SFGR17A - 2A

Välkommen till 2A:s klassida!

Klassmentor: Kristin Åberg, kristin.persson@malmo.se
Fritidspedagog: Muamera,  muamera.smrkovic@malmo.se
Elevassistent: Fuad               fuad.mahmoud@malmo.se

2A klasstelefon: 0768-679506______________________________________________

VECKOBREV

Vecka 38


Hejsan allesammans

 

Nu är vi mitt inne i simning, det innebär att vi inte kan hålla vårt ordinarie schema. Vi får ihop ca två lektioner om dagen och denna veckan har vi haft svenska, SO och matte.

 

Läsläxa.

Läsläxan är kapitel 2 i diamantjakten. Läxan är till fredagen den 27/9 då det är studiedag den 26/9.

 

Matematikläxa.

Vi gav matteläxa till eleverna som ska vara tillbaka onsdagen 25/9. Läxan står på första sidan.

 

Information

Onsdagen 25/9 är det elevfotografering 12:30

Studiedag torsdagen den 26/9

 

Trevlig helg


______________________________

Vecka 37


Glöm inte!


V.38-40, 45minuter varje dag, på simhallsbadet. Vi blir hämtade med buss kl.9.20 och kommer tillbaka ca 11:25. Alla behöver ta med sig badkläder och handduk, man kan få ha med sig badtofflor och tvål/schampoo. Eleverna får inte simma med simglasögon.

I omklädningsrummet kommer en manlig pedagog vara med hos killarna och en kvinnlig pedagog hos tjejerna. 

Första simpasset kommer simlärarna se vart varje elev är i sin simutveckling, och sedan kommer det skapas grupper utifrån detta. All undervisning sker av simlärarna. 

Eftersom vi kommer tillbaka till skolan kl.11:25 och äta lunch då, så kommer vi äta lunch senare än vanligt. Vi rekommenderar att eleverna tar med sig extra frukt.

Läsläxa

Igår fick eleverna hem sina nya bok till läsläxa, diamantjakten. Till nästa torsdag är det kapitel 1 som ska läsas hemma med er. Ni fyller i lappen som ligger i plastfickan och samtalar kring frågan som står på den.


Studieverksamhet

Vi har startat upp med en studieverksamhet varje Onsdag 14:30-15:00. Där har eleverna möjlighet att exempel få extra hjälp med läsningen eller i matteböckerna, uppmuntra gärna era barn till att vara med.Trevlig helg

______________________________

Vecka 36

 Hejsan allesammans,

I veckan har vi arbetat med...

Ma

I matten har vi arbetet med problemlösning och repetition i matteböckerna och fokuserat på subtraktion. Vi hade även utematte där eleverna samarbetade. De fick en stencil med olika uppdrag, ex hämta 10 stenar, hoppa dubbelt så många gånger.

Sv

Vi har fortsatt med kamratrespons. Eleverna fick sitta med en slumpkompis.
(vi har alla elevernas namn på varsin glasspinne, sedan drar jag två namn som slumpmässigt får arbeta tillsammans)

Därefter fick eleverna se en bild på en tistelfjäril, efter detta var uppgiften att eleverna skulle få måla av denna i ca 5 min och därefter ge varandra positiv feedback för att utvecklas framåt i nästa bild. Sedan fortsatte de i 5 minuter till, gav respons och sedan blev det en tredje sista bild. Detta gick så bra för alla och resultaten blev väldigt utvecklande för alla.

 Vi har läst från en läsande klass vilket är de läsförståelse-karaktärerna (spågumman, detektiv, cowboy, konstnär och reportern) som vi arbetade även med i åk1. Här är mer info om detta om man är nyfiken http://www.enlasandeklass.se/
Vi fortsatte läsa sagan en drakes håla där jag stannar vid visa utvalda ställen för att tänka högt. Att utifrån texten kunna ana vad som kommer hända, koppla till egna erfarenheter mm.

 

Vi har haft  läs-par där barnen läser två och två. 

So

 I So har vi fortsatt arbeta med yrken och verksamheter i vårt närområde. Vi har läst en text om poliser och därefter skulle vi gemensamt fylla i en fyrfältare som innebär man med korta ord fyller i rubrik, arbetsplats, arbetsuppgifter, arbetsredskap. 
Utifrån dessa skriver vi sedan en faktatext. 

Teknik

Halva klassen fick börja bygga sina broar,
eleverna var kreativa.

 

Livsviktigt

Vi har pratat om jämlikhet och vad det innebär. Vi lyssnade på en berättelse om Uma som upplevde orättvisa.
Vi testade även trehörnsövning där eleverna själva fick försöka ta ställning till olika påstående.

 

No

Vi startade om vardagliga material, användning och källsortering.
Vi började gå igenom vad de finns för material, till vad vi använder det.
Har även bett eleverna ta med sig skräp hemifrån om möjligheten finns.

 

Infomentor och veckobrev Från och med v.38 kommer denna sida att låsas och vi kan inte skriva veckobreven här. Veckobreven kommer då vara via infomentor.

Simning Nu har vi fått tiderna för simningen. Vår klass ska simma v.38-40, 45minuter varje dag, på simhallsbadet. Vi blir hämtade med buss kl.9.20 och kommer tillbaka ca 11:25. Alla behöver ta med sig badkläder och handduk, man kan få ha med sig badtofflor och tvål/schampoo. Eleverna får inte simma med simglasögon.

I omklädningsrummet kommer en manlig pedagog vara med hos killarna och en kvinnlig pedagog hos tjejerna. 

Första simpasset kommer simlärarna se vart varje elev är i sin simutveckling, och sedan kommer det skapas grupper utifrån detta. All undervisning sker av simlärarna. 

Eftersom vi kommer tillbaka till skolan kl.11:25 och äta lunch då, så kommer vi äta lunch senare än vanligt. Vi rekommenderar att eleverna tar med sig extra frukt.

Tvåornas kör Vi har fått plats för tvåornas kör denna termin. Sångpedagogerna ifrån tvåornas kör kommer två gånger under terminen och tränar med klassen. Uppträde i Malmö live kommer ske i januari. Mer info kommer.

 Vi önskar en trevlig helg!

_____________________________________________

Vecka 35


 Hejsan allesammans,

 I veckan har  vi arbetat med...


Ma
I matten har vi arbetet med problemlösning och repetition i matteböckerna.

Sv
Vi har fokuserat på kamratrespons och gått igenom vad det innebär och hur vi kan hjälpa varandra för att utvecklas framåt. Jag visade bild på en fjäril och berättade om en pojke som heter Austin, han skulle måla av den och med hjälp av sina klasskamraters positiva respons lyckades utveckla bilen steg för steg. Eleverna fick testa på detta och jag visade den första bilden som Austin gjort, eleverna gav positiv feedback och så visade jag nästa och fortsatte till den sista bilden där fjärilen har utvecklats väldigt mycket med hjälp av kamratrespons.  

 

Vi har läst från en läsande klass vilket är de läsförståelse-karaktärerna (spågumman, detektiv, cowboy, konstnär och reportern) som vi arbetade även med i åk1. Här är mer info om detta om man är nyfiken http://www.enlasandeklass.se/

Vi har börjat läsa sagan en drakes håla där jag stannar vid visa utvalda ställen för att tänka högt. Att utifrån texten kunna ana vad som kommer hända, koppla till egna erfarenheter mm.

Vi har haft  läs-par där barnen läser två och två.

 

So

I so har vi startat upp med yrken och verksamheter i närområdet. Eleverna har fått berätta om yrken som de känner till. Vi gjorde en tankekarta tillsammans samt kollat på något som heter drömyrket på ur skola.

Engelskan

Här har vi arbetat kring de olika sinnena.

 Teknik

Vi startade upp med teknik där eleverna själva ska konstruera egna broar i grupp. Vi kollade på olika broar i världen för inspiration. Efter detta diskuterade vi vad som är viktigt att tänka på när broar byggs, många kom fram till att det är viktigt att de är hållbara. Vi kom även fram till att såna här byggen kostar pengar vilket även deras bro kommer göra. Materialet de kommer använda är sugrör, tråd, glasspinnar och limpistol. De har en budget och varje material ett pris så när eleverna skissade upp sina tankar fick de även fundera på hur mycket de kunde köpa av varje.
Skisserna blev superbra och det ska bli spännande att se hur broarna kommer bli.Elevens val

I tisdags hade vi elevens val, barnen har fått välja mellan fyra alternativ. De valde första val och andra val och var bereda på att ev inte få sitt första val denna gången. Ni får prata hemma om vilken aktivitet ert barn varit på.  Aktiviteterna är skoltidning, filmstudio, skapande, kryddresan (matspel)

 

Livsviktigt

I livsviktigt pratade vi kring en bok som heter Lill-Zlatan och morbror raring.
En viktigt bok som bland annat handlar om svartsjuka, intressen och underlag till att diskutera kring att det inte spelar någon roll vem man är kär i samt vikten av att vi får ha vilka intressen vi vill oberoende på om vi är hen, han eller hon.

 

 Torsdags

I torsdags var det dags för Sorgenfrimästerskapet där fokus var samarbete i klassen i olika aktiviteter, vi hade en rolig dag!


Trevlig helg!

____________________________________

V. 34


Hejsan allesammans,


hoppas ni har haft en lika bra vecka som vi har haft i skolan denna första hela skolvecka!


Tack för att det kom så många på föräldramötet. Vi förstår att det kan kännas lite rörigt med infomentor, men vi hjälps åt tillsammans för det är nytt även för oss.


Vi vill påminna om att vi vill snarast ha in alla lappar om kontaktuppgifter mm som vi delade ut på föräldramötet.


Denna vecka har vi bland annat…


I no har vi arbetat med alla 5 sinnen. Vi har tittat på filmer, läst texter, skrivit och gjort experiment. Bland annat så fick barnen smaka och lukta i blindo på saker som de sedan fick gissa vad det var, vi har även haft “hänga gubbe” med teckenspråkets handalfabet. Vi avslutade med en gemensam tipsrunda med 2B kring allt det vi lärt oss denna vecka om sinnen. 


I matte har vi börjat arbeta i matteboken och haft repetition av addition. 


I svenskan har vi startat upp med En läsande klass vilket är de läsförståelse-karaktärerna (spågumman, detektiv, cowboy, konstnär och reportern) som vi arbetade även med i åk1. Här är mer info om detta om man är nyfiken http://www.enlasandeklass.se/


Nästa vecka


Sorgenfrimästerskap

på torsdag (den 29.e) är det dags för årets sorgenfrimästerskap. Sorgenfrimästerskapet är en dag då vi är ute tillsammans med resten av skolan och har klassaktiviteter med fokus på samarbete och att ha kul! Den dagen är det kläder efter väder. Det innebär att det ej är idrott på torsdag.


Löss

Det är inte bara en ny termin som har startat, utan även en ny lus-säsong. Vi har löss i klassen, så se till att kolla igenom alla familjemedlemmars hår ordentligt och luskamma!


Ha en härlig helg!

______________________________

V.34

Hej!

 Välkomna tillbaka till ett nytt läsår. Vi hoppas ni har haft en skön sommar!

 Lite information:

 Schema

Idag fick eleverna med sig höst-schemat hem. Det sitter även uppe på klassdörren. 

Eleverna slutar kl. 13.45 alla dagar men starttiderna är detsamma som förra terminen.

 

Läsläxa

Vi kommer ha läsläxa till Torsdagar. Nästa vecka kommer vi starta upp med ABC-klubben Diamantjakten.

Idag fick klassen en uppstarts läsläxa som ska vara läst tills nästa Torsdag.. Det är skolans trivselregler. Läs dessa tillsammans hemma. Vi bad eleverna ringa in 1-2 regler som de upplever känns extra viktig. 

 

Föräldramöte

Vi har skickat hem föräldramöteslappen med eleverna.Fyll i och återlämna på måndag. 

Mer info om terminen kommer på mötet.


Information från skolsköterskan 

Till vårdnadshavare för elever i åk 2/Sorgenfriskolan

 Hej!

Jag planerar att under augusti träffa elever i k 2 för hälso-kontroll. Längd och vikt och syntest ingår. Datumen för detta är 22 och 23 augusti.

Jag frågar även barnet hur det trivs i skolan.

Efter kontrollen får barnet ett slutet kuvert med uppgifterna sig som ska visas upp för er.

 

Ni vårdnadshavare får gärna vara med, men måste då aktivt kontakta mig.

Jag är flexibel, så vi hittar säkert tider som passar.

Det är min erfarenhet viktigt att kontrollen görs snart efter sommarledigheten.

 

Vid frågor samt om ni önskar vara med, kontakta mig via mail,

karin.waldenstrom@malmo.se

alternativt telefon: 0706754488

Hälsningar

Karin Waldenström

Skolsköterska Sorgenfriskolan


Tack för en fin vecka, det var härligt att träffa klassen igen. Trevlig helg!______________________________

Vecka 25

Vi vill tacka er för ett fint läsår tillsammans.

Skolan börjar den 15 augusti klockan 9.00 och vi ses ute på skolgården. Det kommer att vara en kortare skoldag än vanligt men det kommer att serveras lunch. Vi återkommer med exakt sluttid. 

Vi kan även meddela att vi kommer att ha ett föräldramöte på onsdagen den 21 augusti klockan 17.00-18.30. 

Ha en härlig sommar!


__________________________________________

Veckobrev 23

Hej,

Läs läxan är kapitel 23 och blir vår sista läxa, den är till Onsdagen den 12/6.

Tisdagen den 11/6 är det klassens dag och då åker vi på utflykt tillsammans med 1B.
Läs gärna mer om stället vi ska på här http://www.vaxtvarket.se/guldangen/
Eleverna kan ha med sig vattenflaska och frukt.

Leksaksdag Onsdagen den 12/6

Eleverna har bett om att få en till leksaksdag så det gör vi.
Tänk på samma sak som förra gången. Lagom stort, inget vapen.

 


Skolavslutningen 14/6

Den 14/6 är det skolavslutning.
Vi samlas 8:15 i klassrummet och är tillbaka från Maria kyrkan ca 10:15. Vill ni vårdnadshavare vara med från början så är ni välkomna att vara det.  Efter en kort samling kommer vi bege oss till kyrkan där klass F-4 kommer uppträda med sånger, detta börjar klockan 9:00.
Väljer ni att gå med oss från skolan vill vi att ni går bakom vårt klassled då vi har ansvaret och behöver ha koll så alla är med. Ingen får bli lämnad vid kyrkan eller hämtade.
Skoltiden är 8:15-10:30, fritids är öppet för de som behöver. Mat kommer bara serveras till de som ska vara på fritids. En fika kommer alla barnen få.

 

Välkomna.

 

Ha en trevlig helg!


______________________________________________

Veckobrev

Veckobrev 22

Hej,

Idag var det dags att släppa ut våra tistelfjärilar: ) Varit en spännande resa att följa de små liv.


Matte läxan står i boken på första sidan, den ska tillbaka 5/6

Läsläxan är kapitel 22 till onsdagen den 5/6


Skolavslutningen 14/6

Den 14/6 är det skolavslutning i Mariakyrkan som ligger på Södervärnsgatan 8. Skoldagen är mellan 8:15-ca 10:30.


Vi samlas som vanligt 8:15 i klassrummet, efter en kort stund går vi bort till kyrkan där F-4 börjar uppträda klockan 9:00.
Väljer ni vårdnadshavare att gå med oss från skolan vill vi att ni går bakom vårt klassled då vi har ansvaret och behöver ha koll så alla är med. Ingen får bli lämnad eller hämtad vid kyrkan.  
Efter skoltiden är fritids öppet för de som behöver.
Mat kommer bara serveras till de som ska vara på fritids.
En fika kommer alla barnen få.

Välkomna.

_______________________________________

V. 21


Hejsan,


Ännu en vecka har susat förbi och nu närmar sig sommarlovet med stormsteg!


Alla våra larver har blivit till puppor och är upphängda i fjärilshuset, nu väntar vi med spänning att de ska komma fjärilar.


I måndags var vi på sollekplatsen, vi hade både tipsrunda och frilek. Det var väldigt roligt att komma iväg lite längre. I tisdags hade vi teknikdag tillsammans med 1B, då vi tittade på byggnader och konstruerade egna skapelser med hjälp av kikärter och tandpetare. Dessa finns att beskåda i korridoren utanför klassrummet.


Läsläxa

Vi har läsläxa till onsdagen den 29/5, kapitel 21.


