SFGR17B - FSB

Välkommen till FSB:s klassida!
Klassmentor: Ida Petrelius
mail: ida.petrelius@malmo.se


... Och stort tack för ett härligt år!

Hej!

Nu börjar vi närma oss skolavslutningen, och vi vill be er föräldrar tömma platserna i kapprummet under veckan då allting ska vara tömt tills på fredag.

Från imorgon Onsdag den 13/6 kommer grupprummet (legorummet) på pirayan fyllas upp med kvarglömda kläder, som ni gärna får gå igenom när ni kan.

Allt Gott,
Ida och FeliciaHej alla FB föräldrar,

Här följer lite mer info om veckan som kommer och avslutningsdagen.
Fredagen den 15: så samlas vi som alla dagar vid 8.30 bara klassen och går till Mariakyrkan där vi möter upp alla föräldrar.
Kl.9 så bjuds det på sång av F-2 och alla är varmt välkomna med tillbaka till skolan vid 10-tiden där vi kommer dela ut diplom, tacka för detta härliga första skolår tillsammans och äta glass!
Skoldagen beräknas sluta kl.10.45 (då fritidsverksamheten startar)

Tisdagen den 12e Juni kommer vi besöka tekniska museet (utställningen muskler och motorer) då vi lämnar skolan direkt efter samling 8.30. Vi är tillbaka på skolan vid 13.00.
På samma kväll anordnar skolornas 6-7orna disco för F-2 med massa spännande aktiviteter (info sitter uppe på dörren i kapprummet).

Onsdagen den 13e kommer hela skolan sluta upp för en fotbollsmatch mellan lärarna och 9orna efter lunch.

Torsdagen den 14e kommer vi spela brännboll med FA på förmiddagen och ha sommar disco (med saft och popcorn) mellan kl 12-13.30.

:)

Hoppas att så många som möjligt har möjlighet att sluta upp nu på Torsdag den 7e i folketspark på klasspicknicken, från kl. 17 och framåt!

Här kommer lite bilder från våran dag i Bulltofta!Allt Gott,
Felicia och IdaHej,
Vill bara påminna om att vi kommer ha en heldag på Bulltofta med FA nu Fredagen den 1a Juni, och samlas ute för att gå till bussen vid St. Pauli kyrkan direkt vid 8.30. Skicka gärna med vattenflaska och lite extra frukt :), vi kommer även ha med oss extra vatten och frukt från skolan.

Med vänlig hälsning,
Felicia och Ida


Hej alla föräldrar!
Nu på onsdag har vi friluftsdag och kommer spendera hela dagen (förutom lunchen som vi äter på skolan) utomhus, så skicka gärna med lite extra frukt och en vattenflaska.

mvh,
Ida & Felicia

V.20-24

Hej allihopa,

Här följer ett veckobrev som kommer ge information om vad vi har för oss fram tills sommarlovet den 15e Juni. Det är inte så lång tid kvar nu, och vi har haft ett fantastiskt fint år bakom oss tillsammans med dessa underbara individer i FB.

Denna vecka har barnen sått frön som med lite tur har kommit upp och blivit blommor lagom till sommarlovet då dom får följa med hem. Barnen kommer ha special ansvar för sin växt fram tills dess.
I Tisdags hade vi besök av Maria förskola på förmiddagen, där några elever var värdar och visade runt de yngre barnen. Det var en peppad stämning innan de anlände, och vi samlades allesammans i en stor ring runt kastanjeträdet för att sjunga innan dom lämnade. Idag på GoTD har vi pratat om växter, om hur vi byter luft med varandra, och fyllt fönsterna i klassrummet med sommar tecken som getingar och blommor. Imorgon på matten kommer vi arbeta med mätning och sortering i halvklass, den ena inne och den andra ute, vilket vi kommer fortsätta med resten av terminen, med lite olika teman (3d-former, tiden och klockan, mått och sortering).

Från och med nästa vecka kommer vi ha temat "inför åk 1" och repetera  mycket av det vi gått igenom under året.

Vi har planerat in ett gäng utflykter:
Onsdagen den 23e går vi med FA till Gröningen hela förmiddagen.
Tisdagen den 29e går vi med FA till Kinagungan hela förmiddagen, och har lite aktiviteter utomhus på skolgården på eftermiddagen.
Fredagen den 1a Juni har vi en heldag tillsammans med FA på Bulltofta, där vi kommer leka lekar hela dagen, och hålla i lite matte övningar i skogen.
Tisdagen den 12e Juni har vi en heldagsutflykt till Tekniska museet tillsammans med FA (tillbaka ca 13.15), där vi kommer ha guidad visning och besöka experiment delen.

Jag och Felicia skulle vilja bjuda in alla till ännu en klasspicknick och fin avslutning tillsammans i Folkets park den 7 Juni, från kl 17.00.  Hoppas så många som möjligt har möjlighet att komma, och att vi har tur med vädret. Vi bjuder på tårta! Syskon och husdjur är också varmt välkomna. Felicia kommer tyvärr inte kunna vara med på skolavslutningen, så detta blir även ett tillfälle att säga hejdå.

Kanske några av er känner er manade att hålla i någon typ av aktivitet - kanske 5-kamp eller liknande :) hade varit väldigt kul!

Vi kommer uppdatera klassidan med information fram tills sommaren, men detta blir det sista veckobrevet.

Hälsningar,
Felicia och Ida
Hej alla!
Vecka 18 var en lite kortare vecka där vi på Onsdagen hade fri lek på förmiddagen och läsning (tyst eller tillsammans) på eftermiddagen. På Torsdagen började vi  att arbeta med näringskedjan. Vi gick igenom hur en näringskedja kan se ut, och därefter delades barnen upp i bikupor där dom fick diskutera ett gäng bilder på bär, insekter, maskar, fåglar, rovdjur och människor och placera ut dom i en näringskedja. Därefter fick dom motivera hur dom tänkt. Vi kollade också på ett avsnitt av "Vattumannen och speed" om svenska hajar. På fredagen under matten arbetade vi med siffrorna 1-9 och repeterade det vi gått igenom under året. Vi spelade också matte-spel. På eftermiddagen hade vi halvklasser där ena halvan fortsatte arbeta med sina serier i bok-klubben och andra halvan hade städpatrull. Vi avslutade dagen med ett avsnitt av den tecknade versionen av Ronja rövardotter. 

