sjukdag måste registreras.

Ledighetsansökan finns på skolans hemsida men avslås alltid om inte väldigt synnerliga skäl anges.

Klassidan finns på http://sorgenfri.skola.malmo.se och här informeras det om allt som rör aktiviteter, ledigheter osv. Höstterminens studiedagar är 26/9, 18/10, 27/11. Fritids är då öppet som vanligt.

Utvecklingssamtal sker på dagtid fr.o.m. v. 38. Man sätter upp en tid på listan utanför klassrumsdörren. 
2018-09-13
Hej alla,
Kul att se en del av på föräldramötet igårkväll!
Vi informerade lite om vårt arbetssätt och fick en del frågor. Det kommer anteckningar senare från protokollförare.
En viktig del för 2c var att Ida Potage är klassförälder detta läsår. Så det är henne ni kontaktar om ni vill föra vidare info ang skolan.

PÅMINNELSE UTVECKLINGSSAMTAL
Jag vill påminna om att senast imorgon fredag den 14/9 sätta upp tid för utvecklingssamtal. Lista på dörren. Jag har idag mailat er som saknas på listan!

Anmälan om särskild kost
Denna lapp ska inte skolan ha utan ni ska själva lämna den till Skolrestauranger. Ni som lämnat den till mig har jag gett tillbaka till era barn idag. Tips! Ni kan gå in på hemsidan direkt och anmäla digitalt om ni tycker det är enklare, se blankett.

Vänligen
Mia


2018-09-07
Idag hade vi val som på riktigt. Barnens egna partier som de röstade på !

SO har vi avslutat några veckors arbtete med demokrati, diktatur, politiska partier. Barnen har varit fantastiskt duktiga och kreaktiva. Dagen idag avslutades med att de fick välja vilket parti och rösta på lappar. Barnen arbetade så engagerat när de målade och arbetade i grupper fram sina egna förslag på partier och deras budskap. Det kom fram många viktiga tankar från barnen!

NO- vi kommer att arbeta med NTA tema JORD framöver från nästa vecka. Temat kommer att hålla på i flera veckor. Eleverna undersöker vad de kan hitta i jord. Vad finns i jord? Kompost? Barnen kommer diskutera vad som händer med olika material när de läggs i påsar med jord och maskar, och försöker finna sätt att ta reda på det med systematiska undersökningar. De kommer särskilja och identifiera olika beståndsdelar i jord.

MA- Vi avslutar kapitel 1 som varit repetition med ett test. Vi startar under veckan upp att arbeta med Problemlösning sidan 39.

SV- har barnen senaste tiden fokuserat på att arbeta med faktatexter om de politiska partierna framförallt.  Varje morgon inleder vi med tyst läsning ca 10 minuter, vilket fungerar bra. Barnen tycker mycket om ABCboken Diamantjakten som vi arbetar med och har som läxa. Nästan alla barn gör läxan och tränar fint hemma på läsningen, de som inte gör det, kontaktar jag per mail.

Glöm inte föräldrarmötet nu på onsdag 12/9!!
Trevlig helg,
Maria


2018-09-05
Hej alla,

UTVECKLINGSSAMTAL 
Jag sätter igång med i vecka 38, lapp för tider sitter på klassrumsdörren som vanligt. Först till kvarn som gäller!
Jag har dock redan haft några samtal så ni behöver inte sätta upp er igen.

Barnen har börjat läsa i ABC-böckerna Diamantjakten, vilket de tycker är roligt. De flesta gör läxorna och tränar fint hemma, dock inte alla. Skoltiden räcker inte till för att befästa nödvändiga läsfärdigheter i åk2 utan eleverna behöver få extra lässtöd av hemmet. Detta för att träna på mer flyt i läsningen och utmana barnen i sitt tänkande.
Så snälla hjälp era barn med läsningen, både högt /tyst och framförallt prata om innehållet för att träna läsförståelsen, som är ett av åk2 mål i svenska. 

I matematik har vi denna veckan arbetat med kapitel 1 sidan 35. En del barn behöver stöttning från hemmet även här, då de inte alltid arbetar under lektioner eller varit frånvarande av olika skäl. Hela kapitel 1 är repetition och väl kända moment för alla barn. Många hade svårigheter med ental/tiotal både i addition och subtraktion, så öva gärna lite extra hemma där.

Inom SO arbetar vi med VALET nu. Barnen läser och pratar om de olika partierna på olika sätt och kommer som avslutning att själva få hitta på ett parti och vad det står för. Skapa en logga och en Valaffisch, och sedan rösta som "på riktigt"!

Fredagsmyset finns inte längre utrymme för då schemat redan för höstterminen är tajt mycket pga att eleverna simmar 3 veckor heltid som försvinner från lektioner. Jag tänker dock låta barnen hålla i en valfri rastaktivitet 1 gång/vecka - vilket var mycket uppskattat förra läsåret.

Glöm inte föräldrarmötet onsdag den 12/9 kl 17.30-18.30.
Sätt upp ert barn för utvecklingssamtal på klassrumsdörren!

Hoppas vi ses på onsdagens möte!
Vänligen
Maria


2018-08-28
Hej alla,
Nu är skolan i full gång.
Barnen har fått utdelat sina läseböcker i svenska som de kommer att ha läxa i på fredagar. Precis som förra terminen har de en läsebok och ett läxhäfte som de skriver i. Prata gärna med barnen om att vara rädda om böckerna då läseboken är en "lånebok" och ska användas av många barn på skolan framöver. 

Vi fortsätter arbeta med reglerna stor bokstav, punkt och mellanrum. Nu kommer vi även att öva på att skriva med pennan, forma bokstäver och siffror korrekt ett tag framöver. I åk fokuserade vi mycket på att eleverna skrev på datorer, men nu även med pennan i åk2.

Vi simmar med åk2 klasserna under veckorna 41,42 och 42. Det kommer att simmas varje dag måndag-fredag. Dessa veckor är det bra om barnen har med sig extra frukt, då de blir hungriga av simningen.