Läxa i Engelska

Vi läste tre korta berättelser på engelskan och sedan såg vi berättelsen på smartboarden. Vi arbetade i ett häfte med frågor som hörde till berättelserna, häftet blev inte färdigt så jag skickade med detta hem som läxa till Onsdagen den 5/6. Här kan ni finna avsnitten om ni vill kolla en gång till samt berättelserna att läsa.


https://learnenglishkids.britishcouncil.org/short-stories/the-mummy


https://learnenglishkids.britishcouncil.org/short-stories/my-dad


https://learnenglishkids.britishcouncil.org/short-stories/my-favourite-clothes

Nästa vecka är vi skollediga torsdag och fredag, men fritids är öppet som vanligt på fredag.


Helgtips till helgen är att det är matfestival för barn i enskifteshagen/rörelseparken där det erbjuds gratisaktiviteter, info här: https://malmo.se/Malmo-Food-Truck-Festival/Barnens-Food-Truck-Festival.html 

Det är även barnloppis i folkets park på söndag https://malmofolketspark.se/startsida/att-gora/barnloppis/


Vi önskar er alla en fin helg!

______________________________________________

Veckobrev 20


Hej,

Hoppas allt är bra med er.

 

SV

I svenskan har eleverna läst i den magiska kulan, till nästa vecka är det kapitel 20.

 

MA

I matten har vi arbetat i våra matteböcker med subtraktionspar och sambandet mellan addition och subtraktion. Skickat hem läxa i matteböckerna, kolla sidorna på sida 1.


NO

Vi har fortsatt följa våra larver som har vuxit väldigt mycket. Vi har olika uppdrag som vi gjort. Ex lärt oss om de olika delarna larven har och vad de heter.

 

GLÖM INTE

 Vecka 21

Måndag är det frilufsdag. Ta med vattenflaska, frukt och kläder efter väder.

Tisdag är det kastanjefesten mellan 14-16 (1A har öppet hus i klassrummet 15:30-16:30).
 1A och 1B sjunger klockan 15:00, var här i god tid innan.

Onsdagen är det stängt på fritids och skolan.


Ha en härlig helg!

_____________________________________________

Veckobrev 19

Hej,

Hoppas allt är bra med er.

 
SV

I svenska har eleverna läst i den magiska kulan, till nästa vecka är det kapitel 19.
Vi har pratat om dikter och skrev en gemensam dikt och eleverna har även skrivit egna på datorerna.
Vi har även arbetat med läsförståelse texter utifrån elevernas förmåga.

 

MA

Vi haft ett  MA spel med addition samt tränat på addition med tiotalsövergång och tiokompisar.
Jag skickade med en stencil hem som är läxa till nästa fredag den 17/5.


NO

Vi har startat upp ett tema kring fjärilens liv. Vi började prata om larverna och vad eleverna redan visste och vad de vill veta.
Under torsdagen fick eleverna varsin egen fjärilslarv. Vi har lagt mat i små burkar där larven bor och alla har fått välja namn till sin larv.Vi kommer följa larvens stadier tills det blir tistelfjärilar och då kommer vi ha ett fjärilssläpp.

Information

Måndagen den 20/5 är det frilufsdag .
Barnen behöver ta med sin ryggsäck med frukt och vattenflaska. 

Tisdagen den 21/5 är det kastanjefest mellan 14-16
 (1A har öppet hus till 16:30)

Onsdagen den 22/5 är både skolan och fritids stängt. 


Kastanjefesten

Klockan 15:00 uppträder ettorna förhoppningsvis utomhus, var i god tid för ibland kan schemat vara lite för tidigt.
Mellan 15:30-16:30 har vi öppet hus i klassrummet där ni har möjlighet att pyssla  tillsammans med barnen. 

Ni kan läsa mer om kastanjefesten i länken under. 
(finns även en länk längst upp)

https://drive.google.com/file/d/1zqVBnrTJr2PDz-yUif6uLgTxvbLGw0GM/view


Skolavslutningen

Fredagen den 14/6 är det dags för skolavslutning. Vårdnadshavare är välkomna att vara med i kyrkan. Mer information om exakta tider kommer. 

Ha en härlig helg!


Sommarlov på fritids?

Fritidshemmet har fått få svar angående vilka barn som ska vara på fritids i sommar. Vi måste få ett så exakt barnantal som möjligt för att ha rätt bemanning och för att inte köpa in för mycket mat som sedan måste slängas.

MVH Anna Syrén biträdande rektor

Vi vill att ni anmäler era barn även om de ska vara lediga. Anmälan är öppen till 9 maj.

Klicka här för anmälan sommar 2019

______________________________________________

Veckobrev 17

Hej,

Hoppas ni haft en bra vecka och att ni hade ett fint Påsklov.

Vi har haft en lugn vecka där vi startade tisdagen med att gå till Folkets Park med 1B för att leka.

Vi använde även skolplus där eleverna arbetade två och två med en kamrat från 1B.

Utegympan startade igång i Onsdags och barnen var taggade.
Eleverna hade haft olika pjetlekar på fotbollsplanen. 

Vi hade en Grej of the day som handlade om Majblomman och dess betydelse.
Eleverna har skapat egna som sitter utanför klassrummet. Vi skickade även hem en stencil där eleverna kan måla egna majblommor och skicka förslaget till nästa års majblomma.

Vi har pratat om vårtecken på No och läst om olika vårblommor och svarat på frågor kring dessa.


Nästa vecka

Onsdagen är en röd dag 1/5 och skolan samt fritids är stängt.

 

 

Ha en härlig helg!

_____________________________________________

Veckobrev 15

Hej,

Hoppas ni haft en bra vecka.
Lägger redan ut ett veckobrev då jag inte är här torsdag och fredag.


SV

Vi har fortsatt vår träning med att skriva gemener och har fortsatt med raka medsolar, i,n,m,h,b,j,p.
I läsläxan läste barnen kapitel 15 och till onsdagen den 24/4 är det kapitel 16.
Vi har läst om påsken och varför vi firar den och eleverna har svarat på frågor kring detta.
I tisdag målade vi även ägg och hade stafettlekar tillsammans.

 

MA

Eleverna arbetade tillsammans i matten. Uppgifterna hade en del läsförståelse och sedan en skriftlig uträkning. 
Eleverna hade ett fint arbete under lektionen. 


Engelska

I engelskan kommer eleverna ha ett quiz med Muamera.

 

Idrott

 

Hej barn och föräldrar i åk 1-4!

Fr.o.m. vecka 17 kommer vi att börja med utegympa, så länge vädret tillåter det (vi lägger ribban vid monsunregn och orkanvindar). Det betyder att barnen behöver 1) utomhusgympaskor och 2) kläder efter väder.

Personlig hygien är väldigt viktigt i idrott och hälsa och jag är väldigt noga med att barnen duschar efter lektionerna. Om Ni tycker att Ert barn har någon giltig anledning till att slippa detta så behöver jag en underskriven lapp från målsman där denna anledning står med. Om ert barn behöver duscha i ensamhet så kan detta arrangeras utan större besvär. Om Ni tidigare lämnat någon form av lapp ang. detta får Ni väldigt gärna lämna en ny då det kan vara läge att uppdatera denna information.

Med vänliga hälsningar, Fredy Espitia.

 

Jag delade ut ett Påskläsbingo till eleverna som de kan ha under lovet så kolla i deras väskor så hittar ni det.Önskar er ett härligt lov.

Glad Påsk!

_____________________________________________


Veckobrev 14

Hej,

Hoppas ni haft en bra vecka.

NO

Vi har arbetat med kropp och hälsa denna veckan. Vi har fortsatt prata om sömn och vikten av att faktiskt få bra sömn.
Eleverna har skrivit och gett varandra bra sömntips.

 

MA

Vi har haft utematematik i en park. Eleverna arbetade i en mindre grupp och fick olika uppgifter att lösa tillsammans.


SV

Vi har fortsatt skrivit ASL text. Eleverna såg en bild och utifrån den har de själv skrivit en berättelse.
Vi har haft läsläxa, nästa vecka är det kapitel 15.


I engelskan har eleverna gjort klart ofärdiga uppgifter.


Livsviktigt 
I tisdags hade vi likabehandlingsdag där vi samtala mycket krig likheter och olikheter som kan finnas mellan människor. 
Vi såg ett avsnitt som heter du och jag som handlade om två bröder där den ena hade funktionshinder. 

Eleverna fick även en lapp men 15 olika uppgifter att försöka genomföra varje dag ex, göra någon glad, leka med någon som jag inte brukar leka med, hjälp en klasskompis, ge någon beröm mm. 

 

Vecka 15


Nästa vecka kommer vi bland annat fortsätta pyssla inför påsken och har påsklekar.
Jag kommer inte arbeta Tors-Fre nästa vecka och Muamera är inte fredagen.
Det kommer finnas vikarie under torsdagen och  fredag. ''Trevlig helg. 

_____________________________________________

Veckobrev 13

Hej,

Hoppas ni haft en bra vecka.

No

Vi har arbetat med kropp och hälsa denna veckan. Gjort tankekartor, samtalat kring kost, kollat på avsnitt om hälsa och gått igenom tallriksmodellen.
Skolsyster var och pratade med eleverna om sömn och hygien.


Ma.

Vi har arbetat i våra matte böcker, där vi arbetat med subtraktionspar.

SV

Vi har skrivit ASL text. Eleverna såg en bild och utifrån den har de själv skrivit en berättelse.
Vi har haft läsläxan, nästa vecka är det kapitel 15.

I torsdags såg vi en bio, eleverna var inte så imponerade av den med det var mysigt att åka iväg tillsammans.
De elever som ville fick ett armband med sig hem vilket gör att de kan gå in gratis denna helgen.
Ni kan läsa mer här.

 

https://www.buff.se/

 

I engelskan har vi haft ett quiz. 

Trevlig helg. 

_____________________________________________

Vecka 12

 

Hejsan,

Sv

 I veckan har vi haft bland annat fortsatt arbeta med att forma bokstäverna.
Eleverna har skrivit en beskrivande text om sina leksaker på datorerna.
Målat av sina leksaker och sedan redovisat för klassen vad de skrivit.
Vi har haft läsläxan och arbetat i sv boken.

Ma
I matten har vi haft olika matematik spel med addition och subtraktion samt arbetat på skolplus.

Engelskan
I engelskan fortsatte eleverna arbeta i ett häfte. En uppgift var att de skulle läsa korta meningar och följa instruktionen. Ex, Pain the sofa red mm.

 

Biblioteket.

Vi går upp varje torsdagsmorgon till biblioteket. Fredrik som arbetar där presenterar först lite. olika böcker och sedan lånar vi.


Vecka 13

Vi kommer fortsätta arbeta om kroppen och inrikta oss på kost och hälsa.
Fortsätta träna på att forma bokstäver, arbeta i våra matteböcker.
Läsläxan är till onsdag 27/3 och det är kapitel 13.
Torsdagen den 28/3 kommer vi åka och kolla på bio under skoltid.  Vi kommer se en bio som heter Jacob, Mimmi och de talande hundarna.

UTVECKLINGSSAMTAL

Det finns en lapp på klassdörren uppsatt, skriv upp ert barns namn under den tiden som passar er, samtalen är under vecka 13 och 14.

På måndag skickar jag med lapp hem som är inför samtalet. Fyll i lappen tillsammans med eleven.


Trevlig helg!

______________________________

Vecka 11

 Hejsan,

Sv

 I veckan har vi haft läs-pa, barnen läser två och två och ca 10 minuter. I början av veckan fortsatte vi arbeta färdigt med vokalerna och i slutet av veckan har vi börjat fokusera på att forma de små bokstäverna.
När vi formar bokstäver börjar vi med bokstäverna som har ungefär samma form och kallas motsolar, caåädugqe. Dessa bokstäverna liknar varandra och att få in rörelsen underlättar för att forma bokstäverna.

So

Vi arbetade vidare om grekisk mytologi där vi fortsatt om Herkules och gått igenom power point samtidigt som jag läst berättelser om honom. Vi har även gjort ett korsord tillsammans idag som jag har skapat utifrån det vi har lärt oss hitintills i den grekiska mytologin.

 

Ma
I matten har vi fokuserat på talen 10-20 i addition men självklart är det individuellt och eleverna har fått tal utifrån deras kunskap. Eleverna har bland annat arbetat med räkne händelser och hur vi skriver det.

 

Biblioteket.

Vi går upp varje torsdagsmorgon till biblioteket. Fredrik som arbetar där presenterar först lite. olika böcker och sedan lånar vi.

 

Nästa vecka 12.

Tänk på att det är studiedag på måndag, fritids har öppet men ingen skola.

Vi kommer fortsätta arbeta om kroppen och inrikta oss på kost och hälsa.
I svenskan kommer vi skriva på classroom och skriva egna berättelser.
Fortsätta träna på att forma bokstäver.
Läsläxan är till onsdag 20/3 och det är kapitel 12.
Vi går som vanligt till biblioteket på torsdagsmorgon.
Vi kommer fortsätta arbeta med talen 10-20, ental och tiotal. Detta genom bla mattespel, uppgifter på papper och konkret material.

Leksaksdagar 21/3 och 22/3
Nästa torsdag och fredag tänker vi i 1A och 1B ha leksaksdagar. Barnen kan få ta med en leksak, inga vapen, telefoner och lagom stort.
Eleverna kommer få presentera sin leksak, skriva om den och redovisa.
Leksaken kommer få sova över en natt på skolan. (om det är okej för barnen)

 UTVECKLINGSAMTAL

 

Nu finns en lapp på klassdörren uppsatt, skriv upp ert barns namn under den tiden som passar er, samtalen är under vecka 13 och 14.


Trevlig helg!

_______________________________________

Vecka 10

 Hejsan,

Sv

I veckan har vi fokuserat mycket på vokalerna och arbetat med det. Vi har även arbetat i vår svenskbok som hör ihop med vår läsbok den magiska kulan.
Till nästa onsdag har vi kapitel 11.

So

Vi har startat upp med grekisk mytologi där vi gått igenom några power point med bilder och sedan läst upp berättelser.

Biblioteket.

Vi går upp varje torsdagsmorgon till biblioteket. Fredrik som arbetar där presenterar först lite. olika böcker och sedan lånar vi.

Viktigt  

I veckan pratade vi med klassen om hur vi ska vara när vi spelar spel där det går att chatta med andra. Vi har förstått att många spelar spel hemma där det går att skriva till varandra. Vi samtala om vad som är okej att skriva och hur viktigt det är att inte gömma sig bakom datorn för att få skriva taskiga saker till andra.
Vi skulle vilja be er prata om detta hemma med och kanske ta en koll på vad era barn har skrivit på dessa konversationer då vi märkte att en del blev rätt nervösa när de förstod att sådant kan sparas.

Vi prata även om att de aldrig ska klicka på länkar som dyker upp utan alltid går till  en vuxen om det är något som inte stämmer. Det har varit en del prata om momo som sägs vara en otäck figur som dyker upp när man spelar och ber en göra hemska saker. Vi pratade om att det ibland dyker upp sådana historier och man ska inte lyssna på det men om någon ovanligt skulle hända när man spelar ska man visa det för en vuxen.

Vi skulle även vilja be ha lite extra koll på era barns naglar då vi har haft några fall av springmask och vi vet att det är under naglarna som smittan gärna sätter sig.


Ha en trevlig helg! 

______________________________________________


Vecka 9

 

Hej,

Hoppas ni haft ett skönt sportlov: )

Sv

I veckan har vi bland annat läst en rymdberättelse, eleverna skulle sedan använda fantasin och fortsätta skriva berättelsen och rita.
Vi läste kapitel 9 i läsläxan och till nästa vecka är det kapitel 10.
 

Vi arbetade med motsatsord. Vi gick igenom vad det är och sedan fick eleverna en stencil med motsatsord plus bilder som de skulle para ihop och klistra upp.


Engelska

I engelskan har vi läst en saga på engelska och sedan spelat spel.

 

Biblioteket.

Vi går upp varje torsdagsmorgon till biblioteket. Fredrik som arbetar där presenterar först lite olika böcker och sedan lånar vi.


I veckan passade vi även på att gå iväg till folkets park med 1B då det var så härligt väder.Ha en trevlig helg! 

_________________________________________

Vecka 7

Vi önskar er ett härligt sportlov!

/ Kristin, Muamera och Daniel

______________________________________________


Vecka 6

 Hejsan,

 So

I veckan har vi fortsatt arbeta kring nordisk mytologi, vi har läst text om Yggdrasil och sedan skrivit kort fakta om det. Barnen fick även svara på ett quiz på datorn om nordisk mytologi.

Ma
I matten har vi arbetat med klockan heltimme och halvtimme. Eleverna har fått med sig läxa hem om detta i form av stenciler. Den sista sidan skulle inte ha varit med då det är kvartar och det har vi inte gått igenom så den kan eleverna hoppa över. De har även själva gjort en klocka som de tagit med sig hem som hjälp.