Veckans ord v.19: Drömmar

Under Kastanjefesten på Onsdag kan det vara bra att veta att körerna startar vid 14.00 med åk 4, och att F-2 står på scenen vid kl 15. 

Allt Gott,
Ida & Felicia


Kastanjefest den 9e maj mellan kl 14-16!

Kastanjefesten är en årlig tradition sedan 1921 då skolan grundades och hålls i samband med att vårt stora kastanjeträd (från 1923) står i full blom. Skolans elever kommer framföra musik i A-hallen (gymnastik) vid kl. 14.00. Under tillställningen kommer  åk 8 ha korv och fikaförsäljning (pengar går till deras klassresa i åk 9), och dom kommer även vara konferencier ute och inne. 5orna och 6orna kommer anordna en tipspromenad, som man gärna får delta i. 
Vi kommer ha lite “öppet hus" i klassrummet efter uppträdandet. Mentorslista för höstterminen skickas ut inför Kastanjefesten, och det kommer vara möjligt att träffa och prata med den nya mentorn då.  

Alla aktiviteter kommer vara tydligt skyltat under dagen och mer info kommer!

I klassen tränar vi flitigt på våra låtar som vi framför tillsammans med 1or och 2or. Förutom Goliat kommer vi sjunga Kroppen och Nu grönskar det, och för er som vill öva hemma är länkarna dessa:
Goliat: https://youtu.be/2z4WvIxT4w8
Kroppen: https://youtu.be/XM_t8huPG7E
Nu grönskas det: https://youtu.be/8_VAbiz7L6c

Lite viktiga datum:

30 april - lovdag, ingen skola men fritids öppet som vanligt
1 maj - helgdag, skolan stängd
9 maj - Kastanjefest - alla föräldrar är varmt välkomna!
10 maj - helgdag, skolan stängd
11 maj - lovdag, ingen skola men fritids öppet som vanligt
23 maj - Friluftsdag för hela skolan
24 maj - Studiedag, fritids stängt för planering
6 juni - Sveriges nationaldag, skolan stängd
Skolavslutning den 15 juni

V.16

Hej!
Under vecka 16 kom ju äntligen värmen, och vi har tagit alla tillfällen som gets att vara utomhus. Vi inledde måndagen med idrott (uppvärmnings lek, stafett och slow-motion rörelser). Veckans ord var kunskap, så efter lunchrasten diskuterade vi i helklass vad kunskap är och dess betydelse. På Tisdagen jobbade vi med bokstaven U, och såg 5 myror är fler än 4 elefanter, jobbade i bokstavsböckerna och löste korsord. På eftermiddagen hade vi en härlig eftermiddag i päronparken med FA. På Onsdagen hade vi fri lek på morgonen som just nu helt domineras av brädspel, och en stunds tyst läsning efter bok & frukt på eftermiddagen, och avslutade även denna skoldag i päronparken tillsammans med åk.2. På Torsdagen arbetade vi med Vatten på GoTD och reflekterade i helklass över vart någonstans man kan hitta vatten. I rymden, under marken, i molnen och i kroppen var några av idéerna. Sedan såg vi en kort film om vattnets kretslopp -"Vattumannen och Speed". Därefter arbetade vi med datorerna i Word, och alla fick skriva om vart man kan hitta vatten, och vad som är bra med vatten.  På Fredagen hade vi matte och jobbade med siffrorna 10-20. Vi såg på livet i mattelandet och illustrerade sedan fruktsallader med 20 st frukter som vi numrerade. För dom som ville fanns kluriga matteblad att lösa med hjälp av räknebräde. Efter bok & frukt gick vi tillsammans med FA till den stora fotbollsplanen vilket var ett mycket populärt inslag!

Nästa veckas ord: Demokrati
Vad är demokrati? Varför finns demokrati (Vad skulle kunna hända utan)?

Allt gott,
Felicia & Ida


V.15

Hej allesammans,

Härligt att så många hade möjlighet att komma på Torsdagens klass picknick, och trotsa blåsten! Vore mycket trevligt att få till ännu en eftermiddag när sommaren är lite mer på ingång.

På Måndagen drog vi igång veckan med gympa, där vi imiterade djur som uppvärmning och "idioten" som huvudaktivitet och avslutade med avslappning. Veckans ord denna vecka var kärlek, som kom igen under torsdagens Grej of The Day. Mycket fint och klokt blev sagt i kring detta ord och vad det betyder. På Tisdagen arbetade vi med bokstaven T med 5 myror är fler än 4 elefanter och i bokstavsböckerna, med extra uppgifter och spel för dom som hann med. Efter lunch gick vi till folkets park med FA och hade en härlig timme fylld av lek. På Onsdagen - bak & fram dagen, hade vi fri lek på förmiddagen, och övade tyst läsning i klassrummet efter lunch, med mycket fina barnböcker att välja mellan. På Torsdagens grej off the day fortsatte vi att prata om kärlek, och halva klassen fick illustrera någonting/någon man älskar i GoTD böckerna, medans den andra halvan fick skriva om det på datorerna (två och två). På Fredagen hade vi en super härlig dag på rörelselekplatsen, med full rulle. Väldigt kul var också att vi fick besök av Ruben där!

Veckans ord v. 16: Kunskap

Trevlig helg,

Felicia & IdaHej,

Nu på Torsdag den 12e April möts vi upp för klass-picknick runt 5-tiden vid barnens scen i Folkets park. Ta gärna med något litet att äta eller grilla. Ska bli härligt!