Vi är under hösten att vara med i projektet, Tvåornas Kör. Pedagoger kommer ut till skolan och övar sång med barnen och sen har de en avslutningskoncert för föräldrar.

Vi arbetar i So nu med demokrati och valet ett par veckor framöver. NO experiment kommer igång lite senare i höst med Jord och Förändringar.
I engelska kommer vi att se på film, sjunga sånger , prata och leka framförallt.

Schemat är fortfarande inte helt spikat men ett preliminärt arbetsschema sitter utanför klassdörren på en anslagstavla.

Onsdag den 29 augusti är de Sorgenfrimästerskap, vilket innebär att barnen idrottar på stationer hela förmiddagen fram till lunch. Barnen ska ej duscha, så de behöver inte vara ombytta.

Hoppas jag ser er på vårt gemensamma föräldrarmötet som är den 12 september.
Vänligen
Maria

2018-08-21
Info från skolsköterskan

Till vårdnadshavare för elever i åk 2

Hej!

Jag planerar att under augusti träffa elever i k 2 för hälso-kontroll. Längd och vikt och syntest ingår.

Jag frågar även barnet hur det trivs i skolan. Ett litet hälsosamtal.

Ni vårdnadshavare får gärna vara med, men måste då aktivt kontakta mig, då denna hälsokontroll sker under ca 3–4 dagar.

Jag är flexibel, så vi hittar säkert tider som passar.

Det är min erfarenhet viktigt att kontrollen görs snart efter sommarledigheten.

Vid frågor samt om ni önskar vara med, kontakta mig via mail,

karin.waldenstrom@malmo.se

alternativt telefon: 070675448

Hälsningar

Karin Waldenström

Skolsköterska Sorgenfriskolan

2018-08-16
Hej alla!
Välkomna tillbaka, så kul att få träffa alla barn igen! Hoppas de är utvilade och nöjda efter en hel lång sommar med strålande väder. 

Vi kör igång med schema som vanligt på måndag den 20 augusti. Barnen kommer att gå som vanligt tisd-fred 8.15--13.30 och måndagar 9.20--13.30.
Barnen kommer att ha idrott röd grupp på tisdag och torsdag. Blå grupp har idrott onsdag och torsdag. Barnen blandas med åk2 en gång i veckan och har en idrottslektion gemensamt på torsdagar.

RÖD GRUPP

 1. Agne

 2. Jony

 3. Albert

 4. Morris

 5. Kacper

 6. Ove

 7. Sassa

 8. Kalle

 9. Lia

 10. Maja

 11. Ela

 12. Fatima


BLÅ GRUPP

 1. Panayotis

 2. Edith-Nne

 3. Izzy

 4. Esther

 5. Aris

 6. Keega

 7. Emil

 8. Lilly

 9. Oliwer

 10. Nebaa

 11. Emma

 12. Edith P


Vi välkomnar två nya elever till klassen, Jony och Edith. Vi är nu 24 elever i klassen, vilket är max för vår storlek av klassrum.

Ser fram emot en ny härlig hösttermin med era barn, och ett gott samarbete med er!

Trevlig helg,
Maria 

Frånvaro ska anmälas varje dag till Skola24. 
Antingen ringer ni  0515-777 000 eller knappar in med er kod. OBS! Inget annat alternativ! Nyhet! ni kan anmäla frånvaro del av dag vid t.e.x. läkarbesök, tandläkarbesök o.s.v.
Vi har problem i klassen med att många barn inte anmäls som frånvarande på Skola24. Det tar mycket tid från barnens lektioner att vi ska ringa upp och kontrollera med er föräldrar under lektionstid. Så var snälla och sköt ert barns frånvaro som den ska!

2018-06-15
SOMMARLOV!!!!!

Äntligen sommar och ledighet, det är era fantastiska barn värda!
Så roligt att se så många föräldrar och mor-farföräldrar idag på skolavslutningen. Helt underbart jobb att vara lärare en dag som idag- om än jag alltid missar mina egna barns avslutningar, men så är det för många av oss:).

Klassen har varit underbar på många sätt och klarat detta läsår galant. De flesta barn läser nu mer eller mindre obehindrat- vilket är en härlig resa att som pedagog få vara med och följa. Lika magiskt varje gång ett barn "knäcker" läskoden!

En liten sommarläxa:
"Berätta om något tillfälle din magiska kula har hjälpt dig!"

Tusen tack för de superfina presenterna, det värmer i hjärtat, och alla sakerna pryder nu sin plats hemma. Jag kommer att sakna era underbara barn och kan då njuta av växterna och presenterna i sommar!

Jag vill passa på att tacka för ett gott samarbete med er föräldrar och ser med glädje fram emot ett nytt läsår mer era barn. Ska bli spännande & utmanande att följa barnen!

Skolan startar igen den 16 augusti, mer info lägger ledningen upp på skolans hemsida !

Önskar er alla en superskön sommar, kasta kläderna och hoppa i mysbyxorna, ta en god bok och njut av sommar och ledighet, så ses vi igen till hösten!

Vänligen
Mia Tusen tack för de underbara blommorna och presenterna 
2018-06-12
Hej
Nu närmar sig sommarlovet med stora steg!
Tänk på! 
Ta hem alla saker som barnen har på hyllorna nu. Ska de vara på fritids något i sommar får ni ta med sakerna hit igen då. 
Kvarglömda kläder - detta är sista veckan som ni på vån 1 kan kolla i grupprummet om ni saknar något, sen skänkes samtliga kläder som ej är märkta till välgörande ändamål.

Biblioteksböcker- om ni har några hemma så var snälla och omgående skicka med era barn dessa till skolan för återlämning!


2018-06-07
Nu börjar det dra ihop sig till sommarlov 
Vi jobbar klart med matematikboken- och många är redan klara. Vi fördjupar oss och repeterar lite olika områden. Arbetar mycket praktiskt och i grupper, vid vissa tillfällen även utomhus.