Sv
Kapitel 8 i den magiska kulan, läxan är till onsdag 13/2.

Livsviktigt

Vi har läst om Alfons Åberg när han var modig och sedan pratat om vad det innebär att vara det.

Eleverna har sedan arbetat i Classroom och skrivit några meningar om vad de känner är modigt för dom.

 

Engelska

I engelskan har vi lärt oss vad de olika kroppsdelarna heter och sedan skrivit dessa.

 

Biblioteket.

Vi går upp varje torsdagsmorgon till biblioteket. Fredrik som arbetar där presenterar först lite böcker och sedan lånar vi.

Övrigt.

LÖSS

Glöm inte kolla igenom era barns hår då det går löss.

Glöm inte att det är studiedag den 15/2 och det är ingen skola men fritids har öppet.

 

 

Ha en fin helg!

 

/Kristin, Muamera och Daniel . 


_____________________________________________

Vecka 5

 Hejsan,

 So

I veckan har vi fortsatt arbeta kring nordisk mytologi, vi har läst text om utgård och eleverna har sedan skrivit meningar förhand. Vi har även börjat skapa hur vikingarna trodde världen såg ut på den tiden, kom gärna in och kolla i klassrummet.

No

I No har vi fortsatt med kroppen, vad de olika delarna heter.
Barnen fick varsin kroppsdel på en post it lapp och sedan fick de sätta lappen på Muamera.
Sedan har eleverna skrivit ut delarna på en målad människokropp.

Ma
I matten har vi arbetat med hundra rutan och en del på elevspel, addition och subtraktion.

Det blir ingen läxa denna veckan, behöver rätta och gå igenom böckerna.

Sv
Kapitel 7 i den magiska kulan, läxan är till onsdag 6/2.

Livsviktigt

Vi kollade på en gripande kortfilm om Ian. Filmen var baserad på en verklig händelse. Vi fick följa Ian när han ville leka med barnen på en lekplats. Vi pausade i filmen och eleverna fick beskriva samt rita hur de trodde Ian mådde. Vi samtala mycket kring utanförskap, mobbning och inkludering. Blev bra samtal med kloka tankar och som tur var så slutade filmen fint.:)

 

Övrigt.

LÖSS

Glöm inte kolla igenom era barns hår då det går löss. I helgen är det avslusningsdagar 1-3/2

 Mer information här http://avlusningsdagarna.se/

 

 

Ha en fin helg!

 

/Kristin, Muamera och Daniel . 

_____________________________________________

Vecka 4

 Hejsan,

 So

I veckan har vi fortsatt arbeta kring nordisk mytologi, vi har läst text om Midgård och eleverna har sedan skrivit meningar på datorerna. Vi arbetar i classroom där eleverna får en uppgift digitalt och lämnar in den till mig så jag kan rätta och skriva ut.

No

I No har vi startat upp med ett arbete om människokroppen. Det arbetet kommer bestå av tre delar: kroppsdelar, kost & hälsa och våra sinnen. Nu arbetar vi med kroppsdelar och har arbetat med människoskelettet.

Ma
I matteboken har eleverna vi gått igenom den kommutativa lagen, alltså att termerna i addition kan kastas om men summan blir den samma.
Ny matteläxa står på första sidan, ta med torsdagen den 31/1

Sv
Kapitel 6 i den magiska kulan, läxan är till onsdag 30/1

Livsviktigt

Vi hade samma samarbetsövningar som förra veckan när vi hade livsviktigt.

 

 

I slutet av veckan var många elever sjuka, krya på er!
Ha en fin helg!

______________________________

Vecka 3

 Hejsan,

 So

I veckan har vi startat upp om nordisk mytologi. Vi har sett första avsnittet av odens rike och utifrån det har vi börjat gå igenom hur vikingarnas världsbild såg ut. Eleverna har börjat skriva till olika bilder om skapelsen. Vi kommer fortsätta arbeta vidare nästa vecka och börja skriva på datorerna om de olika platserna inom nordisk mytologi samt börja skapa upp världsbilden på den tiden.

Vi har även startat upp med läspar, detta gör vi varje dag i ca 10-15 minuter. Eleverna är två och två och läser för varandra.

 

Ma
I matteboken har eleverna fått läxa (kolla första sidan)

Livsviktigt

Vi hade samarbetsövningar när vi hade livsviktigt. En övning där de arbetade två och två, de fick en penna och en whiteboard. Jag sa ex rita en häst med kjol. Barnen skulle samtidigt hålla i pennan, inte prata och måla. En uppskattad övning som lede till många skratt.

 

Engelska

Muamera startade upp med att läsa en bok på engelska där barnen fick hjälpa till att översätta det som lästes. Efter det gjorde gick vi hon igenom några uppgifter där eleverna skulle få skriva olika ord på engelska.

 

Klassråd

Vi har haft klassråd där vi tog upp följande

-trivselregler
-hur ska vi behålla våra kapprum fina
-förslag på olika rastaktiviteter

Barnen kom med många bra förslag som ska lyftas på elevråd.

 

Matråd
Vi har även haft ett matråd där eleverna fick berätta vad de tyckte om lunchen samt mellanmål

Detta kommer lyftas på måndag där en representant från varje klass kommer gå med mig ner till köket för att berätta för personalen där vad vi tagit upp.


Vi önskar er en fin helg. 


________________________________________


Vecka 2

Hejsan,

Välkomna tillbaka till vårterminen, hoppas jul och nyår har varit härligt. 

Sv
I svenskan startade vi upp med att läsa kapitel 4 i den magiska kulan, detta kapitel har eleverna i läxa och vi fortsätter att ha läsläxan på Onsdagar. 
Lästräna kapitel 4 hemma och ta med boken Onsdagen den 16/1.

Ma

Vi har börjat med tabeller och stapeldiagram. Vi har undersökt vilka frukter  eleverna gillade mest. Vi undersökte även hur mycket av olika saker vi har i klassrummet ex, pennor, suddgummi, lampor mm. I Ma boken arbetade vi med stapeldiagram på olika sätt. 
Denna veckan blir det ingen läxa, vi kommer igång med det nästa vecka. 


Övrigt
I Torsdags förmiddag gick vi med 1B till folkets park och lekte tillsammans och under fredagens sista pass hade vi biomys med 1B. En lugn start på den nya terminen. 

Vi önskar en trevlig helg. 
______________________________
Veckobrev 51

Tusen tack för denna terminen och stort tack för de fina presenterna. 

Barnen har fått med sig hem ett läsbingo och en läsorm, det är bra om ni hinner läsa en stund varje dag.

I läsormen väljer ni minuter att läsa och fyller i ormen, på läsbingo gör man uppgifterna som står i rutan tills man får bingo. 

Vi önskar er en god jul och ett gott nytt år, njut av det härliga jullovet så ses vi igen  9/1 kl. 8.15 enligt schema. (Glöm inte idrottskläder)

Kram från Kristin, Muamera och Daniel. 

______________________________ 


Vecka 50

Hej,


I torsdags var vi och såg på Luciatåget här i skolan. Det var åk9 som lussade för oss och det var himla fint!

Annars har vi bland annat julpysslat och vi håller på att göra en liten julbok som barnen kommer få ta med sig hem nästa vecka.


Våra kapprum kommer storstädas under jullovet. Därför ber vi er alla att ta med er hem allt som finns i kapprummet som tillhör ert barn, senast på skolavslutningsdagen (fredag 21e). Allt som finns kvar efter den 21e kommer vi att skänka bort till välgörenhet. Tack!


Vi har skolavslutning på fredag den 21e. Det är endast till för barnen och oss pedagoger. Skoldagen kommer vara slut kl.11. Sedan är det lunch för de barnen som är kvar på fritids. Fritids har öppet som vanligt fram till kl18.


Mvh personalen 

_________________________________________

V 49

Hej allesammans,

Tack för ett härligt drop-in i Onsdags, kul att så många kom:)

Svenska

I veckan har eleverna bland annat läst upp deras första läsläxan från magiska kulan kapitel 1.
Kan passa på att påminna er att det är ett kapitel i veckan. Läs det några gånger, tanken är att eleverna ska få flyt i sin läsning samt få en bättre läsförståelse. Om ni upplever att ert barn har flyt i sin läsning efter att ha läst 2-3 gånger, läs en annan bok.

Vi har även arbetat med att fortsätta skriva listor på datorerna och tränat på en och ett framför.


Matte

I matten har vi arbetat en del med mattekluringar, frågor där barnen arbetat tillsammans för att komma fram till lösningar. Vi har även haft genomgång och arbetat om hälften och dubbelt. Eleverna har fått läxa i matteboken till den 13/12.

 

Trevlig helg. 

______________________________________________

Veckobrev 48


Hej allesammans,

I veckan fick eleverna deras första läsläxa:) Läs kapitel 1 hemma. Barnen ska ha med böckerna på onsdag för då lyssnar vi pedagoger på eleverna. 

Idag fick eleverna hem sina matteböcker, läxsidorna står som vanligt på första sidan. 


Julpyssel

Ni är alla välkomna på julpyssel tillsammans med ert barn och oss i skolan. Det är tisdagen den 4/12 kl. 15-16.30. Där kommer vi ha julpyssel med återbruk som tema. Därför skulle vi önska om alla samlar ihop “skräp” hemifrån och ta med det till skolan fram tills den tisdagen. Vi pratade i klassen om tips på skräp och pyssel och barnen hade väldigt bra ideér! Till exempel samla karamell/chokladpapper som är glittriga, pinnar som varit på klubbor som man kan knyta ihop till en stjärna, toalettrullarr som man kan göra tomtar av, äggkartonger till tomtar, gamla värmeljushållare som man kan klippa till stjärnor, gamla tidningar/serietidningar som man kan göra smällkarameller av mm. Här är det inga gränser på fantasin! Barnen får som sagt lämna in saker kontinuerligt fram tills dess. Som fika tänkte vi (klass 1a och 1b) att ha knytis-fika. Ni får gärna ta med något fika/kakor/kex/frukt mm då vi kommer ställa upp allt på ett gemensamt fikabord. Tänk bara på att det inte får innehålla nötter! Denna julpyssel kommer bli som en avslutning med er förälder, då vi kommer ha som förra året en skolavslutning enbart med barn och oss som arbetar i skolan.

Ha nu en härlig helg. 

_____________________________________________

Veckobrev


V. 47


Hej,

I svenskan har vi presenterat våra läsböcker som vi kommer ha i läxa från och med nästa vecka. Boken heter Den magiska kulan. 


I matten har vi arbetat med subtraktion. Då har vi bland annat spelat matte-spel (sällskapsspel) med addition/subtraktion och övat i matteboken.Kulturskolan

Under torsdagen och fredagen denna vecka har vi varit på kulturskolan i mazetti-huset. Vi blev inbjudna dit för att arbeta med teatern om skomakaren som vi såg på Malmö live i september. På kulturhuset fick vi bland annat testa på att sjunga och dansa utifrån teaterns musik. Det har varit väldigt uppskattat av barnen. Är ert barn intresserad av att börja på någon aktivitet på kulturskolan så gå in och läs mer på hemsidan. www.malmo.se/kulturskolan


Studiedag

På tisdag (den 27/11) är det studiedag för skolan, men fritids är öppet som vanligt för de barn som har fritids.


Julpyssel

Ni är alla välkomna på julpyssel tillsammans med ert barn och oss i skolan. Det är tisdagen den 4/12 kl. 15-16.30. Där kommer vi ha julpyssel med återbruk som tema. Därför skulle vi önska om alla samlar ihop “skräp” hemifrån och ta med det till skolan fram tills den tisdagen. Vi pratade i klassen om tips på skräp och pyssel och barnen hade väldigt bra ideér! Till exempel samla karamell/chokladpapper som är glittriga, pinnar som varit på klubbor som man kan knyta ihop till en stjärna, toalettrullarr som man kan göra tomtar av, äggkartonger till tomtar, gamla värmeljushållare som man kan klippa till stjärnor, gamla tidningar/serietidningar som man kan göra smällkarameller av mm. Här är det inga gränser på fantasin! Barnen får som sagt lämna in saker kontinuerligt fram tills dess. Som fika tänkte vi (klass 1a och 1b) att ha knytis-fika. Ni får gärna ta med något fika/kakor/kex/frukt mm då vi kommer ställa upp allt på ett gemensamt fikabord. Tänk bara på att det inte får innehålla nötter! Denna julpyssel kommer bli som en avslutning med er förälder, då vi kommer ha som förra året en skolavslutning enbart med barn och oss som arbetar i skolan.


Julavslutning

Vi slutar skolan fredagen den 21 december. Vi kommer ha en gemensam avslutning med barn och pedagoger F-2 i idrottshallen där vi kommer sjunga sånger och uppträda för varandra.


Vårterminen startar igen onsdagen den 9 januari. Observera att måndagen den 7 januari har både skola och fritids studiedag så hela skolan är stängd!


Löss

Det går löss på första våningen, så vi ber er alla att genomsöka håret på både ert barn, syskon och ni själva!Nu önskar vi er alla en trevlig helg!


_________________________________________

V.45

Hej allesammans, 

hoppas ni har haft en bra vecka och att lovet var härligt förra veckan. 

Svenska
I veckan har vi samtalat kring vad fantasi är och eleverna har fått måla sina fantasidjur och sedan skrivit meningar om sina djur på datorerna. 
Vi har gått igenom textens struktur, stor bokstav, mellanrum och punkt.
Vi har även börjat läsa sandvargen. 

Matte
Vi har arbetat med pengar och vad de är värda och hur vi räknar med dem. Vi har använt praktiskt material och sedan arbetat i matteböckerna. 
Vi har även börjat med ett arbete kring jämföra och mäta, likheter och olikheter. Eleverna fick måla sig själv och sin bänkkamrat, sedan skulle de skriva likheter och olikheter.
I matten så har vi även gått igenom vad tangram är och skapat egna.

Livsviktigt 

I livsviktigt har vi igen samtalat kring hur vi är bra kompisar och vad det innebär. Hur viktigt det är att få vara sig själv och hur man ska vara mot varandra. Vi har gjort vänskapsblommor som vi ska sätta upp på klassdörren så kika gärna där.

Påminnelse om utvecklingssamtal
Lappen sitter utanför klassrummet, så skriv upp tiden som passar er. 
Eleverna har fått med sig en lapp hem som ni kan fylla i tillsammans om hur eleven känner sig i skolan. Ta med den till samtalet eller lämna in den så att jag har den.

Trevlig helg allesammans!

_____________________________________________

V 46

 Hej allesammans

 Tack för alla samtal denna veckan. 

I veckan har eleverna arbetat i MA böckerna och idag fick de med läxan hem. Som vanligt står sidorna på första sidan. Ta med den igen på onsdag:)

I svenskan har vi gjort klart texten om fantasidjuret.
Under tisdagen på första samt andra passet hade Muamera engelska med fokus på veckodagarna, eleverna fick med sig hem en text som ni gärna får läsa tillsammans.

Nästa vecka 


För ett tag sen var vi och kollade på teatern ”vilket skomakeri” som anordnades av kulturskolan.
Nästa torsdag och fredag ska vi till kulturskolan för pröva på tillfällen, eleverna kommer exempelvis få testa på olika aktiviteter som kulturskolan erbjuder. 

Övrig information

Det är studiedag 27/11, skolan är stängd och fritids öppet.

Vi kommer ha jul-drop in den 4/12  klockan 15:00-16:30. 
Då är ni välkomna att komma hit och pyssla tillsammans med eleverna. 
Vi kommer ha fokus på återvinning och kommer därför pyssla med återvunnet material. Ni får gärna börja spara toarullar, karamellpapper, veckotidningar mm, som eleverna kan ha med sin den dagen.

Personalen i 1A och 1B tänker att vi kunde ha ett knytkalas tillsammans där ni kan ta med ex frukt, kakor eller något annat trevligt:) tänk bara på att det ska var utan nötter.

 Vi önskar er en trevlig helg.

 _____________________________________________

V.45

Hej allesammans, hoppas ni har haft en bra vecka och att lovet var härligt förra veckan.

Svenska
I veckan har vi samtalat kring vad fantasi är och eleverna har fått måla sina fantasidjur och sedan skrivit meningar om sina djur på datorerna.
Vi har gått igenom textens struktur, stor bokstav, mellanrum och punkt.
Vi har även börjat läsa sandvargen.

Matte
Vi har arbetat med pengar och vad de är värda och hur vi räknar med dem. Vi har använt praktiskt material och sedan arbetat i matteböckerna.
Vi har även haft halvklass där vi arbetat med att jämföra och mäta. Eleverna mätt varandra med hjälp av långa pappersremsor. Där ute hade vi olika uppdrag kring matten, mycket samarbeta vilket har fungerat så bra.
I matten så har vi även gått igenom vad tangram är och skapat egna. Titta gärna i elevernas pärm.