Vi har även planerat att gå på utflykt till rörelselekplatsen under Fredagen (från kl.9 till 13.30), och kommer ta med oss lunch från skolan (tunnbrödrullar). Här kommer vi göra mattelekar och annat roligt!

Felicia & Ida


V.14

Hej!

I Tisdags drog vi igång efter påsklovet med bokstaven S i svenskan, och arbetade i bokstavsböckerna. För dom som fick tid spelades det ord-spel och löstes korsord.

Då bibblan håller stängt på grund av om-organisering, har en stor mängd barnböcker flyttats ner till första våningen, så under onsdagen då vi vanligtvis går dit hade vi tyst läsning i klassrummet och bar in några backar med nya böcker. Det funkade väldigt fint! På Torsdagens Grej of The Day har vi pratat om vårtecken, och hur man kan märka/känna att det är vår. Vi associerade kring våren på tavlan, och därefter hade halva klassen data där man fick skriva in vårtecken, och halva klassen ritade bilder och skrev nyckel ord. Idag (Fredag) har vi haft matte på morgonen, och jobbat med 10-kompisar med livet i mattelandet och i våra sifferböcker. Därefter spelades lite spel innan lunch. Då vädret var så strålande bestämde vi oss för att gå till päron-parken efter lunch, och hade en riktigt vårlig eftermiddag där med lek och prat och solning.


vårtecken


tio-kompisar


Trevlig helg!

Felicia & Ida

Hej allihopa,

Hoppas att ni haft en riktigt härlig påsk!

Då våren verkar komma lite sent i år har vi bestämt att flytta klasspickniken en vecka framåt i tiden, till Torsdagen den 12e April (mellan kl. 17-19) i folkets park. Då utlovas nämligen sol, vilket vi håller tummarna för!

Allt Gott,

Felicia & Ida


V.10 & v.11
Hej!

Unde de två senaste måndagarna har vi haft gymnastik, v.11 var vi utomhus och lekte lekar och v.10 hade vi följa john uppvärmning, boll och spring-lekar och avslappning. På tisdagar har vi haft bokstäverna P och Q i svenskan, och arbetat med våra bokstavsböcker och kollat på 5 myror är fler än 4 elefanter. Vi har också börjat prata lite om meningsuppbyggnad, mellanrum och punkter, vilket kommer få mer fokus under våren. Onsdagen v. 10 var det studiedag, och vecka 11 var det fri lek på förmiddagen och efter lunch var hela klassen på bibblan. Torsdagen vecka 10 hade vi lite livsviktigt i samband med införandet av slump-kompisar på 10 rasten varje förmiddag - vi kollade på och diskuterade olika korta avsnitt av "Ugglan och kompisproblemet", för att hitta verktyg och nya lösningar. Torsdagen vecka 11 hade vi tema småkryp, och såg en film om insekter och hur dom lever. Vi räknade upp alla småkryp vi kan komma att tänka på, och skapade sedan spindlar i olika former, färger och mönster. Det blev en väldigt vacker och lite skrämmande skara! Under fredagarna v.10 och 11 har vi arbetat med siffrorna 7 och 8, med livet i matte landet och i våra sifferböcker. Vi har också börjat jobba mer med plus och minus i ett mattespel, för dom som blir klara i sifferböckerna. Under eftermiddagen vecka 10 hade vi städpatrull hela klassen, där vi entusiastiskt putsade fönster, sopade, sorterade och ordnade. Under gårdagen hade vi halvklassen i städpatrullen och halvklass i bok-klubben, där vi lästa berättelserna vi skapat högt för varandra och fortsatte utveckla historierna. 

Spindel-verkstad

Mattespel med plus och minus

För två veckor sen började vi med sumpkompisar (vi drar glasspinnar med barnens namn på inför 10-rasten, oftast grupper om 4), och vi har upplevt att detta har haft en positiv påverkan på klass-dynamiken, och öppnat upp grupperingar som tidigare har skapats. Vi kan känna hur leken på rasten med nya kompisar smittat av sig till klassrummet. Vi har sedan vi började haft samling efter rasten och pratat om hur saker har känts för alla, och gemensamt hittat verktyg och lösningar man kan använda.


Trevlig helg,

Ida & FeliciaHej!

Det har kommit till min kännedom att några barn från förskoleklasserna har hittat vassa föremål på skolgården. Gården är ju tyvärr tillgänglig för andra människor utanför skoltid. Vi försöker att hålla koll på att skolgården är fri från saker som kan vara farliga, men ibland kan det vara lätt att missa. Efter detta kommer vi att skärpa rutiner kring att syna området runt skolan varje morgon. Jag vill att ni föräldrar pratar med era barn om hur viktigt det är att de inte plockar upp vassa föremål och att de ska prata med skolpersonal om de ser något sådant. Vi kommer naturligtvis också att ta upp detta i klasserna och prata om säkerhet med eleverna.

MVH 

Anna Syrén, bitr rektorSAVE THE DATE - Torsdagen den 5e April har vi tänkt ha klasspicknick i folkets park efter skolan (mellan kl.17-19) då föräldrar och syskon är varmt välkomna, och alla gärna får ta med något litet att äta till vår picknick (eventuellt korvgrillning -> mer information kommer).


Tack  också för alla utvecklingssamtal under förra veckan! För er som ännu inte har haft och skulle vilja ha utvecklingssamtal - hör av er via mejl så bokar vi in en passande tid.

(ordinarie veckobrev för v. 10 kommer slås ihop med denna veckas)


Vill även påminna om att nu på Torsdagen den 15e Mars är det studiedag för fritids, vilket innebär att fritids kommer vara stängt. Viktigt då att barnen lämnas vid 8.30 och hämtas vid 13.30 då skolan slutar och ingen personal kommer finnas på plats.