I svenska har vi nu nästan läst ut Läsläxan. OBS! sista läxan är både kapitel 24 & 25 till nästa vecka! 

I No så växer våra Tagetes blommor på som vi följer från frö till planta. Vi arbetar även med Kroppen som tema. Vi pratar om kroppens olika delar.
Jag önskar att ni tar hem era barns extra kläder och skolmaterial som finns i kapprummet. Hyllorna i kapprummet ska vara tömda när skolan slutar! 
Ska barnen vara på fritids i sommar så får de ta med sig en ny påse med aktuella kläder för sommaren.

Klassens Dag den 14 juni- barnen får ta med sig egen fika den dagen, som ni avgör vad. Vi äter lunch som vanligt på skolan.

Avslutningsdagen den 15 juni så samlas vi som vanligt i klassrummet kl 8.15. Vi går klassvis till Mariakyrkan, där ni föräldrar kan möta upp. Det är  kl 9.00 som F-åk2  sjunger i kyrkan! Sen går vi gemensamt tillbaka till klassrummet för en liten stund tillsammans och avslutning av året! Skoldagen slutar kl 10.45 den dagen! De barn som sanmält att de ska vara kvar på fritids serveras en lättare lunch.


Trevlig helg,
Mia2018-05-30
Äntligen så verkar det som sommaren har kommit!
Vi kommer att få en ny flicka till klassen som heter Lisa till hösten. Hon har varit på besök ett par gånger i klassen och barnen har varit jättefina och duktiga i att introducera henne i gemenskapen!

Vi har nu haft en hel del utelektioner och passat på att använda den vackra miljön i form av park och kyrkogård som ligger runt om knuten för oss.
Vi har arbetat klart i Matematik och håller på med Kapital 5 som är ett repetitionskapitel i boken. Vi arbetar mycket praktiskt både ute och inne oxå. 
I NO så arbetar vi med att plantera "frö" Tagetes, och följa växten. Alla barn har själva planterat en egen kruka med lite tagetes, som jag hoppas ska växt sig stora och fina till skolavslutningen!
Vi pratar även om djur och deras livscykel. Vi har koncentrerat oss på bi och även skrivit faktatexter om bi.

Då Amina mentor i 1a är borta och fritidspersonal Linda och Robert går in och tar över klassen har vi fått Selma resten av terminen som fritidspersonal i klassen.
I svenska skriver vi berättelser och faktatexter av olika slag, samt fokuserar mycket på läsning, tyst, högt och gemensamt i grupp och enskilt.
Fredagsmyset har vi sista veckorna varit utomhus och lekt vilket varit mycket uppskattat.

Klassens Dag 14 juni
Vi kommer att göra något kul tillsammans klassen den dagen. Samarbetsövningar och roligheter och vi kommer att vara ute om vädret tillåter. Jag tänker  att barnen ska få ha med sig egen fika den dagen!

Avslutningsdagen den 15 juni så samlas vi som vanligt i klassrummet kl 8.15. Vi går klassvis till Mariakyrkan, där ni föräldrar kan möta upp. Det är  kl 9.00 som F-åk2  sjunger i kyrkan! Sen går vi gemensamt tillbaka till klassrummet för en liten stund tillsammans och avslutning av året! Skoldagen slutar kl 10.45 den dagen! De barn som sanmält att de ska vara kvar på fritids serveras en lättare lunch.


Njut av sommarvärmen,
Mia


2018-05-14
Vi kommer imorgon tisdag att gå ut på en tur på f.m. Tänk på att ta med vattenflaska och extra frukt till skolan nu när det är så varmt för barnen. Vi kommer tillbaka och äter lunch i vanlig ordning på skolan.

2018-05-09
Idag har dagen handlat mycket om fjärilar som vi på fm släppte ut i det fria tillsammans alla åk 1:or! Fantastiskt härligt i sommarvädret. Barnen sjöng ovh vi räknade ner och lyfte på locket. Tyvärr har inte alla blivit fjärilar ännu i klass 1c då vi haft lite svalare/mörkare i vårt klassrum än övriga åk1:or. Jag har tagit hem fjärilshuset och kommer filma när pupporna kläcks till fjärilar om det sker i helgen nu!
Ni kan gå in på Google classroom och titta på en film från dagens fjärilssläpp, barnen loggar in som vanligt.

I skolan kommer vi inom svenska att fortsätta arbeta medfaktatexter och berättande texter på olika vis. Vi komer att arbeta med barnlitteratur om liv förr och nu fram till sommaren. Inom NO så kommer vi att arbeta vidare med våren och sommaren som tema och djurs olika livscykler. Vi kommer arbeta en hel del utomhus och använda vår härliga omgivning med närhet till grönområden.  Inom matematik fortsätter vi med att mäta mycket praktiskt och i grupper både inne och utomhus. 

Nu går det fort fram till sommaren men det känns som vi har hunnit med allt vi planerat och lite till!

Vi kommer att ha Elevensval den 21 maj och friluftsdag den 23 maj. Jag återkommer med mer info angående dagarna längre fram!
OBS!
Tänk på att både skola och fritidshem är helt stängt den 24 maj!!

Vill passa på och önska er en riktigt skön Kristi himmelsfärdshelg  och njut av det strålande sommarvädret!

Maria 
KASTANJEFEST 9 MAJ 
Alla föräldrar är varmt välkomna till Sorgenfriskolans årliga Kastanjefest!
Kl 1400-1600
Barnen i åk1 kommer att sjunga ca kl 15.00 på skolgården och ha lite övriga aktiviteter för att fira in våren tillsammans. !

Fjärilsutsläpp
Vi kommer under skoldagen på onsdagen den 9 maj även att ha ett gemensamt "Fjärilsutsläpp" med vår egna fjärilar alla årskus 1:or. Vi kommer att göra det till en liten sermoni. Vår förhoppning är att barnens egna små fjärilar har växt till sig i vårt Fjärilshus och kan pröva sina egna vingar den dagen! 