Livsviktigt
I livsviktigt har vi igen samtalat kring hur vi är bra kompisar och vad det innebär. Hur viktigt det är att få vara sig själv och hur man ska vara mot varandra. Vi har gjort vänskapsblommor som vi ska sätta upp på klassdörren så kika gärna där.

PÅMINELSE om utvecklingssamtal
Lappen sitter utanför klassrummet, så skriv upp tiden som passar er.
Eleverna har fått med sig en lapp hem som ni kan fylla i tillsammans om hur eleven känner sig i skolan. Ta med den till samtalet eller lämna in den så att jag har den.

 

Trevlig helg allesammans!


_____________________________________________

V43


Vi har haft en härlig vecka fylld med olika aktiviteter under elevens val dagarna. Vi har bland annat, skrivit halloween sagor, haft mattespel, bakat och extra mycket fokus på samarbete. 
Idag hade vi halloweenfest och det var en  perfekt början till höstlovet. 

Ha ett fint lov.

Mvh personalen i 1A. 


_____________________________________________

V.42

Hej allesammans, hoppas ni har haft en bra vecka.

Denna vecka var vi på teater i onsdags och kollade på Tårtan. Föreställningen var väldigt bra och jag upplevde att eleverna också kände så. När vi kom tillbaka till skolan skapade vi egna tårtor
 (de står i våra fönsterkarmar i klassrummet.) De blev riktiga konstverk. 

I svenskan har vi fortsatt med ASL och de har fått skriva en text om ekorre. Dessa har de sedan fått illustrera och montera upp på papper. Dessa texter finns i deras als-mappar som hänger på väggen i klassrummet.

 

I matten har vi börjat med subtraktion och haft genomgång och arbetat i boken, eleverna fick med sig läxan hem idag och böckerna lämnas in på onsdag 24/10.


I engelskan har vi arbetat med djur. Lärt oss vad olika djur heter och hur det stavas. 

 

Utvecklingssamtal

Nu har tidsschemat för utvecklingssamtal kommit upp. Den sitter utanför klassrummet, så skriv upp tiden som passar er. Inför samtalet kommer eleverna få med sig hem en uppskattnings-lapp där ni tillsammans med ert barn ska fylla i. Denna lapp kommer samtalet att utgå ifrån.


Veckan som kommer

 Vi har elevens val tisdag-torsdag tillsammans med klass 1b. Vi har frågat eleverna vad de vill göra i de olika skolämnena, och utifrån denna önskelista har vi satt ihop en planering. De kommer bland annat skriva en narrativ text om halloween, ha ute-matte och göra experiment. Eftersom vi har elevens val kommer biblioteket och idrottslektionen utebli denna vecka.

På fredag kommer vi avsluta med en halloween-fest. Barnen får gärna komma utklädda men ingen får ha ansiktsmask eller vapen med sig.

Nu önskar vi er alla en trevlig helg!


_____________________________________________

V.41

Hej allesammans

 Hoppas veckan varit bra.

Sv.
Vi har kommit igång med våra datorer och vårt arbete kring ASL(att skriva sig till läsning)
Eleverna har arbetat i skrivpar. När vi arbetar med ASL kommer vi alltid gå efter 3 steg.

1.       1.Skriv

2.       2.Rita

3.       3.Montera

Vårt första arbeta handlade om att eleverna skulle få träna på att skriva hela alfabeten med Versaler och gemener. En sa 5 bokstäver den andra skrev och så skifta de.
Kom gärna in och kolla i mapparna som hänger uppe på en anslagstavla i klassrummet.

 

Vi går till biblioteket varje onsdag och vi går i halvklass. Båda grupperna har fått gå under dessa två veckorna. Nästa vecka är det dags för grupp B. Vilken grupp ert barn tillhör så kolla på vår klassdörr där jag skrivit upp grupperna.

 

Vi fortsatte arbetet om författare och denna gången blev det om Hellsing, barnen gjorde en gemensam text efter som vi kommer arbeta vidare med nästa vecka.
Vi har även haft lästräning i veckan där eleverna (inte alla) fått läsa ca 5-10 min med en vuxen.


Ma.

Vi har fortsatt arbeta med addition i veckan och även vad udda och jämna tal är.

 

Livsviktigt.

Denna veckan har vi läst en del från boken Kim berättar.
Boken ta upp olika berättelser. Ex vad detta innebär att ha ADHD, hur det kan kännas i kroppen, hur det känns när någon blir retad. Efter varje kort berättelse finns frågor till där barnen får tänka till hur de hade reagerat och gjort i olika situationer. Superbra bok som vi fick till klassen av en förälder, tack.

 

 Utvecklingssamtal


Vi kommer komma igång med samtalen i v.46 och tider kommer sättas upp på vår klassdörr nästa vecka, där ni får skriva upp er på en tid som passar.

 

 Nästa vecka

Onsdag 17/10 är det likabehandlingsdag vilket innebär att vi lite extra belyser vikten av att vi är olika och detta är alltid okej. Vi kommer gå och kolla på en teater på moomsteatern som heter tårtan.

 

Torsdag 18/10 har vi planeringsdag och fritids har öppet.

Ha en trevlig önskar all personal. 


______________________________________________

Veckobrev

V.39

Hejsan allesammans,


hoppas ni har haft en bra helg.


Sv.

Vi läste ett kapitel ifrån Madicken. Därefter tittade vi på hur Madicken ser ut och var det utspelar sig, det vi jämförde var hur vi ser att Madicken utspelade sig förr i tiden.


Ma.

Vi arbetade med 10-kamraterna och spelade spel med tio-kamrater.


Utflyktstisdag

Vi var i rörelseparken, Enskifteshagen, tillsammans med 1b.Vi gjorde en tipspromenad med Bondgårdsdjur som tema. Tipspromenaden var inte en vanlig traditionell runda, utan vi hade så att de skulle springa till varje fråga, sedan springa tillbaka till oss vuxna och säga svaret. Då fick de ett uppdrag, till exempel gör 10 grodhopp, som de skulle göra innan de fick springa till nästa fråga. Det blev mycket rörelse och aktivitet, och vi kände att det blev riktigt lyckat! Sedan gick vi tillbaka till skolan och åt lunch. På eftermiddagen var vi ute och lekte tillsammans på skolgården.Nästa vecka


Skolfotograferingen närmar sig, men vi har ännu inte fått information om vilken dag vi ska ha. Jag återkommer med detta så fort jag vet.


Det är många som har fått löss på plan 1. Ta en extratitt i både ert och ert barns hår!


Det går springmask på plan 1. Mer info här: https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Springmask/

Vi ser fram emot första veckan i oktober och önskar er en härlig vecka!
____________________________________
Veckobrev

V.38

Hejsan allesammans!

Nu har hösten kommit, det är lite kyligare med blåst och regn.


Min mål är att veckobrevet ska bli skrivet på fredagar, men det är inte alltid som tiden går ihop sig. Därför kan det ibland vara så att veckobrevet läggs ut på måndagar.


Förra veckan hände dessa saker i korthet:

Sv.

Vi fortsatte arbetet med sagor (narrativ text). De skrev sagor tillsammans två och två, och veckan avslutades med att de fick skriva en saga själva.


Ma.

Vi har arbetat med taluppfattningen 1-5 och klassen kan talkamraterna med addition nu. Vi har även arbetat i matteboken och jobbat med siffrorna och räknat addition. Eleverna fick läxa, sidorna står på första sidan. Boken ska med igen på torsdag 27/9.


No.

I No har de att skrivit om de hösttecken de hittade från när vi var ute och letade. De fick arbeta två och två med detta.


Idrotten

Denna veckan på idrotten har de haft utejympa och haft olika pjett lekar.


Bild

Vi har skapat rektangulära höstfönster med hjälp av silkespapper och färgat papper. Dessa är upphängda på fönsterrutan mot korridoren. De gjorde även namnlappar till sina datorer.


Engelska

I engelskan gjorde barnen loppor med olika frågor på engelska.


Musik

De sjöng bland annat en vänskapslåt och hade dansstopp.


Teater

Ibland får vi sista-minuten-biljetter till teater och förra veckan fick vi sådana till en dansföreställning på Barnens scen i Folkets park. Föreställningen handlade om bokstäver som dansade och bildade ord. Den var bra tyckte vi.


Denna vecka


Utflyktstisdag

Imorgon (tisdag) kommer vi gå till rörelseparken, Enskifteshagen, tillsammans med klass 1b. Vi kommer gå ca.8.30, vi har vanlig samling i klassrummet. När vi kommit dit ska vi ha en tipspromenad tillsammans med 1b, där grupperna de blir indelade över klasserna. De kommer även få utmaningar till varje fråga. Därefter kommer de ha lite frilek på lekplatsen. Eftersom vädret kan ändras snabbt så är det kläder efter väder. Hittintills ska det bli sol och 10 grader på förmiddagen, så vi håller tummarna att det ser ut så även imorgon! Barnen får gärna ha med sig frukt och vatten.

Vi kommer äta skollunch som vanligt på skolan kl.10.45, så vi går tillbaka vid 10.20 till skolan. På eftermiddagen ska vi först gå igenom frågorna från tipspromenaden, sedan ska vi ut och ha gemensamma lekar på skolgården med klass 1a.


På onsdag är det studiedag för skolan. Fritids är öppet som vanligt, men ingen skoldag.Ha en skön vecka!

____________________________________

Veckobrev


V. 37


Hejsan allesammans!


Hoppas ni har haft en bra helg. Tack för ett givande föräldramöte förra veckan.


Sv.

Vi har arbetat med sagor (narrativ text). Vi har både arbetat med Bockarna Bruse, och även skrivit en gemensam saga tillsammans i halvklass. De sagorna är uppsatta i deras mappar på väggen, så ni är välkomna in om ni har vägarna förbi klassrummet och läsa dom.


Ma.

Vi har börjat arbeta i matteböckerna. Där har vi fokuserat på att göra siffrorna på rätt håll.


No.

Vi har avslutat grodans livscykel och arbetat med hösten. Vi pratade om hösttecken och gick sedan ut på kyrkogården här bredvid för att leta efter hösttecken. Vi kopplade detta till våra 5 sinnen. Vad ser vi för några hösttecken? Vad hör vi för några hösttecken? Kan vi lukta några hösttecken? Finns här något ätbart som hösttecken? och kan vi känna några hösttecken? De fick arbeta två och två med detta.


Idrotten

Denna vecka hade de utejympa.


Bild

Vi skapade höstträd med fet-kritor och röda, oranga och gula små pappersbitar. Dessa vackra träd finns uppsatt utanför klassrummet.


Engelska

I engelskan hade vi om kläder. Vi tittade på ett avsnitt av Pick a colour (från ur.se) sedan spelade eleverna memory.


Klassråd

Vi hade ett gemensamt. Då pratade vi om gemensamma regler för alla elever, både inne i skolan och ute på skolgården. Mycket kloka och bra tankar lyftes! Sedan hade F-2 ett elevråd där en representant ifrån alla klasser träffades och pratade om alla gemensamma regler. Det hade gått väldigt bra.


Nästa vecka, vecka 38

I svenskan kommer vi fortsätta skriva narrativ text. Vi kommer att börja med att de ska skriva tillsammans två och två gemensamma texter.

I matten kommer vi arbeta med addition. Vi kommer börja att ha läxa i matteboken. Den kommer skickas med hem torsdagen den 20/9 och ska vara tillbaka onsdagen den 26/9. Sidorna som eleverna ska ha i läxa kommer stå på första sidan i boken.

I No kommer de att skriva en text om de hösttecken de hittade från när vi var ute och letade och även komma igång med faktatext om djur.Föräldramötet i korthet

Fritids informerade om sin verksamhet.

Vi pratade om vikten av att läsa med sitt barn och att 10 minuter läsning varje dag gör stor förändring på ert barns läsutveckling och ordförrådet. Se gärna denna filmen https://www.youtube.com/watch?v=X1nzc9P5MSA

Vi pratade om Lgr11, läroplanen för grundskolan. I åk1 är där lärande mål i svenskan, då det innebär att målet är att alla barn kan läsa (ljudning eller helord) när de slutar åk 1. Sedan pratade vi om vad vi kommer arbeta med under höstens gång i de olika ämnena.

Vi berättade också att vi har fått datorer som vi kommer arbeta med, men de är inte helt klara med alla inställningar men förhoppningen är att vi ska vara igång i nästa vecka.

Vid frånvaro måste man smsa till mig, för skola24 fungerar inte helt hundra än. Det är skolplikt så alla måste komma i tid. Det är frustrerande för det försenade barnet att missa starten, och även för klassen då det blir ett avbrott i genomgången.

Det är trångt i våra kapprum så se till att era barn bara har det nödvändigaste på sin plats. Extrakläder får gärna vara i väskorna så att det bara är ytterplagg i kapprummen.

Ni som har biblioteksböcker kvar sedan i våras måste lämna tillbaka de. Ert barn får inte låna några nya böcker förrän de har kommit in hälsa biblioteket. Vid något problem så kontakta mig.Det var allt från förra vecka. Tack för gott samarbete och allt fint ni gör för ert barn!


Vi önskar er alla en skön vecka.


_________________________________________

Veckobrev 36

Hejsan!

Hoppas ni alla har haft en bra vecka.

Sv.

Denna veckan har vi fortsatt arbeta kring barnboksförfattare. Vi började med en grej of the day om Sven Nordqvist. Efter det skrev vi en gemensam text. Vid ett annat lektionstillfälle fortsatte vi arbeta med texten och barnen tränade på att ringa in ord som och, sa.

Ma.

Vi har fortsatt arbeta med taluppfattning och dela upp tal. Vi har även börjat arbetat med 100 rutan, där vi har kollat på mönstret i den och i vilken ordning talen kommer i. Vi gjorde även ett pussel av hundra rutan, barnen fick varsin ruta att klippa till ett eget pussel. Sedan fick barnen lägga sitt pussel och slutligen fick de byta pussel med varandra.

No.

Vi har arbetat vidare med grodans livscykel. Vi har läst texter om de olika stadierna och barnen har gjort egna grodor som sitter uppe i klassrummet så kom gärna in och kolla.

 

Idag var på teater på Malmö live, väldigt uppskattat av eleverna och vuxna. Precis som jag skrev förra vecka kommer vi bli inbjudna två dagar till Malmö kulturskola i mazettihuset lite senare i höst. Väl där under de två dagarna kommer vi få prova på deras verksamhet och arbeta vidare med teatern.


Nästa vecka är det föräldramöte, 12/9 klockan 17:30-18:30.
Mötet startar gemensamt i en av idrottssalarna med information från vår chef Anna. 
Därefter har årskurs 1 ett gemensamt föräldramöte i klassrummen. 
Vi bjuder på kaffe och fika, välkomna. 

 Ha en trevlig helg.

__________________________________

Veckobrev

V. 35


Hejsan!

Hoppas ni alla har haft en bra vecka. Här går det framåt och jag har lärt känna era barn ännu mer, det är en härlig klass!


Sv.

Jag har blivit klar med allas svenska bedömning. De kämpar på bra!

Vi har börjat med att arbeta kring barnboksförfattare.Så vi började med en grej of the day om Astrid Lindgren. Grej of the day är mikrolektioner som kan egentligen handla om vad som helst, men som i vårt fall är kopplat till det vi ska arbeta med. Efteråt en grej of the day så arbetar vi vidare genom till exempel tankekarta eller gemensam text (läs mer om grej of the day här http://skolvarlden.se/artiklar/grej-day )

Efter lektionen om Astrid Lindgren skrev vi en gemensam text om vad vi lärt oss om henne. Denna text arbetade vi vidare med under nästa svenska lektion. Texterna hänger på väggen inne i klassrummet i barnens egna mappar, ta gärna en titt för det blev väldigt bra!


Ma.

Vi har börjat med att göra ramsräkning där eleverna tränas att automatisera siffrorna, nu är det 0-20 vi fokuserat på. Vi har tränat på taluppfattning och taluppbyggnaden, vilket betyder att de ska träna på att varje tal står för ett antal. Till exempel tog vi upp och pratade om att om man ska skriva en handellista och ska köpa 2 päron och 10 bananer, så är det rörigt om man ska rita två päron och tio bananer. Genom att skriva antalet med siffror så underlättas det att handla.


No.

Vi har arbetat vidare med årstiderna och kopplat det till djurens livscykel. Vi har arbetat med grodans livscykel och att de hörs mest på våren.


Idrotten

Onsdagens sorgenfrimästerskap var uppskattat och klassen hejade på varandra med kämparglädje!