Trevlig vecka,

Ida & FeliciaV.9 


Hej!


Vi hade en mjukstart efter lovet, och inledde gymnastiken med uppvärmning efter instruktioner (sitt, ligg stå, rulla osv), sedan lekte vi en piet lek och hade avslappning. På tisdagen arbetade vi med bokstaven N med 5 myror är fler än 4 elefanter och i våra bokstavsböcker. På eftermiddagen gick vi på utflykt till folkets park där det var full rule. Under onsdagen hade vi en specialdag - en variant av elevens val där vi såg på filmen "happy feets", snön till ära, tillsammans med FA under förmiddagen. Efter lunchen gick hela gänget upp till bibblan där vi kollade i böcker, spelade spel och läste tillsammans, och avslutade dagen med att se klart filmen.

På torsdagen arbetade vi med datorer för andra gången, vilket är ett mycket poppis moment där alla fick arbeta med tangentbordet (alfabetet, caps lock, mellanslag, enter, siffror osv). Vi arbetade med snö, hittade ord som vi kopplade med positiva egenskaper med snö. Vi jobbar i halvklass där ena halvan gör någonting praktiskt och den andra arbetar med datorer, och skiftar efter rasten. På Fredagen har vi jobbat med siffran 6, tränat på + och -, kollat på livet i mattelandet och arbetat i våra sifferböcker. På eftermiddagen var vi på Teater och såg "Pudlar och pommes", en fin uppsättning som på ett mjuka sätt närmade sig ämnen som flykt och integration - någonting vi ser fram emot att prata om gemensamt under veckan som följer.


tema dag med datorer och snö
Pudlar och pommes på teater 23...
Under torsdagen var det föräldrarmöte på kvällen, och för er som inte hade möjlighet att närvara vill jag sammanfatta några punkter som hemliga kompisen och slump-kompisar som vi pratade om. Från och med nästa vecka ska vi från måndagen börja med "hemliga kompisen" där alla barnen kommer bli tilldelad en person som man ska vara extra snäll mot under veckan för att sedan under fredagen gissa vem ens hemliga kompis var. 

Från och med tisdag kommer vi börja med slump-kompisar då alla under tio-rasten kommer få en eller flera slump kompisar (alla's namn står på glasspinnar som dras innan rasten), för att leka med någon man kanske inte brukar leka med. 


Vi skulle också vilja föreslå en klass-picknick den 5 April efter skolan  i Folkets Park (mellan ca kl.17-19) där föräldrar och syskon är varmt välkomna, för att eventuellt grilla eller fika. :)


Onsdagen den 7e Mars nästa vecka är det studiedag (fritids hela dagen) 

Torsdagen den 15e Mars är det studiedag för fritids, vilket innebär att barnen behöver lämnas 8.30 och hämtas 13.30 då ingen fritidspersonal finns på plats utan är på utbildning.Trevlig helg,

Felicia & IdaV.7


Hej allihopa!


Denna vecka inleddes med helahavet stormar på gympan där alla redskap som finns i gymnastiksalen aktiverades -  väldigt roligt och uppskattat! På tisdagen arbetade vi med bokstaven N på svenskan, och under Alla hjärtans dag i Onsdags var det alla hjärtans dag pyssel på förmiddagen och biblioteksgrupp på eftermiddagen.

Igår, Torsdag, kunde vi äntligen introducera de efterlängtade datorerna på GoTD, där vi pratade lite om hur datorn kom till (genom telefon) och sedan dela in barnen i par (data-kompisar) som kommer dela på en dator och samarbeta. Vi gick också igenom inloggningen (alla barnen har individuella användarnamn), och har skrapat på ytan över vad vi kommer att använda datorerna till.


Tänkte ge lite information om vårens föräldramöte och utvecklingssamtal.


- Föräldramöte kommer ske veckan efter sportlovet  Torsdagen den 1a Mars kl 17.30. Hoppas att så många som möjligt av er har möjlighet att delta.


- Utvecklingssamtal kommer under den följande veckan, Tisdag till Torsdag den 6-8 Mars (v.10), och jag kommer sätta upp en lista på klassrumsdörren idag, där man kan skriva upp sig på en tid som passar.

Alla elever kommer få med sig en enkät hem innan, där ni gemensamt kan prata och fylla i lite frågor om hur skolan känns, som vi kan använda som underlag.

Ser fram emot att träffa er alla!

Listan ser ut såhär:


Förövrigt kan jag berätta att vi ska på barnteater den 2a Mars  på uppsättningen Pudlar och Pommes.

http://www.teater23.se/index.php/föreställningar/122-pudlarpommes


Önskar er nu ett riktigt härligt sportlov!

Ida & Felicia


V.6


Hej!


I måndags hade vi en special dag, där vi började veckan med att leka stafett leken"idioten" på gymnastiken, och avslutade med avslappning. Efter lunchen firade vi dels deras teamwork i städrejset vi har haft efter fri lek, där dom har samlat 20 guldstjärnor (som klassen fått då dom städat tipp-topp på under 4 minuter), och att dom nu gått över 100 dagar i skolan. Detta firade vi (efter barnens önskemål, där dom fick välja mellan utflykt och klassrums bio) med att se filmen "Djungelgänget" och äta chips. En stolt skara - väldigt mysigt!

På tisdagen arbetade vi med bokstaven L med 5 myror är fler än 4 elefanter och i våra bokstavsböcker, och för dom som ville fanns korsord att lösa.  På eftermiddagen gick vi på utflykt med FA till päronparken där en stor skara lekte "alla mina små kycklingar". Under onsdagen hade vi bak och fram dagen, vi pratade om hur ord och namn låter bak och fram och hade fri lek fram till lunch. Efter biblioteket hade halva klassen bibliotek, och den andra fick denna gång fortsätta med fri lek. Vi avslutade dagen med att uppmärksamma Samernas nationaldag (dock en dag efter) med att prata om ursprungsbefolkningen, deras kultur, och titta på korta filmer om hur dom har levt och lever idag, och lyssna på deras sångtradition jojken.