2018-04-25
Vi hade en underbar fredag i strålande solväder, och barnen läste, lekte och åt kanelbullar ! 
BARNBILDER
Jag har lagt ut bilder på barnen på Google Classroom.se som barnen själva loggar in på från vilken dator/mobil som helst. Användarnamn är : utbxxxxx@skola.malmo.se, och deras Lösenord; ABCabc123

Jag vill ej i fortsättnige lägga ut bilder obegränsat utan vill vara lite sparsam på klasssidan då den är offentlig och vem som helst kan komma åt den. Dock finns ingen i klassen som icke godkänt att få sina barn publicerade. Jag vill bara att ni själva avgör vad som ska visas offentligt ändå!

Vi har nu fått våra fjärilslarver som barnen fått ge mat i små burkar och har på sina bänkar. Alla har fått en egen larv som om ca 6 veckor kommer att bli en Tistelfjäril och vi kommer att släppa ut gemensamt. Temat Fjärilars Liv arbetar vi med fram till sommaren inom NO framförallt men integrerar i stort alla skolämnen i temat. 
I svenska skriver vi berättelser, faktatexter och läser om fjärilar framförallt just nu. Barnen arbetar även på inom ASL i sina skrivpar, med olika texter.

I matematik fortsätter vi med addition/subtraktion talen 0-20 och denna vecka även "Mätning". Vi pratar centimeter, decimeter och meter. Vissa barn behöver arbeta i sin skolbok hemma då de inte får så mycket gjort under lektioner, och de föräldrar som berörs har jag kontakt med.
Vi kommer i vår att arbeta en hel del praktiskt utomhus med matematik, teknik och NO.

Vi har haft en forskare på beök i klassen två tillfällen som forskar i språkutveckling. Hon har varit mycket positiv till vårt arbetssätt när det gäller språkutveckling och hur vi i klassen arbetar med tekniska redskap i undervisningen.

Den 15 maj kommer vi att åka till slottsparken och ha utflykt. Mer info kommer senare!

/Vänligen
Maria

LÖSS på våning 1 i skolan
Det går löss i klasserna på våning 1 nu igen!
 OBS! Barnen får INTE vara i skolan om de inte har behandlats för löss!

STJÄRNDAG med mys fredag den 20 april
Nu på fredag den 20 april kommer barnen att ha en stjärndag. Barnen har samlat in 30 stycken stjärnor då de skött sig exemplariskt på alla sätt och vis! Nu ska de ha sin framröstade mysiga eftermiddag.
Barnen har önskat själva och får ta med sig om de vill:
- Favorutbok
- en liten filt
- ett litet gosedjur
- en liten kudde

Vi ser fram emot en riktigt härligt/mysig eftermiddag, den kanske till och med kan vara utomhus om vädret tillåter!

2018-04-13
Pengar i skolan
Idag var det flera barn som hade pengar med sig i skolan, och någon hade ganska mycket pengar. Vi på skolan ser gärna att ni inte skickar med barnen pengar till skolan, då vi inte ansvara för dessa och barnen är små. Idag hade barnen handlat "stenar" av varandra för massa riktiga pengar!!

Utflykten förra veckan till skogen i Torup ligger nu på Classroom.se och kolla på en liten film från dagen!
Barnen loggar in med sitt utbxxxx@skola.malmo.se och sitt vanliga lösen, så kan ni kolla tillsammans hemma.


2018-04-10

Hej alla,
Vi har kört igång igen efter påsklovet som vanligt. Inom NO så frotsätter vi några veckor med Fast och Flytande form avseende experiment.

Matematiken fortsätter med att vi räknar vidare med subtraktion/additon och dess samband med tal 0-21. Barnen tränar mycket praktiskt i smågrupper på olika sätt samt räknar i boken.

Svenska vi fortsätter läsa mycket, högläsning, tyst läsning i par i grupp och enskilt! Barnen skriver ASL i sina "arbetspar" och vi har bland annat skrivit berättande texter av olika slag.

Nu på torsdag 12 april är det utflykt till Torup en heldag alla ÅK1:or - se info nedan. Vi har inte gått ut med info tidigare då vi fått buss bekräftad precis nyligen. Ska bli spännande!

Jag har av familjeskäl varit ledig några dagar men kommer tillbaka i tjänst onsdag den 11/4!

/Vänligen
Maria

Viktiga datum framöver:
 • Torsdagen den 12 april åker vi på utflykt till Torup. Det blir en heldagsutflykt. Extra viktigt att alla har kommit till 08.15, bussen går 8.30. Hemfärd 12.30. Vi tar med oss lunch från skolan. Bra om de har med sig frukt och om de vill någon macka el. dylikt. Kläder efter väder.
 • Tänk på att uppdatera barnens ytterkläder efter lite varmare temperaturer. De blir väldigt varma och svettiga i vinterjackor och overaller. Ta gärna flera lager istället så att de kan ta av ett lager. Glöm inte att skriva namn i alla barnens kläder som de har i skolan. 

 INFO 2018-03-21

Hej alla,

Så trevligt att träffa er föräldrar på utvecklingssamtalen som jag satt igång nu. 

LÄSTRÄNING & LÄXA

Jag har fått indikationer om att några av Er föräldrar är av åsikten att barnens läsning på 15 min/dag utöver läsläxa är för mycket.

Det finns naturligtvis forskning som stödjer läxor likaväl motsatsen.

Jag personligen som lärare men även förälder, är av den erfarenheten att alla barn gynnas av regelbunden läsning, i hemmet gärna med stöttning av förälder eller annan vuxen.

Det kan ibland ta tid att läsa högt, men det är väl investerad tid som hjälper till att bygga broar mellan bokspråk, skolspråk och vardagsspråk. 