Nästa vecka

I svenskan kommer vi arbeta vidare med författare och kommer nu lära oss mer om Sven Nordqvist och hans böcker om Pettson och Findus.


I Ma fortsätter taluppfattningen och att dela upp tal.

I No arbetar vi vidare med fakta om grodan och grodans livscykel.


På fredag ska vi på teater på Malmö live. Vi åker vid 10.30 och kommer tillbaka vid 12. Vi kommer då att äta lunchen senare i skolan.

Teatern vi ska se är ifrån Malmö kulturskola, där vi kommer sedan bli inbjudna två dagar till Malmö kulturskola i mazettihuset lite senare i höst. Väl där under de två dagarna kommer vi få prova på deras verksamhet och arbeta vidare med teatern vi ser nu på fredag.


Ha en trevlig vecka.

______________________________


Veckobrev

V. 34


Hejsan allesammans!


Hoppas ni hade en bra helg! Nu har det gått mer än en vecka i skolan, dagarna går snabbt och det är väldigt roligt att mer och mer lära känna era barn!


Sv.

Vi började att gå igenom kunskapsmålen i svenskan i början av en lektion. På föräldramötet kommer vi ta upp kunskapsmålen djupare i alla ämnen vi läser.

Ett utav vårt mål är att träna på alfabetet så att alla kan det flytande till jullovet, detta tränar vi på genom att bland annat göra en rörelsepaus med alfabetet, som ert barn gärna får visa er där hemma.

Under svensklektionerna har vi börjat med bokstavsljuden i kombination med alfabetet där vi bland annat letade bokstavsljud i ord.


Ma.

Vi har även här startat upp med att gå igenom kunskapsmålen i matematik. Vi repeterade siffrorna och gått igenom räknesätten (addition, subtraktion). Det är främst addition och subtraktion vi kommer arbeta med nu i åk1. Vi arbetade med likamedstecknet och icke-likamedstecknet under veckans gång.


No.

Efter att gått igenom kunskapsmålen i No så startade vi upp med vårt första tema som vi kommer arbeta med under ett tag framöver, nämligen årstider och månader. Vi pratade om vilka årstider det finns och hur vi känner igen årstiderna. Vi arbetade kring månader och födelsedagar.


Idrotten

Fredy (idrottsläraren) gick igenom rutiner under idrotten. Jag vill påminna om att alla måste ha med sig handduk till idrotten.


Skolverkets bedömning

Jag började med skolverkets bedömning i svenska och hann med hela klassen. Under denna avscanning är det fokus på bokstävernas namn och ljud, och de som kan får läsa en kortare text och sedan återberätta med hjälp av frågor om vad som stod i texten.


Kapprum

Vi är många barn som delar på kapprummet. Vi ser till i bästa mån att det ser okej ut men se till så att det bara är det nödvändigaste som finns på ert barns plats. Nu börjar de regniga dagarna så helst vill vi att alla har regnkläder och gummistövlar/vattentäta skor, extrakläder får gärna få plats i ryggväskan. Glöm inte att namna så att kläderna hittas tillbaka på rätt krok!


Löss

Eftersom skolan har kommit igång så är vi tacksamma om ni kan regelbundet kollar efter löss.


Blanketthäfte

Vi saknar några som inte har lämnat in blanketthäftet, var vänlig och lämna till mig senast fredag men gärna så fort som möjligt.


Teater fredagen den 7/9

Vi är inbjudna till Malmö live att se på teater. Detta är ett samarbeta med Malmö kulturskola. Vi återkommer med mer information kring detta!


Föräldramötet 12/9

Som sagts tidigare så är ni alla välkomna på föräldramöte. Vi startar upp gemensamt F-2 kl.17.30 i idrottshall A, sedan kommer vi gå in klassvis och fortsätta i vårt klassrum. Mötet är kl.17.30-18.30. Mer info om vad vi ska ta upp återkommer vi med.


Vad som händer under vecka 35

Under veckan kommer vi forsätta att arbeta med bokstavsljuden. I matematiken kommer vi arbeta med bland annat taluppfattningen och om talens uppbyggnad och addition.


Idrottsdag

På onsdag (29e) kommer vi ha en gemensam idrottsdag på skolan under förmiddagen. Vi kommer gå runt på olika stationer och testa på lite olika idrottslekar. Barnen får gärna ha på sig idrottskläder och lite mjuka kläder, men de får isåfall vara ombytta vid skolstart.


Ha en fin vecka!


_____________________________________

Veckobrev


V. 33

Hej alla barn och föräldrar!

Vi hoppas att ni har haft en skön sommar. 

Nu börjar skolan igen och vi som arbetar med era barn ser fram emot denna termin. Idag har vi haft en uppstart med klassrumsregler och hur vi ska vara mot varandra för att må bra. Sedan har vi gjort namnskyltar till våra lådor. Dagen avslutades med ett besök på kina-lekplatsen tillsammans med klass 1b. 

Idrott
Som sagt så är det idrott på onsdagar. Eftersom det är första gången klassen har idrott på onsdag så kommer idrottsläraren Fredy ha en introduktionslektion. Det innebär att denna måndag ska eleverna inte ha med sig idrottskläder. 

Bedömningsstöd ifrån skolverket
På höstterminen i årskurs 1 är det enligt skolverket obligatoriskt  att läraren ska genomföra en bedömning i svenska och matematik på alla elever. Detta innebär att vi scannar av varje elev var de ligger i sin utveckling både inom svenska och matematik. Jag har genomfört detta med min tidigare klass och upplevde det som ett bra underlag för hur jag ska planera och lägga upp utvecklingsområden. Jag får en bra helhetsbild över vad alla kan och vad som ska utvecklas.Eftersom det är läraren som gör detta så kommer vår svensk-resurs Birgitta Jonsson, Bigge att ersätta mig i klassrummet de lektioner jag sitter enskilt med eleverna. Detta kommer vara ett bra tillfälle för klassen och Birgitta att lära känna varandra eftersom hon kommer arbeta tillsammans med oss under ett par lektioner i veckan.

Vi genomför bedömningsstödet under vecka 34 och 35. 

Blanketterna
Vi vill påminna er om att fylla i och lämna in blanketterna ni fick med er första dagen så fort som möjligast.

Kapprummet
Vi vill gärna be er föräldrar om hjälp när det gäller vårt kapprum. Som ni vet är vi 3 klasser som delar kapprum vilket göra att barnen får dela plats med ett eller två andra barn.
Se över platsen och försök bara  ha det nödvändigaste hägnades där.  

Mvh Kristin _____________________________________________

Första skoldagen

Vi ses på skolgården kl. 10.00 den 16:e augusti då har vi upprop. Vi går sedan in i våra klassrum för en liten gemensam uppstart, avslut ca 10.50.

Fritids börjar 10.50. Det är alltså lunch för de barn som är anmälda till fritids denna dag. För övriga barn är skoldagen slut och vi ses för en vanlig skoldag på fredag klockan 8.30.

Vi längtar redan och hoppas att ni gör det med. Men först.... ha en riktig trevlig sommar 😉


/Kristin  

_____________________________________________

Hej!

Vi vill att ni tömmer ert barns plats i kapprummet så att det är helt tomt på fredag den 15/6, även om ert barn ska ha sommarfritids. Anledningen till detta är att vi kommer att slå ihop avdelningarna på fritids under sommaren.

Mvh

Nexhmije 

 Hej alla föräldrar,

 Här följer lite mer info om veckan som kommer och avslutningsdagen.     

 • Tisdagen den 12:e juni kommer vi besöka tekniska museet (utställningen muskler och motorer) då vi lämnar skolan direkt efter samling 8.30. Vi är tillbaka på skolan vid 13.00. På samma kväll anordnar skolornas 6-7orna disco för F-2 med mas spännande aktiviteter (info sitter uppe på dörren i kapprummet).
 • Onsdagen den 13:e kommer vi att ha städdag i klassrummet och allt material så som pärmar, papper och böcker kommer att skickas hem. På eftermiddag kommer hela skolan sluta upp för en fotbollsmatch mellan lärarna och 9orna efter lunch.
 • Den här veckan ska även biblioteksböcker tillbaka. Om ni har böcker hemma tar ni med dem på fedag. 
 • Torsdagen den 14:e kommer vi spela brännboll med FB på förmiddagen och ha sommar disco (med saft och popcorn) mellan kl 12-13.30.
 • Fredagen den 15:e så samlas vi som alla dagar vid 8.30 och går till  Mariakyrkan där vi möter upp alla föräldrar. Kl.9 så bjuds det på sång av F-2 och alla är varmt välkomna med tillbaka till skolan vid 10-tiden där vi kommer dela ut diplom, tacka för detta härliga första skolår tillsammans och äta glass! Skoldagen beräknas sluta kl.10.45 (då fritidsverksamheten startar)
 • Meddela gärna innan om ditt/ert barn ska stanna kvar på fritids på  eftermiddagen efter skolavslutningen.        

    Hälsningar, 

    Nexhmije

   1/6


Utflykt

Idag har vi haft en rolig, solig dag i Bulltofta!

Det blev mycket utematematik, lek och upplevelser.
Trevlig helg!
Nexhmije & Venke

Hej,

Vill bara påminna om att vi kommer ha en heldag på Bulltofta med FB nu fredagen den 1a juni, och samlas ute för att gå till bussen vid St. Pauli kyrkan direkt vid 8.30. Skicka gärna med vattenflaska och lite extra frukt :), vi kommer även ha med oss extra vatten och frukt från skolan.
Mvh 
Nexhmije & VenkeHej alla föräldrar!

Nu på onsdag har vi friluftsdag och kommer spendera halva dagen utomhus, så skicka gärna med lite extra frukt och en vattenflaska.Vi kommer tillbaka och äter lunch i vanlig ordning på skolan.

Mvh
Nexhmije och Venke

V.20-24

 

Hej allihopa,

 

Här följer ett veckobrev som kommer ge information om vad vi har för oss fram tills sommarlovet den 15e juni. Det är inte så lång tid kvar nu och vi har haft ett fantastiskt fint år  tillsammans med dessa underbara individer i FA.

Under måndagen startade vi upp med bokstaven Z. Vi inledde med Bokstavslandet för att sedan jobba i bokstavsböcker.

 I tisdags hade vi besök av Maria förskola på förmiddagen, där några elever var värdar och visade runt de yngre barnen. Det var en peppad stämning innan de anlände och vi samlades allesammans i en stor ring runt kastanjeträdet för att sjunga innan dom lämnade oss.

Onsdagen på förmiddagen pröva vi att leka leken “Hänga Gubbe”. Att skriva på tavlan var nog den största glädjen i leken. Alla är ivriga efter att få prova en bokstav. Barnen är duktiga att lista ut vilket ordet är, de blir inte "hängda" så ofta. På eftermiddag hade vi idrott utomhus.

Torsdag: Idag började vi mattelektionen med att jobba ute med matteuppdrag i grupper.

Värdegrundsarbete

Denna vecka har vi pratat igen om känslorna arg och ledsen. Inledningsvis har vi tittat på Evas känslokoll sedan har vi diskuterat kring känslan. Barnen har berättat när de blir ledsna och arga.

Under fredagen har barnen fått prova en ny teknik. Att göra avtryck med gaffel så det blev fina blommor (tulpaner)Från och med nästa vecka kommer vi ha temat "inför åk 1" och repetera mycket av det vi gått igenom under året. På matten kommer vi arbeta med mätning, tiden och klockan, mått och sortering).

 

 Vi har planerat in ett gäng utflykter:

Onsdagen den 23e går vi med FB till Gröningen hela förmiddagen.

Tisdagen den 29e går vi med FB till Kinagungan hela förmiddagen och har lite aktiviteter utomhus på skolgården på eftermiddagen.

Fredagen den 1a juni har vi en heldag tillsammans med FB på Bulltofta där vi kommer leka lekar hela dagen och hålla i lite matte övningar i skogen.

Tisdagen den 12e juni har vi en heldagsutflykt till Tekniska museet tillsammans med FB (tillbaka ca 13.15) där vi kommer ha guidad visning och besöka experiment delen.

 

Vi kommer uppdatera klassidan med information fram tills sommaren, men detta blir det sista veckobrevet.

 

 Hälsningar,

 Nexhmije& Venke

 

Studiedag den 24/5, ingen skola och ingen fritids!


Hej!

Under Kastanjefesten på onsdag kan det vara bra att veta att körerna startar vid 14.00 med åk 4, och att F-2 står på scenen vid kl 15. 

Vi kommer ha lite “öppet hus" i klassrummet efter uppträdandet. Mentorslista för höstterminen skickas ut inför Kastanjefesten, och det kommer vara möjligt att träffa och prata med den nya mentorn då.  

 

Mvh

Nexhmije


Hej!

Här bifogar jag körschemat för musikuppträdandena i A-hallen på Kastanjefesten


Hej!

Veckobrev v.18

Kort vecka men vi har hunnit med mycket ändå!

Onsdagen började med språklekar. Vi har pratat om våra namn. Vi har alla ett eget namn. Namnen låter olika och ser olika ut. Vilken bokstav börjar mitt namn på? Hur många bokstäver har mitt namn? Hur många stavelseklappar har mitt namn osv.

Torsdag: I matematiken hade vi "Veckans motorikkluring"
Denna vecka har barnen övat matte genom två tärningarna. I den ena ringen adderar man summan av de två tärningarna och i d
en andra ringen hoppar man lika många gånger på ett ben. De senaste veckorna har vi arbetat med blommor och blommans delar, livscykel och vad en blomma behöver för att leva. Eleverna har fått plantera solrosor och Penser.

 

Fröet behöver jord och vatten för att kunna gro.

Fredag:  Vi avslutade veckan med Asl-arbetet om vårblommor. Eleverna har arbetat med faktatexter om solrosen. Först läste vi faktatext om solrosen och sedan såg vi en liten film om blomman. Därefter skrev vi nyckelorden på tavlan.  Utifrån dessa nyckelord skrev de en egen faktatext. Slutligen fick de klippa och klistra solrosen och texten i ett färgade papper.

 Nästa vecka: V.19

Måndag: Veckans bokstav: Y y,  em. fri lek
Tisdag:  Besök av nya blivande förskoleklassbarn, em. utflykt.
Onsdag: Språklekar, fri lek, idrott utomhus.
Torkdag
: stängt
Fredag: Lovdag

OBS från och med nästa vecka kör vi idrott utomhus. Det är inte många idrottslektioner kvar innan skolavslutningen och vi tänkte koncentrera oss på samarbetsövningar och olika lekar sista perioden. Träningskläder behövs alltså inte tas med.

Nu äntligen kan jag dela med mig av information till er vad gäller Kastanjefesten. Här nedan bifogar jag en inbjudan till den årliga festen. Alla är välkomna! Jag hoppas att många av er har möjlighet att närvara!

Trevlig helg!

Nexhmije & Venke


 

Hej allihopa!


Veckobrev v.17


Under måndagen startade vi upp med bokstaven X. Vi inledde med Bokstavlandet för att sedan jobba i bokstavsböcker. Det finns inte många ord som börjar på X men det finns fler ord som har x i slutet eller mitt i ett ord. Vi kom på en hel del ord faktiskt som har x i ordet.

På tisdag hade vi tema vårblommor. Vi pratade om blommor (Hur ser blommorna ut? Finns de i flera färger? Vad heter blommorna?) och blommans olika delar.  Sedan såg vi en kort film om blommor.

Därefter fick alla en uppgift: Prepositioner rita efter instruktioner:

Rita en blomma mitt pappret.

Rita en sol över blomman

Rita ett träd bredvid blomman

Rita en mask under blomman och rita två fåglar i trädet.

Efter lunchen gick vi på utflykt till Päronparken och lekte olika lekar.

Onsdag: I dag startade dagen med språklekar som rimspel och ett bingospel med sammansatta ord. Sedan hade vi fri lek fram till lunch.  Efter lunchrasten hade vi idrott. På idrotten var det gympa med uppvärmning och olika leka som bananpiet, tunnelpiet och tunnelkull.

Torsdag: Idag har vi haft matte med "Livet i mattelandet" och vi fortsatte med vårt arbete med talgrannar och talraden 1-10.

På eftermiddag lånade vi böcker från första våningen och övade på tyst läsning i klassrummet, med mycket fina barnböcker att välja mellan.

Fredag: Vi avslutade veckan med Asl-arbetet om vårblommor. Eleverna har arbetat med faktatexter om vitsippan. Först läste vi faktatext om vitsippan och sedan såg vi en liten film om blomman. Därefter skrev vi nyckelorden på tavlan.  Utifrån dessa nyckelord skrev de en egen faktatext. Slutligen fick de klippa och klistra vitsippan i ett färgade papper. Efter bok och frukt var vi på fotbollsplanen och spelade fotboll och lekte leken ”kom alla mina kycklingar”.