På Torsdagen har vi jobbat med den ukrainska folksagan "Vanten", där vi gemensamt läst boken, diskuterat alla djuren som var med i historian, varefter alla barnen har fått ett eget bokhäfte som dom färgsatte. 


På Fredagen började vi dagen med matematik och siffran 5 med livet i mattelandet, sen  räknade vi lite tillsammans och arbetade med sifferböcker med lite extra matte-uppgifter för dom som ville ha en extra utmaning. 

Efter lunch hade vi bok-klubben där vi fortsatt med vårt serieskapande, och städ-patrullen som gjorde ett utmärkt jobb med att fixa, sortera och organisera alla våra gemensamma ytor. 


Här bjuds några sekvenser från bok-klubben, där uppdraget är att skapa en förändring från första rutan till's den sista.

 
Veckans ord (v.7) : Samarbete

(varför är det bra att samarbeta? hur samarbetar man? vad är ett bra/kul samarbete?) 


Trevlig Helg,

Ida & FeliciaV.4


Hej allihopa,


I måndags inledde vi gymnastiken med djungel tema, med djur lekar och bollövningar, och avslutade med avslappning. Efter lunchen pratade vi om veckans ord - omtänksamhet, och avslutade med fri lek. På Tisdagen arbetade vi med bokstaven K med 5 myror är fler än 4 elefanter och våra bokstavsböcker. Vi löste även lite korsord. På eftermiddagen gick vi på utflykt med FA till lekplatsen på allén vid Kungsgatan. Under onsdagen började vi dagen med fri lek, och på eftermiddagen hade halva klassen biblioteket  och halva klassen språklekar, där vi rimmade och viskade.

På Torsdagen hade vi GoTD med tema "väsen", och pratade om trollen, älvorna, jättarna och näcken. Sedan fick alla i uppdrag och hitta på sitt egna magiska väsen, med speciella krafter. Det blev väldigt kreativa och spännande varelser. Idag har vi haft matematik på förmiddagen och arbetat med siffran 3 med "livet i mattelandet", i sifferböckerna och med lite mer avancerade utmaningar för dom som ville. På eftermiddagen har halva klassen fått introduktion i städ patrullen, och halva klassen skapat serie sekvenser.


Veckans ord (v.5): Vänskap


Trevlig helg,

Ida & Felicia


Viktigt meddelande: Just nu går det löss på skolan, så ha gärna lite extra koll och prata med era barn om att tex. inte byta mössor eller halsdukar med varandra, och att dom ska vara lite extra försiktiga.


Sportlov på fritids?

Fritidshemmet måste få veta vilka barn som kommer att vara på fritids under sportlovet. Det gäller även fredagen före dvs 16/2 som också är en lovdag. Anmälan är förlängd men måste vara inne senast på fredag 26/1

MVH bitr rektor Anna Syrén


V.3


Hej allihopa!


Under måndagen startade vi upp med gymnastik, där vi lekte "matt - kampen" med den stora mattan och fisk-stim. Under bok och frukt har vi börjat jobba oss igenom den första Harry Potter boken, som kommer hänga med en tid framöver :)

På eftermiddagen började vi med lite språklekar - denna vecka lyssnarlekar då man ska blunda och känna igen olika typer av ljud.

På tisdagen hade vi Svenska och bokstaven J med 5 myror är fler än 4 elefanter och arbete i våra bokstavsböcker. Efter lunchen gick vi på utflykt med FA till Päronparken, och var tillbaka lagom till Harry Potter och frukt. På onsdagen började vi med fri lek på förmiddagen, och  halvklass med ena halvan på bibblan medans den andra halvan hade lite sång och rim-lekar. Igår hade vi GoTD och tema vinter, då vi pratade om vinterkläder, vad vi har på oss idag och vad man hade på sig förr i tiden.

Därefter ficka alla måla sina egna vinterkläder och göra ett varsitt kollage.

Idag har vi haft matte med "Livet i mattelandet" och siffra nummer 2. Vi har också börjat prata om plus och minus och hur det fungerar med våra räkne-pizzor.

På eftermiddagen har vi haft halvklasser, där vi i ena halvan dragit igång med "bok-klubben" där vi skapat serier utan bokstäver. Andra halvan har fått dra igång "städ-patrullen" där dom med Felicia har gått igenom hur vi kan ha ordning och reda och städat i kapprum och klassrum, och tagit en sorteringsrunda ner till sop-rummet. Två moment som var väldigt kul!


Som många kanske märkt har jag skickat med lite hemläxa denna vecka, då detta varit ett stående önskemål. Hemläxa kommer dock vara helt frivillig!


Städpatrullen i full action.


Serieproduktion i bok-klubben

Veckans ord (v.4): Omtänksamhet


Trevlig helg!

Ida & Felicia


V.2


HEJ!


Nu har vi dragit igång vårterminen och det kändes väldigt härligt att få träffa alla igen efter lovet.


Vi kommer att introducera lite nya moment nu under vårterminen, som främst kommer ligga under de tillfällen vi tidigare har haft fri lek. På måndagar under eftermiddagen kommer vi varje vecka introducera ett nytt ord som vi tillsammans diskuterar. Det kommer vara ord som är kopplade till “livsviktigt”och tanken är att barnen i slutet av terminen kommer få med sig en “ordbok” med deras egna definition av orden vi diskuterat.


Jag kommer skriva i veckobrevet under fredagar vilket ord vi kommer diskutera under nästa vecka, och det vore väldigt fint om ni har möjlighet att diskutera ordet lite extra hemma över helgen.


Nästa vecka drar vi igång med ordet “Respekt”.