15 min på en dag kan med fördel delas upp i två eller tre gånger på en dag – varför inte göra det till en god vana eller ”ritual” vid läggdags eller kanske en stund på  morgonen?  Beroende på var ert barn befinner sig i sin läsning så kan de ibland läsa tyst och ibland högt. Ibland kan de träna på att återberätta texten, detta är minst lika viktigt som den ”mekaniska” läsningen.

Så det är önskvärt att barnen läser vad de vill 15 min per dag.

Vid frånvaro från skolan

Jag har tidigare informerat er föräldrar om att det är viktigt att ni kommer och hämtar skolböcker och hör vad vi har gjort i skolan om ert barn är frånvarande en längre tid. Detta hemarbete är dock inte någon läxa utan ett sätt att ta igen lite av den tid och undervisning som barnen missat när de varit frånvarande från skolan.

Skolan har en policy att kontakta er när frånvaron överstigande 10%. Skolan kallar då till möte eller så kontaktar skolsyster er föräldrar. Jag ser att jag pratar med er under utvecklingssamtalet i första hand nu. Det är en del barn i klassen som detta är aktuellt för.

Vänligen

Mia

 

Info 2018-03-13
Fredagsmys den 16/3. 
Nu på fredag har klassen bestämt att de ska ta med sig en liten leksak till skolan som de ska leka med. OBS! Leksaken ansvarar varje barn för själv, inget som skolan gör.

Vem är Ellen?
Vem har satt upp namnet ELLEN på listan för utvecklingssamtal utanför alla tider? Finns ingen förälder som heter det namnet enl mina papper.
Snälla hör av om ni vet!

Info 2018-03-09
Vi har haft det bra i klassen efter sportlovet men jag tycker att "pratnivån" har ökat markant på många elever efter lovet. Vi pratar ofta och mycket om det. Vi har flyttat runt både stolar/bänkar och barn ett flertal gånger för att öka arbetsron i klassen.
Det känns som att det spritter i både benen och munnarna på många barn just nu. Det är kanske vårkänslor?!

Nu har klassen avslutat temat Grekisk Mytologi och vi har gjort en video där barnen muntligt redovisar sina grekiska gudar som de har gjort som dockteater dockor. Barnen var jätteduktiga, och ni kan tillsammans titta på videon som ligger på classroom.se.
Barnen använder sina egna inloggningsuppgifter (utb......@skola.malmo.se)och användaruppgifter(ABCabc123).

Vi har satt igång NO-temat Flytande och Fast enligt organisationen NTA. Barnen lär sig om fasta ämnens och vätskors egenskaper. Tygndpunkten i temat ligger helt naturligt på arbetssätt, som barnen utvecklar steg för steg.  Temat innehåller 15 uppdrag. De gör en förutsägelse, sen genomför de sitt försök och prövar sin förutsägelse. De resonerar med varandra om iakttagleser och slutsatser. Sen avslutar vi med gemensat samtal i klassen. Jag tänker dokumentera temat genom att videofilma alla uppdrag.
Denna vecka har vi startat upp och genomfört de två första uppdragen. Barnen var spända och klarade uppdragen med mycket givande diskussioner. 

Påminnelse!
Glöm inte att fritids är helt stängt torsdagen den 15/3, d.v.s. ni kan inte lämna barn före eller efter skoltid.

Var snälla och titta att ni tar rätt barnkläder hem, för det är många barn som saknar kläder av olika slag! I klassen är det även många barn som slänger runt med både sina egna och andras kläder, upp på torksåp och dylikt. Vi har pratat mycket om det i klassen- snälla ta upp det hemma med era barn.
 
Påminnelse!
Glöm inte sätta upp er för utvecklingssamtal som sker under vecka 12. Lapp sitter utanför klassrummet! Saknar några föräldrar.

Jag genomför lite småtester nu i klassen från Skolverket, vilket alla elever i hela Sverige gör under våren. Testerna sker i svenska och matematik, och resultaten av dem kommer vi att prata om på utvecklingssamtalen.

Ha en riktigt skön helg,
Mia


 
Info 2018-03-06
Hej,
Jag vill påminna er föräldrar om att den nya läsloggen ska lämnas varje måndag, där barnen läst varje dag minst 15 min valfri bok. idag saknades nästan halva klassens läsloggspapper som jag vill ha in.

Idag hade vi leken "fruktsallad"- vi hade mycket roligt tillsammans. Ni får gärna öva hemma att prata om veckans engelska ord!
Veckans engelska ord är : banana, grape, apple, strawberry och pear.

Matematikboken
Jag ser att en del barn behöver arbeta hemma i matematikboken för att komma fram till sida 91 tills vecka 10, d.v.s. nästa vecka. Jag har satt gula post-it lappar och vill oftast att de ska endast göra BLÅ RUTOR i boken, resten kan de hoppa över om jag skrivit så. Boken är bara ett sätt att lära sig matematik på, men jag vill ändå att de blå rutorna har räknats i boken.

Utvecklingssamtal
Jag kommer att ha utvecklingssamtal vecka 12 (20/3-23/3). Tiderna sitter uppsatta på lista utanför klassrumsdörren. Var snälla skriv ert barns namn. Först till kvarn som gäller!

Snöbollar
Vill ni vara snälla och prata med era barn hemma om att de inte får kasta snöbollar på skolan. Det är härligt att barnen leker men inspirera dem istället till andra snölekar!

FULA ORD
Vi pratar konstant i skolan om att inte använda fula ord! Jag behöver er hjälp - snälla prata med era barn om att inte använda fula ord och ge dem gärna exempel på alternativa ord! Vi har nolltolerans på skolan avseende fula ord. Jag tänker att jag mailar er framöver när era barn använder fula ord. Vi måste få ett stop på detta i klassen omgående! 


Vänligen
MiaInfo 2018-02-26
Hej
Idag har vi startat upp igen efter lovet. Barnen var uppspelta och pratglada.