Allt gott!

Nexhmije& Venke

 Lite viktiga datum:

 30 april - lovdag, ingen skola men fritids öppet som vanligt

1 maj - helgdag, skolan stängd
9 maj - Kastanjefest - 
Barnen kommer att sjunga den 9 maj mellan kl 14.00-16.00. Mer info om närmre tider som gäller för respektive årskurs kommer senare! Ni föräldrar är varmt välkomna att vara med och lyssna på era barn.

10 maj - helgdag, skolan stängd

11 maj - lovdag, ingen skola men fritids öppet som vanligt

23 maj - Friluftsdag för hela skolan
24 maj - Studiedag, fritids stängt för planering
6 juni - Sveriges nationaldag, skolan stängd

Skolavslutning den 15 juniVi vill meddela er om att det går löss på våning 1 i skolan. Vi ber er att kolla ert/era barn extra noga och behandla om ni märker att de är drabbade. Vi måste hjälpas åt för att få bukt med detta!       


Hälsningar, Nexhmije & Venke


  

Hej!

veckobrev v.16

Måndag: Vi har jobbat vidare med bokstäverna i alfabetet. Denna veckan har vi jobbat med bokstaven W. Under bok och frukt har vi börjat läsa en ny bok ”Diamantjakten”, vi är på kapitel 11. Sista passet var det fri lek.

Tisdag: Vi har pratat om vårtecken, och hur man kan märka/känna att det är vår.  Vi fortsatte även med vår tema där vi tillverkade fjärilar i olika färger som eleverna valde. 


Under dagens utflykt hade vi två uppdrag; leka tillsammans och leta efter vårtecken!


Onsdagen började med språklekar - sammansatta ord

Det är roligt att leka med ord. Från två ord trollar vi fram nya ord. Sedan hade vi frilek. Efter lunchen hade vi idrott. Vi började idrotten med lite uppvärmning där eleverna sprang några varv och sedan tränade vi balansgång och kullerbyttor genom en hinderbana.

Torsdag: i matematiken denna vecka har vi arbetat med talgrannar och talraden 1-10. Att ramsräkna tycker många är lätt men att veta vilket tal som ska stå bredvid en given siffra är det vi tränat på. 


                                                                                                                           

Fredag: Vi fortsätter arbete med datorer. Idag fick eleverna skriva i par. De fick träna på att logga in, att skriva alafabetet och några har skrivit ord om våren och andra småord. Sista passet avslutades med fredagsmys. Då vädret var så strålande bestämde vi oss för att vara på fotbollsplanen och hade en riktigt vårlig eftermiddag med lek, prat och solning.

Under veckan på vår gemensamma fria lek sker många olika aktiviteter och här har ni några bilder av dessa aktiviteter:
Vi vill också passa på att tacka för trevliga utvecklingssamtal.

Lov- studie och festdagar vår 2018

 • 30 april 
 • 9 maj Kastanjefesten
 • 11 maj

24 maj (stängt både på skola och fritids)

 

Allt gott.

Vänliga hälsningar Nexhmije & Venke

 

 

Veckobrev v.14

Hej,

Vad härligt att vara tillbaka efter lovet och att få träffa era barn igen. Hoppas ni haft en bra vecka.

Tisdag: Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med temat ”Små kryp/nyckelpigan”. Vi fortsatte med att bygga upp kunskap om ämnesområdet.

Vi tittade på en faktafilm och läste två olika faktatexter om Nyckelpigan. Vi gjorde en tankekarta. Vi har även lärt oss om nyckelpigans livscykel. Efter lunchen gick vi till päronparken.Onsdag: Bornholm/språklek 

Under veckan har vi fortsatt att rimma fritt. Vi har också pratat om vad ett ord är och byggt meningar tillsammans på olika sätt. Vi räknade sedan orden i de meningar vi hittade på.

På idrotten den här veckan började vi med uppvärmning och därefter lekte vi ”tunnelkull”.

Torsdag: På matematiken har vi arbetat med tiokamraterna och övat på flera olika sätt. Vi klippte ut sifforna 1-10 sedan klistrade vi de på ett papper.


I livsviktigt pratade vi om känslor och vi har lärt oss om känslorna rädsla, oro, ledsen och empati. Vi såg en film ”Evas känslokoll” I filmen berättade Eva om just empati och vad som händer i kroppen och hjärnan när man känner empati. Eleverna tycker dessa filmer är roliga att titta på. Efter filmen målade/skrev alla elever en händelse som visade känslorna emati, oro och ledsen. Först hade många svårt att komma på något men efter lite betänketid så målades det flera olika teckningar tex:

Biblioteket håller stängt på grund av en om-organisering, en stor mängd barnböcker har därför flyttats ner till första våningen. Under torsdagar då vi vanligtvis går till biblioteket har vi nu bestämt att tillfälligt låna böcker från första våningen och läsa i klassrummet.

Fredag Vi avslutade veckan med Asl-arbetet . Efter lunchen gick vi ut på gården och lekte i det fina vädret

Utvecklingssamtal

Jag vill påminna er om att det är dags för utvecklingssamtal. Vi kommer att ha utvecklingssamtal vecka 16 (16/4–20/4). Det sitter tider på klassrumsdörren. Skriv upp ditt barns namn på en tid, finns det ingen tid som passar så maila mig.

Nästa vecka v. 15

Måndag: Veckans bokstav V
Tisdag: Tema vårtecken och fjärilar
Onsdag:
Bornholm/språklek vi kommer att träna på att lägga till ett ljud i ord så att det blir ett nytt ord. Tex om man sätter s framför ko, vad blir det då för ord? Efter lunchen har vi idrott.

Torsdag: Matematik (mattehäfte)
 Fredag: Utflykt

Tyvärr har utflykten till bokskogen blivit inställd pga att det inte finns tillgängliga bussar. Utflykten kommer ändå att ske men vi kommer att gå till en annan lekplats.

Trevlig helg!

Nexhmije &Venke

 

 

 

 

Veckobrev v.12

 

Måndag: På förmidag arbetade vi vidare med bokstaven U. Eleverna fick hitta ord som börjar på u. Eleverna fick sedan skriva meningar med några av orden.


Tisdag: I dag har vi varit på bio och tittade på en film Märta proppmätt.Efter lunchen gick vi vidare till en lekplats Kinagunga 0ch eleverna fick i uppdrag att plocka stenar som senare i veckan förvandlats till nyckelpigor med hjälp av färg


Onsdag: Vi fortsätter vårt arbete med småkrypen. I dag har vi pratat om nyckelpigor. Hur ser de ut? Vad äter nyckelpigor? Hur många ben har de?

Efter lunchen hade vi gymnastik, vi körde uppvärmning och lekte olika lekar.

Torsdag: Matte: Vi arbetade vidare med siffrorna. Denna vecka var det siffran 10. Eleverna tränade på att skriva siffran. Vilka andra siffror behöver man för att “bygga” talet tio? Jo, 5+5, 6+,4+0, 8+2 osv.Efter mattelektionen gick vi till biblioteket.

 

Fredag: Vi fortsätter arbete med datorer. Idag fick eleverna skriva i par lite fakta om nyckelpigor. Sedan fick de måla stenar som nyckelpigor.

Ha en trevlig helg och ett riktigt trevligt påsklov! 

Nexhmije


Hej allihopa!

v.11

På måndag startade vi med bokstaven T. Vi inledde med Bokstavlandet för att sedan jobba i skrivhäftena. Vi löste även lite korsord för de som ville.

 

Tisdag: Vi fortsatte med temat Småkryp/spindlar. Denna gång gjorde vi gjorde spindlar och även tränade på att göra mönster. För det ska man göra i matten. Och vi använde piprensare och pärlor till att göra spindlarna. Vi gjorde mönster på benen.Onsdag: Bornholm/språklekar Vi har fortsatt arbeta med händelserim. Vi la fram olika bilder och då sa jag t.ex. ”Sara viskar” och då fick eleverna hitta bilden som rimmar med det jag hade sagt (Sara viskar- pojken fiskar).

Efter lunchen hade vi gymnastik, vi körde uppvärmning. Den här veckan har vi tränat på att springa, hoppa, hoppa på ett ben och gå baklänges. Vi har också lekt gruppstärkande lekar tex ”Under hökens vingar kom” osv  


Torsdag: Vi arbetade med siffran 9 i matte och tittade på ”
Livet i mattelandet”.  På Livsviktigt pratade vi om olika känslor och hur man kan känna sig när man är exempelvis är glad eller ledsen. Alla fick rita bilder på sig själv där de ritade fyra olika känslor.Fredag: Idag på Bokklubben/ASL-passet gjorde vi färdigt vårt arbete med spindlar med båda grupperna. Sedan pratade vi om hur man kan vara en bra kompis. Ett ständigt återkommande ämne som vi jobbar mycket med. Barnen hade många kloka tankar och funderingar!!


 
Veckans ord (v.12)  hjälpsam

Trevlig helg!

Nexhmije & Venke

Hej!

Det har kommit till min kännedom att några barn från förskoleklasserna har hittat vassa föremål på skolgården. Gården är ju tyvärr tillgänglig för andra människor utanför skoltid. Vi försöker att hålla koll på att skolgården är fri från saker som kan vara farliga, men ibland kan det vara lätt att missa. Efter detta kommer vi att skärpa rutiner kring att syna området runt skolan varje morgon. Jag vill att ni föräldrar pratar med era barn om hur viktigt det är att de inte plockar upp vassa föremål och att de ska prata med skolpersonal om de ser något sådant. Vi kommer naturligtvis också att ta upp detta i klasserna och prata om säkerhet med eleverna.

MVH 

Anna Syrén, bitr rektor


Hej!

Vecka 10

Måndag: I svenska har vi kommit till bokstaven S. Orden som barnen kom på skrev vi på tavlan. Barnens uppgift var sedan att färglägga bokstaven S.

Tisdag: Vi har introducerat  temat småkryp. Vi läste faktaböcker om småkryp/insekter. Vid samlingen fick barnen faktafrågor om spindlar.  Hur ser en spindel ut? Hur många ben resp. ögon har en spindel? Var bor de? Vad äter de? Därefter röstade vi fram tre småkryp/insekter som de ville veta mer om. Vi valde att fördjupa oss i spindlar, nyckelpigor och fjärilar. Tisdagens utflykt var härlig i Päron Park med mycket snö och sol.

Onsdag: Studiedag

Torsdag: Inom matematiken har vi den här veckan arbetat med siffran 8 men även tränat på + och – och kollat på livet i mattelandet och arbetat i våra sifferböcker.   

Den här torsdagen var det biblioteksdag igen! Vi lånade nya böcker. Från och med nästa vecka kommer eleverna att gå varannan vecka till biblioteket och varannan vecka arbetar med livsviktigt. Dvs vi varierar mellan biblioteket och livsviktigt varannan vecka. Påminn era barn om att ta med sig böckerna och lämna tillbaka på biblioteket (jämna veckor). Idag var det många som hade glömt sina böcker och de fick tyvärr inte låna nya böcker.

Fredag: Idag på Bokklubben/ASL-passet arbetade vi i halvklass där ena halvan har ritat varsin spindel och även gjort spindelavtryck med toapapper. Den andra halvan arbetade med datorer/ASL och fick arbeta i par. De har skrivit på datorn gemensamma korta texter om spindlar. Efter rasten skiftade vi om grupper.

Påminnelse!

Glöm inte att fritids är helt stängt på torsdagen den 15/3, d.v.s. ni kan inte lämna barn före eller efter skoltid.  (8.30-13.30)

 

Var snälla och titta att ni tar rätt barnkläder hem. Det är många barn som saknar kläder av olika slag! I klassen är det även många barn som slänger runt med både sina egna och andras kläder på golvet. Vi har pratat mycket om det i klassen. Vänligen ta upp det hemma med era barn.

 Veckans ord (v.11) ansvar

Tis. 20/3  Vi har bokat Märta Proppmätt, föreställningen 09:30 - 10:10  på Biograf Royal. Det är viktigt att barnen kommer i tid.

Trevlig helg!

Nexhmije & Venke

 

 

 


Hej!

v.9

Måndag: Vi har jobbat vidare med bokstäverna i alfabetet. Denna veckan har vi jobbat med bokstaven R. Efter lunchen läste vi en bok samtidigt som vi åt frukt. Därefter introducerade vi veckans ord, samarbete.

 

Tisdag:  Idag fick vi äntligen introducera de efterlängtade datorerna på GoTD, där vi delade in eleverna i par (data-kompisar). Eleverna kommer dela på en dator och samarbeta. Vi gick också igenom inloggningen (alla elever har individuella användarnamn). Efter lunchen gick vi på utflykt med FA till Folkets Park.

Onsdag: Idag har vi haft elevens val. Eleverna fick välja att titta på en film som heter Happy Feet tillsammans med FB. Därefter fick de leka i snön på fotbollsplanen. Efter lunchen hade vi gymnastik, vi körde uppvärmning och lekte olika lekar.

Torsdag: Vi började dagen med matematik, veckans siffra var siffran sju. Efter mattelektionen gick vi till biblioteket.

Fredag: På bokklubben fick eleverna skriva i sina datorer. Som tidigare nämnt arbetade de tillsammans i par. Alla fick öppna ett nytt dokument, förstora bokstäver, använda retur, ”sudda”, skriva bokstäver, göra mellanrum mm. Alltså helt enkelt bekanta sig med tangentbordet och kunna navigera sig. Eleverena upplevde detta som något nytt men jättekul. Många lyckliga elever hade vi idag.  

 

Veckans ord (v.10) : Olikheter

Trevlig helg !

Nexhmije

Hej allihopa!

Veckobrev 7

Vi kommer att arbeta med ASL (Att Skriva sig till Läsning med digitala verktyg)

Äntligen fick vi 13 bärbara datorer till våra elever för att stimulera det lustfyllda lärandet. Vi kommer att arbeta med ASL. ASL är en förkortning på ”Att skriva sig till läsning via datorn eller surfplattan som skrivverktyg”.

Arbetssättet ”att skriva sig till läsning” bygger på kunskapen att det faktiskt är lättare att lära sig skriva än att lära sig läsa. Barnen skriver till att börja med på ”spökskrift” för att få skrivflyt. Det blir vilka bokstäver som helst i långa rader eller kortare rader som bildar till synes obegripliga meningar med punkter emellan.

Den här veckan har vi i svenskan jobbat med bokstaven Q och sedan var det fri lek. På matten har vi jobbat med siffran 6.

Vi har haft många vikarier i veckan men det har gått bra! Nexhmije var sjuk 3 dagar och Nada har slutat. Vi har fått en ny vikarie för Venke. Han heter Daniel.

 Nu önskar jag er alla en riktigt skön helg och ett härligt sportlov!

Nexhmije

Hej allihopa!

Veckobrev 6

Schema

Här finner ni schemat för förskoleklass A. Det kan komma att ändras under terminens gång.

Måndag: I svenska hade vi bokstaven P


Tisdag: I gotd hade vi  tema "sagor -fabler", och pratade om vad är en saga, en fabel och en folksaga. Sedan läste vi sagan om vanten och återberättade i kronologisk ordning, Vilket djur kom först och sist? Vilket är budskapet i sagan?Hur kunde djuren få plats i vanten? Sedan fick eleverna ett eget häfte med sagan som dem kunde färglägga.

Onsdag: Vi började dagen med språklekar, där vi rimmade och sedan fortsatte vi med frilek. På eftermiddagen hade vi idrott med massor av lekar och rörelse.


Torsdag: I matten jobbar vi vidare i våra sifferböcker. Veckans siffra var 5.
Nada försätter att jobba med värdegrundsfrågor i ämnet Livsviktigt. De har jobbat mycket med hur samarbete fungerar och att kompromissa för att kunna komma överens. Detta arbete sker i halvklass vilket ger bra diskussioner och det blir lättare för alla barn att komma till tals och andra halvan har bibliotek. Både grupper har bibliotek och livsviktigt på torsdag.

Fredag: Idag var vi på teater på Barnens scen i Folkets park. Det var en föreställning som handlade om att flytta. Om två kompisar som har flyttat p.g.a. av olika orsaker.

Efter lunchen hade vi fredagsmys. Vi tittade på film och vi åt popcorn.

Under veckan i svenska har vi inlett arbetet med narrativa/berättande text. Vi arbetar med hur en berättande text, till exempel en saga, ser ut och vad som ska finnas med.

Jag ber er ytterligare en gång till att hjälpa barnen att ta eget ansvar för sina hyllor i kapprummet. Försök underlätta för dem genom att påminna de om att alltid lägga/hänga saker på krokarna och hyllorna och plocka upp saker från golvet. Förutsättningarna i kapprummet är svåra och vi får alla hjälpas åt för att göra det så bra som möjligt för våra barn.