På måndagar kommer vi också börja leka språklekar efter lunch. På Fredagar efter lunch kommer vi dela upp klassen till halvklass, och varannan vecka arbeta i vår nya bok-klubb, där vi kommer läsa tyst och högt, skapa, skriva, diskutera berättelser och göra egna böcker och serier. Den andra halvan kommer då ingå i vårt städ-team, där vi sorterar, putsar och fixar i både klassrum, korridor och kapprum. Detta för att eleverna redan från början ska bli mer medvetna om deras egna ansvar för sin miljö, vara rädda om sina egna och andras grejer, hålla ordning i kapprum, men framför allt för att team-worka tillsammans. Vi kommer i samband med detta få besök av skolans städerska, som kommer prata om sitt jobb och ge lite expert tips.


Våra teman under våren kommer vara: Vinter & Väsen, Sagor & Fabler, Miljö - småkryp, Miljö - vårblommor, Sommaren samt inför åk 1.


Under Torsdagen började vi med att arbeta med vintern. Vi pratade om varför det blir vinter, men också vad som händer med djuren, fiskarna och fåglarna under vintern.


Vi har under dagen börjat jobba med siffrorna 0 och 1 i matten.


Under denna terminen kommer Felicia ta ett extra ansvar för närvaro kollen, då vi framförallt under förmiddagarna kommer gå igenom mycket matnyttigt i svenskan och matten, introducera teman och vässa hjärnorna inför åk 1.


Det är jättebra när ni hör av er med sms och mail vid sjukdom eller frånvaro!


:)


Trevlig Helg,

Ida & Felicia


22/12


Ett stort varmt tack till er alla för denna första terminen för FB. Det är väldigt härligt och inspirerande att få arbeta med era underbara och kloka barn på dagarna. 


Önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!


Vi ses och hörs igen efter jullovet. Skolan börjar åter den 10e Januari kl.8.30.

15/12


Hej!


Nu är vi inne på näst sista veckan innan klassen har gått klart sin första termin, och det är en samarbetande, klok och nyfiken klass som går ut. Vi har mycket fina samtal i samlingar under alla skoldagar, med många olika ämnen som poppar upp. Jag har känslan av att alla får komma till tals och bli hörda, och en bra grund av respekt för sina klasskompisar finns.


På måndagen började vi med gymnastik, vi körde uppvärmning och lite stretch, och han med både banan piet och tunnel piet för att avsluta med en liggande avslappning och raketen. På tisdagen hade vi pepparkaks bakning, och samtidigt fick de som inte bakade skapa sin önskelista i ord eller bilder. Det var väldigt trevligt att ha er som hade möjlighet att komma här under jul-pysslet på tisdag kvällen (med chansen att smaka de väl-knådade pepparkakorna) :)!

På onsdagen inledes dagen med Luciatåg i gympasalen, där skolans 9or sjöng, och barnen besvarade med dundrande applåder och visslingar. Efter lunch hade halva gruppen livsviktigt med Jessica, och den andra halvan gick till bibblan.

På torsdagen hade vi GoTD, och pratade om hjärtat, kände vår puls, pratade om när hjärtat slår snabbt och när det slår långsamt, och barnen använde sina knutna nävar (som är ungefär lika stort som ens hjärta) för att skapa porträtt av sina egna hjärtan.Idag har vi haft matte, och fortsatt att prata om dubbelt & hälften med hjälp av våra mattepizzor. Vi har sedan som uppdrag gjort dubbla antalet på matteblad, för att avsluta med ett tärningsspel där man bygger ett clownansikte med olika nummer - detta funkade väldigt fint!
Vi önskar en trevlig helg,

Ida och Felicia
11/12

PÅMINNELSE..


Imorgon den 12e December vill vi välkomna alla föräldrar hit för att julpyssla med oss mellan kl. 15.00 - 16.30. Det kommer finnas lite fika och pyssel-stationer i FSB och FSA's klassrum samt i akvariet.


Önskar er varmt välkomna!

Ida & Felicia


8/12

Hej allihopa!


Denna vecka inleddes som vanligt med gymnastik, där vi dansade oss varma som uppvärmning med dans-stopp, och övade på att när som helst springa och forma en cirkel i mitten. Därefter lekte vi tunnel-piet och avslutade lektionen med raketen. På Tisdagen arbetade vi med bokstaven H, och inledde med 5 myror är fler än fyra elefanter, för att sedan öva på utseende och ljud och arbeta i våra bokstavsböcker. Vi har inlett tradition med FA att gemensamt kolla på adventskalendern hos oss efter lunchrasten, något som fungerar väldigt fint och är ett uppskattat inslag av barnen. Vi har även startat en liten brev-växling med nissarna som håller till på skolan, dom går tomtens ärenden som behöver barnens hjälp med lite grejer. På onsdagen hade vi bak-och-fram dagen, med fri lek på morgonen och livsviktigt - där vi gav färger på olika känslor - och biblioteks gruppen. På Torsdagen hade vi Grej of The Day, när vi pratade om lungorna. Om hur dom fungerar och hör ihop med resten av kroppen, men också hur syret och koldioxiden fungerar. Att vi samarbetar med naturen, och ger och tar. Alla barnen fick i uppgift att ta med lite löv in från rasten, och sedan hade vi skaparverkstad.

Vi undersökte även liknande strukturer i löven och kroppen..

Idag har vi firat nobeldagen för fullt med ett späckat schema! Vi har diskuterat priserna och varför dom är viktigast i världen, kollat på film om nobel, dukat upp smäcka långbord och efter att vi slagit oss ner fick vi besök av kungen och drottningen. Dom gav alla barnen medaljer för att dom är så bra klasskamrater på ett högtidligt sätt. Efter en festlig måltid rustade vi upp för disco och alla dansade loss. En väldigt härlig dag!Trevlig Helg,

Ida och Felicia
Uppdatering av personal i FsB 171205

Nu är det klart att Li blir sjukskriven till och med januari. Efter det har hon sedan tidigare en planerad tjänstledighet så hon kommer inte tillbaka under detta läsår. Rubens tjänst har legat ute under en längre period men vi har inte fått någon behörig sökande.