Intensiv lästräning från vecka 10
Alla barn har hela läsåret haft som läxa att läsa valfri bok hemma minst 15 min per dag!
Jag har nu tänkt att köra en intensivträning i läsning från och med nästa vecka 10. Ni som föräldrar kommer att få hem en "läslogg" en gång i veckan måndag-måndag som ska fyllas i av er föräldrar. 
Barnen ska läsa högt i valfri bok hemma, antingen om de lånat den från vårt bibliotek eller har den hemma själva. Ni föräldrar fyller per dag/vecka i läsloggen,vilka sidor/vilken bok. 
Så titta i väskan efter ett "läsloggspapper"som ska ligga i en plastficka!
OBS- Denna läxa är inte att blanda ihop med den ordinarie ABCbokens läsläxa onsdag-onsdag, utan detta är den extra läsningen 15 min/dag som barnen haft hela hösten och nu i vår. Skillnaden är att jag nu  vill ha läxan redovisad ifrån er per vecka i en intensiv period.

Tackar på förhand!
/Maria

Info 2018-02-14
Hej alla,
Jag önskar att barnen läser lite varje dag ändå. Läs-skrivläxa är som vanligt till onsdagen efter lovet den 28/2 och då är det kapitel 9 i ABC böckerna.

Vi kommer efter lovet att arbeta intensivt med experiment gällande Naturvetenskap/teknik och matematik inom tema "fast eller flytande". 
Jag tänker att vi kommer att ha ca 2-3 lektioner/vecka som är experiment lektioner med mycket praktiskt lärande. 
Jag har precis gått en utbildning som NTA höll i ämnet Natur/Teknik vilket var mycket inspirerande, och då barnens kunskapskrav vävs samman på ett naturligt och praktiskt sätt. Jag ser fram emot många spännande experiment lektioner.

SO- ämnet Grekisk mytologi kommer att avslutas veckan efter sportlovet med en dramatisering av några grekiska gudasagor. Barnen håller som bäst nu på med att skapa pappersdockor som de ska använda till dramat.

Matematik- vi arbetar vidare med talen 1-20 i addition och subtraktion, vilket vi tränar  mycket genom praktiska övningar och teoretiskt. Barnen spelar en hel del matematiska spel både som brädspel men även på sina datorer.

Svenska- vi fortsätter att koncentrera oss på Narritativa texter. Barnen skriver i par, enskilt och i grupp olika typer av texter i olika sammanhang. En hel del texter handlar nu om Grekiska Gudar och mytologi.

Jag önskar alla barn ett roligt sportlov, och hoppas de tar sig lite tid för mysiga lässtunder!

Tips!
Gå in på elevspel.se och Skolplus.se där barnen kan öva extra på både Svenska och Matematik. De har sina egna inloggningsuppgifter.

Trevligt lov,
Maria

Info 2018-02-12

Hej alla,

Idag har vi åter igen i klassen pratat om att det är flera barn som säger fula ord i klassen. Detta måste barnen sluta med nu! Jag har informerat barnen om att jag kommer att maila hem till er föräldrar varje gång jag får vetskap om att barnen säger fula ord. Detta måste få ett slut och jag behöver er hjälp hemifrån. Så snälla om ni får ett mail så prata med era barn hemma, och berätta vilka uttryck och ord det istället kan använda!

Tack på förhand!


Vänligen

Mia


Info 2018-02´09

Idag var vi på teater och såg Flytten. Vi pratade sen om det efteråt. Barnen var duktiga och vi hade trevligt!

Läxa till onsdagen den 14 februarie är kapitel 8 i ABC-boken, och skrivläxan till.
Engelska ord att prata om hemma:
numbers 1-20
this
that
key
sister
father
mother


Trevlig helg,
MiaInfo 2018-02-07
Vi kommer på fredag den 9 februari att gå  på teater  på Barnens Scen. Vi har fått en inbjudan precis, vilket ska bli roligt!
Föräldramötet ikväll
Kul att få se några av er ikväll på mötet!
Vi pratade lite om olika Tema för vårterminen i ämnena och dess kunskapsmål. Nyhet är att jag nästa vecka går en intensiv utbildningsdag  i Naturkunskap. Undervisningen bygger på praktiska experiment i Fast och Flytande form. Vi kommer att köra dessa Naturkunskaps experiment hela våren varje vecka . Så mycket praktiskt till våren vilket jag brinner för och övertygad om är viktigt för att kunna befästa barnens kunskap. De måste få pröva i praktiken för att riktigt förstå.
Lite om vikten av att skolböckerna ligger i skolväskan och kommer tillbaka till skolan, då vi arbetar med böckerna dagligen. Många barn glömmer både mattebok och läsläxa hemma! Hjälp era barn packa väskan.

Fredagsmys är nytt för terminen. En grupp barn ansvarar för en lektion som de själv hittar på aktivitet på. De får om de vill ta med sig något ätbart till klassen, dock nöt-sockerfritt.

Kom i tid till skolan, fortfarande en del barn som droppar in sent till och från. Var snälla och respektera skoltiderna, det stör när barnen kommer olika tider till lektion.

Kläder - kolla igenom era barns kläder så de är märkta. Skolan skänker mängder av omärkta kläder som aldrig hämtas. 
Läxa - vid frånvaro är det föräldrarnas skyldighet att komma och hämta skolböcker till sina barn. Läsläxan i svenska till onsdagar är mycket bra om de över mer än 3 ggr/v- jag ser gärna att de övar lite varje dag!

Skolmaten- om era barn har synpunkter så var snälla och maila dessa direkt till rektor Mikael. Jag förmedlar  själv även era synpunkter men det är mycket effektivare om ni som föräldrar reagerar direkt till ledningen.

Föräldrarepresentanter- det vore roligt för barnen om någon/några av er föräldrar engagerade er och ev ordnade någon våraktivitet med barnen, kanske något julpyssel eller dylikt. Jag ställer gärna upp och är med men är inte den som arrangerar aktiviteterna. Om ni vill vara i skolan så hjälper jag er gärna! Barnen brukar uppskatta detta mycket vet jag av erfarenhet. 