Veckans ord (v.7) samarbete

   Information 

 

 • Fredagen den 16/2 är det lovdag och eleverna är lediga,  fritids är öppet som vanligt.

 

 • Vecka 8 är det sportlov.

 

 • Torsdagen den 15/3 har FRITIDS studiedag vilket innebär att fritids har stängt på morgonen och på eftermiddagen. Barnen har skola som vanligt mellan 8:30-13:30. 

 Trevlig helg!

 Nexhmije & Nada


Vecka 5

Måndag: Veckans bokstav är O. Barnen har fått tänka till kring bokstaven, hur låter den? Vilka ord börjar på O? Vi har arbetat med bokstaven O och pratat om ormar. Vi har pratat och läst faktatext om ormar som finns i Sverige.  Efter lunchen pratade vi om veckans ord - omtänksamhet, och avslutade med fri lek.

Tisdag; hade vi GoTD där vi fortsatte med temat vinter. Vi jobbade med ett arbetshäfte med vinterrelaterade ordbilder. Tisdagens utflykt var härlig i Folkets Park och vi hade ett gäng väldigt nöjda barn som lekte och rörde på sig. Idag hade skolan brandövning. Alla kom ihåg vad de skulle göra när brandlarmet gick.  Under samlingen gick vi igenom allt om hur vi skall bete oss under en utrymning. Barnen ställde upp sig fint på ett led och så gick vi till vår uppsamlingsplats bredvid staketet. Alla var jätteduktiga.

Onsdag: Vi började med språklekar efter Bornholmsmodellen. Vi lyssnade på ljud på CD-skivan sedan hade vi fri lek utifrån barnens egna val. På eftermiddag hade vi idrott. På idrotten var det gympa med uppvärmning och lekar som barnen själva fått bestämma.

Torsdag: Idag har vi jobbat med siffran 4 i våra mattehäften. Vi har övat på att skriva siffran och ritat fyra stycken favoritsaker. Mattelek denna veckan var att vi tränade på att koppla siffran till antal saker. På eftermiddagen hade halva klassen biblioteket och halva klassen livsviktigt med Nada (olika övningar : våga tala – vilja och samarbeta).

Fredag: På förmiddagen har halva klassen fått introduktion i städ gruppen och halva klassen började skriva egna sagor .

                     Lästräning

Under veckan fick de en vinteruppgift med inslag av både svenska och matematik! Eleverna fick diskutera och resonera kring vilken snögubbe som skulle bli längst och kortast men även varför? Om limningen av cirklarna kunde påverka längden? Vi tränade även på att räkna bokstäverna och cirklar samt skriva namn.Veckans ord (v.6): Vänskap

Trevlig helg!

Nexhmije & Nada

Hej!

V.4

På måndag startade vi med Bokstaven N. Vi inledde med Bokstavlandet för att sedan jobba i skrivhäftena. Varje måndag introduceras nya ord som eleverna får öva på olika sätt. Ordet var RESPEKT. Vi har använt detta ord i olika sammanhang och samtalat med barnen vad respekt innebär. Barnen fick berätta vad detta ord innebar för dem och vi skrev även ner det så att vi kan komma ihåg.

På tisdag hade vi GoTD och temat vinter, där pratade vi om vinterkläder, vad vi har på oss idag och hur  våra kläder ser ut på vintern. Därefter ficka alla måla sina egna vinterkläder och göra ett varsitt kollage. Efter lunchen gick vi på utflykt med FB till lekplatsen på allén vid Kungsgatan och sedan åt vi frukt på skolgården.

På onsdagen började vi med språklekar efter Bornholmsmodellen Vi lyssnade på ljud på CD-skivan som finns i fyra grupper med ljud. De fick öva förmågan att inrikta uppmärksamheten på att lyssna ljud och försökte att identifiera ljuden som presenterades i grupp 1.

På eftermiddag hade vi idrott och vi tränade koordination och kondition i en hinderbana av rockringars, koner och andra hinder. Barnen tyckte det var kul att springa genom banan och se vad de klarade av. De fick dessutom möjlighet att träna turtagning, samarbete och gruppsamverkan när de skulle göra detta tillsammans.

På torsdag började vi arbeta med siffran 3 i matte och tittade på Livet i mattelandet. Avsnittet handlade om siffran 3. Efter att vi tittat på avsnittet så hade vi en genomgång av siffran 3. På eftermiddagen var det biblioteksgrupp för halva klassen och livsviktigt med Nada för den andra halvan. Under bok och frukt läste vi boken ”Grodan och snögubben” kopplat till temat vinter.

Fredag: På förmiddagen har vi haft halvklasser, där vi i ena halvan dragit igång med "bok-klubben" där vi läst tyst, lyssnat, härmat, lekt och låtsas läst. Andra halvan har fått dra igång "städ-gruppen" där gick Nada igenom hur vi kan ha ordning och reda samt städat i kapprummet och klassrummet. Denna vecka fick eleverna lära sig ansiktsmassage. Först fick alla göra massagen på sig själva så att de fick en känsla av hur hårt/mjukt man kan göra för att det ska kännas bra. Sen arbetade eleverna två och två och masserade varandra.

Lov- och studiedagar vt 18

· 16 februari

· vecka 8 sportlov

· 7 mars

· vecka 13 påsklov

· 30 april

· 11 maj

· 24 maj (stängt både på skola och fritids)

Jag kommer skriva i veckobrevet under fredagar vilket ord vi kommer diskutera under nästa vecka, och det vore väldigt fint om ni har möjlighet att diskutera ordet lite extra hemma över helgen.

 Veckans ord  ” Omtänksamhet”(v.5)

 Trevlig helg!

Nexhmije & Nada

 

Sportlov på fritids?

Fritidshemmet måste få veta vilka barn som kommer att vara på fritids under sportlovet. Det gäller även fredagen före dvs 16/2 som också är en lovdag. Anmälan är förlängd men måste vara inne senast på fredag 26/1

MVH bitr rektor Anna Syrén


Hej!


Veckobrev 3

 

Måndag: Vi började med att arbeta med vintern. Vi pratade om varför det blir vinter, men också vad som händer med djuren, fiskarna och fåglarna under vintern.

 

Tisdag: GOTD med Felicia. Efter lunchen gick vi på utflykt med FB till Päronparken och sedan läste vi boken ”Hur snön fick sin färg” kopplat till temat vinter.

 

Onsdag: Vi har arbetat med bokstaven M i svenskan. Vi inledde med Bokstavlandet för att sedan jobba i skrivhäftena. På eftermiddag hade vi idrott och lekte olika lekar.

 

På torsdag började vi arbeta med siffran 2 i matte och tittade på Livet i mattelandet. Avsnittet handlade om siffran 2. Efter att vi tittat på avsnittet så hade vi genomgång kring siffran 2. Den är svår att forma.  På eftermiddagen var det biblioteksgrupp för halva klassen och livsviktigt med Nada för den andra halvan.

 

Fredag: Vi började med lite språklekar - denna veckas lyssnarlekar gick ut på att man ska blunda och känna igen olika typer av ljud. 

På eftermiddagen har vi haft halvklasser, där vi i ena halvan dragit igång med "bok-klubben" där vi läst tyst. Era barn förbereds inför läsinlärningen via talet och genom att lyssna, härma, leka och låtsas läsa. Andra halvan har fått dra igång "städ-gruppen" där gick Nada igenom hur vi kan ha ordning och reda samt städat i kapprummet och klassrummet. Två moment som var väldigt roliga!

 

Trevlig helg!

Nexhmije & Nada

 


Vecka 2

Hej!

Välkomna tillbaka efter jullovet. Hoppas att ni alla har haft ett skönt lov. Vi ser framemot en lärorik och spännande vårtermin tillsammans med era barn.


Vi kommer under våren att arbeta med språklekar efter Bornholmsmodellen. Att arbeta med Bornholmsmodellen innebär att vi fokuserar på bokstävernas fonem och ljud. Med hjälp av språklekar lägger vi grunden till läsning på ett lustfyllt sätt för barnen.


Dessutom ska vi starta vår nya bok-klubb och där kommer vi läsa tyst och högt, skapa, skriva, diskutera berättelser och göra egna böcker-

Vi kommer varje vecka introducera ett nytt ord som vi tillsammans ska diskutera. Det kommer vara ord som är kopplade till “livsviktigt ”och tanken är att barnen i slutet av terminen kommer få med sig en “ordbok” med deras egna definition av orden vi diskuterat.

Våra teman under våren kommer vara: Vinter & Väsen, Sagor & Fabler, Miljö - småkryp, Miljö - vårblommor, Sommaren samt inför åk 1.

Venke är ledig tom 4 mars och vi har fått vikarie, Nada heter hon. 

Denna vecka har vi arbetat vi med bokstaven L i svenskan. Vi inledde med Bokstavlandet för att sedan jobba i skrivhäftena. På torsdag var det biblioteksgrupp för halva klassen och livsviktigt med Nada för den andra halvan.

På torsdag började vi arbeta med siffrorna 0 och 1 i matten. Vi har pratat om siffror och antal udda och jämna tal.

 

Idrotten kommer framöver att hållas på onsdagar istället för fredagar! Börjar gälla from nästa vecka (ons 17 januari kl 12:00-13:00).

Önskar er en trevlig helg!

Nexhmije och Nada


Avulavslutningen är på fredag 22/12. Skolan börjar som vanligt kl 8.30 F-2 avslutar tillsammans i idrottssalen med lite sång och tal från vår rektor Anna. Den här dagen är bara för elever och personal. Skolan slutar kl 12.00 därefter tar fritids över.

Mvh  Nexhmije och Venke

Veckobrev v. 50

Hej! 

Jag vill passa på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År och även tacka för den här terminen.

Det här blir det sista veckobrevet för terminen. Tänk vad tiden går fort, en hel termin har redan gått. Barnen har växt på sig mycket under den här terminen och fått in bra rutiner både under jobbstunder och lekstunder. Men vi har mer att träna på så det ska bli så roligt att få jobba vidare med dem under nästa termin som börjar den 10 januari 2018 kl.8.30

Vi jobbar vidare med våra bokstäver i alfabetet. Den här veckan har vi jobbat med bokstaven Kk. Torsdag var det livsviktigt/biblioteket, på livsviktigt diskuterade barnen vad som gör dem ledsna, glada och fick illustrera det genom bilder. Den här veckan har det bl.a julpysslats, bakats pepparkakor, spelat memory , vi har haft massagesaga ”tomternas verkstad” .

Idag har vi haft v gymnastik, vi körde uppvärmning och lite jullekar som pepparkakslek och tomtesmyg, Vi har också övat på vår sång som vi ska sjunga på julavslutningen. Det var väldigt trevligt att ha er som hade möjlighet att komma under jul-pysslet på tisdag kväll.

Kommande vecka avslutar vi vårt tema kroppen med att bl.a. att  repetera det vi har lärt oss om kroppen och göra färdigt våra kroppsböcker, julpyssla, städa våra lådor och öva på julsånger och förbereder inför julavslutningen.

 Trevlig helg!

Nexhmije och Venke

 

 

11/12

Ny vecka och nya äventyr. Vi tänkte ha lite julpyssel på torsdag och skulle behöva er hjälp med att ta med toa- eller hushållsrullar. Så ifall ni skulle vilja ta med dessa till skolan under veckan skulle det vara mycket uppskattat

PÅMINNELSE..


Imorgon den 12e December vill vi välkomna alla föräldrar hit för att julpyssla med oss mellan kl. 15.00 - 16.30. Det kommer finnas lite fika och pyssel-stationer i FSB och FSA's klassrum samt i akvariet.


Önskar er varmt välkomna!

Nexhmije & Venke


Vecka 49

Hej allihopa!

 Måndag: Vi fortsatte på vårt tema kroppen med att se på en film som handlade om smaksinnet och luktsinnet. Sedan arbetade vi i halvklass. Vi har pratat om smaksinnet där vi lärde oss olika smaker och vart på tungan smaklökarna sitter för vardera smaken.  Barnen fick använda sitt smaksinne genom att smaka på saker som är söta, sura och salta. Barnen har fått lukta på många olika saker medan de blundade och gissa vad som döljer sig i burkarna. De gissade rätt på allting!

Tisdag: I grey of the day har vi pratat om musklerna. Hur musklerna fungerar?

Onsdag: Vi hade fri lek på förmiddagen och arbetat med bokstaven J.

Torsdag: var det biblioteksgrupp för halva klassen, och livsviktigt med Venke för den andra halvan I matematiken spelade vi clownspelet med tärningen. Denna veckan lärde vi oss om tärningen och spelade roliga tärningsspel tillsammans. Vi spelade ”clownspelet" som är ett tärningsspel där det gäller att få ihop alla delarna på clownen. Till exempel så slog man en sexa så skulle man rita en hatt på sin clown. Detta spel tränar taluppfattning.

Fredag: Idag har vi firat nobel dagen för fullt med ett späckat schema! Vi har diskuterat priserna och varför dom är viktigast i världen, kollat på film om nobel, dukat upp smäcka långbord och efter att vi slagit oss ner fick vi besök av kungen och drottningen. Dom gav alla barnen medaljer för att dom är så bra klasskamrater på ett högtidligt sätt. Efter en festlig måltid rustade vi upp för disco och alla dansade loss. En väldigt härlig dag!

OBS! Skolan stänger klockan 12.00 måndag 11 december. Fritids har öppet på eftermiddagen som vanligt

Trevlig helg!

Nexhmije & Venke

Hej!

Fredag 8/12 Ingen idrottVi kommer då istället att fira Nobeldagen tillsammans med FB på skolan.Barnen får gärna klä sig festfint om de vill!

Mvh

Nexhmije

Hej!

Klass 8A och 8B bjuder in till juldisco torsdagen den 14 december, 16.30-18.00, varmt välkomna alla förskoleklassare, ettor och tvåor önskar klass 8A och 8B samt mentorer!

Välkomna till juldisco för F-2!.pptx


Veckobrev v. 48

 Måndag: Denna veckan arbetade vi med känselsinnet. Vi pratade om hur man upplever olika saker och varför känseln är viktig, men även vad som känns bra och vad som inte känns bra. Vi tittade på en film som heter tiggy testar från urskolan. Barnen har fått känna efter vad som finns i ”hemliga påsen”, beskriva och förklara för de andra i klassen vad det var de kände. Vi har även experimenterat med kallt, ljummet och varmt vatten. Barnen fick känna med sina händer i vattnet och vi bad dem berätta vad de känner.Tisdag: Temat denna veckan för ”Grej of The Day” var huden. Vi hade mycket spännande diskussioner om varför man har hud, vad den gör, hur den fungerar.

Onsdag: I svenska har vi kommit till bokstaven I. Orden som barnen kom på skrev vi på tavlan. Barnens uppgift var sedan att färglägga bokstaven I. Efter det fick alla öva sig att skriva stora och små I och även skriva/rita två ord som börja på I.

Under veckan har vi rimmat mycket. Barnen tyckte att det var roligt att hitta ord som rimmar och var väldigt duktiga på att komma på egna rimord.

Torsdag: har vi arbetat med matematiska mönster på olika sätt, samtalat vad som är ett mönster. De har gjort pärlplattor, armband och de gjorde sina egna mönster.

Här har vi utmanat barnen att planera hur deras armband kommer att se ut genom att de ritat sin egen ritning/mönster först. Här övas bland annat finmotorik och matematik (genom att kunna se ett mönster).

Torsdag var det biblioteksgrupp för halva klassen, och livsviktigt med Venke för den andra halvan.

Fredag: Den här veckan har vi tränat på många olika slags grovmotoriska aktiviteter som exempelvis springa, hoppa, hoppa på ett ben, gå baklänges. Vi har också på gympan övat på olika samarbetsövningar och lekt olika piet versioner. Vi avslutade med avslappning! 

Dagarna springer iväg, vi har idag firat 1 december med tända ljus. Det blev ett naturligt sätt att tala om datum, hur många dagar är det kvar, ordningstalen osv. En nedräkningskalender med 24 små bilder att färglägga blev en lugn stund. Vi kommer även titta på julkalendern tillsammans med Förskoleklass B efter lunchrasterna.  


Vi har även börjat öva på vår låt, Mössens Julafton, som vi ska uppträda med på skolavslutningen den 22 december.

Trevlig helg och första advent!

Nexhmije & Venke

 

Hej alla!