Fram tills nu har Jessika som är utbildad fritidspedagog arbetat med Ida som har haft Rubens tjänst. 

Ida är varm i kläderna nu och axlar rollen som klass mentor väl så vi har förlängt hennes tjänst fram till sommaren. 

Felicia som är en omtyckt och van vikarie kommer att gå in som vikarie för Li. Hon har redan varit mycket i klassen så barnen känner henne. Hon kommer att gå in på heltid i klassen tillsammans med Ida nu och fortsätta hela våren.

Anna Syrén bitr rektorKlass 8A och 8B bjuder in till juldisco torsdagen den 14 december, 16.30-18.00, varmt välkomna alla förskoleklassare, ettor och tvåor önskar klass 8A och 8B samt mentorer!

Välkomna till juldisco för F-2!.pptx4/12

Hej!

Fick uppmärksammat att jag skrivit in fel datum för nobelfesten i klassen, det är såklart fredagen den 8e December, och inte den 9e.


Trevlig vecka,

Ida1/12

Vecka.48


Hej allihopa!


Det känns fint att skriva mitt första veckobrev efter att privilegiet att följa alla fantastiska barnen i FB under en tid.


Måndagen började som vanligt med gymnastik, där vi som inledning de senaste gångerna har tränat på att springa vilt, vara flygplan, dansa och krypa runt för att vid 2 visselblåsningar, så snabbt som möjligt samlas i en tyst ring i mitten av salen. Detta moment fungerar imponerande bra ( vi har även provat på det i klassrummet när det varit mycket spring i benen - alla blir flygplan under någon minut och vid två klappningar ska man sitta tyst på sin egen plats ). Vi har också på gympan övat på olika samarbetsövningar (bl.a. skickat runt rockringar i sluten cirkel) och lekt olika piet versioner. Vi har börjat avsluta gymnastik passen med avslappning, när alla ligger på golvet och blir ledda genom andning och olika avslappningsövningar - detta har passat väldigt bra då kroppen har legat i fokus som tema och varit ett stort samtalsämne de senaste veckorna.

Denna vecka har vi arbetat vi med bokstaven G i svenskan, vi inledde med 5 myror är fler än 4 elefanter för att sedan jobba i skrivhäftena. På Onsdag var det biblioteksgrupp för halva klassen, och livsviktigt med Jessica för den andra halvan. Temat denna veckan för Grej of The Day var huden+känseln (tidigare veckor har vi pratat om bl.a hjärnan och magen). Vi hade mycket spännande diskussioner om varför man har hud, vad den gör, hur känsel fungerar, men även vad som känns bra och vad som inte känns bra (klassen var överens om att trampa på lego var sämst och att ligga i en skön säng + massage var bäst). Alla gjorde därefter teckningar över saker som känns bra. Idag på matte-lek har alla följt instruktioner då vi har använt de former vi övat på, tillsammans med begrepp som över, ovanpå, bredvid, under, mittemot, bakom, framför etc), vi har även gjort mönster och använt våra nya magnet pizzor för att prata om dubbelt, halva och 1/4.


Här är en bild från förra veckans GoTD, tema magen, när alla gjorde konstverk med sina "dröm tallrikar"

Vi är ju även i December nu, och har en adventskalender med lite små uppdrag/dikter/kluringar för varje dag. Vi kommer även titta på julkalendern tillsammans med Förskoleklass A efter lunchrasten.  

Den 9e December kommer vi fira nobelveckan och ha en högtidlig dag fullspäckad med aktiviteter (långbord, disco, uppfinnar-filmer och prisutdelning). Man får gärna klä sig extra fint denna dagen.


Den 12e December kommer vi ha öppet hus på fritids med julpyssel, mellan kl 15 - 16.30. Vi planerar för fullt olika pyssel stationer och önskar er alla varmt välkomna.


Det har varit mycket funderingar kring hur lucia ser ut, och där kommer vi bli lussade för av de äldre barnen i åk 9.


Vi har även börjat öva på vår låt som vi ska uppträda med på skolavslutningen den 22a, "Tipp, tapp" (Tomtens julvisa".


Trevlig helg och första advent!

/Ida, Jessica och Felicia27/11

Hej alla Föräldrar!

Nu har jag äntligen möjlighet att börja uppdatera er veckovis om vad som händer i FB. Även om det har varit tyst här på klassidan har det varit full fart inne i klassrummet - känns väldigt fint att kunna delge er vad vi har för oss på dagarna. Jag satsar på att uppdatera klassidan kontinuerligt under fredagar. 

Från och med idag är det också möjligt att kontakta mig via mail: ida.petrelius@skola.malmo.se

Önskar er en fin vecka,

Ida & Jessica


23/11

Skogräns För att göra barnens inomhusmiljö bättre och slippa våta strumpor inför vi från och med måndag en skogräns vid alla ingångar. Bakom denna gräns får ingen gå med ytterskorna på. För barnen innebär det att de tar av sig skorna vid trapporna och bär sina skor till sin hyllplats. För medföljande föräldrar innebär de att ni antingen tar av er skorna eller använder er av skoskydden som finns i korgarna vid varje ingång. Vi tackar för ert samarbete med detta


 Information om tidigare elev som vistas olovligen på skolan

Läs mer här

Med vänlig hälsning

Skolledningen på Sorgenfriskolan


9/11

Hej allihopa!

Ja ni, känns lite underligt att skriva här för sista gången men jag vill ta chansen att tacka er massa massa! Det förtroende ni visat mig har verkligen varit underbart och ni har allihopa små söta underbara individer. Jag ber verkligen om ursäkt att jag ställer till det så för er och era barn men ni har visat stor förståelse vilket värmer hjärtat. Nu hoppas jag att ni får en fortsatt fin termin och jag tackar för mig!