Avslutningsvis pratade jag om att klassen är en glad, harmonisk, pratglad och mycket charmig klass! Det är bra  arbetsro under lektioner och barnen lyssnar mycket fint både på varandra och på mig. Det är ett nöje för mig att få undervisa era barn hela dagarna! De är helt fantastiska på alla sätt och vis!
Vill ni nå mig så tveka inte att maila mig om stort som smått, så ringer jag gärna upp när jag har möjlighet om ni vill det!

Trevlig Helg
Mia
Info 2018-02-01
Hemarbete i matematikboken
Vi har haft mycket sjukdom i klassen på sistonde. Tänk på att barnen behöver arbeta ikapp hemma om de är frånvarande eller inte arbetar under lektionstid. Idag har jag skickat hem matematikböckerna till många barn. Barnen vet själva att de inte behöver räkna alla sidor 6-47. De kan hoppa över de uppgifter de känner att de redan kan.


Info 2018-01-22
Hej alla!
Riktigt härligt välkomna tillbaka och hoppas ni haft en skön ledighet.
Barnen är på topp och verkligen pigga och glada, så nu har vi kört igång terminen på allvar igen!


Vi kommer under våren nu att starta med tema Antik mytologi och då främst Grekisk Mytologi inom SO. Vi kommer att arbeta mycket med sagor från den perioden. Inom SV så koncentrerar vi oss på Narrativa texter och deras uppbyggnad. Barnen kommer att arbeta enskilt/par /grupp på olika vis och tillfällen. Vi fokuserar på kunskapsmålen att kunna stor bokstav, punkt och mellanrum i skrivande texter. 
I NO har vi pratat en hel del om vintern. Vi var förra veckan ute och letade efter vintertecken, och fotograferade något djur, växt samt vinterbarnen i klassen. Dessa skriver barnen sedan om i sin vinterbok coh klistrar in fotona.

I matematik har vi arbetat med klockan hel och halv timme - vilket är ett kunskapskrav till sommaren. Barnen har arbetat mycket praktiskt och både i ma-bok, spel och dator. Vi kommer i slutet av veckan att gå ut och bygga en egen klocka. Vi fortsätter sedan med talen upp till 20 och deras talkompisar.

FREDAGSMYS- varje vecka! Sista lektionen har vi lite fredagsmys denna termin då en grupp barn får hålla i en valfri aktivitet som planeras under veckan av dem.  Den grupp som vill bjuda på något ätbart går fint! Helt frivilligt. Tänk på att det är en nötfri & sockerfri skola!

Vi har bokat in en utflykt till Torup längre fram och hoppas att vi kommer med på lite fler arrangemang till våren om vi får platser.

Onsdagen den 7 februari. Då är det gemensamt föräldramöte för ÅK1
Klockan 17.30-18.30. 

LÖSS
Vi har löss i klassen och på skolan - så var snälla och kolla era barns hår noga. Sätt gärna upp långa hår!

Utveklingssamtalen kommer att ligga i mars vecka 12 till våren!

Ha en skön vecka
Mia
                                                              

            

DECEMBER 22/12 2017

Tack, tack,tack!
Tusen tack för den fina julblomman jag fick idag. Jag vill tacka er för ett gott samarbete och säga att det är en förmån att få arbeta med era barn hela dagarna. De är intensiva, vetgiriga, engagerade och helt underbara! Det är en fin klass med mycket bra stunder med arbetsro. Jag ser med förväntan fram emot en ny spännande vårtermin med er och framförallt era barn.

Barnen fick idag en lapp med jullovsbingo  med sig hem. Låt ert barn träna bingoläsningen ofta och mycket. Låt det bli en god och mysig stund med läsning hemma över lovet!

Skolan startar igen den 10 januari kl 8.15. Väl mött!

Vi som arbetar med era barn önskar er alla en fantastisk jul och ett gott nytt år. Vi ses 2018!

/Mia

Så roligt att se så många föräldrar kom på vårt Jul Drop -In igår kväll. Barnen var så duktiga och sjunga. Trevligt att få prata lite med er föräldrar!

Barnen byggt upp Nordiska mytologins värld - med Nordiska Gudar. Fantastiska skapelser!TIPS! TRÄNA LÄSA BOKSTAVSLJUDEN HEMMA

Barnen kan gärna träna extra för att öka förståelsen för bokstavsljud hemma. Gå in på Elevspel.se och välj programmet "Bokstavsljud", för att få igång barnens ljudstrategi. Träna gärna över julhelgerna - så att barnen som inte knäckt läskoden ännu arbetar vidare och inte glömmer!

Julavslutning är den 22 december. Vi har gemensam avslutning klasserna F-åk2 i Idrottshallen som förra året, utan föräldrar. Vi samlas sen i klassrummet och har lite julmys och avrundar terminen! Barnen slutar skolan kl 12.00.

Barnen frånvarande från skolan

Nu är det mycket barn som är sjuka. Om ert  barn är borta i flera dagar från skolan, så var god hör av er och hämta skolmaterial. Barnen missar en hel del när de är frånvarande vilket de får ta igen hemma. Så tveka inte att höra av er och hämta böcker i skolan.

Lässäxa 

Läxan är onsdag-onsdag, ett kapitel per vecka. Det är läseboken Den magiska kulan och en skrivbok som hör till. Läseboken är till låns från skolan och läxboken är personlig. Boken är i tre olika nivåer som jag har anpassat efter barnen.Jag har lagt böckerna i en plastficka för att de ska hållas så hela och rena som möjligt. Böckerna ska ligga i väskan alla dagar, då vi övar till och från på läxan under veckan!

Innan läxan skickas hem går vi igenom texten tillsammans. Nu i början kanske barnen lär sig texten utantill. Det är ändå bra att ni försöker lästräna minst tre gånger tillsammans under veckan som går. Samtala gärna om innehållet och bilderna.

Gör lässtunderna till en positiv och mysig stund tillsammans!