 

Veckobrev v.47

 

Måndag: Vi har arbetat med hörsel idag. Vi har pratat om örat och örats delar. De fick rita och måla örat. Vi blundade och lyssnade varifrån ljudet kommer. Vi skapade tystnad och sedan tappade saker och lät barnen gissa vad som tappades. Tisdag: Grey of the day

Pratat om magen. Hur fungerar magen? Efter lunchen blev det utflykt till "kinagungan" 

Onsdag: Idag har vi haft bokstaven H och vi har gått igenom bokstaven. Vi började med att lyssna på en berättelse och en sång om bokstaven H och sedan skrev vi ord med bokstaven H.

Torsdag: Vi fortsatte med ”dubbelt” och ”hälften” och sedan läste vi ” Sagan om dubbelt och hälften”

Fredag: Studiedag. Fritids öppet.

 Viktiga datum:

 • Fredag den 8 december ska vi ha en festlig nobelmiddag i klassen. Vi kommer att uppmärksamma nobeldagen och barnen får gärna ha på sig finkläderna! 
 • Tisdag den 12 december, kl 15.00–16.30, ska vi ha ett Jul-drop-in på skolan. Mer information kommer
 •  Fredag den 22 december är det julavslutning. 

Jag vill påminna er om att uppdatera era barns ytterkläder och kolla så att de har extrakläder på sina hyllor eller i väskorna. Vi är ute i alla väder och det viktigt att barnen vet att man ska ha rätt kläder, kläder efter väder. 

Jag vill också passa på att tacka för trevliga utvecklingssamtal. Känns bra att ha fått prata med nästan er alla!!

                                                 Allt gott.

Vänliga hälsningar Nexhmije & Venke

 


23/11

Skogräns För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär de att ni antingen tar av er skorna eller använder er av skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar för ert samarbete med detta.

Vecka 46

Måndag: Ny vecka och nya äventyr. Idag har vi pratat om ”Människan har 5 sinnen” där lukt, smak, känsel och hörsel är 4 av dom. Av de fem sinnen är ett av de viktigaste sinnena synen!

Hur ser ett öga ut? Ögon består av en massa smådelar som alla är nödvändiga. Vi har fokuserat på ögat idag och har bland annat fotograferat barnens ögon och gissade vems som var vems öga.

Tisdag:  Grey of the day

Idag har vi pratat om hur hjärnan fungerar, hur den ser ut och vika funktioner den uppfyller i människans kropp Sedan fick eleverna rita sin hjärna på papper

Onsdag:

Veckans bokstav är G,


Torsdag:

Matematik, dubbelt och hälften har diskuterats.

Fredag::

Utomhusidrott där vi fick springa och röra på oss mycket och lekte olika lekar.

Hälsningar, Nexhmije

16/11

Hej alla föräldrar!

På fredag blir det ingen inomhusidrott. Vi kommer att hålla idrotten utomhus så det behövs inga idrottskläder.

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Nexhmije

Vecka 45

Hej alla föräldrar!

Tänk att det är fredag igen och en hel vecka har gått. Tänk vad tiden springer iväg. 

Måndag: I dag startade vi tema kroppen! Vi gjorde en tankekarta tillsammans där alla frågor och tankar var välkomna! Vi har även pratat om vad våra kroppsdelar heter och var i kroppen de sitter. Idag gjorde vi gubbar genom att klippa ut olika kroppsdelar och sätta ihop dem till nya kroppar.


Tisdag: Gotd har pratat om hur hjärtat fungerar och ser ut Hur stort är ditt hjärta? Vi har även tittat en film från Ur -hjärtat. Efter lunch gick vi till Folkets park.


Onsdag: Veckans bokstav var F.


Torsdag: I samband med tema kroppen så har vi i veckan gjort egna skelett! Barnen fick färglägga, räkna och sedan klippa ut och sätta ihop sina skelett


Fredag: Idrott utomhus med mycket lekar och skratt. 

Det har även blivit dags att anmäla till fritids angående jullovet och det gör man på denna länken, helst innan den 14 Nov.

https://goo.gl/forms/uGDD0H9rkkZDTwqm2


Med vänlig hälsning,

Nexhmije 0ch Venke

 

10/11

 

 Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan

9/11

Hej allihopa!

Idrottslektionen den här veckan kommer att se något annorlunda ut. Vi kommer att ha utomhuslekar. Eleverna behöver inte ha med sig idrottskläder och handduk då de inte kommer att byta om. 

Mvh

Nexhmije & venke

Vecka 42

Måndag: Vi fortsatte med temat ”Trafik”. Idag kom en polis på besök och berättade lite kring vad deras arbete går ut på och hur vi ska agera för att vara säkra ute i trafiken. Alla barnen fick sedan komma in i polisbilen och se hur den ser ut inuti.

Tisdag: Studiedag

Onsdag: Idag har vi haft bokstaven D. Vi har gått igenom bokstaven D. Vi började med att lyssna på en berättelse och en sång om bokstaven D och sedan skrev vi ord med bokstaven D.

Torsdag: Vi var på teater. Teatern hette I skuggans land och var väldigt bra. Det var 3 personer på scen och de lekte mycket med skuggor och olika storlekar, handlingen var svårare att klura ut men barnen verkade mycket nöjda.

 Fredag: Utflyktsdag. Vi har varit ute hela dagen i pildammarna och lekt och grillat.

 

Övrig information:

Nu är det dags för utvecklingssamtal. Tiderna hittar ni på vår klassrumsdörr. Vänligen skriv upp ert barns namn på den tid som passar er. Nästa vecka är sista veckan innan höstlovet.

Nu önskar vi er en god helg så ses vi på måndag!

 Nexhmije & Venke

 

18/10

Hej!

På fredag har vi en likabehandlingsdag på skolan med temat hälsa. Första tanken var att åka på utflykt till bokskogen men tyvärr fanns ingen ledig buss därför går vi till Pildammsparken och har kul! Då det är en bit att gå hoppas vi kunna lämna skolan senast 8.40! Det blir en heldagsutflykt med grillning i parken så kläder efter väder samt vattenflaska och frukt får tas med.

Obs! Pga utflykt blir det ingen idrott på fredag.

Vänlig hälsning  Nexhmije

Vecka 41

Måndag: Den här veckan hade vi trafik som veckans tema. Vi har pratat om hur man går, cyklar och beter sig i trafiken, samt om vikten av reflexer. Vi såg en film från Gatsmart som handlade om övergångsställen och vad man ska tänka på när man går över en gata.

Tisdag: Vi har idag fortsatt med vårt trafik-tema. Vi har gått en trafikpromenad där vi b.la övade på hur man gör när man går över gatan. Vi har tittat åt vänster, höger och åt vänster igen och lyssnat om vi hört något motorfordon. Vi har tittat på trafikskyltar och pratat om vad de betyder. Efter lunchen gick vi på utflykt till päronparken tillsammans med Fb.

Onsdag: Bokstaven C. Vi har arbetat med bokstaven Cc. Orden som barnen kom på skrev vi på tavlan. Barnens uppgift var sedan att färglägga bokstaven C. Efter det fick alla öva sig att skriva stora och små C och även skriva/rita två ord som börja på C.

Torsdag: Barnets väg till och från skolan. Hur ser din väg ut till skolan? Hur tar du dig till skolan? Beskriv din väg till skolan. Här pratade vi också om vägskyltar. Beskriv! Färg, form m.m. Under detta arbete fick vi med olika begrepp som form men även antal, mönster och storlek diskuterades.

Fredag: gymnastik med mycket rörelse och lekar

Kommande vecka / datum och aktiviteter att komma ihåg

17/10 Studiedag (fritids öppet) 

19/10 Teater  Folkets Park

20/10  Utflykt till Pildamsparken tillsammans med förskoleklass B

Vi tar med oss mat från skolan och barnen har med sig kläder efter väder. .
Vi ser fram emot en rolig dag!
Obs! Pga utflykt blir det ingen idrott på fredag.

Trevlig helg!

Nexhmije &Venke

 

Vecka 40

Måndag: Vi började veckan med att prata om helgen och rita i våra "måndagsböcker"

Tisdag: No. Vi arbetar med årstider och skiftningarna i naturen. Idag har vi pratat om hösten. Efteråt fick barnen måla sina fina höstträd. Efter lunch gick vi till Päronparken och lekte.

Onsdag: Svenska. Vi lärde oss bokstaven B. Barnen fick försöka komma på några ord som börjar på B och det var inte så lätt. Vi kom på 8 st. Sedan fick barnen färglägga bokstaven B. Efter det fick alla öva sig att skriva stora och små B.

Torsdag: I matematiklektionen arbetade vi med temat ”Jämföra och mäta” där vi den här torsdagen fick mäta våra kroppslängder. Barnen fick med hjälp av måttband mäta sina längder. Vi pratade om begrepp som längst, kortast och lika långa.

Fredag: Idag hade vi gymnastik och vi lekte olika lekar.

Jag vill påminna er att om att vi varje dag har en fruktstund så lägg ner en frukt i barnens väska varje morgon.

Trevlig helg på er!

Hälsningar Nexhmije


 Vecka 39 

Veckan har innehållit arbete med bokstaven A. Barnen har fått tänka till kring bokstaven, hur låter den? Vilka ord börjar på A? I tisdags hade Li ”Grey of the day” med barnen och de jobbade med planeterna.

Tisdagens utflykt var härlig i solen och vi hade ett gäng väldigt nöjda barn som lekte och rörde på sig. I torsdags jobbade vi med matematik och skillnader, stor-liten (störst-minst), längst-kortast.

Vi vill påminna er alla om våra biblioteksdagar. Varje torsdag efter lunchen går halva klassen till biblioteket och halva klassen har ”livsviktigt”.  Den här veckan på livsviktigt pratade barnen om känslorna, glad, ledsen och arg. Hur ser man att någon är glad och vad gör oss människor glada? Vi har även pratat om hur man ska vara mot varandra.

I fredags hade vi gymnastik. När vi hade bytt om till gympakläder så var det dags för uppvärmning. Vi sprang runt i salen och gjorde olika rörelser. När vi hade värmt upp ordentligt så lekte vi en lek med rockringarna. Det gick bra på idrotten, barnen var jätteduktiga på att både byta om och duscha efteråt. Efter lunch gick vi iväg till parken där åt vi frukt, läste en bok och lekte i solen. Det var en härlig solig eftermiddag. Vi har även hunnit med fri lek, vilken tur!!

Önskar er alla en härlig helg! J

Nexhmije & Venke


 22/9

Hej föräldrar

Vi började veckan med att prata om helgen och rita i våra "måndagsböcker". Sedan begav vi oss till gymnastiksalen för att fotograferas. Det var inte det lättaste att få med alla på bilden men efter femte försöket lyckades vi. Dagen efter pratade vi om vad är en familj och var vi bor sedan blev det utflykt till "kinagungan" tillsammans med FB. I onsdags började vi arbeta med alfabetet och barnen fick en bokstavsbok som vi kommer jobba vidare med under terminen. Igår blev det mer matematik och vi fortsatte vårt arbete med geometriska former, denna gång fick de hitta gömda former i olika bilder. Idag har vi haft gymnastik där vi hade "röris" med tillhörande musik samt lekte vi följa John där vi hoppade på ett ben och dylikt.
Det har varit en intensiv vecka då mycket har hänt och vi märker att barnen börjar bli varma i kläderna och börjar testa gränser. Så vi fortsätter jobba med rutiner men det blir bättre för varje dag!
En sista påminnelse om kläder igen då regn och rusk är här för att stanna och vi har många barn utan, men nu önskar vi alla en trevlig helg!!

Nexhmije & Venke

 21/9


Hej föräldrar

Höstlovet (v.44) är inte här riktigt än men fritids har redan påbörjat sin planering. För att kunna planera behöver de vet vilka barn som kommer/kommer inte. Här nedan kommer en länk och svara innan 3:e oktober, tack på förhand!Nexhmije & Venke


Hej föräldrar

Det har nu blivit dags för skolfotografering och för FA är tiden redan nu på måndag 18/9 kl 11.30. Vill man vara finklädd går det utmärkt men tänk på att man inte får ha kepsar eller täcka för ansiktet på fotot.
Trevlig helg önskar Nexhmije & Venke12/9
Hej föräldrar!

På Sorgenfriskolan finns det två förskoleklasser. Vi arbetar med gemensamma planeringar och kommer hålla lektioner i båda klasser. 

Under läsåret kommer vi arbeta med olika teman t.ex. kroppen

Vi lägger stor vikt på den sociala biten som utvecklar elevernas förmåga att samarbeta, hur vi är mot andra och mycket mer

Här nedan kommer exempel på vad vi arbetar med i de olika ämnena

Lek
- Fri lek t.ex. utflykter 
- Organiserad lek

Matematik

- Begreppsbildning stor-liten, fler-färre, hälften-dubbelt
- Antalsuppfattning 0-10
- Geometriska former
- Tidsbegrepp, repetera dag, datum, månad, år och årstid


Svenska

- Språklig medvetenhet
- Arbeta med skriv och läsinlärning
- Träna på att tala och lyssna
- Alfabetet

No/So

Utflykt en gång i veckan
- Följa naturens skiftningar-
- Få kännedom om våra helger och traditioner
- Trafik
 

Idrott

- Öva de grovmotoriska grundformerna
- Träna på samarbetsövningar
- Spela bollekar och leka regellekar
- Kroppsuppfattning, rumsuppfattning      

Musik
- Sjunga
- Sånglekar

Bild/Form
Bild-uppgifter med olika tekniker som penslar, pennor o.s.v.
- Skapa fritt med varierande material
- Finmotorik-övningar som klippa, pärla o.s.v.

Med vänlig hälsning Nexhmije & Ruben

6/9

Hej kära föräldrar

Torsdag i nästa vecka (14/9) har skolan friluftsdag. Det innebär att vi ska på utflykt till rörelselekparken och vi lämnar skolan 8.35. Barnen behöver ha med sig en flaska vatten och en frukt. Eftersom det är Sverige vi bor i så klä på barnen väl då vi kommer vara ute i minst 2 timmar. 

Tack så mycket, f-klasspedagogerna

25/8

Hej alla vårdnadshavare till barn i FA!

De två veckorna som återstår tills Nexhmije kommer till klassen (11/9) kommer Venke vara klassens förskoleklasslärare och Therese deras fritidspedagog. Elin kommer att finnas kvar på skolan men med andra uppdrag.

Med vänlig hälsning,
Skolledningen 
Sorgenfriskolan 


22/8

Nu är datum bestämt för föräldramöte och datumet blir den 30 aug kl: 17.30. Vi börjar mötet uppe på fjärde våningen för att sedan gå ner till våra respektive klassrum. Väl mött Elin

21/8

Hej allihopa.
Nu har skolan kommit igång och jag hoppas era barn trivs i skolan än så länge! Har märkt att vissa barn har med sig egna skrivböcker samt pennskrin och jag förstår att man supergärna vill ha sina första "skolgrejer". Skolan har inget förbud mot att ha med sig saker men jag och mina kollegor har diskuterat och p.g.a. att barn är känsliga i denna ålder och vi inte vill att man ska känna nån press på att köpa "rätt grejer" har vi kommit fram till att skolan står för allt material. Hoppas ni inte tycker detta är för hårt men för allas bästa och för att ingen ska känna sig utanför så har vi beslutat att inga egna saker i skolan!

Med vänliga hälsningar Elin16/8
Hej alla föräldrar och vad roligt att träffa er idag.

Här kommer information som ni behöver just nu.

Jag har nu säkrat en telefon till förskoleklassen där ni kan sjukanmäla eller bara meddela frånvaro och telefon nr är 0768679506.  Detta telefonnummer gäller för båda klasser. Svarar ingen går det lika bra att lämna röstmeddelande eller skicka ett sms.

Angående extra kläder så kommer här en liten checklista som är bra att ha i skolan.  Barn har en tendens att slarva bort sina kläder och för att underlätta för både er och oss är namn i plaggen en mycket god idé.

 • Regnkläder och stövlar
 • 2-3 par strumpor 
 • 2-3 par underkläder
 • extra byxor eller klänningar
 • extra tröja 
 • vattenflaska
Allt detta lägges med fördel i en tygpåse som barnen kan ha hängande på sina platser.

En skolväska är även bra att ha och tänk då på att ni har en väska där åtminstone en A4pärm får plats.

Glömde informera er om att varje dag så har vi en fruktstund så lägg ner en frukt i väskan varje morgon.

Kommer lägga ut exakt tid och datum angående föräldramötet men måste bara dubbelkolla med rektorn samt skolsköterskan men håll utkik här så kommer det inom kort.

Men nu räcker det med info så ses vi imorgon igen!

Mvh Nexhmije B Gashi, Klassmentor

Klasskalender

  

Sjukanmälan till Skola24: 0515-77 70 00


Schema HT 2019
Måndag: 9:15-13:45
Tisdag:8:15-13:45
Onsdag:8:15-13:45
Torsdag:8:15-13:45
Fredag:8:15-13:45