Med väldigt varma hälsningar Ruben


171109
Hej föräldrar i FSB!
Med tanke på de förändringar som har skett för barnen i klassen vill jag välkomna er till ett extra föräldramöte 171116 kl 18.30. Då kommer jag och klasspersonalen att berätta om hur fortsättningen på höstterminen och även hur våren är tänkt. Vi har gjort vad vi kan för att barnen ska få den trygghet och kontinuitet som de behöver och tycker att det är viktigt att ni också känner er uppdaterade.
Vi ses på torsdag!
Hälsningar Anna Syrén bitr rektor

8/11

Hej kära föräldrar!

Är lite sent påkommet men vill informera er om att vi tänkte gå på en liten utflykt imorgon då det är min sista dag med klassen så skulle uppskatta kläder efter väder då vi hoppas kunna lämna skolan runt  8.45 men är det dåligt väder hittar vi på nåt annat. Tänkte också bjuda på en isglass till barnen så hoppas detta undantag är ok :) 

Det har även blivit dags att anmäla till fritids angående jullovet och det gör man på denna länken, helst innan den 14 Nov.

Vänliga hälsningar Ruben, Li & Ida24/10
Hej hopp

Glömde ju skriva det igår men givetvis får man komma utklädd på fredag men tänk då på att ansiktsmasker och hel-målade ansikten inte är tillåtet.

Halloweeniga hälsningar Ruben, Li & Ida


23/10

Hej kära föräldrar!

Ny vecka och nya äventyr. Vi tänkte ha lite halloween-pyssel på fredag och skulle behöva er hjälp med att skramla toa- eller hushållsrullar. Så ifall ni skulle vilja ta med dessa till skolan under veckan skulle det vara mycket uppskattat! Dessutom vill jag påminna om att lådan med kvarglömda kläder töms och forslas bort sista fredagen varje månad så saknar ni något ta en titt innan det försvinner.

Vänliga hälsningar Ruben


16/10

Hej allihopa!

Det är med en väldig sorg jag skriver detta men som ni blivit informerade om i fredags har jag sagt upp mig och kommer bara jobba fram tills den 9 nov. Anledningen är personliga skäl. Jag är jätteledsen att lämna era barn mitt i en termin men är övertygad om att det kommer bli en bra lösning. Rektorn har redan satt in IdaBritta som kommer ta över min roll så småningom men vi kommer jobba tillsammans nu i en dryg månad för att det ska bli en så bra övergång som möjligt för barnens skull.

Vänliga hälsningar Ruben


13/10 

Information om personalförändring i F-klass B

 

Jag vill informera er om att Ruben har sagt upp sig och därmed kommer det att bli personalförändringar i F-klass B. Just nu är dessutom Ruben sjuk vilket innebär att vi har satt in Ida Britta Petrelius som vikarie. Vi kommer så fort som möjligt påbörja rekrytering av ersättare till Ruben, men fram tills kommer Ida att finnas som vikarie. 

Hälsningar

Mickael Westerdahl

Rektor


28/9

Hej föräldrarna! 

Vill bara påminna om höstlovsanmälan!! 
Än så länge är det bara 6 av 26 barn som lämnat in så snälla ta 5 minuter och gå in och fyll i formuläret på länken nedan.
Fritids vill att alla fyller i oavsett om man kommer eller inte. Svara innan den 3:e oktober, tack på förhand!


Ruben & Li12/9
Hej föräldrar!

På Sorgenfriskolan finns det två förskoleklasser. Vi arbetar med gemensamma planeringar och kommer hålla lektioner i båda klasser. 

Under läsåret kommer vi arbeta med olika teman t.ex. kroppen

Vi lägger stor vikt på den sociala biten som utvecklar elevernas förmåga att samarbeta, hur vi är mot andra och mycket mer

Här nedan kommer exempel på vad vi arbetar med i de olika ämnena

Lek
- Fri lek t.ex. utflykter 
- Organiserad lek

Matematik

- Begreppsbildning stor-liten, fler-färre, hälften-dubbelt
- Antalsuppfattning 0-10
- Geometriska former
- Tidsbegrepp, repetera dag, datum, månad, år och årstid


Svenska

- Språklig medvetenhet
- Arbeta med skriv och läsinlärning
- Träna på att tala och lyssna
- Alfabetet

No/So

Utflykt en gång i veckan
- Följa naturens skiftningar-
- Få kännedom om våra helger och traditioner
- Trafik
 

Idrott

- Öva de grovmotoriska grundformerna
- Träna på samarbetsövningar
- Spela bollekar och leka regellekar
- Kroppsuppfattning, rumsuppfattning      

Musik
- Sjunga
- Sånglekar

Bild/Form
Bild-uppgifter med olika tekniker som penslar, pennor o.s.v.
- Skapa fritt med varierande material
- Finmotorik-övningar som klippa, pärla o.s.v.

Med vänlig hälsning Ruben & Nexhmije


6/9

Hej kära föräldrar

Torsdag i nästa vecka (14/9) har skolan friluftsdag. Det innebär att vi ska på utflykt till rörelselekparken och vi lämnar skolan 8.35. Barnen behöver ha med sig en flaska vatten och en frukt. Eftersom det är Sverige vi bor i så klä på barnen väl då vi kommer vara ute i minst 2 timmar. 

Här kommer även en bild till biblioteksgrupperna, Grupp A går ojämna och Grupp B jämna veckor. (Klickar man på bilden blir den större!!)Tack så mycket, f-klasspedagogerna

Klasskalender


Viktiga telefonnummer:

F-klass mobilen                                                    0768679506

Kurator Emma Appelskog                                040-347121

Skolsköterska Karin  Waldenström                040-346742

Expeditionen Eva Ryberg                                 040-347127