Försenad ankomst- Skolan startar måndag kl 9.20 och alla andra dagar kl 8.15

Tänk på att det är av stor vikt att ert barn kommer i tid till första lektionen på morgonen och får en lugn och fin start på skoldagen. Det är flera barn som ofta kommer försent .Då missar barnen dagens innehåll och struktur för veckan. Ni som föräldrar har ansvar för att ert barn kommer i tid till skolan ,så var snälla och respektera tiden!Skogräns För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär de att ni antingen tar av er skorna eller använder er av skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar för ert samarbete med detta

Jag ser att föräldrarlistan med era tfnnr och mailadresser fått "fötter". Jag ska sätta upp en ny tom som ni får fylla i till er!

Fredag 2017-11-17

Jag föredrar att ni når mig per mail men nu har jag fått en telefon till klassen som skall användas om ni vill nå mig per sms i första hand, eller akuta ärenden.  Frånvaroanmälan sker som vanligt till SKOLA24 varje dag.

Tfnnr: 0708-649305

Ledningen har gjort förändringar avseende personal på fritids och klassens mellanmål på fredagar kommer Daniel fr o m idag att ansvara för,vilket jag vet kommer bli mycket trevligt och mysigt för barnen!

Vi har löss i klassen så var snälla och kamma era barn med luskamm, finns att köpa på apoteket! Sätt gärna upp långa hår.

Ha en rigtigt härlig helg i det fina vädret!

Maria

2017-11-14

Hej alla,

Jag tänkter idag göra vissa justeringar i de blå/röda grupperna på grund av att jag förändrat skrivparen i klassen. Var god titta på de nya grupperna nedan.

Klassen är en mycket fin klass och det är ett gott arbetsklimat under skoltid. Barnen är mycket aktiva och engagerade under lektionerna vilket är härligt att se. Många intressanta diskussioner!

Idag redovisade barnen själva muntligt sagan om hur "Tor fick sin hammare". De var jätteduktiga på att redovisa och lyssna! 

Vi har startat upp att arbeta med Tema Nordisk mytologi nu som vi arbetar med fram till jul. Vi läser Asaguda sagor, skriver och pratar om på olika vis. Vi ser filmer Odens Rike om temat och vi arbetar en del med frågeprogrammet Kahoot. 

I svenska skriver vi både på datorer och papper. Vi arbetar nu bland annat med Tema Nordisk Mytoligi och faktatexter/narritativa texter på olika vis.

I matematik har vi nu arbetat fram till talet 12 denna vecka i matematikboken. Vi kommer att fokusera mycket på Problemlösningsuppgifter , dubbellt/hälften och matematiska lägesord framöver. Vi arbetara här ofta praktiskt och med datorerna i Skolplus och Elevspel.

Det har kommit reaktioner från er föräldrar på hur klassen fungerar på mellanmålet under fredagar då Kristoffer har dem. Ledningen är informerad och arbetar med en lösning på situationen. Jag återkommer så fort jag vet någonting mer i sak!

Jag har fått extrapengar till klassen där jag kommer köpa in praktiskt skolmaterial och bland annat spel, som barnen har fått önska själva! Jag ser gärna att ni även hemma pratar med barnen om vikten av att vara rädd om saker. Vi har en ständig dialog om detta i klassen då nya saker tyvärr behandlas vårdslöst ibland. Vår klädkorg gick t.e.x. sönder efter 2 veckor , då några barn använde den som leksak och tryckte in den i torkskåpet.

Vill även påminna om att det är studiedag fredag den 24 november!

Ha en trevlig vecka!

Mia

RÖD GRUPP (ID torsdagar)

Lia

Sassa

Edith

Keegan

Morris

Agne

Albert

Emma

oliwer

Emil

Panayotis

Nebaa


BLÅ GRUPP (ID fredagar)

Maja 

Ove

Fatima

Kacper

Amanda

Izzy

Lilly

Kalle

Esther

Ela

Aris

10/11 LEDNINGEN INFORMERAR 

Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan

Kvarglömda kläder
Den siste i varje månad så skänkes omärkta kläder som ligger kvar i lådor i korridorerna. Ta för vana att leta där om ni saknar något!

Utematematik i oktober där barnen  bygger mönster.


Fadderklass aktivitet- vi kommer vid två tillfällen per termin att få aktiviteter med åk 9.
Hej alla
Idag har vi varit ute och arbetat med matematik och barnen har byggt mönster, Det blev fantastiska mönstertavlor.

Märk kläder och saker- tänk på att höst och vinter innebär många kläder (regnkläder/gummistövlar) som behöver märkas. Det underlättar enormt för barnen och oss vuxna i skolan. Vi skänker säckvis med ohämtade kläder varje månad1 

 Studidagar
24 november

Kontaktlista för föräldrar
Jag har satt upp en lista vid klassrummet, där ni som vill kan skriva upp era tfn & mail för kontakt med varandra!

Policy frånvaro - från ledningen se länk nedan:


Skola24
Nu ska registrering av era konton skett, så var snälla och svara på mail som ni får för att aktivera ert konto!(kan komma i skräppost)

Viktig information om frånvaroanmälan:

Telefon24 är en automatiserad telefontjänst i Skola24 där föräldrar kan sjukanmäla sina barn till skolan. Det behövs inga användaruppgifter för att kunna använda tjänsten. Det enda som behövs är en knapptelefon och ditt barns personnummer.

Sjukfrånvaro måste anmälas innan kl 12:00 för att sjukanmälan ska gälla samma dag. Är ditt barn sjukt under en längre period måste frånvaroanmälan göras på nytt varje dag. Ha ditt barns personnummer i beredskap (10-siffror).

Telefonnummer du ska ringa när du ska sjukanmäla ditt barn:
0515-77 70 00

Frånvaroanmälan kan göras även på följande språk:
Engelska 0515-77 70 01
Arabiska 0515-77 70 02
Somaliska 0515-77 70 03
Pashto 0515-77 70 04
Albanska 0515-77 70 0